Kalender

Juni 2019
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

 

Heeft u nieuws of wilt u iets kenbaar maken aan de gilden

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Voor eerdere mededelingen zie rubriek: Archief mededelingen
Voor jaarverslagen van Kring en Gilden zie rubriek: Jaarverslagen
Adressen bestand Kring Peelland: 0AdressenKringPeelland.pdf
   dd. 27 mei 2019
Voor activiteiten zie rubriek: Kalender

 

Aanpassingen in de Rubrieken:

6 mei  Geweerschieten:  Uitslag Senioren mei 2019
6 juni  Geweerschieten:  Uitslag kringwedstrijd Beek en Donk 2 juni
28 mrt  Bestuur: Toevoeging besluitenlijst

12 mrt  Vendelen: Notulen jaarvergadering 2019

==========================================================================

 

Koning, Keizer en Keizer in de wacht in het Eind

Al jaren is het spallend wie van de twee zich de eerste Keizer mag noemen van het gilde sint Lambertus in Someren-Eind; Tjieu Knapen of Jos van der Kruis. PHOTO 2019 06 22 eind
Zaterdag 22 juni begon de gildedag met het schieten om de kermis koning bij het Eindse gilde. Adrie van der Laar was de gelukkige.

Daarna waren de gildeleden aan de beurt voor de koning van het gilde voor twee jaar. Jos van de Kruis schoot de vogel eraf en werd zodoende niet tot Koning maar tot Keizer gekroond.

Daarna werd er een tweede vogel erop gezet voor de nieuwe Koning. Tjieu Knapen haalde deze vogel naar beneden er werd dus de Koning, maar geen Keizer maar de Keizer in de wacht.

Op de foto krijgt Tjieu het koningszilver omgehangen door aftredende koning en hoofdman William van der Voort. Het koningschieten van 2019 kreeg zodoende een verrassende wending.

  22-juni 

 

Hubert Engelen overleden

Donderdag avond 20 juni is om 23.00 uur Koning Hubert Engelen van het gilde sint Joris Deurne overleden. In zijn eigen vertrouwde omgeving te midden van zijn familie is hij rustig ingeslapen.

Het St.-Jorisgilde verliest in Hubert meer dan een gildebroeder. Hubert was voor onze leden en voor de kring en daarbuiten een vraagbaak, waarbij we altijd terecht konden met vragen over het ons gilde en het gildewezen in het algemeen. Hubert was voor ons een levend archief. Wat hij voor ons gilde en daar buiten heeft betekend is met geen pen te beschrijven, enorm veel.

Hiervoor is hij door Kring Peelland onderscheiden met de hoogste eer van "Auter en Heerd".

Het St.-Jorisgilde Deurne zal tot nader order niet geüniformeerd naar buiten treden.
De uitvaartsdienst is op donderdagmorgen 27 juni om 10:30 uur. Nadere gegevens volgen.

  22-juni 

 

Koningsschieten gilde sint Joris Deurne uitgesteld

I.v.m. de verslechterde toestand van onze Koning Hubert Engelen, heeft het bestuur de moeilijke beslissing moeten nemen om het Koningschieten van a.s. maandag 24 juni geen doorgang te laten vinden.

 

  20-juni 

 

logo.de.Gildetrom       Gildetrom jaargang 66 nummer 2

 

Een dezer dagen valt de uitgave van de gildetrom weer op de deurmat.
De sluitingsdatum voor nummer 3 van dit jaar is op 3 augustus.
Stuur uw kopij voor de sluitingsdatum in anders komt het in nummer 4.

  20-juni 

  

Piet Jacobs 70-jaar gildebroeder 

Zaterdag 8 juni is Piet Jacobs van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop 082onderscheiden met de medaille 70 jaar gildebroeder.
Piet was 17 jaar toe hij zich bij het gilde aansloot. Hij was Koning  van 1957 tot 1959, 3 jaar bestuurslid en tot op heden nog steeds piekenier en zilverdrager.

Tijdens de teerdag van het gilde werd hij gehuldigd en kreeg de vendelgroet. Zijn zoon Willy en kleinzonen Laurens en Peter zijn in zijn voetsporen getreden.

  13-juni 

 

Teerdag gilde Sint Margaretha met 4 jubilarissen.

Op zaterdag 8 juni eert het Sint Margaretha gilde haar patroonheilige tijdens de teerdag.

De dag begint om 10.00 uur met een heilige mis in de Onze Lieve Vrouwe presentatie kerk met aansluitend een vendelgroet voor het burgerlijk en kerkelijk gezag.De verdere activiteiten zullen plaatsvinden op het gildeterrein aan de Havenweg, waar om 15.00 uur de receptie begint voor de jubilarissen.Jubilarissen2019

Rinie de jong 50 jaar lid commandant, paviljoen beheerder en als organisator van de vlooienmarkt .

Gerard Leenders 40 jaar lid vendelier en instructeur en actief met de organisatie van de vlooienmarkt, winteractiviteit en jeugdgebeuren.

Mart Bankers 25 jaar lid vendelier, actief met de organisatie van de winteractiviteit en terrein commissie.

Jan van Bakel 25 jaar lid tamboer geweest en nu jacketdrager en verder actief met terrein commissie. Jan is jammer genoeg niet aanwezig op deze dag.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de jubilarissen te komen feliciteren met hun jubileum.

  6-juni 

 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019-05-mei.pdf

  6-juni 

 

 

 Johan van Cuijk koning in Vlierden

Op Hemelvaartsdag hebben de gildeleden van het Vlierdens gilde verwoedJohan van Cuijk geschoten om de koning voor de komende drie jaar te zijn. Tot ieders verrassing en die van Johan kwam met het 187-ste schot de vogel naar beneden. Verbouwereerd stond hij voor het dilemma raap ik of laat ik hem liggen met betaling van de boete. Toch maar even telefonisch het thuisfront geraadpleegd. Het antwoord; Waarom zou je hem laten liggen, nu heb je de kans. Raap op de vogel.

Johan is 38 jaar gildebroeder van het Vlierdens gilde, begonnen als tamboer, via Jonge en Oude deken, naar waarnemend kapitein en nu als koning. Als militair werd hij in dezelfde week bevorderd van Kapitein naar Majoor en nu bij het gilde zelfs van Kapitein naar Koning. Hoeveel geluk kan iemand hebben.

De receptie van de koning is zaterdag 15 juni in gildehuis Thijssen van 19:00 tot 20:30 uur.

  6-juni 

 

 

Rick Damen en Willem Bankers Broederschapsdragers

Zondag 26 mei hebben de vier gilden van Deurne st. Antonius-abt en st. Joris Deurne,DSC01110bewerkt st. Hubertus Liessel en st. Willibrordus Vlierden geschoten om de broederschapsdragers van de vier Deurnese gilden. Het bevrijden van de vogel werd gedaan door pastoor Janssen en burgemeester Mak. De gildebroeders en -zusters vervolgens in volgorde van loting.

De jeugd onder de 16 jaar schoten met 6 gildebroeders op een kleine vogel. Willem Bankers van het gilde sint Antonius-abt schoot met het 219-de schot de vogel naar beneden.

De 60 oudere gildeleden hadden veel meer schoten nodig. Na zo’n 350 schoten schoot koningin Anselma Fransen weliswaar de gehele romp naar beneden, maar de vleugels bleven hangen. Zou er weer geen winnaar zijn?  Vorig jaar liet het geweer het afweten en nu kwam men in tijdnood. Men had geen notie hoe lang het nog zou duren. Na rijp beraad werd besloten om de ronde uit te schieten. De vogel was ons goed gezind en na slechts 7 schoten haalde Rick Damen van het gilde sint Hubertus met het 400-ste schot het restant naar beneden en werd hij de broederschapsdrager van 2019.

  6-juni 

 

  

Van de Bestuurstafel van 27 mei

Logo.kring Peelland* Notulen jaarvergadering 23 maart 2019.

De notulen van de jaarvergadering zijn op 10 mei door de kringsecretaris aan de gilden toegestuurd. Zie ook rubriek <Bestuur>

 

* Herverdeling bestuurstaken

Er is een herverdeling in de toegevoegde bestuursleden bij de diverse kringcommissies.
Stefan van Heugten      Commissie Trommen en Bazuinblazen
Frans van der Burgt      Commissie Vendelen                                      
Maarten Janssen          Commissie Jeugd en Commissie Geweerschieten         
Toon Bergh                   Commissie Boogschieten en Commissie Standaardrijden                     
Henk de Hair                Commissie SAT en Commissie van Toekenning 
Peter van Otterdijk zal zijn functies als voorzitter van de commissies Boogschieten en SAT neerleggen. Hij blijft wel lid van deze commissies.

Het bestuur heeft besloten, dat een bestuurslid wel lid kan zijn maar geen voorzitter van een vaste Kringcommissie.
De adressenlijst van de Kring is aangepast. De actuele lijst staat bovenaan deze rubriek.

* Herkenbaarheid Afgevaardigden Kring Peelland.

Kringbestuurders zijn nu herkenbaar door drie molenijzers op een sjerp. Niet alle bestuursleden dragen een sjerp. Het voorstel van het bestuur is, dat alle bestuurders een uniforme sjerp dragen als zij uit hoofde van de Kring naar buiten treden. De sjerp zal een crèmige kleur hebben gelijk aan het Kringvaandel. Op de sjerp zullen drie molenijzers geborduurd worden en de tekst “Kring Peelland”.  Zodra de kosten bekend zijn zullen de gilden ervan op de hoogte worden gebracht.

  6-juni 

 

Grote Gilde Processie in Ommel

Zondag 19 mei trok voor de tweede jaar de gezamenlijke Grote Gilde Processie weer door Ommel. Vele gildeleden waren naar Ommel gekomen om in de processie mee te gaan. Radio Siris uit Someren deed verslag en maakte een fotoreportage. Deze is te bekijken op https://siris.nl/fotoalbums/145547036/grote-maria-en-gildenprocessie-in-ommel 

grote maria en gildenprocessie in ommel 145541399

grote maria en gildenprocessie in ommel 145542113

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Radio Siris Rob Fritsen

  6-juni 

 

Peter Lathouwers overleden

Compleet onverwacht is op 13 mei 2019 Peter Lathouwers op 64 jarige leeftijd overleden.  Peter was met name actief als secretaris van de Gildetrom, daarnaast was hij meer dan 40 jaren lid van de Gruun in Gemert. Hij was evenwel niet meer actief lid, maar ouderling. In 1977 was Peter de nieuwe deken van 'De Gruun' schut in Gemert. Na een actieve periode als gildebroeder heeft hij zich vele jaren bezig gehouden met het archief en de geschiedschrijving van zijn gilde. Zijn 40-jarig lidmaatschap kreeg een zeer bijzonder tintje doordat zijn zoon Peter jr. in 2018 de nieuwe deken werd.
Hij laat bij vele goede herinneringen na. Moge hij rusten in vrede.
Komende maandag 20 mei is om 10.30 uur de uitvaart in de kerk van Handel.

  16-mei 

 

Nieuwe koning in BoekelArie vd. Kimmenade

Op  zondagmiddag  5 mei schoot Arie v.d. Kimmenade zich tot Koning van gilde Sint Agatha. 8 Gildebroeders en 1 gildezuster schoten mee om deze titel. Na 40 rake schoten viel het laatste stuk van de vogel naar beneden. Arie, gildelid sinds 2011, is een actieve kruisboogschutter en lid van de commissie boogschieten.
Op maandag 13 mei vanaf 20.00 uur is er in het gildehuis (Waterval 3a) gelegenheid om de nieuwe Koning te feliciteren.

  6-mei 

 

Van de Bestuurstafel van 29 april

Logo.kring Peelland* Oproep van het kringbestuur om de enquête over hoofdliedendag van de NBFS nieuwe stijl zo snel mogelijk en wel voor 21 mei in te vullen en door te sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Enquête NBFS hoofdliedendag: enquete_mbt_12_oktober_2019.pdf 

* Vacatures
- Het kringbestuur is nog steeds onderbezet. Tevens zal volgend jaar Frans van der Burgt aftreden en hiervoor is nog geen opvolger.
- De SAT-commissie is aan het verouderen en onlangs weer een lid weggevallen raken zij onderbezet.
- Jeugdcommissie. Deze kampt al langer met leden en ondersteuning. Voor het uitvoeren van ideeën voor de jeugd vragen zij vooral hulp om een programma voor de jeugd tijdens kringdagen. Het mogen gerust oudere en op leeftijd zijnde gildebroeders en zusters zijn.
- Gildetrom. Ook zijn we op zoek naar een correspondent voor Kring Peelland om de artikelen van de Peellandse gilden in de gildetrom te krijgen. Als we geen correspondent meer hebben is het niet meer zeker of de artikelen in de gildetrom komen.

  5-mei 

 

Nieuwe gildeheer in Someren

Gildeheer somerenKapelaan van Overbeek uit Ommel is geïnstalleerd als gildeheer van gilde st. Joris Someren De installatie gebeurde tijdens de H.mis van de jaarlijkse Jorisdag op zondag 28 april.Sjef Hurkmans


Op deze dag werden ook 7 broeders gehuldigd. Zij hebben de zilveren Sint Joris speld ontvangen.

Sjef Hurkmans mocht uit handen van de Kringvoorzitter Henk de Hair ook nog de Kringonderscheiding 60 jaar gildebroeder in ontvangst nemen.

  5-mei 

 

André van Nunen LaarbeekkoningLaarbeekkoning 2019

André van Nunen van het Sint Leonardus Gilde mag zich de nieuwe Laarbeekkoning noemen. Hij was zondagmiddag degene die het laatste stukje 'vogel' naar beneden schoot.

Alle geüniformeerde gildeleden van de vijf Laarbeekse gilden, Onze Lieve Vrouw en sint Margaretha uit Aarle-Rixtel, sint Antonius en sint Leonardus uit Beek en Donk en sint Servatius uit Lieshout, mogen aan dit schieten deelnemen met uitzondering van de gildekoningen, gildekeizers en de winnaars van de afgelopen 4 jaar. Elk jaar wordt de wedstrijd gehouden bij een ander gilde. Dit jaar tekende het gilde sint Leonardus op Donk voor de organisatie.

De weergoden waren de gilden goed gezind; met een aangename temperatuur en weinig neerslag beleefden de Laarbeekse gildeleden een mooie dag.

  5-mei 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                            

2019.04.april.pdf

  5-mei 

 

Logo.federatie NBFS.1Inschrijven voor NBFS-toernooi VTBS

Op 15 september 2019 organiseert het gilde Sint Sebastiaan uit Lage Mierde,samen met de NBFS, het jaarlijkse federatieve VTBS-toernooi.Graag nodigen wij alle Vendeliers, Tamboers, Bazuinblazers en Standaardruiters uitom deel te nemen aan dit toernooi.

Inschrijven is mogelijk van 15 april tot 15 juni. De kosten bedragen € 5,00 per deelnemer ofgroep deelnemers.
U kunt de inschrijfformulieren downloaden via onze website www.gildesintsebastiaan.nl.
De volledig ingevulde formulieren stuurt u naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ook de formulieren met de te spelen marsen voor de tamboers en bazuinblazers.
Als u de formulieren liever per post instuurt kan dat naar: M. v Woerkum Richelpad 295094 GL Lage Mierde.

Het inschrijfgeld dient overgemaakt te worden voor 1 juli 2019 naar het rekeningnummer:NL60 RABO 0126 6063 82 t.n.v. Gilde Sint Sebastiaan.

Alle wedstrijden vinden plaats op het evenemententerrein “Dorpsakker”aan Broekkant 13 in 5094 GA Lage Mierde.Voor verdere informatie kunt u terecht op onze website of via een bericht naar bovenstaande-mail adres.Wij hopen u allen te mogen begroeten op het VTBS-toernooi op 15 september,als deelnemer, begeleider of als supporter. We verwachten spannende wedstrijden en na afloop in een ontspannensfeer te kunnen verbroederen.

Inschrijfformulier: Inschrijfformulieren_VTBS_2019.pdf

  19-apr