Kalender

Augustus 2019
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Aarles gildeweekend 17 en 18 augustus

Op zaterdag  17 augustus is het koningschieten op het gildeterrein van het st. Margaretha Gilde.

In het verleden was het om de drie jaar koningschieten, maar de leden hebben gekozen om dit naar twee jaar terug te brengen. Het zou voor de leden een gemakkelijkere stap zijn om aan het schieten deel  te nemen.

Toon ThijssenVanaf 14.00 uur is iedereen van harte welkom, en wordt de vogel op de schutsboom geplaatst . Het gilde zal drie maal rond de boom trekken , dit gebeurd spiraalsgewijs in steeds kleinere kringen. Tijdens dit rondtrekken wordt er gecontroleerd of het terrein veilig is en of er niet aan de boom geknoeid is. Daarna wordt de afgaande koning Toon Thijssen ontdaan van het koningsvest en verdere attributen.

Als eerste zal de burgemeester op de koningsvogel schieten als teken van toestemming van de wereldlijke overheid . Als tweede schiet de pastoor als eerbewijs door het gilde aan de kerkelijke overheid. Nadat dit is voltrokken begint het koningschieten met de kandidaten. Rond de klok van 18.00 uur zal de nieuwe koning bekend zijn waarna aansluitend de huldiging plaats zal vinden.

Zondag 18 augustus is het de dag van het Onze Lieve Vrouwe Gilde.

Ook deze dag begint met een heilige mis om 9.30 uur in de kerk, waarna een vendelgroet op het kerkplein zal plaatsvinden. Het middag programma begint om 14.30 uur op het Jan Van Dooren paviljoen, met als inzet de zilveren Bavaria beker. Hier kan iedereen aan mee schieten, mits in bezit van een geldig legitimatiebewijs. Na de huldiging van de winnaar zal er gevendeld  worden door het gilde.

  18-juli 

  

Koning, Keizer en Keizer in de wacht in het Eind

Al jaren is het spallend wie van de twee zich de eerste Keizer mag noemen van het gilde sint Lambertus in Someren-Eind; Tjieu Knapen of Jos van der Kruis. PHOTO 2019 06 22 eind
Zaterdag 22 juni begon de gildedag met het schieten om de kermis koning bij het Eindse gilde. Adrie van der Laar was de gelukkige.

Daarna waren de gildeleden aan de beurt voor de koning van het gilde voor twee jaar. Jos van de Kruis schoot de vogel eraf en werd zodoende niet tot Koning maar tot Keizer gekroond.

Daarna werd er een tweede vogel erop gezet voor de nieuwe Koning. Tjieu Knapen haalde deze vogel naar beneden er werd dus de Koning, maar geen Keizer maar de Keizer in de wacht.

Op de foto krijgt Tjieu het koningszilver omgehangen door aftredende koning en hoofdman William van der Voort. Het koningschieten van 2019 kreeg zodoende een verrassende wending.

  22-juni 

 


logo.de.Gildetrom       Gildetrom jaargang 66 nummer 2

 

Een dezer dagen valt de uitgave van de gildetrom weer op de deurmat.
De sluitingsdatum voor nummer 3 van dit jaar is op 3 augustus.
Stuur uw kopij voor de sluitingsdatum in anders komt het in nummer 4.

  20-juni 

  

Piet Jacobs 70-jaar gildebroeder 

Zaterdag 8 juni is Piet Jacobs van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop 082onderscheiden met de medaille 70 jaar gildebroeder.
Piet was 17 jaar toe hij zich bij het gilde aansloot. Hij was Koning  van 1957 tot 1959, 3 jaar bestuurslid en tot op heden nog steeds piekenier en zilverdrager.

Tijdens de teerdag van het gilde werd hij gehuldigd en kreeg de vendelgroet. Zijn zoon Willy en kleinzonen Laurens en Peter zijn in zijn voetsporen getreden.

  13-juni 

 

Teerdag gilde Sint Margaretha met 4 jubilarissen.

Op zaterdag 8 juni eert het Sint Margaretha gilde haar patroonheilige tijdens de teerdag.

De dag begint om 10.00 uur met een heilige mis in de Onze Lieve Vrouwe presentatie kerk met aansluitend een vendelgroet voor het burgerlijk en kerkelijk gezag.De verdere activiteiten zullen plaatsvinden op het gildeterrein aan de Havenweg, waar om 15.00 uur de receptie begint voor de jubilarissen.Jubilarissen2019

Rinie de jong 50 jaar lid commandant, paviljoen beheerder en als organisator van de vlooienmarkt .

Gerard Leenders 40 jaar lid vendelier en instructeur en actief met de organisatie van de vlooienmarkt, winteractiviteit en jeugdgebeuren.

Mart Bankers 25 jaar lid vendelier, actief met de organisatie van de winteractiviteit en terrein commissie.

Jan van Bakel 25 jaar lid tamboer geweest en nu jacketdrager en verder actief met terrein commissie. Jan is jammer genoeg niet aanwezig op deze dag.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de jubilarissen te komen feliciteren met hun jubileum.

  6-juni 

  

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019-05-mei.pdf

  6-juni 

 

 Johan van Cuijk koning in Vlierden

Op Hemelvaartsdag hebben de gildeleden van het Vlierdens gilde verwoedJohan van Cuijk geschoten om de koning voor de komende drie jaar te zijn. Tot ieders verrassing en die van Johan kwam met het 187-ste schot de vogel naar beneden. Verbouwereerd stond hij voor het dilemma raap ik of laat ik hem liggen met betaling van de boete. Toch maar even telefonisch het thuisfront geraadpleegd. Het antwoord; Waarom zou je hem laten liggen, nu heb je de kans. Raap op de vogel.

Johan is 38 jaar gildebroeder van het Vlierdens gilde, begonnen als tamboer, via Jonge en Oude deken, naar waarnemend kapitein en nu als koning. Als militair werd hij in dezelfde week bevorderd van Kapitein naar Majoor en nu bij het gilde zelfs van Kapitein naar Koning. Hoeveel geluk kan iemand hebben.

De receptie van de koning is zaterdag 15 juni in gildehuis Thijssen van 19:00 tot 20:30 uur.

  6-juni 

 

Rick Damen en Willem Bankers Broederschapsdragers

Zondag 26 mei hebben de vier gilden van Deurne st. Antonius-abt en st. Joris Deurne,DSC01110bewerkt st. Hubertus Liessel en st. Willibrordus Vlierden geschoten om de broederschapsdragers van de vier Deurnese gilden. Het bevrijden van de vogel werd gedaan door pastoor Janssen en burgemeester Mak. De gildebroeders en -zusters vervolgens in volgorde van loting.

De jeugd onder de 16 jaar schoten met 6 gildebroeders op een kleine vogel. Willem Bankers van het gilde sint Antonius-abt schoot met het 219-de schot de vogel naar beneden.

De 60 oudere gildeleden hadden veel meer schoten nodig. Na zo’n 350 schoten schoot koningin Anselma Fransen weliswaar de gehele romp naar beneden, maar de vleugels bleven hangen. Zou er weer geen winnaar zijn?  Vorig jaar liet het geweer het afweten en nu kwam men in tijdnood. Men had geen notie hoe lang het nog zou duren. Na rijp beraad werd besloten om de ronde uit te schieten. De vogel was ons goed gezind en na slechts 7 schoten haalde Rick Damen van het gilde sint Hubertus met het 400-ste schot het restant naar beneden en werd hij de broederschapsdrager van 2019.

  6-juni 

 

Grote Gilde Processie in Ommel

Zondag 19 mei trok voor de tweede jaar de gezamenlijke Grote Gilde Processie weer door Ommel. Vele gildeleden waren naar Ommel gekomen om in de processie mee te gaan. Radio Siris uit Someren deed verslag en maakte een fotoreportage. Deze is te bekijken op https://siris.nl/fotoalbums/145547036/grote-maria-en-gildenprocessie-in-ommel 

grote maria en gildenprocessie in ommel 145541399

grote maria en gildenprocessie in ommel 145542113

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Radio Siris Rob Fritsen

  6-juni 

 

Koningschieten bij gilde st. Joris Gemert

Het is weer zover, zondag 21 juli a.s. is het koningschieten op Koks.

Cor OpsteenTraditiegetrouw trekken de gildebroeders in de oneven jaren op naar de schutsboom, die opgesteld staat bij de Kokse Hoeve. De huidige koning Cor Opsteen en zijn koningin Paulina Adriaans-Opsteen leggen bij aankomst hun koningsvogel, de koninginnevogel, het koningszilver, de koningstok met zilveren knop en de koninginnestok neer waardoor de weg vrij komt voor het gilde om te gaan schieten voor een nieuwe koning. Daaraan kunnen alle leden van het Sint Jorisgilde deelnemen en de leden van de Vrienden van de Gemertse gilden.

Ook dit jaar is het weer mogelijk dat het Sint Jorisgilde een gildekeizer krijgt. Ook deze keer kunnen zelfs twee gildebroeders zich tot keizer schieten, namelijk kapitein Frans van der Burgt en tamboer Albert van den Eijnde. Frans schoot zich in 2011 en 2015 tot koning en Albert schoot zich in 2009 en 2013 tot koning. Voor Frans en Albert zal het schieten die zondag heel erg spannend worden, want men is keizer van het gilde voor het leven en er mag maar één keizer zijn binnen het Sint Jorisgilde. Slechts één keer in de geschiedenis voorgekomen dat het Sint Jorisgilde een keizer had. Dit was in 1759 toen Henricus Jansse van Deursse zich tot keizer schoot.

Maar …… het is nog niet zover, want ook andere gildebroeders en gildezusters willen zich tot koning schieten. Het zal weer een spannende strijd worden op Koks.

Naast het koningschieten is het ook voor iedereen mogelijk om tegen een kleine vergoeding te schieten voor de drie koningskruizen.

De dag begint om 11.00 uur met een Heilige Mis in de kerk van Sint Jans Onthoofding. Om 14.00 uur start het schieten om de koningskruizen en zal het koningschieten om 15.30 uur beginnen op Koks. Als afsluiting van de dag is iedereen om 21.15 uur uitgenodigd voor de receptie van de nieuwe koning in gildehuis Dientje.

https://www.sintjorisgildegemert.nl/nieuws/

  18-juli 

 

 

 ‘Muziekfestijn op het kerkplein’ in Mierlo-Hout

Poster

Op zondag 7 juli wordt voor de vijfde keer op het kerkplein in Mierlo-Hout het Muziekfestijn gehouden. De organisatie is in handen van de commissarissen van muziekvereniging Unitas en ’t Gilde. De toegang is gratis en de gehele opbrengst komt ten goede aan beide Houtse verenigingen.

De zomervakantie staat voor de deur. Hoe leuk is het om dat in te luiden met live muziek, een hapje en drankje op het Kerkplein. Dit jaar staat zanger Johnny Sleegers na vijf edities wederom centraal. Onder het platenlabel Onroad Music brengt hij zijn nieuwe single ‘Waarom heb ik geen nee gezegd’ uit. Een eigentijds zomers uptempo nummer en Mierlo-Hout heeft de primeur! Ook zal die dag een gedeelte van de videoclip worden opgenomen.

Het gehele persbericht: Persbericht_Muziekfestijn_7_juli_2019.pdf


  2-juli
 

  

Peter Lathouwers overleden

Compleet onverwacht is op 13 mei 2019 Peter Lathouwers op 64 jarige leeftijd overleden.  Peter was met name actief als secretaris van de Gildetrom, daarnaast was hij meer dan 40 jaren lid van de Gruun in Gemert. Hij was evenwel niet meer actief lid, maar ouderling. In 1977 was Peter de nieuwe deken van 'De Gruun' schut in Gemert. Na een actieve periode als gildebroeder heeft hij zich vele jaren bezig gehouden met het archief en de geschiedschrijving van zijn gilde. Zijn 40-jarig lidmaatschap kreeg een zeer bijzonder tintje doordat zijn zoon Peter jr. in 2018 de nieuwe deken werd.
Hij laat bij vele goede herinneringen na. Moge hij rusten in vrede.
Komende maandag 20 mei is om 10.30 uur de uitvaart in de kerk van Handel.

  16-mei 

 

Nieuwe koning in BoekelArie vd. Kimmenade

Op  zondagmiddag  5 mei schoot Arie v.d. Kimmenade zich tot Koning van gilde Sint Agatha. 8 Gildebroeders en 1 gildezuster schoten mee om deze titel. Na 40 rake schoten viel het laatste stuk van de vogel naar beneden. Arie, gildelid sinds 2011, is een actieve kruisboogschutter en lid van de commissie boogschieten.
Op maandag 13 mei vanaf 20.00 uur is er in het gildehuis (Waterval 3a) gelegenheid om de nieuwe Koning te feliciteren.

  6-mei 

 

Nieuwe gildeheer in Someren

Gildeheer somerenKapelaan van Overbeek uit Ommel is geïnstalleerd als gildeheer van gilde st. Joris Someren De installatie gebeurde tijdens de H.mis van de jaarlijkse Jorisdag op zondag 28 april.Sjef Hurkmans


Op deze dag werden ook 7 broeders gehuldigd. Zij hebben de zilveren Sint Joris speld ontvangen.

Sjef Hurkmans mocht uit handen van de Kringvoorzitter Henk de Hair ook nog de Kringonderscheiding 60 jaar gildebroeder in ontvangst nemen.

  5-mei 

 

André van Nunen LaarbeekkoningLaarbeekkoning 2019

André van Nunen van het Sint Leonardus Gilde mag zich de nieuwe Laarbeekkoning noemen. Hij was zondagmiddag degene die het laatste stukje 'vogel' naar beneden schoot.

Alle geüniformeerde gildeleden van de vijf Laarbeekse gilden, Onze Lieve Vrouw en sint Margaretha uit Aarle-Rixtel, sint Antonius en sint Leonardus uit Beek en Donk en sint Servatius uit Lieshout, mogen aan dit schieten deelnemen met uitzondering van de gildekoningen, gildekeizers en de winnaars van de afgelopen 4 jaar. Elk jaar wordt de wedstrijd gehouden bij een ander gilde. Dit jaar tekende het gilde sint Leonardus op Donk voor de organisatie.

De weergoden waren de gilden goed gezind; met een aangename temperatuur en weinig neerslag beleefden de Laarbeekse gildeleden een mooie dag.

  5-mei 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                            

2019.04.april.pdf

  5-mei 

Logo.federatie NBFS.1Inschrijven voor NBFS-toernooi VTBS

Op 15 september 2019 organiseert het gilde Sint Sebastiaan uit Lage Mierde,samen met de NBFS, het jaarlijkse federatieve VTBS-toernooi.Graag nodigen wij alle Vendeliers, Tamboers, Bazuinblazers en Standaardruiters uitom deel te nemen aan dit toernooi.

Inschrijven is mogelijk van 15 april tot 15 juni. De kosten bedragen € 5,00 per deelnemer ofgroep deelnemers.
U kunt de inschrijfformulieren downloaden via onze website www.gildesintsebastiaan.nl.
De volledig ingevulde formulieren stuurt u naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ook de formulieren met de te spelen marsen voor de tamboers en bazuinblazers.
Als u de formulieren liever per post instuurt kan dat naar: M. v Woerkum Richelpad 295094 GL Lage Mierde.

Het inschrijfgeld dient overgemaakt te worden voor 1 juli 2019 naar het rekeningnummer:NL60 RABO 0126 6063 82 t.n.v. Gilde Sint Sebastiaan.

Alle wedstrijden vinden plaats op het evenemententerrein “Dorpsakker”aan Broekkant 13 in 5094 GA Lage Mierde.Voor verdere informatie kunt u terecht op onze website of via een bericht naar bovenstaande-mail adres.Wij hopen u allen te mogen begroeten op het VTBS-toernooi op 15 september,als deelnemer, begeleider of als supporter. We verwachten spannende wedstrijden en na afloop in een ontspannensfeer te kunnen verbroederen.

Inschrijfformulier: Inschrijfformulieren_VTBS_2019.pdf

  19-apr 

 

 Geweer Schietwedstrijd In Someren-Eind uitgesteld.

In verband met een andere verplichting van het gilde sint Lambertus Someren-Eind moeten we de kring wedstrijd verplaatsen van 30 juni naar 14 juli.

  26-juni 

  

Koningsschieten gilde sint Joris Deurne uitgesteld

I.v.m. de verslechterde toestand van onze Koning Hubert Engelen, heeft het bestuur de moeilijke beslissing moeten nemen om het Koningschieten van a.s. maandag 24 juni geen doorgang te laten vinden. 

  20-juni 

 

Koningsschieten gilde sint Lambertus Someren-Eind

Op zaterdag 22 juni is weer het tweejaarlijks Koningschieten van het gilde sint Lambertus Someren-Eind. Om 14:00 uur begint het schieten op het schietterrein "De Kolenboer" aan de Boerenkamplaan (achter nr. 79) in Someren Eind.

Het schieten begint met het KERMISKONINGSCHIETEN  en omstreeks 15:00 UUR begint het KONINGSCHIETEN. Komt er dit jaar nu een keizer?

  15-juni 

  

Fietste Mee 2019 in Beek en Donk

Fietste Mee voor het goede doel op 2e Pinksterdag 10 juni

Het is bijna weer zo ver. De route van de Fietste Mee tocht staat weer in de steigers en is samengesteld door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk.
Graag nodigen wij u van harte uit aan deze gezellige gezinsfietstocht deel te nemen. De fietstocht start weer bij de blokhut van de Scouting aan de IJsweg 1 (achter de vroegere basisschool De Raagten) en wordt om 11.00 uur geopend door Burgemeester Frank van der Meijden.

Het goede doel voor 2019: De zonnebloem Laarbeek. Wij hopen dat weer vele mensen uit heel Laarbeek en omgeving zullen deelnemen aan deze gezellige fietstocht.

Gildebroeders van het gilde St. Leonardus Donck en scouting Beek en Donk
Nieuwsbrief_3__2019_Fietste_mee.pdf

  6-juni 

   

zesgehugten19 mei Jeugdtoernooi 2019

Het Jeugdtoernooi Kring Kempenland 2019 gaat bijna van start. Wij hopen op 19 mei velen van u te treffen op ons gildeterrein midden in Zesgehuchten (Geldrop)
Ondanks dat de inschrijving erg is tegengevallen gaan wij er toch een hopelijk mooie dag van maken. 

 Het digitale exemplaar van het programmaboekje; 
    Boekje_Jeugdtoernooi_2019.pdf

 

  6-mei 

 

26 mei Donckse Wij-ing

Op zondagmorgen 26 mei a.s. om 10.00 uur wordt een openluchtviering gehouden bij de St..Leonarduskapel aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg). Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door Pastoor Jos Verbraeken en diaken/gildeheer Franklin De Coninck. Het is een sfeervol samenzijn van gildebroeders, gildezusters, vrienden en buurtgenoten, vereerders van St. Leonardus uit Beek en Donk en wijde omgeving.

DSC08368


  6-mei
 

 

Christ Janssen overleden

Op dinsdag 16 april is op 76 jarige leeftijd gildebroeder Christ Janssen overleden. Christ was ruim 20 jaar lid van het St.-Jorisgilde Deurne, waarvan 12 jaar bestuurslid en 4 jaar als hoofdman. Hij was Koning van 1999 tot 2001.

De gebedsdienst met gildeëer is op zaterdag 20 april om 10:30 uur in de St.-Willibrorduskerk te Deurne. De bijeenkomst voor gildeleden is om 09.30 uur in de soos “Asteffekan” aan de Visser 27 in Deurne.

  19-apr 

 

Leo de Wit overleden

Donderdag 11 april is gildebroeder Leo de Wit van het gilde st. antonius-abt Deurne op 76 jarige leeftijd overleden. Leo was bijna 60 jaar lid van het gilde. Dinsdag 16 april is Leo, zoals hij dat wenste met alle gildeëer, begraven in het bijzijn van vele gildebroeders.

  18-apr 

 

IMG 0580.1 Bert Vorstenbosch bejaarden koning 2019
 
Woensdag 3 april werd op het schietterrein van gilde sint Lambertus Someren-Eind geschoten om de "bejaarden koning" van Kring Peelland.IMG 0574.1 Aan dit schieten mogen alle gildeleden van Kring Peelland deelnemen, die 60 jaar of ouder zijn. Voorgaande jaren mochten alleen de leden van de seniorenclub deelnemen.
 
Nu is de wedstrijd opengesteld voor alle leden van de kring.
De geweerschietcommissie heeft hiervoor een trofee laten IMG 0579.1maken. Het is een wisseltrofee, die elk jaar doorgegeven wordt. Aan de achterzijde worden de namen van de koningen ingegraveerd.
 
 
Uiteindelijk was Bert Vorstenbosch van het gilde sint Servatius Lieshout de gelukkige, die het laatste stukje van de vogel na 2 volle ronden naar beneden haalde. Aan het schieten namen zo'n 25 gildebroeders en zusters deel.
 
Kampioen bejaarden werd Thjeu Knapen van het gilde sint Lambertus Someren-Eind.
 

  3-apr 

  

  Nieuwsbrief Gildetrom

2019.03.maart.pdf

  2-apr 

 

  Jaarverslag 2018 Kring Peelland

Het jaarverslag van Kring Peelland zoals is opgesteld door het Kringbestuur, Kringcommissies en organisatie Kringdag 2018.Veel leesplezier. Jaarverslag.Kring.Peelland.2018.pdf 

  19-mrt 

 

Frits Verhoeven Lid van Verdienste

Frits VerhoevenTijdens de jaarvergadering werd Frits Verhoeven van het gilde st. Joris Gemert onderscheiden met de speld “Lid van Verdienste” standaardrijden. Voor de Kring en met name het standaardrijden was Frits 24 jaar lid van commissie standaardrijden van 1994 tot 2018, waarvan 20 jaar voorzitter. Nu is hij nog steeds jurylid voor het standaardrijden.

Voor zijn gilde was Frits standaardruiter van 1966 tot 1971 en van 1973 tot 2007  in totaal 39 jaar. Van 1971 tot 1973 was hij koning en kon daarom niet de ruiter zijn van het gilde en hij was ook nog 17 jaar voorzitter van het gilde.

  28-mrt 

 

Logo.federatie NBFS.1Enquete Hoofdliedendag NBFS

De hoofdliedendag moet in een nieuw jasje. Help je ons mee door enkele vragen te beantwoorden. Graag ingevuld retour zenden vóór 21 mei a.s. naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Enquete: enquete_mbt_12_oktober_2019.pdf

  19-apr 

 

Schieten om de Laarbeek Koning

Op zondag 28 april 2019 vindt het Laarbeeks- Koningschieten plaats op het schietterrein ’t Wipke, Zwinkelweg 6 te Beek en Donk. Dit jaar wordt dit evenement georganiseerd door de gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus.
De deelnemende Laarbeekse gilden zijn St. Antoniusgilde Beek, St. Leonardusgilde Donk, St. Margarethagilde en O.L.Vrouwegilde uit Aarle-Rixtel en het St. Servatiusgilde uit Lieshout.
Nadere informatie zie nieuwsbrief: Uitnodiging_Laarbeekskoningschieten_2019.pdf

  19-apr 

  

Jubilarissen bij gilde sint Joris Someren

Op zondag 28 april huldigt het gilde hun jubilarissen tijdens de patroonsdag.

60 jaar lid: Sjef Hurmans en Rinie van Doorn
50 jaar lid: Ton Crooijmans en Marius Looijmans
40 jaar lid: Harrie Vestjens
25 jaar lid: Toon Bergh en Jeroen Bergh

Het gilde biedt hen een receptie aan. Deze is op zondag 28 april 2019 van 15:00 tot 17:00 uur in de Jorisveste aan de Einhoutsestraat 14 in Someren.

  19-apr 

  

 

Robbert van den Broek overledenRobbert van den Broek

Op 20 maart is gildebroeder Robbert van den Broek van gilde st. Lambertus Someren-Eind overleden. Robbert heeft op 20 februari j.l. een zwaar vrachtauto-ongeluk gehad en lag sindsdien in kritieke toestand in het academische ziekenhuis  in Gent (Belgie). Gisteravond is hij daar aan zijn verwondingen overleden. Robbert was schutter en tamboer bij het gIlde. Hij is 46 jaar geworden en getrouwd met Rianne, de standaardruiter en vader van dochter Femke die ook lid is het gilde. 

Zaterdag 30 maart is de afscheidsdienst in de de aula van Uitvaartcentrum Someren Asten, Acaciaweg 26 te Someren. Op verzoek van de familie zal het een afscheid zijn met gildeëer met alleen het gilde van Someren-Eind. Uiteraard zijn alle gildeleden van harte welkom om het afscheid bij te wonen, maar dan niet geüniformeerd.

  22-27 mrt 

 

 Martien Barten overledenMartien Barten

Zondag 17 maart overleed op 60-jarige leeftijd gildebroeder Martien Barten van het gilde st. Joris Someren. Vanaf 2006 was Martien lid van het gilde en tot voor kort was hij nog actief als schutter.

De afscheidsdienst zal plaatsvinden op vrijdag 22 maart 2019 om 11.00 uur in de aula van bovengenoemd uitvaartcentrum. Voor aanvang van de dienst is er gelegenheid tot schriftelijk condoleren. Het bestuur van het gilde vraagt de gildebroeders en gildezusters om deze dienst, niet geüniformeerd, te bezoeken. Rouwbrief_Martien_Barten.pdf

  20-mrt 

 

Erelid Herman Bouwmans overledenHerman Bouwmans

Zondag 17 maart is op 78-jarige leeftijd overleden gildebroeder Herman Bouwmans van het gilde st. Willibrordus Bakel. Herman heeft het gilde van Bakel 47 jaar, maar ook de gilden van Kring Peelland gediend door zitting te hebben in het Kringbestuur en wel 18 jaar. Tevens heeft lange tijd de opslagcontainer van de materialen voor gildedagen bij hem aan huis gestaan. Voor al zijn inzet is Herman in 2012 bij zijn aftreden benoemd tot Erelid van Kring Peelland.

Vrijdag 22 maart om 11:00 uur is in Bakel de afscheidsdienst met gildeëer. 
U wordt verwacht op vrijdag 22 maart vanaf 9.30 uur in ons GildehuisHein v.d. Horst, v.d. Poelstraat 13 te Bakel. rouwkaart_Herman_Bouwmans.pdf

  19-mrt 

 

Theo de Jong overleden

Theo de Jong

Op zondag 10 maart is overleden gildebroeder Theo de Jong Dzn. op 82 jarige leeftijd. Hij was 58 jaar lid van het st. Margaretha Gilde Aarle-Rixtel.

Theo kwam uit een echte gildefamilie, zijn vader en 3 broers waren allen lid van het gilde.
Binnen het st. Margaretha Gilde heeft Theo veel betekend. Hij was bestuurslid, waarvan 11 jaar 1e Dekenschrijver, vendelier en daarna stokdrager, en was hij heel actief met het archief en schatbewaarder. In 1995 schoot hij zich tot koning van het st. Margaretha Gilde en in 2012 tot Laarbeekkoning.
De laatste jaren ging het minder met zijn gezondheid en was het actief deelnemen niet meer mogelijk.

Theo is vele jaren lid geweest van de Kringcommissie SAT. Hier heeft hij zich mede ingezet voor het op orde brengen van het Kringarchief in Gemert. Theo is in 2012 onderscheiden met de draagspeld van Kring Peelland Lid van Verdienste voor de SAT.

Zaterdag 17 maart is de uitvaart met gildeëer om 14:00 in de kerk van Aarle-Rixtel.

rouwkaart: Theo_de_Jong_kaart.pdf

  13-mrt 

 

  Nieuwsbrief Gildetrom

2019-02-februari.pdf

  11-mrt 

 

Grote Gilde Processie Ommel

Grote gildeprocessie 2018.1

Evenals vorig jaar zal deze kringactiviteit plaats vinden op de 3e zondag van mei en wel op 19 mei. In de bijlage vind u meer informatie. 
Graag willen wij als organisatie van deze processie informeren of uw gilde deel wil nemen aan dit evenement. Het is dit jaar weer mogelijk dat Dames, Heren, jongens en meisjes welke niet geuniformeerd zijn, deelnemen aan de processie. Dit kan bijvoorbeeld als bruidje of drager. Hiervoor hoeft u als gilde niets te regelen. Jurken enz. worden door de organisatie geregeld. 

Zou u ons willen laten weten of u dit jaar deel wilt nemen en dit samen met ons tot een mooie dag wilt maken. Ook als u niet deel wilt nemen vragen wij u dit door te geven.
Opgave uiterlijk 10 februari. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info: Uitnodiging-Grote-Gildeprocessie-19-05-2019.pdf

  10-jan 

  

Schieten om Bejaarden Koning op 3 april
 
Op woensdag 3 April wordt in Someren-Eind bij Gilde St.Lambertus de senioren wedstrijd geschoten. Ook op deze woensdag wordt de Bejaarden Koning van 2019 verschoten. Hier mogen alle Gildebroeders en -Zusters aan deelnemen, die 60 jaar of ouder zijn. De senioren schieten eerst hun wedstrijd daarna begint het Koning schieten. De deelnemers aan het Koning schieten verwachten wij om 3 uur aanwezig te zijn. Legitimatie verplicht.Het schietterrein van Gilde St.Lambertus  De Kolenboer aan de Boerenkamplaan in Someren-Eind.
 

  2-apr 

 

Jaarvergadering van Kring Peelland

Logo.kring PeellandDe jaarvergadering van Kring Peelland is op 23 maart 2019 in Mierlo-Hout. Deze zal gehouden worden in zaal Adelaars aan de Hoofdstraat en begint om 12:00 uur. Voorafgaande is er de eucharistieviering en de koffietafel.

Uitnodiging: Uitnodiging_jaarvergadering_23maart2019_Mierlo-Hout.pdf

Notulen vergaderingen en hoofliedenberaad van 2018:  
notulen-jaarvergadering-03-maart-Someren-2018.pdf
  
Notulen-najaarsvergadering-20-okt-2018.pdf
  
Hoofdmannenberaad-15-november-2018.pdf
 

  19-mrt 

 

 Jubilarissen gilde sint Joris Deurne

Frank en Edwin

Op zaterdag 16 maart viert het gilde sint Joris Deurne, dat Hoofdman Edwin Jacobs 25 jaar en Tamboer Frank van Rooij 40 jaar lid zijn. Het gilde biedt hen een  receptie aan in zalen van Bussel St. Jozefstraat 77 Deurne van 18:00 tot 19:00 uur. 

 

  11-mrt 

 

  Nieuwsbrief Gildetrom

2019-01-januari.pdf

  11-mrt 

 

Frits Aarts overleden

Afgelopen zondagnacht 17 februari is Frits aarts van het gilde sint Antonius-abt Lierop op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. 
Op vrijdag  22 februari om 10:30 uur vindt de uitvaart van Frits met gildeneer plaats in de parochiekerk van de Heilige Naam Jezus te Lierop. Op verzoek vragen wij aan de gildebroeders en gildezusters om deze dienst niet geüniformeerd te bezoeken. 

Tijdens zijn 57-jarig lidmaatschap heeft Frits een zeer grote betekenis gehad voor ons gilde. Hij heeft 28 jaar in het bestuur gezeten (van 1964 tot 1992), waarvan 20 jaar in het dagelijks bestuur als penningmeester / deken schatbewaarder. Het hoogtepunt in het gilde voor Frits was ongetwijfeld zijn koningschap van 1982 tot 1984. Ruim 30 jaar lang was Frits archivaris van ons gilde geweest en stelde samen met An ruimte bij hun thuis beschikbaar voor het onderkomen van ons archief. Ook verzamelde het gilde zich voorafgaand aan geüniformeerde activiteiten bij hun woning om van daaruit gezamenlijk te vertrekken.

Het gilde kon altijd op medewerking van Frits rekenen bij de meest uiteenlopende activiteiten, zoals onder meer: de organisatie kringdag Lierop 1990, fondsenwerving aanschaf nieuwe kostuums, bouw en inrichting Antoniuskapel, nieuw standaardvaandel, oudijzer- en geraniumacties, commissie nieuw siervaandel , secretaris Schieten voor ‘t Zorgenkind Someren/Asten etc etc. Vanwege zijn onaf latende inzet voor ons gilde werd hij in 1992 onderscheiden met de hoogste onderscheiding binnen ons gilde “Erebroeder in Groen”. 

Frits nam ook zitting in de SAT-commissies (Studie, Archief en Tentoonstelling) bij Kring Peelland en bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. Grote inbreng had hij als mederedacteur voor het boek “De waarden van het Gildewezen, beleving en bewaren. Kring Peelland 1985-1995”, dat uitgegeven werd ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van Kring Peelland. Voor al zijn bijdragen ontving hij hiervoor twee kringonderscheidingen met bijbehorende zilveren draagspeld.

  19-feb 

 

 

Piet van Velthoven overleden

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 februari is overleden Piet van Velthoven van het gilde sint Lambertus Someren-Eind. 
Op zaterdag 23 februari om 9:30 uur vindt de uitvaart plaats op Natuurbegraafplaats Schoorsveld, Somerenseweg 116, 5591TN Heeze. Vanaf 09.00 uur is de bijeenkomst in de aula. Na de dienst wordt Piet op de natuurbegraafplaats begraven. U wordt hierbij uitgenodigd hieraan deel te nemen. Aangezien de ruimte aldaar beperkt is verzoekt de familie om een kleine afvaardiging. Instructies omtrent zitplaats e.a. ontvangt u ter plaatse.

Piet is koning geweest bij het gilde, maar heeft de laatste 3 jaren de commissie SAT en de ad-hoc commissie herziening statuten en huishoudelijk reglement ondersteund. 

  19-feb 

 

 

Harrie van Dooren overledenHarrie van Dooren

Dinsdag 19 februari is Harrie van Dooren van het gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel op 90 jarige leeftijd overleden. 
Op zaterdag 23 februari om 14:00 uur vindt de uitvaart met Gilde-eer plaats in de Onze Lieve Vrouw Presentatie kerk, Dorpsstraat 5 te Aarle-Rixtel. Vanaf 13.15 uur is de bijeenkomst in ons Gildehuis "Bij van Dijk" (tegenover de kerk). Na de dienst wordt Harrie op de begraafplaats begraven.

Harrie en Jan van Dooren waren twee broers van elkaar. Jan was gildebroeder van de Blauw Schut en Harrie werd broeder bij de Rooij Schut. Ondanks dat ze beide vrijgezel waren en in hetzelfde huis woonde was er rivaliteit als het over de schut ging. Nadat Jan was overleden heeft Harrie de honneurs van Jan ook bij de Blauw Schut op zich genomen. Al was er rivaliteit ze konden niet zonder elkaar.

  19-feb 

  

Bijwerken website

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het samenstellen van het jaarverslag. Vandaar dat de website even niet werd bijgehouden. We zullen ons best doen om alle mededelingen, jaarverslagen en gegevens zo snel mogelijk aan te passen.

  17-feb 

 

 Jubilarissen bij gilde sint Antonius-abt Deurne

a.s. zaterdag 12 januari zullen enkele jubilarissen gehuldigd en een receptie aangeboden worden.

De receptie is van 19:00 tot 20:00 in gildehuis van der Putten Milhezerweg in Deurne.

Door misverstand zijn niet alle uitnodigingen verstuurd. Voor diegene die geen uitnodiging hebben ontvangen, gelieve deze mededeling als uitnodiging te beschouwen.

abt Deurne

  10-jan 

 

Uitnodigingen jaarvergaderingen Commissies

Indien verhinderd afmelden bij de betreffende commissie

 

Geweerschieten

Logo.Geweerschieten

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de Schietcommissie Kring Peelland op zondag 13 Januari 2018Deze is bij het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout in het gemeenschapshuis “de Geseldonk” nabij sportpark in Mierlo-Hout. 
Aanvang 10.00 uur.

Agenda: Uitnodiging-Jaarvergadering-geweerschieten-2019.pdf 

   

 

 Standaardrijden

Logo.StandaardrijdenDeze bijeenkomst is in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel op donderdag 17 januari 2019 aanvang 20.00 uur Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur). 
De bijeenkomst is bedoeld voor standaardruiters, hun begeleiders, juryleden en overige belangstellenden m.b.t. het standaardrijden van Kring Peelland. Tevens zijn uitgenodigd het kringbestuur, met name de afgevaardigde van het kringbestuur Toon Bergh en de commissies van Kring Peelland. 

  190117-agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf 
  2018-jaarverslag-cie.-standaardrijden-Kring-Peelland.pdf 
  Discussiestuk-info-organiserend-gilde.pdf 
  Discussiestuk-ringsteken.pdf

 

Vendelen

Logo.VendelenDe jaarvergadering van de vendelcommisie Kring Peelland wordt gehouden op zondag 20 januari 2019Deze vindt plaats in café zaal “Bij van Dijk”, DORPSTRAAT 18, tegenover de kerk in Aarle-Rixtel en begint om 10:30 uur.

 

  vendeliersvergadering_2019.pdf 
  notulen-jaarvergadering-2018.pdf 
  Uitslagen-Mierlo-Hout-24-06-2018.pdf

 

Trommen en bazuinblazen

Logo.Trommen.BazuinblazenDe jaarvergadering van de Trom en Bazuincommisie Kring Peelland wordt gehouden op zondag 27 Januari 2019 en begint om 10.30 uur. Deze vindt plaats bij: Schietterrein “Het Wipke” van het Antonius en het Leonardus gilde aan de Zwinkelweg in Beek en Donk.

  agenda-2019-tromcommissie-kring-Peelland._.pdf
  2018-jaarverslag-tromcommissie-kring-Peelland.pdf

 

Gildetrom zoekt “REDACTEUR” voor Peelland

logo.de.GildetromViermaal per jaar verschijnt de Gildetrom. Al 65 jaren een vertrouwd blad met wetenswaardigheden en mededelingen over de Brabantse gilden.

Elke kring heeft voor dit blad een zgn. kringredacteur. Deze persoon verzamelt het nieuws van de gilden uit zijn kring, controleert het en stuurt het door naar de hoofdredactie.

Op dit moment heeft de Kring Peelland geen kring redacteur en de Gildetrom is dus op zoek naar: een enthousiaste (gilde)broeder of -zuster die handig met de computer en een avond per maand de tijd heeft om het nieuws van de gilden uit onze Kring na te kijken en door te sturen naar de hoofdredactie. Hiernaast wordt hi/zij ook viermaal per jaar op de redactievergadering in Eindhoven verwacht.

Heb je interesse of heb je vragen neem dan even contact op met Maarten Janssen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  22-nov 

 

Terugblik op Brabant Stoet in Bergen op Zoom

brabant stoet jeroen verbiest jv 9134 2 origDat immaterieel erfgoed wel degelijk ‘levend erfgoed’ is, was overduidelijk te zien op de happening Brabant Stoet (16 september jl.) met ruim 25.000 bezoekers: een bonte verzameling van zo’n 110 groepen uit Noord-Brabant en Vlaanderen, een verbeelding van de ‘lopende cultuur’ in het Hertogdom Brabant, zoals gilden, reuzen, steltlopers, fanfares en majorettes, carnaval en volksdansen.

Bron: Tilburg University Brabant Collectie

  11-nov 

    

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.11.november.pdf

  9-dec 

 

 

Het kringbestuur en de commissies vankerstwens

 Kring Peelland

wensen u allen prettige kerstdagen

en een voorspoedig 2019

  

Harrie van de Laar overleden

Dinsdag 21 december is op 80 jarige leeftijd overleden Harrie van de Laar gildebroeder van het gilde sint Antonius-abt uit Mierlo-Hout. Harrie is toch nog vrij plotseling overleden. Hij was een zeer gewaardeerde gildebroeder en erelid van het gilde.

De uitvaartmis met Gilde-eer wordt gehouden op vrijdag 28 december om 11.30 uur in de St. Luciakerk aan de Hoofdstraat te Mierlo-Hout. Bijeenkomst van de gildeleden is bij de kerk.

Rouwbrief: Harrie-van-de-Laar.pdf

  26-dec 

  

 

Jan van den Eijnden overleden

Dinsdag 4 december is op 83 jarige leeftijd overleden Jan van den Eijnden van het gilde sint Antonius-abt Lierop.

Jan was 66 jaar lid van het gilde, waarvan hij 28 jaar een bestuursfunctie bekleedde en actief was als vendelier. Later instrueerde hij de jeugdvendeliers, waarmee hij successen behaalde, waaronder een Nederlands kampioenschap.

Jan beschikte over een groot historische feitenkennis en zette zich in als hoeder van tradities binnen het gilde. Daaruit vloeide onder meer ook het geschrift "'t Gruun Buukse". 

In 2002 ontving hij een kringonderscheiding 50 jaar gildebroeder en in 2011 werd hij "Erebroeder in Groen" van het gilde.

Op zaterdag  8 december was de uitvaart met gildeneer in de parochiekerk van de Heilige Naam Jezus te Lierop.

  9-dec 

  

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.10.oktober.pdf

  11-nov 

 

Sjef Soeterboek overleden

Op vrijdag 12 oktober is gildebroeder Sjef Soeterboek van het gilde sint Antonius Stiphout plotseling overleden. De uitvaart met gildeëer is op donderdag 18 oktober om 10.30 uur in de St. Trudokerk te Stiphout.

Sjef Soeterboek

Wij verliezen in Sjef een gewaardeerd lid van het gilde in Stiphout. Hij was sinds 1985 lid van ons gilde. Naast zijn gildelidmaatschap was Sjef zeer maatschappelijk betrokken en besteedde hij zijn tijd op vrijwillige basis aan verschillende organisaties. Zo was Sjef lid van het bestuur van de Stichting Geloof Hoop & Liefde. Hierin was hij medeverantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van Kasteel Croy. Hij was voorzitter van de wijkraad Stiphout-Warande en lid van de raad van Toezicht van de LEV Groep en het Jan van Brabant college.
De meeste voldoening haalde hij uit zijn werk voor de Stichting De Reikende Hand, waar hij voorzitter van was. Deze stichting, die hij samen met zijn vrouw Jeanette heeft opgericht, levert zorg aan mensen met een lichte vorm van dementie. In 2012 ontving hij de Vrijwilligerspenning van de Gemeente Helmond en in 2017 werd Sjef in Kasteel Croy door de burgemeester Koninklijk onderscheiden met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 2001 was Sjef nog een van de belangrijke kartrekkers van het Landjuweel dat in dat jaar in Helmond werd gehouden. Wij kennen Sjef als iemand die maatschappelijk betrokken is en zijn tijd goed probeerde te verdelen over alles wat voor hem belangrijk was. Hoewel hij geen bestuursfunctie binnen het gilde ambieerde was hij door zijn financiële achtergrond wel een raadgever als het om financiële zaken van ons gilde ging.

  17-okt 

 

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.09.september.pdf

  3-okt 

 

Hoofmannenberaad in Boekel

Het bestuur van Kring Peelland wil de Peellandse gilden uitnodigen voor het jaarlijkse Hoofdmannenberaad wat zal worden gehouden op donderdag 15 november 2018 om 20.00 uur in het gildehuis van het gilde St Agatha te Boekel, adres : Waterval 3a 5427 HL  Boekel .

Zoals is afgesproken op eerdere bijeenkomsten geldt de uitnodiging in de eerste plaats voor de hoofdman van uw gilde. Mocht deze verhinderd zijn dan kan hij door een ander bestuurslid worden vervangen. In het geval er binnen uw gilde iemand belast is met een onderwerp dat op de agenda  staat dan kan deze ook meekomen. In totaal dus maximaal twee afgevaardigden per gilde.

De bijlagen hierbij: Hoofdmannenberaad-15-november-2018.pdf

  3-okt 

 

Jaarvergadering commissie Boogschieten

De gilden worden uitgenodigd voor de jaarvergadering van de Commissie Boogschieten. Deze is op zondag 28 oktober 2018 om 10.30 uur in het schuttershome van gilde St.Antonius abt, aan de Antonianenpad te Mierlo-Hout. (Zijstraat van Heeklaan)

Vergaderstukken: Boogschietencommissie.28-10-2018.uitnodiging-Jaarvergadering.pdf

  14-okt 

 

Johnny van Bussel 40-jaar gildebroederJohnny van Bussel

Op zaterdag 3 november viert Johnny van Bussel zijn 40-jaar broederschap bij het gilde sint Antonius-abt in Mierlo-Hout. Het gilde biedt hem een receptie aan van 19:00 tot 20:30 uur op het gildeterrein in Mierlo-Hout.
Uitnodiging: Digitale-uitnodiging-40-jaar-jublieum-Johnny-v-Bussel-1978-2018.pdf

   14-okt 

 

Patroonsdag sint Leonardus in Beek en Donk

Het gilde St. Leonardus viert op zondag 4 november 2018 om 11.00 uur het feest van zijn patroon.
De plechtige viering vindt plaats in de H.Michaëlkerk in Beek en wordt voorgegaan door pastoor Jos Verbraeken en diaken-gildepastor Franklin De Coninck. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het St. Leonarduskoor.
De echte feestdag van Leonardus is op 6 november, de sterfdag van onze patroon. De teerdag van het Gilde Sint Leonardus, die gekoppeld is aan deze dag, vieren wij dan ook op dinsdag 6 november 2018. Deze dag begint met een gebedsdienst in onze leonardus kapel aan de Goorloop.

Nieuwsbrief-5-2018--oktober-Sint-Leonardus-2018.pdf 

  28-okt 

 

Vrije wedstrijd geweerschieten in Lieshout

Het gilde sint Servatius houdt op zondag 4 november een vrije wedstrijd op hun schietterrein.
Zie flyer: Flyer-schietwedstrijd-Lieshout-04-11-2018.pdf

  14-okt 

 

Najaarsvergadering Kring Peelland

De Peellandse gilden worden uitgenodigd voor de Najaarsvergadering welke gehouden wordt op zaterdag 20 oktober 2018 om 20.00 uur in Wijkcentrum de Geseldonk Cederhoutstraat 44  5706  XC  Helmond ( Mierlo-Hout ) .

Vergaderstukken: 
uitnodiging-najaarsvergadering-20-oktober-2018-in-Mierlo-Hout--.pdf 
2018-10-20.aanpassing-statuten-en-instellingsbesluiten.pdf 
Brief-jeugdcommissie.pdf
Begroting 2019 is aangeboden aan de secretariaten van de Peellandse gilden

  3-okt 

 

 35e Hoofdliedendag in Den Bosch

Zaterdag 13 oktober 2018 staat de Hoofdliedendag staat in het teken van “De boog kan niet altijd gespannen zijn”

Deze dag vangt, zoals gebruikelijk, ’s morgens aan met een Plechtige Eucharistieviering in de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan met als Hoofdcelebrant  Mgr. Dr. G.N.J. de Korte,

Bisschop van ’s-Hertogenbosch. Opluistering door Onze Lieve Vrouwe Schuts uit Elshout en zang door  Gemengd Zangkoor Elshout met als organist S de Bonth.

Het middagprogramma bestaat uit:
Jaarrede door de voorzitter van de NBFS.
Huldiging van enkele verdienstelijke gildebroeders.
Officieel afscheid van Ton de Brouwer als federatiesecretaris.

Bezoek aan de activiteit in de hal met dit keer aandacht voor het boogschieten

Als sprekers       Voorzitter Jos Verbeeten ”De toekomst van de gilden en de N.B.F.S.”
                          Gerry van der Schoot “ Informatie over de nieuwe privacywet”.
                          Stefan Klerkx “De gilde-app van kring Peelland”.
                          Bob van Brunschot “De gildeboog”.

Opgave voor 1 oktober. Uitnodiging en aanmelding: Uitnodiging-Hoofdliedendag-2018.pdf

  21-sept 

  

 Ton de Bouwer stopt als secretaris van de NBFS

Nuenen,10-09-2018. Bij het vervullen van openbare functies komt een moment dat je aan personen en instanties laat weten dat aan de mooie periode dat je die functie vervulde een einde komt. Voor mij is het moment er om dat aan velen waarmee ik in de voorbije jaren contacten legde te laten weten. Ook u behoort tot die fijne contacten uit de voorbije jaren en daarom dit persoonlijk schrijven aan uw bestuur.

Na een periode van 18 jaar heb ik besloten mijn functie als secretaris van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden te beëindigen. Het was een lange en mooie periode waarin ik met veel plezier als secretaris veel contacten mocht leggen met velen die de Brabantse gilden een goed hart toedragen dan wel zelf, als gildebroeder of gildezuster,  er aan meehelpen deze mooie culturele tak van onze Brabantse samenleving  in ere te houden.

Het was bijzonder fijn u te hebben ontmoet in welke relatie tot mijn federatieve werkzaamheden dan ook. Ik zeg u daarvoor graag zeer hartelijk dank. Het verrijkte mijn leven.

Tevens wil ik u graag laten weten, dat er iemand bereid is gevonden om mijn taak te gaan overnemen. Voor de eerste keer in het ruim 80 jarig bestaan van de N.B.F.S. stelt een gildezuster zich beschikbaar voor de secretarisfunctie van het federatiebestuur.

Op de hoofdliedendag van 13 oktober a.s. zal ik officieel afscheid nemen en ik geef u daarom ook graag de adreswijziging hierbij door zodat u daarna in komende contacten met de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden op de juiste wijze in contact komt met de N.B.F.S.

De nieuwe federatiesecretaris en het correspondentieadres van de NBFS is met ingang van 1 oktober 2018:  Mevr. A (Annie) Maas, Woudseweg 5a, 5275 JH Den Dungen. Telefoon: 073-5942926. E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik zeg u nogmaals dank voor onze prettige ontmoetingen en samenwerking.
Met vriendelijke groet, Ton de Brouwer.

  21-sept 

  

 Koningschieten bij gilde sint Joris Someren

Kermiszaterdag 22 september gaat het gilde weer schieten om een nieuwe koning, erekoning en jeugdkoning.  Koningspaar Someren

De huidige koning Harrie Vestjens en erekoning Riek Haazen-Engelen leggen hun ambt neer en anderen zullen proberen om koning of erekoning te worden. Het schieten om erekoning staat voor iedereen open vanaf de leeftijd van 16 jaar, mits hij/zij akkoord gaat met de voorwaarden.

Ook wordt er weer geschoten om de nieuw Jeugdkoning. Kinderen vanaf groep 5 tot en met de leeftijd van 14 jaar kunnen hieraan meedoen.

Het schieten begint om 14.00 uur op schietterrein Jorisveste, gelegen aan de Einhoutsestraat, (zijstraat Vaarselstraat) achter de molen.

  21-sept 

 

Inschrijven Jeugdtoernooi V-T-B Boxmeer

Op zondag 16 december 2018 organiseert het St. Antonius-, St. Sebastianus- en
H. Sacramentsgilde Beugen een jeugd indoor toernooi vendelen, trommen en bazuinblazen. Dit toernooi wordt gehouden in sporthal ’t hoogkoor te Boxmeer.

Wij willen al jullie jonge gildebroeders en gildezusters van het NBFS hiermee een kans geven om elkaar bij dit toernooi te kunnen ontmoeten en zich beter te leren kennen, en tijdens de wedstrijden met elkaar een sportieve strijd aan te gaan in het vendelen, trommen en bazuinblazen.

In de bijlage vindt u de inschrijfformulieren voor de diverse disciplines:

uitnodiging-indoorjeugdtoernooi-gilde-Beugen.pdf   
Inschrijven-Jeugd-indoor-VTB-2018.pdf 
Flyer-jeugd-indoor-toernooi.pdf

  3-okt 

  

Sjan Vossen nieuwe koning in Someren

koningschieten someren

Bij het koningschieten van St. Jorisgilde Someren op 22 september is Sjan Vossen-Barten de nieuwe koning geworden.

Na 114 schoten kwam het laatste stukje van de houten vogel naar beneden. Sjan was al twee keer eerder koning bij het gilde.

Erekoning werd Wim Vestjens uit Maarheeze. Deze vogel viel pas na 207 schoten.

Bij de jeugd was het Quinten Bankers uit Asten die jeugdkoning werd.

  3-okt 

 

Inschrijven voor instructeur vendelen

In de winter seizoenen 2014/2015, 2015/2016 en 2016/2017 werden door de federatieve vendelcommissie cursussen georganiseerd voor gevorderde vendeliers die wilden worden opgeleid tot instructeur vendelen.

Bij voldoende belangstelling zal ook in het seizoen 2018/2019 een dergelijke cursus worden georganiseerd. Vermoedelijk zal deze plaats vinden in de maanden november t/m april, op een vijftal donderdag avonden in Aarle-Rixtel.

Vendeliers die hiervoor belangstelling hebben kunnen zich tot uiterlijk 31 oktober a.s. aanmelden bij de secretaris van de federatieve vendelcommissie middels een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volledige brief: Instructeurscursus-2018-2019-2.pdf

  3-okt 

 

 Nieuwsbrief Gildetrom

2018.08.augustus.pdf

  2-sept 

 

Nieuwe datum Kruisboogkoppelwedstrijd

Woensdag 29 augustus was het weer dermate slecht, dat besloten is om de wedstrijd te verplaatsen naar zondag 30 september. Dit is de tweede en laatste poging om de wedstrijd te verzetten. De locatie is ongewijzigd het schietterrein de Roovere in Lierop. De aanvangstijden zijn wel gewijzigd: inschrijven en aanvang wedstrijd tussen 10:00 en 11:00 uur. Vermoedelijk einde van de wedstrijd 13:30 uur.

  2-sept 

 

Twee datums om alvast te noteren

20 oktober najaarsvergadering Kring Peelland in Mierlo-Hout.

15 november hoofdmannenberaad Kring Peelland plaats nog niet bekend.

  21-sept 

 

Gildezuster Toos Bergh-van Heesch overleden

Toos Bergh

Gildezuster Toos Bergh-van Heesch, echtgenote van hoofdman en kringkapitein Toon Bergh, van gilde sint Joris Someren is na een kortstondige ziekte op 21 augustus in de leeftijd van 63 jaar overleden.

Toos zette zich vooral in voor het draaiend houden van de Jorisveste en verzorgen van de in- en verkoop. Ook bij de kofferbakverkoop verzorgde zij de inschrijvingen. Verder werd er door haar de was gedaan en samen met medezusters poetste zij de Jorisveste. Ze was lid vanaf september 2000 en vanaf 2015 was zij geüniformeerd.

Op donderdag 9 augustus ontving zij nog de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar vele vrijwilligerswerk.

Maandag 27 augustus om 11.00 uur is er een afscheidsdienst in Uitvaartcentrum Someren Asten, Acaciaweg 26 te Someren. Later deze dag zal zij in besloten kring gecremeerd worden. Het is een afscheidsdienst zonder gildeëer, daarom het verzoek om NIET in uniform aanwezig te zijn.

Rouwbrief-toos-bergh.pdf

  23-aug 

 

Gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout

Het gilde bedankt iedereen, die meegeholpen heeft aan het welslagen van de gildedagen.

 2018123_Dankbrief-Kringgildedag.pdf

  23-aug 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2018.07.juli.pdf

  23-aug 

 

Kermis in Beek en Donk met koningsschieten bij gilde st. Leonardus

Door het gilde St. Leonardus wordt de kermis geopend op vrijdag 7 september a.s. om 19.00 uur te  midden van de vele attracties op het Piet van Thielplein.

Op zaterdag 8 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein ’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningsschieten, koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).
En het aanbieden van de opbrengst van de Stichting Goede Doelen aan de zusters van het Kostbaar Bloed te Aarle-Rixtel. De zusters gaan het gebruiken voor kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid-Afrika.

Het kermisprogramma van zaterdag ziet er als volgt uit:
09.30 uur: bijeenkomst gildebroeders op ’t Wipke om de afgaande koning Mario van den Elsen een vendelgroet te brengen. Hierna volgt een gebedsdienst in de Leonarduskapel.

13.30 uur: aanvang koningschieten. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden en misschien wordt wel onze eerste keizer geschoten? Als Jan Huijbers voor de vijfde keer de vogel eraf schiet wordt hij nu koning en in de loop van het jaar voor het leven tot keizer gekroond.
Zodra het laatste restje van de vogel gevallen is, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd.

Na deze installatie wordt het sponsorbedrag van de Fietste Mee aan de zusters overhandigd.
15.30 uur: luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar.
16.00 uur: koningskruisen schieten.

Volledige nieuwsbrief: Nieuwsbrief-4-2018--september-kermis-activiteiten-2018.pdf

  1-sept 

 

Open Dag in het provinciehuis in Den Bosch

Op zaterdag 15 september 2018 organiseert de provincie Noord-Brabant een Open Dag in het provinciehuis in Den Bosch. Wellicht willen gildebroeders en zusters en ook andere belangstellenden is een kijkje komen nemen achter de schermen van het provinciehuis.

Altijd al eens vanaf de 23e etage van het provinciehuis een blik op Brabant willen werpen of struinen door de bunker uit de tijd van de Koude Oorlog? Kom dan zaterdag 15 september naar de Open Dag in het provinciehuis! Op www.brabant.nl/opendag vind je een overzicht van alle activiteiten die dag. Toegang is gratis!

Website www.brabant.nl/opendag

Promovideo op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=s7sRN8PQ2CM

  1-sept 

 

Receptie jubilarissen in Someren-Eind

Zaterdag 15 september viert gilde sint Lambertus haar jaarlijkse patroonsdag. Tijdens deze dag worden de jubilarissen gehuldigd en wordt hun een receptie aangeboden.

Deze is 18.30 tot 20.00 uur in Gildehuis Jan van Tieskes, Nieuwendijk 53 te Someren-Eind.

U wordt hiervoor van harte uitgenodigd om 60 jaar gildebroeder Remy Lammers, oud hoofdman en erelid en 40 jaar gildebroeder Lei van den Eijnde te komen feliciteren. 

  23-aug 

 

Verbroederingsschieten bij de Deurnese gilden

Op zondag 16 september gaan de vier gilden uit de gemeente Deurne, de gilden st.Antonius-abt st.Hubertus st.Joris st.Willibrordus, weer strijden om de broederschapsdrager. Dit schieten is voor zowel de oudere gildebroeders en zusters als voor de jeugdleden.

Om 13:00 uur komen de gilden bijeen op de parkeerplaats van het voormalige hippisch centrum op Brugge. Verbroederlijk zullen zij optrekken naar het schietterrein “Schuttershof Brugge” van het gilde sint Joris aan het Engelenpad. Het begint om 14:00 uur. Na afloop zal er een vendelgroet worden gebracht aan de nieuwe broederschapsdragers.

  1-sept 

 

Zondag 2 sept Federatietoernooi Geweerschieten

De overheid van het .St Sebastiaangilde Borkel nodigt u hierbij van harte uit om op zondag 2 september 2018 op ons schietterrein, gelegen aan de Dorpstraat 17 a te .Borkel, deel te nemen aan het toernooi geweerschieten op wip, te houden onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

12.30 - 14.00 uur: kaarten voor korps en viertallen kopen en inleveren. De kaarten voor de individuele onderdelen dienen ook voor 14.00 uur gekocht te zijn!
Circa 13.00 uur: officiële opening door de federatievoorzitter. Aansluitend aanvang van de wedstrijden.

Uitnodiging-Federatieve-schietwedstrijd-2-sept-2018.pdf 

  23-aug 

 

Dirk Verhees koning st. Catharinagilde

Dirk VerheesOp zondag 8 juli 2018 schoot het St. Catharinagilde Helmond weer om de koning. Nadat de dag begonnen was met een H. Mis in de St. Jozefkerk en een lunch in de gildekamer kon het schieten beginnen. Bouke Boender leverde het koningszilver met de koningsvogel in en deze werden onder de schutsboom gehangen. IMG 0262.2
Met het 103-de schot schoot Ron Peters het merendeel van de vogel naar beneden. Er moesten nog 6 rake schoten aan te pas komen om het laatste restje naar beneden te halen. Na bijna 5 ronden en 109 schoten wordt Dirk Verhees voor één jaar de koning van het gilde sint Catrien.

  8-juli 

 

  

Koningschieten op het Ridderplein Gemert

Het gilde st. Antonius en st.Sebastianus gaat op zondag 15 juli koningschieten op het Ridderplein in Gemert. Voorheen schoot men bij de Kokse Hoeve en mede door het verplaatsen van Gemert kermis van juli naar september heeft het gilde besloten om toch in juli te blijven schieten en met locatie het Ridderplein. De Gruun Schut schiet om de twee jaar koning. In het tussenliggende jaar schiet het gilde st. Joris om hun koning. Of de Rooij Schut dit ook gaat overnemen is aan hen.  

15 juli begint de dag voor het gilde met een koningsmis in de kerk om 11 uur en daarna een bezoek aan Antoniuskapel in de Deel. Om 14:00 uur begint het schieten op het Ridderplein en vanaf 7 uur is er op het plein het koningsbal.

  1-juli 

  

Zomer Avond Competitie Kruisboog op Wip

De strijd is weer gestreden en de winnaars zijn bekend van de zomeravondcompetitie Kruisboog op Wip 2018. Zomeravond-competitie-2018.pdf  De winnaars zijn:
Klasse A: 1-e Dirk van de Ven en 2-e Ad Vlemmix
Klasse B: 1-e Peter van Otterdijk en 2-e Thea van Otterdijk
1-e Viertal: gilde st. Antonius-Abt Lierop met Peter Berkers, Wim van Brussel, Dirk en Guus van de Ven.

Op zaterdag 4 augustus houdt het gilde st. Agatha Boekel een vrije wedstrijd op hun schietterrein.Inschrijven van 13:00 tot 15:30 uur. Geschoten wordt om Personeel en Kampioen (laatste 10 schoten)

Op woensdag 29 augustus is de kruisboogkoppelwedstrijd in Lierop aanvang 17:00 uur.

  5-juli 

     

Uitslagen Kringdag 2018 in Mierlo-Hout 24 juni

De  uitslagen van de Kringdag 2018 georganiseerd door het gilde st.Antonius-abt:

Algemeen Klassement:         2018.Algemeen-klassement-Mierlo-Hout.pdf

Speciale beoordeling met onderwerp verbroedering:
                  als beste beoordeeld is gilde st. Willibrordus Bakel 

Geweerschieten:                   2018.Geweerschieten-Mierlo-Hout.pdf

Kruisboog op wip:                 2018.Kruisboog-op-wip-Mierlo-Hout.pdf

Prinsschieten:                       Jeugdprins Max van Pelt gilde st. Servatius Lieshout
                                                Jeugd buiten het gilde: Fieke Maas (Mierlo-Hout)

Standaardrijden:                   2018.Standaardrijden-Mierlo-Hout.correctie.pdf
                                              2018.Ringsteken-Mierlo-Hout.pdf

Trommen en Bazuinblazen: 2018.Trommen-en-Bazuinblazen-Mierlo-Hout.pdf

Vendelen:                             2018.Vendelen-Mierlo-Hout.pdf

  1-juli 

 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.06.juni.pdf

  1-juli 

 

 

Sint-Jorisbeeld in de Gemertse Gildekapel

Zaterdag 9 juni is het nieuwe sint-Jorisbeeld in de gildekapel door Jorisbeeld Gemertpastoor Jos van den Bosch ingezegend. Het koningspaar Cor Opsteen en Paulina Adriaans onthulden het beeld door het verwijderen van de sint-Jorisvlag. Het beeld is beeld gemaakt door beeldhouwer Toon Grassens.

Het beeld en reliëf op de achterwand symboliseert de legende van het verhaal van Sint Joris en de draak. Elk onderdeel is een symbool uit de legende; de knoop in de staart van het paard dat aangeeft dat de ruiter een hoge officier was, de knecht Mytilene heeft een plaats op het paard gekregen, de draak symboliseert natuurlijk het kwaad dat bestreden moet worden.
De Donjon van het Gemertse kasteel is afgebeeld, als zijnde de woonplaats van de koning en de koningin met hun dochter Cleolinda, de hoofdpersoon uit de legende. 
De hand van God  Jorisbeeld Gemert.0strekt zich uit om Sint Joris bij te staan en te  beschermen. De rode tulpen duiden op de bloeddruppels die Sint Joris verloor in de strijd met de draak.

Het Sint Jorisbeeld completeert het verhaal, dat in het kapelletje is gevisualiseerd. Het is een geweldige aanwinst voor het kapelletje en het Sint Jorisgilde. We hopen dat vele bezoekers ervan mogen genieten tijdens dat belangrijke momentje van rust.

 

  27-juni 

  

 

Harrie Berkers 50-jaar gildebroeder

Op zondag 10 juni werd tijdens de familiedag van het gilde St. Antonius Abt gildebroeder Harrie Berkers gehuldigd door het kringbestuur van kring Peelland voor zijn 50-jarig lidmaatschap bij het gilde.
Harrie BerkersRond 4 uur kwamen leden van het kringbestuur naar Lierop om deze kringonderscheiding op te spelden. Hij werd toegesproken door de kringsecretaris Frans van der Burgt van Kring Peelland. Deze sprak lovende woorden over de vele verdiensten die de jubilaris heeft gehad voor het St. Antonius Abt gilde. De jubilaris werd een zilveren medaille opgestoken en hij ontving een hierbij behorende oorkonde. De jubilaris was blij verrast met deze kringonderscheiding.
Harrie is geweest; 28 jaar bestuurslid, 33 jaar vendelier-voordraaier en van 1988 tot 1990 koning van het gilde. Hij is altijd bereid om alle werkzaamheden uit te voeren voor het gilde. Hiervoor is hij in 2003 gehuldigd als vrijwilliger van het jaar en in 2008 tot “Erebroeder in het Groen” benoemd.

  11-juni 

  


 Grote-Gilde-Processie Ommel

Door samenvoeging van de jaarlijkse Grote Processie van Ommel en de Gilde Processie van Kring Peelland in Ommel is dit jaar op 20 mei het eerst de Grote-Gilde-Processie gehouden.
Door teruglopende deelname hebben de twee processie de handen ineen geslagen om elkaar te kunnen ondersteunen. Zo hebben de gildeleden zich ingepast in de processie van Ommel. Doordat er nu geen broep meer gedaan wordt op een voltallig gilde, kunnen ook andere gildeleden deelnemen aan deze processie.

Een fotoimpressie van de Processie van 2018:

Grote gildeprocessie 2018.2Grote gildeprocessie 2018.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote gildeprocessie 2018.3

Grote gildeprocessie 2018.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote gildeprocessie 2018.5

Grote gildeprocessie 2018.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  10-juni 

 

Koningschieten bij gilde st. Catharina Helmond

Op zondag 8 juli 2018 schiet het St. Catharinagilde Helmond weer om de koning. 0m 9.30 uur begint de dag met een H. Mis in de St. Jozefkerk. Omstreeks 12.00 uur zullen de gildeleden en genodigden de lunch gebruiken in de gildekamer.

Bouke BoenderOm 13.45 uur zal het gilde naar buiten treden om met het schieten te beginnen. De  huidige koning Bouke Boender zal het zilver inleveren en de koningsvogel onder de schutsboom hangen. Verwacht wordt dat omstreeks 17.30 uur de nieuwe koning bekend zal zijn en worden geïnstalleerd volgens de eeuwenoude gebruiken van de handwassing, gaan over het vaandel en het roken van een goudse pijp. Vervolgens zal de erewijn worden gedronken op het heil en gezondheid van de nieuwe koning.

Dit jaarlijkse koningschieten wordt gehouden op het eigen schietterrein Binderen 6 (bij Scouting Leonardus) in Helmond. Belangstellenden zijn van harte welkom.

  27-juni   

 

Nicky Swinkels nieuwe koning in Deurne

Nicky SwinkelsNicky Swinkels haalde met het 213-de schot de vogel van de paal. Kermismaandag 4 juni schoot het gilde st. Antonius-abt Deurne om een nieuwe koning.
Jowan Aldenzee de aftredende koning zette de vogel klaar voor vader John. Deze schoot de vogel van de spil, maar de stukken bleven staan op de verdikking van de schutsboom. Nicky hoefde zodoende de vogel nog maar een zetje te geven.
Hij is nu 2 jaar koning van de grûn schut uit Deurne. Nicky is enkele jaren lid van het gilde en is dit jaar tevens bestuurslid geworden.

  4-juni 

  

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.05.mei.pdf

  3-juni 

 

  

Jeugd Margarethagilde succesvol in Bladel

Zeven jeugdige gildebroeders van hert gilde st. Margaretha Aarle-Rixtel namen op zondag 27 mei deel aan het Jeugdtoernooi  in vendelen, trommen en bazuinblazen, wat werd georganiseerd door het  gilde st. Joris in Bladel.

Er is een hele geweldige prestatie neergezet door deze jeugdgildebroeders, waar het bestuur en alle leden trots op mogen zijn.

jeugd margaretha

Het deelnemersveld bestond uit 42 gildebroeders en 8 jeugdgroepen. Na een flinke stortbui met onweer begonnen de wedstrijden. Niels van Stiphout werd beloond werd met een 2e prijs vendelen t/m 12 jaar.

Teun van Wetten, in zijn laatste jaar als junior, behaalde een 1e prijs bazuinblazen 13 t/m 15 jaar. Dit deed hij met trombegeleiding van Teun Gijsbers. Bij het groepsvendelen wisten Lars van Stiphout, Niels van Stiphout, Tim van Stiphout en Dirk Gijsbers een prachtige 1e prijs in de wacht te slepen. 

In de klasse trommen 13 t/m 15 jaar mocht Tim van Stiphout een mooie 3e prijs en Teun van Wetten een 2e prijs op gaan halen, wat gezien het deelnemersveld heel goed is. Bij het groepstrommen werd deel genomen door Teun van Wetten, Teun Gijsbers en Tim van Stiphout. Zij behaalden de 1e prijs.

Complimenten aan de organisatie die ervoor zorgde, dat men tussen de wedstrijden door mee kon doen aan Kruisboog op een vlakboogbaan, Darten, 4-op-1-rij, Jenga en Morse. Al met al een hele gezellige dag onder goede weersomstandigheden.

   29-mei 

 

Harrie van Ganzenwinkel 60 jaar lid Margarethagilde

Harrie van GanzenwinkelHet gilde Sint Margaretha uit Aarle-Rixtel oftewel de “Rooi schut” heeft op zaterdag 2 juni a.s. de jaarlijkse gildedag met dit jaar met een wel heel bijzonder tintje. Harrie van Ganzenwinkel viert dan het 60 jaar lidmaatschap van het Aarlese gilde. 

Van 15.00 uur tot 17.00 uur is er voor genodigden en overigen gelegenheid om de jubilaris te feliciteren in ons gildepaviljoen aan de Havenweg 6A Aarle-Rixtel.

  14-mei 

 

 

Ere-Coördinator Martien van der Wallen overleden

Martien van der Wallen

Zaterdagavond 19 mei is Martrien van der Wallen oud coördinator van de Vier Deurnese Gilden op 77-jarige leeftijd overleden. Martien is in 2001 coördinator geworden en heeft dit 14 jaar bekleed. Naast het voorzitten van 52 vergaderingen en 13 keer verbroederingsschieten heeft hij mede leiding gegeven aan een gildetentoonstelling in gemeentehuis Deurne, 3 gildefeesten, 2 wisselingen van burgemeesters en de onthulling van het standbeeld van Hub en Rie van Doorne. De uitvaartdienst met gildeëer door de vier gilden is zaterdag 26 mei om 11:00 uur in de kerk van Vlierden. Daar er maar een kleine kerk is, kan er alleen een delegatie van de vier Deurnese gilden aanwezig zijn. 

  21-mei 

 

Piet Hoeben overleden

Op woensdagmorgen 2 mei is Piet Hoeben gildebroeder van het gilde sint Antonius-abt Deurne op 84-jarige leeftijd overleden. Piet was bij het gilde de beelddrager van sint Antonius. Hij was betrokken bij de bouw van de kapel en onderhield mede de omgeving van de kapel en schutsboom. Op zaterdag 5 mei zal de afscheidsdienst met gildeëer zijn in de Willibrorduskerk Deurne. De gilden zijn  genodigd om met een delegatie aanwezig te zijn. De bijeenkomst is om 9:45 in jongerencentrum de soos. Visser 27, 5751BL Deurne.

  2-mei 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.04.april.pdf

  1-mei 

 

 Overleden Silvan van de Waarsenburgsilvan van de waarsenburg

Op 25 april is op 90-jarige leeftijd overleden Silvan van de Waarsenburg gildebroeder van het gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel. Sil was 39 jaar lid van het gilde en hij is altijd "stokkendrager" geweest. Hij had een sterke uitgesproken mening binnen het gilde en zeker bij de vergaderingen.
Woensdag 2 mei is om 11:00 uur de afscheidsdienst in de aula van De Groof Oranjelaan 54  in Beek en Donk. Aansluitend word hij begraven op het parochiekerkhof aan de Dorpstraat in Aarle- Rixtel.

  30-april 

 

Maarten Engels en Stijn van Veghel de Laarbeek Koningen

In verband met het overlijden van Silvan van de Waarsenburg werd de organisatie van gilde sint Margaretha overgenomen door het andere Aarlese gilde van Onze Lieve Vrouw.
De vier andere Laarbeekse gilden streden toch om de fel begeerde titels. Het werd echter een Lieshouts onderondsje Beide titels gingen naar het gilde sint Servatius en wel met het 216-de schot Laarbeek Koning naar Maarten Engels en met het 167-ste schot Laarbeek Jeugd Koning naar Stijn van Veghel.

  30-april 

 

Nieuwe koning en keizer bij gilde sint Joris Asten

Robert BankersAntoon van Helmond keizer en Robert Bankers koning Antoon van Helmondvan het Astens gilde. 
Tijdens de patroonsdag op zondag 29 april schoot het gilde om een nieuwe koning voor een regeerperiode van 2 jaar.
Na 140 schoten wist Antoon de vogel naar beneden te halen en schoot zich hiermee tot keizer van het gilde. De tweede vogel om het koning werd met 205 schoten door Robert naar beneden gehaald en werd hiermee de koning van het gilde.

Koning Robert Bankers                                                                                                        Keizer Antoon van Helmond

De jeugd schoot met de luchtbuks. Na een spannende strijd werd met het 132e schot Iris van Schaijk jeugd-koningin van het Sint Jorisgilde. Vol blijdschap en emotie rende ze op haar ouders af.
Er was volop belangstelling voor het koningsschieten. Voor niet leden kon worden geschoten om het ere-koningschap. Een fanatieke strijd, die Marie-José Swart wist te winnen door de vogel eraf te schieten met het 197e schot. Zij is ere-koningin van het Sint Jorisgilde.

Voor volledig verslag van de teerdag: verslag-teerdag-gilde-sint-Joris-Asten.pdf

  30-april 

 

Joost Michiels Nieuwe Deken en Fons Welten junior-tamboer

Nieuwe Deken en jeugdtamboerDe optrekdag van het gilde sint Joris in Gemert staat zoals elk jaar in het teken van wie wordt de Nieuwe Deken. Uit de stemming kwam voor de meesten als verrassend winnaar uit de bus Joost Michiels, in het dagelijkse leven landmeter. Joost is een neef van de deken van 1964, zijnde Wim Michiels.
’s-Middags ging het gilde Joost thuis aan de Teunisbloem installeren door het omhangen van de dekensikkel het opzetten van de hoge dekenhoed en het aansteken van de Goudse pijp om daarna samen op te trekken naar Gildehuis Dientje.

Nog een bijzonderheid was de aanwezigheid van een zeer jeugdige nieuwe junior-tamboer in de persoon van Fons Welten, zoon van rooie tamboer Grad Welten en zijn eega Birgit. Fons gaat het tamboerkorps van het Sint Jorisgilde versterken en er voor zorgen dat de toekomst van voor voldoende tamboers gewaarborgd blijft. De hele dag liet hij horen dat hij de schutsmars van het gilde perfect beheerst.

Die dag werden ook de jubilarissen van het gilde gehuldigd, zijnde kapitein Frans van der Burgt 50 jaar lid, Odilia Jurgens – barones van Harinxma Thoe Slooten 25 jaar beschermvrouwe, Ton van Thiel 25 jaar en John van Kessel 12½ jaar gildebroeder.

 

Kringsecretaris Frans van der Burgt 50 jaar gildebroederFrans van der Burgt

Frans werd zaterdag 28 april tijdens de teerdag door Kring Peelland onderscheiden voor zijn 50 jaar inzet voor het gilde sint Joris Gemert.

Als 23-jarige werd hij in 1968 tot Nieuwe Deken benoemd. Na Staande en Afgaande Deken werd Frans Vendelier, Luitenant en Kapitein. Tot tweemaal toe schoot Frans zich tot koning in 2011 en 2015.
Verder is hij al vele jaren bestuurslid van het gilde en vele jaren in het bestuur van kring Peelland.

Voor volledig verslag van de optrekdag: Verslag-optrekdag-2018-gilde-sint-Joris-Gemert.pdf

  30-april 

 

Aanmelden voor VTBS toernooi 16 september te Esch

Logo.federatie NBFS.1Het Sint-Willebrordusgilde Esch nodigt u van harte uit om deel te nemen aan het federatietoernooi (VTBS) op 16 september 2018.
Zoals gebruikelijk zal ook dit toernooi worden georganiseerd onder auspiciën van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden.

Om uw deelname te bevestigen, vragen wij u de bijgevoegde inschrijfformulieren duidelijk en volledig in te vullen en aan ons terug te sturen. Zorg ervoor dat alle benodigde handtekeningen op de van toepassing zijnde inschrijfformulieren zijn geplaatst.

De inschrijfformulieren moeten uiterlijk 15 juni  bij ons binnen zijn.
Het verschuldigde inschrijfgeld dient uiterlijk 15 juli 2018 in ons bezit te zijn. Bij latere ontvangst is deelname niet meer mogelijk.

Het opgavenformulier van de te spelen marsen moeten uiterlijk 15 augustus op het vermelde adres binnen zijn.

Meer gedetailleerde informatie kunt u ongeveer drie weken voor aanvang verwachten. 
Het gilde hoopt, dat velen zich aanmelden voor het toernooi op 16 September.

Info en inschrijformulier: VTBS-toernooi-Esch-2018.pdf 

  30-april 

 

 

Koningschieten bij gilde sint Antonius-abt Deurne

Op maandag 4 juni met Deurne kermis schiet het gilde weer voor een nieuwe koning voor een periode van 2 jaar.
De dag begint met een heilige mis om half 10. Rond 12 uur begint schieten aan het Haageind op het sint Antonius-abt-plein. De receptie van de nieuwe koning is 's avonds van 7 tot 8 uur in gildehuis van de Putten.

  14-mei 

 

  Donckese Wij-ing bij gilde sint Leonardus op Donk

De Donckse Wij-ing is op zondag 27 mei. Een openlucht eucharistieviering bij de Leonarduskapel op de Donck, aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg). Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door diaken/gildeheer Franklin De Coninck. De viering begint om 10:00 uur. Nieuwsbrief: Nieuwsbrief-2-2018-Donckse-Wij-ing-v2.pdf

  23-mei 

 

  

Informatie en aanmelding Grote / Gildeprocessie Ommel

Uit: Toespraak van kapelaan Van Overbeek uit Ommel
voor de Bond van Schuttersgilden “Kring Peelland” 03 maart 2018

Beste gildebroeders en zusters, hoogwaardigheidsbekleders, beste mensen.

Wanneer ik de heilige Mis begin, begroet ik de mensen die in de kerk zijn altijd met de woorden: “dierbare broeders en zusters in Christus.” Dat doe ik bewust. Ik kan mensen ook op een andere manier welkom heten zoals bijvoorbeeld bij een vergadering: “geachte aanwezigen” of in een circus: “hooggeëerd publiek” of zoals Mies Bouwman het altijd zei tegen de mensen in de zaal en tot de kijkers thuis: “lieve mensen”. Echter als wij samen komen in een kerk en de heilige Mis gaan vieren, is er géén sprake van een vergadering, van een circusact of een televisieshow. Nee, wij komen als broeders en zusters samen in de naam van Jezus Christus, de reden ook dat wij ons christen noemen.
Dat “broeder of zuster” zijn, betekent meer dan zomaar ergens lid van zijn, zoals bij een voetbalclub of de K.B.O. Natuurlijk, je hebt verschillende gradaties in “lid zijn”: zo heb je aan ............  

< Voor volledige toespraak en aanvullende informatie over de Grote/Gilde processie Ommel
de file: 2018-03-03-TOESPRAAK-BOND-VAN-SCHUTTERSGILDEN-PEELLAND.pdf  >.

Voor aanmelden deelname op zondag 20 mei 2018 neem contact op met
Stefan van Heugten    M: 06-53693176     E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  18-april 

Fietste Mee 2018 in Beek en Donk.

Fietse mee

Fietste Mee voor het goede doel op de 2-Pinksterdag 21 mei.

De route van de Fietste Mee-tocht staat weer in de steigers en is samengesteld door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk.

Graag nodigen wij u van harte uit aan deze gezellige gezinsfietstocht deel te nemen. De fietstocht start weer bij de blokhut van de Scouting aan de Lisweg 1 (achter de vroegere basisschool De Raagten).  Men kan daar starten van 11.00 tot 13.00 uur

Voor de Fietste Mee tocht is een  veilige route uitgezet van ongeveer 32 km met drie rustpunten. Bij elk rustpunt wordt u iets lekkers aangeboden.  De kosten hebben we erg laag gehouden t.w. € 3, per deelnemer. Kinderen beneden 12 jaar mogen gratis meefietsen

Het goede doel voor 2018 : Ikwhezi Lokusa, een rehabilitatie- en ontwikkelingscentrum in Zuid-Afrika. Dit centrum is in 1972 opgericht door de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Hiermee helpen zij kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid-Afrika. De kinderen leren vaardigheden en krijgen na afloop van de opleiding een ‘starterskit’ om zelfstandig geld te gaan verdienen met kralenwerk, lederwerk, kledingmakerij of pottenbakken. Wij hopen dat weer vele mensen uit heel Laarbeek en omgeving zullen deelnemen aan deze gezellige fietstocht.

Gilde St. Leonardus Beek en Donk en scouting Beek en Donk

Volledige nieuwsbrief: Nieuwsbrief-1-2018-Fietste-mee.pdf

  14-mei 

 

 Erelid Tiny Hohmann van Doorne Deurne overleden

Maandag 16 april is op 88 jarige leeftijd overleden Tiny Hohmann van Doorne, dochter van Hub en Rie van Doorne. Zij is sinds 2001 erelid van het gilde sint Joris Deurne.

De uitvaartsdienst van Tiny Hohmann zal zijn met gildeëer op zaterdag 28 april in de Williobrorduskerk te Deurne om 11:00 uur. De bijeenkomst van de gildebroeders en zusters is om 10:00 uur in de soos “Asteffekan” aan de Visser 27. Na de afscheidsdienst zal voor de kerk een laatste groet gebracht worden, waarna Tiny in besloten kring wordt begraven.

  23-april 

 

Sjef Verdegen overleden

Zaterdag 7 april is gildebroeder Sjef Verdegen van gilde sint Antonius Stiphout op 68 jarige leeftijd overleden. Sjef was sinds 2012 lid van het gilde. De plechtige uitvaartdienst met gildeëer is op donderdag 12 april in de sint-Trudokerk van Stiphout. In overleg met de familie is besloten, dat alleen het Stiphoutse gilde aanwezig is.

  11-april 

 

Jan Leenders koning sint Agtha Boekel

Op zondag 8 april heeft Dekenschrijver Jan Leenders zich tot2018 Jan Leenders.1 Koning van gilde sint Agatha geschoten. Na een sportieve strijd tussen 9 schutters schoot hij het laatste stukje van de vogel naar beneden na 111 rake schoten. 
Zijn vrouw Petra, nu koningin, schoot zich eerder die dag tot Barones. Zij heeft nu een dubbele titel; koningin-barones. Jan en Petra waren in 2008 en 2009 ook het koningspaar van het gilde.

  10-april 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.03.maart.pdf

  10-april 

 

Gilde St. Agatha Boekel bezoekt Tweede Kamer  

Op uitnodiging van het CDA ging op 14 maart een gezelschap van 38 personen, bestaande uit gildeleden, partners en vrienden van het gilde, naar de Tweede Kamer in Den Haag.Binnenhof Tweede Kamer

Tijdens de heenreis werd een koffiestop gemaakt in het prachtige centrum van Gouda.
Na aankomst in de buurt van het Binnenhof stelt het gilde zich op in formatie en gaat het met slaande trom en bazuingeschal, onder toeziend oog van vele toeschouwers, naar het Binnenhof. Bij aankomst aldaar krijgt het gezelschap meteen bezoek van de politie: dit had niet gemogen!

Na een veiligheidscontrole in het gebouw van de Tweede Kamer wordt het gezelschap ontvangen door de heren Peters en v. Wely van het CDA. Eerst wordt een heerlijke lunch gebruikt, waarna de heren een rondleiding geven door de verschillende gebouwen van de Tweede Kamer. Tijdens het nuttigen van de aangeboden koffie/thee in de fractiekamer van het CDA,  wordt een en ander uitgelegd over het reilen en zeilen van zo’n Tweede Kamerfractie. Het gezellige, interessante uitstapje wordt in Boekel afgesloten met een etentje bij La Compagnie.

  23-mrt 

 

 

Adreswijziging gilde sint Joris Someren

Het secretariaatsadres van het gilde wordt per 30 april gewijzigd. Secretaris Frans Meeuws verhuist van de Dorpsstraat naar Kerkstraat 10 E  5711 GV SOMEREN  Tel.: 0493-47 94 98

  11-april 

 

Zondag 29 april Laarbeek Koning schieten

De 5 gilden van Laarbeek, de gilden uit Aarle-Rixtel Beek en Donk Lieshout, gaan strijden om de titel Laarbeek Koning 2018.

Deze keer is het schieten bij het gilde sint Margaretha in Aarle-Rixtel op het gilde terrein aan de Havenweg 6a. Deze activiteit van de Laarbeekse gilden wordt voor de 11e keer georganiseerd en het belooft weer een spannende strijd te worden. Vanaf 12.00 uur worden alle gildebroeders verwacht op het gildeterrein. Na een kleine rondgang door het dorp, met een korte pauze op het Heuvelplein, zal bij terugkomst op het gildeterrein de wedstrijd om 15.00 uur beginnen. Hierbij mogen alleen geüniformeerde gildebroeders van de Laarbeekse gilden aan deelnemen.

Voor de jeugd van 10 t/m 16 jaar is er een wedstrijd met als titel Jeugdkoning 2018. Zij schieten met een luchtbuks op een vogel, waaraan ook niet gildeleden aan mogen deelnemen. De winnaar ontvangt een mooi zilveren schildje, waarbij wij hopen dat veel jongeren op die manier kennis kunnen maken met de mooie gildens van Laarbeek.

De toegang is gratis en de gilden hopen op veel belangstelling.

  10-april 

 

Jan Meulenmeesters benoemd tot redacteur Kring Peelland

logo.de.GildetromHet bestuur van Stichting De Gildetrom heeft tijdens haar vergadering
op 7 maart  2018 besloten Dhr. Jan Meulemeesters per 1 januari 2018 
    te benoemen in de redactie van de Gildetrom. 

  23-mrt 

 

 Erelid van gilde sint Joris Deurne overleden

Maandag 16 april is op 88 jarige leeftijd overleden erelid Tiny Hohmann van Doorne, dochter van Hub en Rie van Doorne. In verband met dit overlijden gaat de patroonsdag met receptie van de jubilarissen op zaterdag 21 april niet door.

De uitvaartsdienst van Tiny Hohmann zal zijn met gildeëer door het gilde sint Joris op zaterdag 28 april in de Williobrorduskerk te Deurne.

Jubilarissen gilde sint Joris Deurne

Frank en Edwin

(GEANNULEERD) Op zaterdag 21 april viert het gilde sint Joris Deurne, dat Hoofdman Edwin Jacobs 25 jaar en Tamboer Frank van Rooij 40 jaar lid zijn. Het gilde biedt hen een  receptie aan in zalen van Bussel St. Jozefstraat 77 Deurne van 18:00 tot 19:00 uur. 


  17-april
 

 

Federatietoernooi Kruisboog op Wip Soerendonk

Logo.federatie NBFS.1De overheid van het Sint-Jansgilde Soerendonk nodigt u hierbij van harte uit om op zondag 15 april 2018 op ons schietterrein, gelegen aan de Groenstraat 3a te Soerendonk, deel te nemen aan het toernooi kruisboog op wip schieten. Dit wordt gehouden onder auspiciën van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden.
NBFS-toernooi-kruisboog-2018-soerendonk.pdf 

  23-mrt 

 

Martien Klomp overleden

Dinsdagnacht net na middernacht op 21 maart is op 85-jarige leeftijd overleden Martien Klomp van het gilde sint Willibrordus Vlierden. Martien Klomp
Martien maakte furore in de jaren 50 als vendelier. Hij behaalde vele prijzen en was
 een van de beste vendeliers van Brabant. Acrobatisch vendelen vond hij prachtig en het maakte hem niet uit op welke ondergrond hij moest vendelen. Hij schuwde zelfs de straatkeien niet. 
Door omstandigheden zegde hij het lidmaatschap op, maar bleef gildebroeder in hart en nieren. In 1997 vroeg hij weer zijn lidmaatschap aan, maar vendelen zou hij niet meer doen. Hij was weer trots om zich weer gildebroeder te mogen noemen. Zoals zo vaak wordt gezegd. Ben je ooit gildebroeder geworden, dan is dit voor het leven. Zijn vrouw Nel heeft te kennen gegeven om zijn lidmaatschap door te zetten. 

De afscheidsdienst van Martien met gildeëer is op maandagmorgen aanstaande. Het gilde zal worden bijgestaan door delegaties van de drie andere Deurnese gilden. 

  22-mrt 

 

Ad Verhoeven overleden 

Ad VerhoevenOnverwachts is overleden Ad Verhoeven van het gilde sint Joris Gemert. Het Sint Jorisgilde is in shock door het plotselinge overlijden van hun vendelier en voorzitter en wel op zo’n jonge leeftijd. Je krijgt een bericht van zijn overlijden en dan staat de wereld even helemaal stil. Je hebt tijd nodig om dit te verwerken; Ad die met hart en ziel betrokken was bij het gilde.

Ad werd in 1979 gekozen werd als nieuwe deken bij de Rooi Skut. Na zijn driejarig dekenschap sloot Ad zich aan bij de vendeliers. Hij was daar zeer geschikt voor want hij stak, qua postuur, met kop en schouders boven de rest uit en beheerste het vendelen tot in de puntjes met als resultaat verschillende prijzen bij gildewedstrijden. Met enkele korte tussenposen, vanwege kleine lichamelijke mankementjes, was hij tot zijn overlijden vendelier.

In 2002 werd Ad in het bestuur gekozen. Eerst als bestuurslid en in 2015 werd hij voorzitter van het rooie Gemertse gilde. Hij heeft dit altijd met hart en ziel gedaan en had daar ook zeer bepaalde ideeën bij. Ad had tijdens het kringgildefeest in 2010 de leiding over het team “techniek”. Hij heeft er toen mede voor gezorgd dat het een prachtig gildefeest werd. De tenten, de inrichting van de tenten, het decor, het water, de elektriciteit enzovoorts klopte helemaal.

De laatste tijd was hij zeer intensief bezig met de aan- en verkoop van gildegronden en het nieuwe onderkomen van het Sint Jorisgilde aan de Boekelseweg. Daar heeft hij vele uren ingestoken om er voor te zorgen dat het Sint Jorisgilde de toekomst weer volop tegemoet kan zien. Helaas kan hij het eindresultaat zelf niet meer meemaken.

De rouwkaart: Rouwkaart-Ad-Verhoeven.pdf

De afscheidsdienst met gildeëer op vrijdag 23 Maart om 10:30h in de Sint Janskerk van Gemert aan het Kerkepad. Naast de 2 delegaties van de overige Gemert-Bakelse gilden zal er een delegatie van het Kringbestuur uitgenodigd worden om de gilden van Peelland te vertegenwoordigen.

  18-mrt 

 

Greetje Smits-van Eeden overleden

Greetje SmitsOp 13 maart is op 65 jarige leeftijd overleden Geertje Smits echtgenote van secretaris Berry Smits van het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout. 

Greetje was vanaf 2005 marketentster en vanaf 2011 lid van het gilde. Bedroefd maar dankbaar dat aan haar lijden nu een einde is gekomen. Na een langdurige ziekte, die zij op een dappere wijze heeft gedragen, is zij van ons heengegaan. 

De plechtige uitvaartdienst met gildeëer wordt gehouden op dinsdag 20 maart om 10.00 uur in de parochiekerk St. Lucia, Hoofdstraat te Helmond (Mierlo-Hout), waarna om 12.30 uur de crematieplechtigheid volgt in de Luxzaal van crematorium Rijtackers, Anthony Fokkerweg 150 te Eindhoven.
De bijeenkomst van gildebroeders en zusters is om 9:45 uur bij de kerk in Mierlo-Hout. 

  17-mrt 

 

Goen Vorstenbosch koning seniorenschutters

Goen Vorstenbosch heeft zich met het 182-ste schot IMG 20180307 165430.revtot koning van de senioren geweerschuttersgeschoten. Op de eerste woensdag van elke maand komen een groep senioren geweerschutters bijeen om een onderlinge schietwedstrijd te houden bij te buurten en eventueel een kaartje te leggen. In de maand maart schieten zijn ook om hun koning op de puist. De wedstrijd van 7 maart werd gehouden op het schietterrein van het gilde sint Servatius, waar ook Goen lid van is. Zij volgt haar man Bert op, die deze titel vorig jaar in de wacht sleepte.
Uitslag schietwedstrijd maart: uitslag-Senioren.maart.pdf

  14-mrt 

 

Herziene Statuten en huishoudelijk reglement goedgekeurd

Logo.kring PeellandDe ad hoc commissie "herziening statuten en reglementen" bestaande uit Maarten Janssen, Hub Brants, Jan van Bree, Frits Kuijten, Huub Manders, Peter van Otterdijk en Piet van Velthoven hebben om tot hedendaagse statuten en huishoudelijk reglement te komen het afgelopen jaar veel speurwerk verricht en elk punt uitvoerig bediscussieerd. Na drie inspraakavonden in Liessel, Aarle-Rixtel en Helmond zijn er nog aanpassingen gedaan in overleg met het Kringbestuur.

De concepten werden  aan de aangesloten gilden van Kring Peelland voorgelegd tijdens de algemene jaarvergadering op 3 maart. De algemene vergadering heeft de statuten en huishoudelijk reglement zonder aanpassingen aangenomen.

Op verzoek van het Kringbestuur werd de commissie nog niet ontbonden. Vanwege de herziene reglementen is het ook zaak om de diverse instellingsbesluiten te bekijken of zij niet in strijd zijn met de vastgestelde statuten en huishoudelijk reglement. Dit zal zijn in samenspraak met de diverse commissies.
Het kringbestuur zal de goedgekeurde statuten door een notaris laten vastleggen.

De teksten van de statuten en huishoudelijk reglement zoals goedgekeurd dd 3 maart 2018 te Someren:
De Statuten:                                Kring-Peelland-Statuten-2018.pdf  
Het Huishoudelijk Reglement:    Kring-Peelland-Huishoudelijk-Reglement-2018.pdf

In het adressenbestand van Kring Peelland zijn enkele wijzigingen aangebracht. Voor de laaste versie zie altijd in de aanhef van deze rubriek. 

  5-mrt 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2018.02.februari.pdf

  2-mrt 

 

Jaarverslag 2017 is samengesteld.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt door het kringbestuur en de kringcommissie een jaarverslag samengesteld. Deze blijft de komende jaren te downloaden in de Rubriek <jaarverslagen>. In deze rubriek worden ook de aangeleverde jaarverslagen van de gilden opgeslagen.
Jaarverslag.Kring.Peelland.2017.pdf   Zie ook <jaarverslagen>.

Tip: Kijk ook eens in de rubriek <archief medelingen>. Hier zijn ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar, welke zijn ingestuurd voor de website, nog te bekijken.

  24-feb 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2018.01.januari.pdf

  12-feb 

 

Vrouwen bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde Aarle-Rixtellogo OLV AarleRixtel

Tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering werd door het gilde een ‘revolutionair’ besluit genomen. Met overgrote meerderheid steunde de vergadering een voorstel van het bestuur om het gildelidmaatschap voortaan ook voor vrouwen mogelijk te maken. Voor het eerst in het bijna 700-jarig bestaan van het in 1324 opgerichte gilde kunnen we dus stellen: het Onze Lieve Vrouwe Gilde is er voor mannen en vrouwen, voor jongens en meisjes.

Binnen de Noordbrabantse gilden is er onder het motto ‘Een modern gilde in de 21e eeuw’ volop discussie over de plaats van de gilden in onze moderne samenleving. Daarbij wordt er in brede kring van uitgegaan dat mannen en vrouwen lid zijn en de gilden de maatschappelijke ontwikkelingen op een natuurlijke wijze gevolgd zijn. Ook het Onze Lieve Vrouwe Gilde is van mening dat we niet over een ‘modern gilde’ kunnen spreken, zo lang we toetreding van vrouwen niet mogelijk gemaakt hebben. De uitslag van de stemming tijdens de jaarvergadering was een logisch gevolg van deze opvatting. 

  12-feb 

 

Jan Boetzkes overleden

Maandag 29 januari is overleden op 62-jarige leeftijd Jan Boetzkes Jan Boetzkes
gildebroeder van het gilde sint Willibrordus Vlierden. Zijn laatste functies bij het gilde waren voorzitter en Oude Deken. Jan, als rasechte Helmonder, trad in 1999 als tamboer toe tot het Vlierdens gilde. Hij werd kruisboogschutter en trad toe tot het bestuur van het gilde, waar hij zijn steentje bijdraagde. Jan tobde al enkele jaren met zijn gezondheid en als je hem vroeg hoe gaat het, dan antwoordde hij steevast: Goe. Door zijn ziekte had Jan het een en ander geregeld. Zijn uitdrukkelijke wens was zonder gilde, scouting of kennissen maar met alleen zijn naaste familie gecremeerd te worden. Jan was een bijzonder gildebroeder; wa mint ie wel en wa nie. Door zijn handelswijze zette hij wel iedereen aan het denken.

  30-jan 

 

Koepel NederlandseTraditionele Schutters

logo.KNTS

Het bestuur van de KNTS is op zoek naar een bestuurslid zie de advertentie: 20180112-KNTS-advertentie-bestuurslid.pdf 

   29-jan 

 

Maarten Janssen bestuurslid "De Gildetrom"

logo.de.GildetromHet bestuur van Stichting De Gildetrom Maarten.Janssenheeft tijdens haar vergadering op 6 december 2017 besloten Dhr. Maarten Janssen,  lid van het Gilde Sint Catharina Helmond per 1 januari 2018 te benoemen in het bestuur van onze Stichting. Hij zal vacature van Jan Leenders invullen die na 6  jaren bestuurslidmaatschap,  per 1 januari jl. is teruggetreden.

  8-jan 

 

 

Inschrijving voor Europees schutterstreffen 2018 geopend

Volgend jaar van 17 t/m 19 augustus  zal er in Neer het 19e Europees Schuttersfeest plaatsvinden. Inmiddels kunnen de verenigingen zich aanmelden via bijgaande link http://www.est2018.eu/nl/aanmelden-schutterij

De opgave van de koning(in)en en prinsen dient apart via bijgaande formulieren te gebeuren.

EGS-Europa-koningschieten-aanmelding-2018-16-11-17.pdf
EGS-Europa-prinsenschieten-aanmelding-2018-16-11-17.pd
EGS-Schieteglement-Nederland-Europees-koning-en-prinsenschieten-15-8-17.pdf

  27-nov 

 

Aanvullende informatie voor de komende jaarvergadering

De ad hoc commissie "herziening statuten en huishoudelijk reglement hebben het afgelopen jaar veel werk verzet om deze te herzien. Na de laatste opmerkingen en aanpassingen ligt nu de laatste concept voor ter goedkeuring van de algemene vergadering op 3 maart a.s. Als bijlage is er de begeleidende brief, over de nog te volgen procedure in besluitvorming en het concept zoals is gereviseerd en opgesteld op 22 februari 2018.
 brief-aan-de-gilden-februari-2018.pdf en statuten-en-hr-versie--22-februari-2018-1.pdf

  23-feb 

 

Jaarvergadering Kring Peelland op 3 maart

Het kringbestruur nodigt de gilden uit voor de algemene jaarvergadering op 3 maart met ondersteuning door het gilde sint Joris van Someren.

9.15 uur tot 9.30 samenkomst in Cultureel Centrum De Ruchte
                Laan ten Roode 71   5711GB  Someren.
10.00 uur Heilige Mis in de Lambertuskerk in Someren.
10.50 uur Koffietafel.
12.00 uur Aanvang jaarvergadering in Cultureel Centrum De Ruchte.

In de vergadering komen aan de orde; de herziening van de statuten en het huishoudelijk regelement, de processie van Ommel, de aanvulling van het kringbestuur. Met name het laatste verdient aandacht. Het bestuur raakt onderbezet. Kandidaten zijn meer dan wenselijk.

Aangepaste agenda met opgave voor koffietafel:
    agenda-jaarvergadering-3-maart-2018-Someren.pdf

Notulen algemene vergaderingen 2017:
      notulen-jaarvergadering-11-maart-2017-Vlierden.pdf
      notulen-najaarsvergadering-21-oktober-2017--Kring-Peelland.pdf

   29-jan 

 

Overleg Kringbestuur met Commissies

De bijeenkomst van kringbestuur en commissie’s  van Kring-Peelland zal gehouden worden op maandag 5 februari om 20.00 uur  in het Gildepaviljoen van het Margarethagilde Aarle-Rixtel.

Agenda: uitnodiging-overleg-kringbestuur-met-commissies.pdf

  28-dec 

 

Inspraakavonden Statuten en Huishoudelijk Reglement 

Tijdens de voorjaarsvergadering op 11 maart 2017 in Vlierden heeft u besloten een ad hoc commissie in te stellen met de opdracht de huidige statuten en het huishoudelijk reglement te onderzoeken en zo mogelijk met aanpassingen en aanbevelingen te komen.

Op donderdag 14 december 2017 is er een overleg geweest met het Kringbestuur en zijn de teksten van zowel de concept statuten als het concept huishoudelijk reglement vastgesteld en is besloten deze toe te zenden aan de aangesloten gilden.

Kringbestuur en ad hoc commissie hebben hierbij de volgende procedure vastgesteld:
+ In december 2017 ontvangen de aangesloten gilden en commissies de concept stukken.
+ Er zullen drie bijeenkomsten gehouden worden waarop vragen gesteld kunnen worden en de ad hoc commissie verduidelijking en uitleg zal geven.
Deze avonden zijn met aanvang telkens om 19.30 uur.: 
dinsdag 30 januari 2018, Liessel gildepaviljoen Hubertusgilde;
woensdag 31 januari 2018, Aarle-Rixtel, gildepaviljoen O.L.V. Vrouwegilde
donderdag 1 februari 2018, Helmond gildekamer Catharinagilde,

+ Uiterlijk tot en met zaterdag 18 februari 2018 kunnen gilden en commissies schriftelijk amendementen / voorstellen tot wijziging van de concept statuten en het concept huishoudelijk indienen bij de secretaris van het Kringbestuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) , met een afschrift aan de ad hoc commissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Naast het duidelijk aangeven welk artikel het betreft is ook een (korte) toelichting noodzakelijk.

Begeleidende brief:            concept-statuten-en-hr.brief-aan-de-gilden.pdf 
Concepten:                          concept-statuten-en-hr-versie--19-december-2017.pdf
Belangrijkste Wijzigingen: concept-statuten-en-hr.belangrijkste-wijzigingen.pdf

  28-dec 

 

 Aanleveren gegevens voor jaarverslag Kring Peelland

De kerstdis is weer verorberd en we maken ons op voor de oliebollen en appelflappen. De tijd is gekomen om terug te blikken naar het afgelopen jaar, waar Lief en Leed werd gedeeld. Zo zijn er hoogtepunten en leuke activiteiten geweest, maar ook met droevige gebeurtenissen hadden we te maken.

Tijd om de balans van 2017 op te maken en dit samen te brengen in het jaarverslag van Kring Peelland.
We willen dit samenstellen voor de carnaval. Zonder jullie hulp en de gegevens kunnen we niet. Beste secretarissen graag de volgende gegevens zo snel mogelijk aanleveren vóór 15 januari bij Peter van Otterdijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  • De (nieuwe) koning en/of keizer van 2017.
  • De in 2017 overleden leden.
  • De gegevens van het gilde in de adressenlijst, als zij foutief vermeld zijn (opgave voor 15 februari)
  • De individuele jaarverslagen van de Peellandse gilden digitaal aangeleverd (deze mogen later worden aangeleverd).
  • Foto’s voor het archief (deze mogen later worden aangeleverd)

Gedurende het jaar komen er wijzigingen in het adressenbestand van Kring Peelland. Wanneer deze bekend worden, wordt het adressenbestand op de website aangepast, zodat de actuele lijst voor ieder beschikbaar is. In het jaarverslag willen we de adressenlijst publiceren met het moment van 15 februari 2018. Kijk even of nog alle gegevens juist zijn.

http://www.gildenkringpeelland.nl/index.php/gilden

De jaarverslagen van de individuele gilden plaatsen wij graag op de website, zodat een ieder deze kan inzien. Deze jaarverslagen zijn ook een soort van naslagwerk. In het verleden werden de verslagen gebundeld en in boekvorm uitgegeven. Sinds 2013 worden deze alleen nog geplaatst op de website van Kring Peelland, zodat ze ook voor andere gilden beschikbaar zijn om deze te kunnen raadplegen. Ook de jaarverslagen van na 2012 Kring Peelland zijn hier geplaatst

http://www.gildenkringpeelland.nl/index.php/jaarverslagen

  28-dec 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.12.december.pdf

  3-jan 

 

Karel Koolen nieuwe coördinator in Deurne

Karel Koolen

Op woensdag 13 december is Karel Koolen geïnstalleerd als de coördinator van de Vier Deurnese Gilden. Als onafhankelijke zal Karel de overlegvergaderingen van de vier Gildebesturen voorzitten. Deze functie werd 36 jaar geleden gecreëerd om de 4 Gilden in Deurne nauwer tot elkaar te brengen en te laten samenwerken. Theo Posthumus, Nol van Gisteren, Martien van der Wallen en Cor van Dijk zijn hem voorgegaan. Karel is verbonden aan de PABO de Kempel in Helmond en hij zet zich in voor de parochie H.Willibrord Deurne als voorzitter van de contactgroep Vlierden. 

  28-dec 

 

 

Angel van Moorsel nieuwe Hoofdman
bij het gilde Onze lieve Vrouw van de Zeven Weeën

In de jaarvergadering op zaterdag 9 december is Angel van Angel wordt HoofdmanMoorsel tot de nieuwe Hoofdman van de “Rooi schut” gekozen. Hij heeft de voorzittershamer overgenomen van Thieu Scheepers die deze functie 15 jaar heeft vervuld.  Ook werden Wim van den Eijnden en Stefan van Heugten herkozen in het bestuur en werd Willy Jacobs voor een nieuwe periode herkozen als Kapitein.

Tijdens de jaarlijkse Teeravond die hierop volgde, werden Govert Hurkmans en Angel van Moorsel gehuldigd met hun 40-jarig lidmaatschap van het gilde. Ook werd Thieu Scheepers door de nieuwe Hoofdman, Angel van Moorsel, toegesproken en kreeg Thieu een mooi aandenken overhandigd voor zijn vele jaren inzet in diverse functies in het gildewezen.

  19-dec 

 

Inschrijven voor Jeugd Indoor Toernooi

Het gilde St. Sebastiaan en Barbara Moergestel heeft de organisatie van het “ jeugd indoor VTB toernooi 2018 “ op zich genomen.
Dit toernooi zal plaats vinden op zondag 4 maart 2018 in sporthal “ Stokeind “ in Moergestel.

Inschrijfformulieren: Inschrijven-Jeugd-indoor-VTB-2018.pdf

  18-dec 

  

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.11.november.pdf

  18-dec 

 

Tweede hoofdmannenberaad van 2017

hoofdmannenberaad 2017.2In navolging van het eerste beraad begin 2017 is door het Kringbestuur op 16 november een tweede hoofdmannenberaad georganiseerd. Dit maal was de locatie in Someren in de Weijer. De Peellandse gilden hebben in werkgroepen, ideeën en verwachtingen doorgesproken betreffende de toekomst van het gildewezen. De inhoud van de nota “ een Modern  gilde in de 21e Eeuw “ was daarbij het uitgangspunt. 

 

  27-nov 

Uitnodiging jaarvergadering Trommen en Bazuinblazen

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie Trommen en Bazuinblazen Kring Peelland op Zondag 28 Januari 2018 schietterrein van Gilde St Leonardus en Sint Antonius in Beek en Donk aan de Zwinkelweg in Beek en Donk   Aanvang 10.30 uur.
Afmeldingen graag per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Agenda stukken: agenda-2018-tromcommissie-kring-Peelland.pdf
                            Verslag-tamboersvergadering-29-1-2017.pdf
                            Repertorium-Trommen-en-Bazuinblazen-2018.pdf

  1-jan 

 

  Uitnodiging jaarvergadering Standaardrijden

Deze bijeenkomst is in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel op donderdag 18 januari 2018 aanvang 20.00 uur  Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur). 
De bijeenkomst is bedoeld voor standaardruiters, hun begeleiders, juryleden en overige belangstellenden m.b.t. het standaardrijden van Kring Peelland. Tevens zijn uitgenodigd het kringbestuur, met name de afgevaardigde van het kringbestuur Toon Bergh en de commissies van Kring Peelland. 
Uitnodiging met agenda: uitnodiging.jaarvergadering.standaardrijden.2018.pdf

  19-dec 

Uitnodiging jaarvergadering Vendelen

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie Vendelen Kring Peelland op Zondag 21 Januari 2018. Deze is in Café zaal “Bij van Dijk”, Dorpstraat 18,(tegenover de kerk) Aarle-Rixtel. Aanvang 10.30 uur.
Afmeldingen graag per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-47675736

Agenda stukken: vendliersvergadering_2017.docx-1.pdf
                            notulen-jaarvergadering-2017.pdf
                            jaarverslag_vendel_commissie_2017-1.pdf

  28-dec 

 

Uitnodiging jaarvergadering Geweerschieten

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de Schietcommissie Kring Peelland op Zondag 14 Januari 2018. Deze is bij het gilde sint Joris in de “St. Jorisveste”, Einhoutsestraat 14, te Someren. Aanvang 10.00 uur.

Agenda: Uitnodiging-Jaarvergadering-geweerschieten-2018.pdf 

  18-dec 

 

kerstwens

Het kringbestuur en de commissies van

 Kring Peelland

wensen u allen een voorspoedig 2018