Kalender

November 2019
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Aankomende evenementen

za nov 23 @18:00 - 19:30
Receptie koning gilde st. Antonius-abt Mierlo-Hout
ma nov 25
Bestuursvergadering
do nov 28 @20:00 - 22:00
Bijeenkomst commissie SAT
zo dec 01 @11:00 -
jaarvergadering commissie Jeugd
ma dec 23
Bestuursvergadering
zo jan 12 @10:00 - 12:00
jaarvergadering commissie geweerschieten

 

Heeft u nieuws of wilt u iets kenbaar maken aan de gilden

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Voor eerdere mededelingen zie rubriek: Archief mededelingen
Voor jaarverslagen van Kring en Gilden zie rubriek: Jaarverslagen
Adressen bestand Kring Peelland: 0.Adressen.Kring.Peelland.pdf
   dd. 12 okt 2019
       Belangrijke wijziging: mailadres Standaardrijden is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
           i.p.v. paard@

Voor activiteiten zie rubriek: Kalender

 

Aanpassingen in de Rubrieken:

27 okt  Boogschieten: Jaarverslag 2019 en notulen jaarvergadering 27 okt in Liessel
27 okt  Geweerschieten: Uitslag avondwedstrijd Someren 26 okt 
                                          Uitslag kringwedstrijd Someren-Eind 20 okt
4 sept  Geweerschieten:  Uitslag Senioren september 2019
18 sept alle Rubrieken en deze rubriek: uitslagen Kringdag 2019
18 sept Vendelen: uitslag NBFS toernooi 2019

==========================================================================

Donderdag 14 november Hoofdmannenberaad

Donderdag 14 november is het hoofdmannenberaad van 2019 in het gildehuis van het gilde st. Hubertus aan de Tramweg in Liessel.

Let op de avond begint al om 19:30 uur.

De bijbehorende documenten:  2019.11.14_Uitnodiging_Hoofdmannenberaad_2019.pdf 
2019.03.22_Gilde_en_kerk_2019.Paul_Janssen.pdf          2019.11.14_Gilde_en_Kerk_3.pdf

  11-nov 

 

 Lambert van der Weijst Koning in Bakel

Op donderdag 7 november Willibrordusdag schoot het gilde st. Willibrordus Lambert van der WeijstBakel om een nieuwe koning. Met het 227-ste schoot Lambert van der Weijst zich voor 3 jaar koning van het gilde in Bakel. Het schieten begon met zo'n 25 gildebroeders. Uiteindelijk waren nog zo'n 10 gildebroeders, die voor de titel gingen.

Van 18:30 tot 20:00 uur was er de receptie voor Arno Verberkt 50 jaar-, standaardruiter Gerald van Meel 25 jaar gildebroeder en de kersverse koning Lambert. 's Middags werd Arno door Kring Peelland onderscheiden voor zijn 50-jaar gildebroeder.

  7-nov 

 

Ruben van Roij  jeugdkoning bij sint Margaretha

Jeugdweekend Sint Margaretha gilde Aarle-RixtelRuben van Roij jeugdkoning

Zaterdag 19 en zondag 20 oktober organiseerde de jeugdcommissie en enkele ouders voor de 8e keer het jeugdweekend. De jeugd verzamelde rond 10.00 uur in het gilde paviljoen en als eerste werd het slaapgedeelte ingericht. Na de lunch vertrok men naar Geldrop voor het middagprogramma. Daar had men laserschieten geregeld en als afsluiting een room experience .

De leiding vond dit iets moeilijker. De jeugd had het vlug onder de knie en scoorde daarom ook beter. Na enkele uren vertrok men weer huiswaarts voor het avondeten en kon men aan het de volgende opdracht beginnen. Men moest via vragen proberen te raden wie de mysterie guests waren. Deze mochten alleen met ja en nee antwoorden. Het bleek later dat dit 2 gildebroeders waren.

De zondag begon met regen, dus het schieten moest iets aangepast worden. Het is al jaren traditie, dat men tijdens het weekend schiet voor een jeugdkoning. De wapenmeester had dit jaar de vogel iets kleiner gemaakt als vorig jaar. Toen moest men ruim 200 keer schieten voor hij eraf lag.

Vol goede moed begon iedereen met het schieten en voor sommige jeugdleden zou het al de 2e keer kunnen worden om koning te zijn. Op het laatst had iedereen de kans om het te worden, maar het was Ruben van Roij, die met het 81e schot de vogel naar beneden haalde. Voor hem was het de 1e keer, dat hij jeugdkoning van het Sint Margaretha gilde werd. Een paar jaar geleden lukte het hem wel om Laarbeek jeugdkoning te worden. Na de installatie door de koning werd hem een schildje aangeboden en kon men hem feliciteren. En ook de ouders die dolgelukkig waren.

Na afloop werd iedereen door het bestuur bedankt en men kon terug zien op een mooi  geslaagd weekend.

  27-okt 

 

Schutters st. Joris Someren Kampioen

Zondag 20 oktober werden de jaarlijkse kampioenschappen geweer gehouden in Someren-Eind. Allen prijzen gingen naar het gilde st. Joris Someren. Het viertal Huib, Patrica, Sjan Vossen en Willy Hoebergen won het Korps, Huib Vossen Personeel en Sjan Vossen de Vrije Hand. 

Naast deze wedstrijd werd de andere wedstrijd verschoten, welke werd georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het gilde st. Hubertus Liessel als uitvloeisel van de door hen georganiseerde Kringdag 2019.

Kringkampioenen_2019.pdf    St.Lambertus_Someren-Eind_20_oktober_2019_Kringwedstrijd.pdf

  23-okt 

 

Enquête Commissio Mixta

Logo.federatie NBFS.1Naar aanleiding van een constatering van de voormalige bisschop van ’s-Hertogenbosch, monseigneur Hurkmans, is door de NBFS samen met het Bisdom ’s-Hertogenbosch een zogenaamde Commissio Mixta ingesteld met vertegenwoordigers van de kerk en het gildewezen.

Deze commissie heeft de opdracht gekregen om de relatie tussen kerk en gilde te onderzoeken en aanbevelingen te doen om deze relatie te verbeteren. Dit heeft geresulteerd in het in 2013 verschenen rapport ‘In trouw verbonden, kerk en gilde een dynamisch verband’.

Na enige tijd in de luwte te hebben geopereerd, komt de Commissio Mixta sinds 2018 weer periodiek bijeen om aan de hand van de gedane aanbevelingen handreikingen te doen richting de gilden om de relatie tussen kerk en gilde te behouden c.q. te verstevigen. Daarbij is het belangrijk om te meten waar we op dit moment staan als het gaat om deze aloude relatie. Daarbij dient niet alleen gekeken te worden hoe die relatie wordt ingevuld, maar is nog veel belangrijker hoe deze relatie door de individuele gildebroeder en gildezuster wordt beleefd.

Om deze reden is door de Commissio Mixta een korte enquête samengesteld, die geheel anoniem ingevuld kan worden en die geopend kan worden via deze link. Het invullen van deze enquête vraagt ongeveer 10 minuten van uw tijd.

Lees Meer: Enquête_Commissio_Mixta.pdf

  19-okt 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019.09.september.pdf

  12-okt 

 

Nieuws van gilde Onze Lieve Vrouwe Aarle-Rixtel

Elke maand brengt het gilde een nieuwsbrief uit voor belangstellenden. Enkele artikelen hieruit:

* Teerdag: Op zaterdag 14 september werd onze teerdag gehouden. Deze keer geen jubilarissen maar, zeker niet minder belangrijk, wel de installatie van 2 nieuwe gildebroeders……

* Gildefeest Liessel: Op zondag 8 september jongstleden waren winnaarswe voor blauwe begrippen met een mooie groep aanwezig in Liessel om het Kringgildenfeest op te luisteren. Ondanks de drukke maand was het goed om met deze groep deel te mogen nemen……

* Column door Chris Arts, Brouwerij: Soms kijk ik in mijn boekenkast en trek een boek uit de rij waarmee ik een bepaalde binding heb……..

Lees verder de nieuwsbrief: Nieuwsbrief_oktober_2019.pdf

  30-sept 

 

 Het vuur van 75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheidOm dit te gedenken is op donderdag 19 september, de dag dat Someren bevrijd was van de Duitse onderdrukking, het bevrijdingsvuur vanuit Asten over de gehele Peelregio verspreid.

Het vuur, dat op 6 juni in Banneux (Frankrijk) is ontstoken is middels lopers naar Eindhoven gebracht, waar het op 18 september aankwam. Van dit vuur is het vuur voor de Peelregio ontstoken en naar de kerk van Ommel gebracht. Hier is de gildekaars van Kring Peelland ontstoken en heeft het vuur overnacht. bevrijdingsvuur
Donderdagavond is het vuur door lopers weer op weg gegaan naar de markt in Asten. Hier werd het door de burgemeester van de Peelgemeenten in ontvangst genomen, doorgegeven aan de gildekoningen en keizers, die op hun beurt weer doorgaven aan de lopers die het vuur naar hun gemeenten zouden brengen.
De eerste honderd meter werd het vuur geescorteerd door de gilden van die gemeente(n) en vormden de gilden en schutterijen een erehaag, voordat het vuur in de nacht verdween. Het was een waardig gebeuren geworden voor het verspreiden van het bevrijdingsvuur over de gehele Peel.

De gilden en schutterijen hebben altijd getracht om de vrijheid te bewaren. Laten we het vuur van de bevrijding brandende houden en doorgeven aan de volgende generatie.

  30-sept 

 

Verslag NBFS Toernooi Geweerschieten 2019.

Logo.federatie NBFS.1Het NBFS Toernooi Geweerschieten 2019 is georganiseerd door Gilde sint Antonius-sint Sebastiaan uit Udenhout (Kring Maasland) en is gehouden op zondag  1 september 2019.

Omdat de opkomst vorig jaar bedroevend laag was, is dit jaar gekozen om drie onderdelen koning-, keizer- en prinsschieten aan de wedstrijd toe te voegen om meer schutters te genereren. En dat is gelukt. In 2018 waren er maar 44 deelnemers en in 2019 is het aantal deelnemers omhoog gegaan naar 108.

Lees verder het verslag: 2019-09-04_Verslag_NBFS_Toernooi_Geweer.pdf

  30-sept 

 

Uitslagen Kringdag 2019 Liessel

Hubertus LiesselDe Kringdag welke gehouden werd bij het gilde sint Hubertus Liessel mag wel wel gezegd worden, dat het een geslaagde gildedag is.Liessel opmars

Tijdens de Erewijn, welke werd aangeboden door het bestuur van de gemeente Deurne, was er niet een maar zelfs drie Burgemeesters aanwezig. Gastheer was burgemeester Mak van Deurne. Verder was de burgemeester uit Wojkowice (Polen) aanwezig, die met de bevriende schutterij meegekomen  is. Pieter PenninxAls derde was burgemeester van Veen van Gemert-Bakel aanwezig. Deze was speciaal gekomen om gildebroeder Pieter Penninx 75 jaar lid van het gilde sint Antonius en Sebastiaan Gemert en tevens al meer dan 50 jaar lid van het gilde sint Hubertus Liessel te onderscheiden in de orde van Oranje Nassau. Pieter heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor het vendelen, maar ook als bestuurder bij diverse maatschappelijke verenigingen.

De uitslagen van de Kringdag:

Algemeen Klassement:            Kringdag_2019_Liessel_Algemeen_klassement.pdf  (9-sept)
Jeugd:                                      Kringdag_2019_Liessel_Jeugd.pdf    (18-sept)
Geweerschieten:                      Kringdag_2019_Liessel_Geweerschieten.pdf   (18-sept)
Kruisboog op Wip:                    Kringdag_2019_Liessel_Kruisboog_op_wip.pdf  (9-sept)
Standaardrijden:                       Kringdag_2019_Liessel_Standaardrijden.pdf  (11-sept)
Trommen en Bazuinblazen:     Kringdag_2019_Liessel_Trommen_en_Bazuinblazen.pdf (10-sept)
Vendelen:                                 Kringdag_2019_Liessel_Vendelen.pdf   (18-sept)

  9-sept