Kalender

Juni 2020
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Heeft u nieuws of wilt u iets kenbaar maken aan de gilden

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Voor eerdere mededelingen zie rubriek: Archief mededelingen
Voor jaarverslagen van Kring en Gilden zie rubriek: Jaarverslagen
Adressen bestand Kring Peelland: 0.Adressen.Kring.Peelland.pdf
 dd. 5 mei 2020
Voor activiteiten zie rubriek: Kalender

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Aanpassingen in de Rubrieken:

5 april Bestuur: bijgewerkt Besluitenlijst Kring Peelland

==========================================================================

 

Processiekaars 2020 gilden Kring Peelland

PHOTO 2020 05 08 19 48 30 6PHOTO 2020 05 08 19 48 30 3Vrijdagavond 8 mei is in het bijzijn van twee gildebroeders van Kring Peelland kapitein Toon Bergh en Huub Manders de processiekaars van 2020 gewijd door kapelaan van Overbeek.
De kaars zou normaal worden gewijd tijdens de jaarlijkse Grote Gilde Processie op zondag 17 mei, maar door de Corona-crisis gaat deze niet door. Ook het gebruikelijke kerkbezoek in de meimaand is stil komen te liggen.
In een kleine bezetting zijn op die avond gewijd vijf processiekaarsen van verschillende organisaties in het bijzijn van een delegatie. Zo kunnen toch de kaarsen op verzoek branden voor diegene, die steun nodig hebben.
Contactpersoon voor de Gildekaars;
kapelaan Harold van Overbeek 0493-691415 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 12-mei 

 

Verlengen wapenverloven, Schietbeurten en oefenen

logo.KNTSDe KNTS meldt het volgende:

Op 17 maart jl. hebben wij jullie geïnformeerd over het besluit van het ministerie dat de verloven in verband met de corona crisis niet verlengd kunnen worden. Het ministerie beraadt zich over de ontstane situatie en zal de koepels, waaronder de KNTS, informeren en op de hoogte houden hoe dit wordt opgelost..........

LEES VERDER

De buitensport mag weer mits.....

In de informatie hanteren wij het begrip Gezamenlijke oefenavonden. In een gesprek met het ministerie wordt duidelijk dat buitensport mag maar wedstrijden niet. Als je toch met enkele verenigingen wilt schieten praat dan over gezamenlijke oefenavonden. De grondslag voor het niet mogen houden van wedstrijden is dat de overheid het reizen met OV door Nederland wil ontmoedigen. Maar als wij schietwedstrijden organiseren is dat lokaal.

Van belang is dat je het advies van het ministerie serieus meent en te rade gaat bij de gemeente. Zij kennen de gilden en schutterijen, de wijze waarop wij schieten en de kleinschaligheid. Leg de zaak voor en vraag of de activiteit een gezamenlijke oefenavond of middag toelaatbaar is met de huidige regelgeving van de rijksoverheid en de regels of verordening van de gemeente. Als je iets organiseer en je krijgt een proces verbaal is het zonde van het geld maar de aantekening op een strafblad kan betekenen dat je verlof ingenomen of niet wordt verlengd. Je kunt dan terugvallen op de gemeente.

Regel de zaken goed met de gemeente en voorkom discussie.

LEES VERDER

 8-mei 

  

Van de Bestuurstafel van april

Logo.kring Peelland* Van de bestuurstafel. Al is het kringbestuur niet fysiek bijeengekomen toch kunnen we wat berichten.

Geen Kringdag in 2020. Afgelopen week kregen we het bericht, dat ook de Kringdag Someren-Eind 2020 niet door gaat. Gezien de voorbereidingen en de onzekerheid heeft het gilde St. Lambertus doen besluiten om de Kringdag voor 2020 te annuleren en een aanvraag te doen voor de Kringdag in 2023. Als Kringbestuur is hun besluit begrijpelijk, maar zijn tevens verheugd dat zij de Kringdag van 2023 willen organiseren.

2020; een verloren jaar ook voor de gilden?

Door de vele afgelastingen zal het een mager jaar worden voor de gilden. We waren voorbereid op een mooi gildejaar met twee Gildedagen; Deurne en Someren-Eind, de Grote Gilde Processie en twee federatietoernooien; Kruisboog op Wip in Boekel en het VTBS in Lieshout. Dompers moeten we nu verwerken met het niet doorgaan, maar ook met gildeleden die ons nu ontvallen waar we bijna geen waardig afscheid van kunnen nemen. Het Lieshouts gilde dat dit jaar hun 600 jarig bestaan wilde vieren, de installatie van de nieuwe keizer op Donk en de vele op stapel staande verschietingen om "d'n Koning". Klein en groot leed. 

De samenkomsten van de geweer en kruisboogschutters kunnen helaas tot 1 september niet doorgaan. De Boogschietcommissie heeft al hun wedstrijden voor dit jaar afgelast.
De geweerschietcommissie heeft de Kringkampioenschappen voor 2020 ook geschrapt. Er zijn nauwelijks wedstrijden verschoten. Wat na 1 september nog verschoten wordt, is de vraag in deze 1,5-meter-maatschappij.

De gilden zullen zich moeten beraden hoe zij hun jaarprogramma van 2020 verder nog invullen of de wezenlijke activiteiten zoals bv koningschieten doorschuiven naar 2021.

* De Nieuwsbrief Kring Peelland is uit: Lees de gehele Nieuwsbrief_KP06.2020-05.pdf 
Wilt u deze nieuwsbrief persoonlijk ontvangen stuur dan even een mailtje naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Mocht je ondanks dat je je hebt aangemeld de nieuwsbrief niet ontvangen, kijk dan in je spambox of door een filter op je email de nieuwsbrief hierin is terechtgekomen.

  2-mei 

 

Alle activiteiten Kring Peelland
tot 1 september OPGESCHORT
 
In verband met de Corona-crisis en de maatregelen die hierin zijn afgekondigd, heeft het Kringbestuur doen besluiten om alle activiteiten, bijeenkomsten en vergaderingen tot nader order op te schorten tot minstens 1 september. Dit betekent dat alle schietwedstrijden van zowel geweer als kruisboog op wip onder auspiciën van Kring Peelland NIET gehouden worden.
De Club Seniorenschutters sluit zich hierbij aan. 
Ook de gilden wordt geadviseerd om hieraan gehoor te geven. 
 
Het bestuur van Kring Peelland

 1-mei 

 

Column pastoor Pieter Scheepers

De relatie tussen de gilden en de kerk is eeuwenoud. Het kringbestuur wil ook de contacten met de pastores in onze kring verstevigen en inmiddels heeft al een aantal pastores toegezegd columnist te willen zijn.

De eerste bijdrage is van pastoor Pieter Scheepers van de Franciscusparochie en gildeheer van het St. Jorisgilde in Asten.

GILDEN EN HEILIGENst.Joris

Ten tijde van het ontstaan van onze schutsgilden werd het dagelijks leven volledig bepaald door de Kerk, door christelijk denken, dat de gewone mensen duidelijk afhankelijk en ondergeschikt maakte aan het goddelijke, het heilige, het uitverkorene.
Het lag voor de hand dat ook de gilden zich opstelden onder een passende heilige schutspatroon. Opvallend is dat er veel martelaren en martelaressen onder de ........ LEES VERDER

 1-mei 

  

Sint Jorisdag in Someren in coronatijd

De geplande viering van Sint Jorisdag verliep ander dan gepland. De jubilarissen ontvingen thuis een bloemetje. Jo Hurkmans en Theo Looijmans zijn 40 jaar lid en Annie van Doorn, Gerard Joosten, Martien Damen, Piet van Otterdijk en Eric Bakermans, 25 jaar lid.

Op Beloken Pasen 19 april, werd er een H. Mis opgenomen in de Lambertuskerk ter ere van Sint Jorisdag. Voorganger was gildeheer Harold van Overbeek met assistentie van pastoor Pieter Scheepers Ook waren er twee gildebroeders met het hoofdvaandel en trom aanwezig.

Jubilaris Sint Jorisgilde Deurne

Graag had het Sint Jorisgilde in Deurne de naamdag van Sint Joris in de Willibrorduskerk van Deurne op 25 april 2020 gevierd, stil willen staan bij het 25 jarig gildebroederschap van Ger Jacobs en dit uitgebreid gevierd, maar helaas kan dit nu niet.

 1-mei 

  

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2020.04.april.pdf

  1-mei 

  

logo OLV AarleRixtel

Nieuws van gilde Onze Lieve Vrouwe Aarle-Rixtel

Elke maand brengt het gilde een nieuwsbrief uit voor belangstellenden. 

Lees de nieuwsbrief: Nieuwsbrief_mei_2020.pdf

 

  1-mei 

 

 

Vijf Koninklijke onderscheidingen binnen Kring Peelland

Ook dit jaar werden enkele personen onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau.
Tijdens de jaarlijkse lintjesregen werden onderscheiden;

Jan Leenders Boekel: Gildebroeder en secretaris van gilde St. Agatha

Marie-José van de Ven Aarle-Rixtel: Gildezuster van gilde Onze Lieve Vrouwe en ondersteuning commissie Vendelen

Martie Jeuken Someren-Eind: Gildebroeder van gilde St. Lambertus

Frans Biemans Laarbeek: Coördinator bij de 5 Laarbeekse gilden 

Petra Berkers-Berkvens Ommel: lid van het comité Grote Gilde Processie Ommel

Zij zijn allen onderscheiden, omdat zij zich belangenloos inzetten bij meerdere initiatieven.
Zonder hen en alle andere vrijwillgers kunnen velen profiteren van hun inzet.

  26-april