Kalender

Augustus 2019
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

 

Heeft u nieuws of wilt u iets kenbaar maken aan de gilden

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Voor eerdere mededelingen zie rubriek: Archief mededelingen
Voor jaarverslagen van Kring en Gilden zie rubriek: Jaarverslagen
Adressen bestand Kring Peelland: 0.Adressen.Kring.Peelland.pdf
   dd. 12 juli 2019
Voor activiteiten zie rubriek: Kalender

 

Aanpassingen in de Rubrieken:

20 aug  Geweerschieten:  Uitslag Senioren augustus 2019
20 aug  Geweerschieten:  Uitslag kringwedstrijd Aarle-Rixtel 11 aug en Mierlo-Hout 18 aug


==========================================================================

 

Koningschieten in Deurne en Liessel

Zondag 25 augustus zal het gilde sint Joris Deurne gaan schieten om hun koning. In verband met het overlijden van koning Hubert Engelen is het koningsschieten met Deurne kermis uitgesteld. Het schieten zal zijn op het schietterrein “op Brugge” aan het Engelenpad. Aanvang van het schieten is om 13:30. De receptie van de nieuwe koning zal zijn op zaterdag 28 september in zalen van Bussel van 20:00 tot 21:00.

Maandag 26 augustus zal het gilde sint Hubertus Liessel gaan schieten om de koning voor de komende 4 jaar. Of zou het Hans Hikspoors nogmaals lukken om voor de 3-de keer op rij koning te worden en zo de titel van keizer verwerft?
Het schieten begint om 10:00 aan de Tramweg en om 19:00 begint de receptie in de Marma-bar aan de hoofdstraat.

Zoals het al jaar en dag gaat in Liessel wordt op Sint-Jan-dag (24 juni) voorafgaande aan het koningsschieten het gilde ontbonden en alleen het dagelijks bestuur blijft bestaan. Zij zullen op de dag van schieten met alleen een sjerp naar buiten treden en het schieten gaan leiden. De leden die voor 24 juni lid zijn mogen mee schieten om de koningstitel. Nadat de koning bekend is, worden de gildetrom, vaandel, kapiteinsstok en commandantstok verpacht. Diegene die een attribuut pacht verplicht zich om zitting te nemen in het bestuur van het gilde. Daarna gaan alle gildebroeders naar huis om hun uniform aan te trekken voor het afhalen en de receptie van de koning.
Dinsdag en woensdag worden alle koningsbogen die her en der in Liessel verspreidt staan door het gilde bezocht.

  20-aug 

  

Koning, Keizer, Prins schieten op NBFS-geweerschieten

Zoals bekend vind op 1 September het NBFS geweer schiettoernooi plaats bij het Gilde Sint Antonius-Sint Sebastiaan Udenhout.

Naast de “normale geweer onderdelen” vind ook voor de 1e maal het NBFS Koningschieten, Keizerschieten en jeugdkoning(t/m 25 jaar) plaats voor alle disciplines.
 
Aanmelden voor deze laatste drie onderdelen is niet verplicht maar wel wenselijk i.v.m een goede organisatie. Er zijn al diverse aanmeldingen binnen. Alleen de aanmeldingen voor Keizers blijft wat achter. 
Wij verzoeken de gildebesturen dit onder de aandacht te brengen van de koningen/keizers/jeugdkoning in U eigen gilde en als het mogelijk is de namen doorgeven aan ondergetekende. Ook voor verdere informatie kan men mailen of bellen.
Gilde Sint Antonius-Sint Sebastiaan Udenhout: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-1827 5530


  20-aug
 

 

Geslaagd Aarles Gildeweekend
Toon Thijssen koning gilde sint Margaretha

Voor het weekend waren de weersvoorspellingen niet al te best, regen en een beetje zon, daar moest men het mee doen. Zaterdag stond in het teken van koningschieten bij het gilde sint Margaretha, waar 3 kandidaten de strijd met elkaar aangingen voor het koningschap.

Henk de Hair, Harrie van Ganzenwinkel en Toon Thijssen waren alle 3 gefocust om koning te worden. Na 100 schoten werd een kleine pauze ingelast om het geweer wat af te koelen en kon het amusement beginnen waarbij flink gedanst en gehost werd. Met een half uur onderbreking ging de strijd echt beginnen en was het de afgaande koning Toon Thijssen, die met het 122e schot het laatste stuk eraf schoot.
Voor hem begint de 2e opeenvolgende koningsperiode, wat over 2 jaar een spannende strijd voor hem zal worden. De keizerstitel komt nu toch wel in zijn bereik.Aarles gildeweekend

Zondag begon ook al met regen. De schietwedstrijd vond plaats op het Jan van Dooren paviljoen. In een open wedstrijd met ruim 30 schutters streden ze om de Bavaria bokaal. Dat de vogel  zich niet zo gemakkelijk gewonnen gaf blijkt wel uit het aantal schoten. Met 192 schoten was het Gerard Maas van het gilde Onze Lieve Vrouwe, die het laatste stuk naar beneden haalde.

Beide gildes kunnen terug zien op een mooi en geslaagd weekend, wat zeker weer een vervolg krijgt volgend jaar.

  20-aug 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019.07.juli.pdf

  20-aug 

 

Frans van der Burgt Koning en Keizer in spee

Zondag 21 juli schoot Frans van der Burgt zich voor de derde keer totFrans van der Burgt koning van het gilde st. Joris Gemert. Doordat Frans ook al koning was in 2011 en 2015 zal hij na zijn koningschap over twee jaar tot keizer voor het leven gekroond worden. Zowel Albert van de Eijnden als Frans zouden zich deze keer tot koning en keizer kunnen schieten.

Traditiegetrouw trekken de gildebroeders van de beide Gemertse gilden in de oneven jaren op naar de schutsboom, die opgesteld staat bij de Kokse Hoeve. Na het verschieten van de koningskruisen waren de gildeleden van de Rooi schut aan de beurt voor het schieten om een nieuwe koning. Uiteindelijk gingen er nog zeven leden voor de titel. Frans was de gelukkige en veroverde de titel voor de derde keer en werd zodoende koning maar ook keizer in spee.

Frans is nu koning maar daarbij ook kapitein van het gilde. Deze taak van kapitein zal nu worden ingevuld door de luitenant van het gilde Frits Verhoeven. Er werd al gezegd; Frits wordt nu wel Kapitein voor even, maar over twee jaar dan ook voor het leven.

  21-juli 

 

Eef Luijben Koning bij het Cathrien

Zondag 14 juli hebben de gildeleden van het gilde st. Catharina Helmond “om den Koning” geschoten. Eef Luijben schoot zich nu voor de vierde keer in zijn leven tot koning van het Cathrien. Het koningsschieten vindt elk jaar plaats en wel bij het gildepaviljoen op Binderen.

  21-juli 

 

Ad Vlemmix en Arie van de Kimmenade winnaars Kruisboog

Op 3 juli is de zomeravondcompetitie Kruisboog op wip afgesloten 082.1met een wedstrijd bij het gilde sint Servatius in Lieshout. Ad Vlemmix van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën is de winnaar in klasse A. In de B-klasse moest door drie schutters worden afgekampt. Arie van de Kimmenade van het gilde sint Agatha Boekel is hier de sterkste. IMG 0083Het eerste viertal ging naar het gilde onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën. De volledige uitslag zomeravondcompetitie Uitslag_2019_.pdf

Peter van Otterdijk werd op deze avond door de boogcommissie gehuldigd. Doordat Peter is toegetreden tot het Kringbestuur heeft hij het voorzitterschap van de commissie teruggegeven. Hij ontving een zilveren kruisboog voor zijn 20 jaar inzet voor en leiden van het boogschieten in Peelland.

  12-juli 

  

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019.06.juni.pdf

  2-juli 

 

Hubert Engelen overledenHubert Engelen

Donderdag avond 20 juni is om 23.00 uur Koning Hubert Engelen van het gilde sint Joris Deurne overleden. In zijn eigen vertrouwde omgeving te midden van zijn familie is hij rustig ingeslapen.

Het St.-Jorisgilde verliest in Hubert meer dan een gildebroeder. Hubert was voor onze leden en voor de kring en daarbuiten een vraagbaak, waarbij we altijd terecht konden met vragen over het ons gilde en het gildewezen in het algemeen. Hubert was voor ons een levend archief. Wat hij voor ons gilde en daar buiten heeft betekend is met geen pen te beschrijven, enorm veel.

Hiervoor is hij door Kring Peelland onderscheiden met de hoogste eer van "Auter en Heerd".

Het St.-Jorisgilde Deurne zal tot nader order niet geüniformeerd naar buiten treden.
De uitvaartsdienst is op donderdagmorgen 27 juni om 10:30 uur. De bijeenkomst van gildeleden en schuttersvrienden is om 9:30 uur in het Zorgcentrum De Nieuwenhof aan de Visser 4-6 in Deurne. De Rouwbrief: Engelen_RB_19061900_3.pdf

  26-juni 

 

Van de Bestuurstafel van 24 juni

Logo.kring Peelland* Bestuurstaken

Als bij een kringcommissie de voorzitter vaccant wordt zal de afgevaardigde van het Kringbestuur de taak van interim voorzitter op zich nemen om de continuering van de commissie te waarborgen. In overleg met de andere commissieleden zal naar een opvolger gezocht worden. Dit naar aanleiding dat de commissie SAT en de commissie Boogschieten geen voorzitter meer hebben. De volgende bestuursvergadering zal zijn op maandag 25 augustus. 

* Correspondent Gildetrom voor Kring Peelland

Stefan van Heugten van gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop en Kringbestuurder heeft zich bereid verklaard om het correspondentschap van de Gildetrom voor Kring Peelland op zich te nemen. Kopij naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  26-juni