Kalender

November 2019
M D W D V Z Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Aankomende evenementen

za nov 23 @18:00 - 19:30
Receptie koning gilde st. Antonius-abt Mierlo-Hout
ma nov 25
Bestuursvergadering
do nov 28 @20:00 - 22:00
Bijeenkomst commissie SAT
zo dec 01 @11:00 -
jaarvergadering commissie Jeugd
ma dec 16
Bestuursvergadering
zo jan 12 @10:00 - 12:00
jaarvergadering commissie geweerschieten
zo jan 19 @10:30 - 12:00
jaarvergadering commissie Vendelen

 

Kringkampioenschappen geweerschieten uitgesteld

In verband met het slechte weer op zondag 6 oktober zijn de wedstrijden verschoven naar zondag 20 oktober op het schietterrein van het gilde st. Lambertus in Someren-Eind. De bijwedstrijd is van het gilde st. Hubertus uit Liessel. De wedsstrijd begint om 13:00 uur en om de Kampioenen begint om 15:00 uur.

  12-okt 

  

Najaarvergadering Kring Peelland

De gilden van Kring Peelland worden uitgenodigd voor de najaarvergadering op zaterdag 19 oktober om 19:00 uur in gemeenschapshuis De Kastanje in Liessel. Zie onderliggende stukken.

2019.10.19_Uitnodiging_najaarsvergadering_2019_in_Liessel.pdf
N_2019.03.23_notulen_jaarvergadering_23_maart_2019_Mierlo-Hout.pdf
2019.10.23_Voorstel_door_de_tromcommissie.pdf

Ook op de agenda staat de begroting voor 2020. Deze is per mail gestuurd naar de secretariaten van de gilden.

  12-okt 

  

 

Peter Klerkx 50-jaar gildebroederPeter KLerkx

Zaterdag 12 oktober viert het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout het jubileum van Peter Klerkx. Peter is 25 jaar gildebroeder bij het Houtse gilde en is daarvoor 25 jaar gildebroeder geweest bij het gilde sint Hubertus te Drunen. Daarbij is hij Koning geweest in 2007 en 2009, Stadskoning, Dekenschrijver 1997 tot 1998 en Dekenschatbewaarder 1998 t/m 2009, Vendelier(instructeur) en Lid schietcommissie.

De receptie is zaterdag 12 oktober van 18:00 tot 19:30 op het gildeterrein in Mierlo-Hout.

  30-sept 

 

Nieuwe koningen in Lierop en Op 't Hout

Zaterdag 14 september schoot het gilde sint Antonius-abt in Mierlo-Hout om een nieuwe koning. Adrie van de Laar is koning voor 2 jaar Op 't Hout.

Maandag 16 september schoot het gilde onze Lieve Vrouw van de zeven Weeën Lierop voor hun koning. Gerard Geutjens in Lierop Gitje schoot zich voor 2 jaar tot koning.  

  18-sept 

 

 Mario van den Elsen koning en keizer op Donk

Zaterdag 7 september schoot Mario van den Elsen zich voor de derde keerMario koning 2019 achtereen tot koning van het gilde sint Leonardus in Beek en Donk.

Bij het gilde op Donk mag iemand zich Keizer nomen als hij 4 keer in zijn leven koning is of als hij voor de derde keer achtereen de vogel eraf schiet. Verscheidene gildebroeders zijn al drie keer koning geweest.

Het is Mario gelukt om drie keer achtereen de vogel eraf te schieten. Daar het gilde niet op voorbereid is om Mario direct tot Keizer te kronen, is hij totdat het keizerszilver klaar is "de Koning op Donk". Daarna zal de laatste koning Geert-Jan van Rixtel Bzn het koningszilver dragen tot er weer om den koning geschoten zal worden in 2020.

  9-sept 

 

Nieuws van gilde Onze Lieve Vrouwe Aarle-Rixtel

Elke maand brengt het gilde een nieuwsbrief uit voor belangstellenden. Enkele artikelen hieruit:

* Gildeweekend. (redactie) Ondanks het weer mogen we spreken van Hopplukkeneen geslaagd en gezellig gildeweekend.
* Hopplukken bij Palm. (Sjoerd Schat) We hebben een geweldige dag Steenhuffel gehad die ‘s morgens al heel vroeg begon.
* Column door Chris Arts Verkeerregels. Krijg je de Kampioen van deANWB binnen en wat blijkt:Veel verkeersdeelnemers kennen de nieuwe verkeersregels niet.

Lees meer: Nieuwsbrief_september_2019.pdf

  9-sept 

Als een nieuwsbrief door gilden wordt ingestuurd naar de webmaster van deze site worden zij geplaatst in de rubriek <Mededelingen> en later nog te zien in <Archief Mededelingen>.

 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019.08.augustus.pdf

  4-sept 

  

Thjeu Knapen en Peter van Otterdijk winnen koppelwedstrijd 

Als afsluiting van het kruisboog op wip seizoen schieten de kruisboogschutters een koppelwedstrijd. De koppels zijn van te voren niet bekend. Als alle schutters hun wedstrijd verschoten hebben trekken zijn ieder een lotje en worden dan gekoppeld aan een andere schutter. Het lot is hierin een sterk bepaalende factor. Op woensdag 28 augustus werd in Vlierden de wedstrijd verschoten. 9 schutters schoten hun serie vol. Toeval of niet 6 van de 9 werden aan elkaar gekoppeld. De 3 koppels met elk 30 punten moesten afkampen voor de 3 prijzen. Thjeu en Peter wisten de afkamp ronde te winnen.

  29-aug 

  

Jan Verberne koning gilde st.Hubertus Liessel

Op kermismaandag 26 augustus schoot Jan Verberne zich tot koning voor een tijd van 4 jaar. Als nieuwe koning krijgt hij het de komende tijd erg druk. Maandagavond begon met een receptie. Dinsdag allereerst naar de kerk en dan het bezoeken een deel van de 30 erebogen die her en der verspreid staan in Liessel en de rest van de bogen wordt op woensdag bezocht.
Anderhalve week later is op zaterdag het bogenbal en op zondag de kringgildedag van Peelland.

  29-aug 

  

Wouter van Rooij koning gilde st.Joris Deurne

Wouter van Rooij zoon van keizer Hans van Rooij schoot zondag 25 augustus zich tot koning van het gilde sint Joris Deurne. Het schieten was uitgesteld daar de toen zijnde koning Hubert Engelen net voor Deurne kermis is overleden. 5 gildebroeders deden een gooi naar het koningschap. Vier van hen zijn al eens koning geweest. Uiteindelijk was Wouter hen allen te slim af.
De receptie van de nieuwe koning zal zijn op zaterdag 28 september in zalen van Bussel van 20:00 tot 21:00.

  29-aug 

 

Geslaagd Aarles Gildeweekend
Toon Thijssen koning gilde sint Margaretha

Voor het weekend waren de weersvoorspellingen niet al te best, regen en een beetje zon, daar moest men het mee doen. Zaterdag stond in het teken van koningschieten bij het gilde sint Margaretha, waar 3 kandidaten de strijd met elkaar aangingen voor het koningschap.

Henk de Hair, Harrie van Ganzenwinkel en Toon Thijssen waren alle 3 gefocust om koning te worden. Na 100 schoten werd een kleine pauze ingelast om het geweer wat af te koelen en kon het amusement beginnen waarbij flink gedanst en gehost werd. Met een half uur onderbreking ging de strijd echt beginnen en was het de afgaande koning Toon Thijssen, die met het 122e schot het laatste stuk eraf schoot.
Voor hem begint de 2e opeenvolgende koningsperiode, wat over 2 jaar een spannende strijd voor hem zal worden. De keizerstitel komt nu toch wel in zijn bereik.Aarles gildeweekend

Zondag begon ook al met regen. De schietwedstrijd vond plaats op het Jan van Dooren paviljoen. In een open wedstrijd met ruim 30 schutters streden ze om de Bavaria bokaal. Dat de vogel  zich niet zo gemakkelijk gewonnen gaf blijkt wel uit het aantal schoten. Met 192 schoten was het Gerard Maas van het gilde Onze Lieve Vrouwe, die het laatste stuk naar beneden haalde.

Beide gildes kunnen terug zien op een mooi en geslaagd weekend, wat zeker weer een vervolg krijgt volgend jaar.

  20-aug 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019.07.juli.pdf

  20-aug 

 

Bevrijdingsvuur donderdag 19 september in Asten

75 jaar vrijheidOp donderdag 19 september zal het bevrijdingsvuur in het kader van 75 jaar bevrijding in Asten op de markt aankomen en vanwaar het zal worden verspreid met lopers over de Peellandse gemeenten en Meyel. De burgemeesters van de gemeenten nemen het vuur in ontvangst, geven dit door aan de gildekoningen en keizers en deze op hun beurt aan de lopers van hun gemeente. Bijna alle Peellandse gilden verlenen hun medewerking.

Vanaf de kerk zullen de delegaties van gilden en schutterijen gezamelijk optrekken naar de markt. Met het Kringvaandel zal de eed van trouw gebracht worden aan het vuur en ten overstaande aan de burgemeesters. Tenslotte zullen we het vuur 200 meter uitgeleide doen met het vormen van een erehaag.

De bijeenkomst voor de gildeleden is uiterlijk om 18:30 uur bij de kerk in Asten.

  4-sept 

 

Koning, Keizer en Jubilarissen op het Eind 

Zaterdag 14 september 2019 viert Gilde Sint Lambertus Someren-Eind haar jaarlijkse Patroonsdag.

Tevens biedt het Gilde die dag de jubilarissen van dit jaar, haar nieuwe Koning (en Keizer in de wacht) Thjeu Knapen en Keizer Jos van de Kruijs een receptie aan. Jubilarissen 2019 zijn: 25 jaar lid Eric Verberne (directielid) 40 jaar lid Angelina Knapen-van Leuken en Bert Hoeben

Deze receptie wordt gehouden van 18.30 tot 20.00 uur in ons Gildehuis Café Jan van Tieskes, Nieuwendijk 53 te Someren-Eind.

  10-sept 

 

Frans van der Burgt Koning en Keizer in spee

Zondag 21 juli schoot Frans van der Burgt zich voor de derde keer totFrans van der Burgt koning van het gilde st. Joris Gemert. Doordat Frans ook al koning was in 2011 en 2015 zal hij na zijn koningschap over twee jaar tot keizer voor het leven gekroond worden. Zowel Albert van de Eijnden als Frans zouden zich deze keer tot koning en keizer kunnen schieten.

Traditiegetrouw trekken de gildebroeders van de beide Gemertse gilden in de oneven jaren op naar de schutsboom, die opgesteld staat bij de Kokse Hoeve. Na het verschieten van de koningskruisen waren de gildeleden van de Rooi schut aan de beurt voor het schieten om een nieuwe koning. Uiteindelijk gingen er nog zeven leden voor de titel. Frans was de gelukkige en veroverde de titel voor de derde keer en werd zodoende koning maar ook keizer in spee.

Frans is nu koning maar daarbij ook kapitein van het gilde. Deze taak van kapitein zal nu worden ingevuld door de luitenant van het gilde Frits Verhoeven. Er werd al gezegd; Frits wordt nu wel Kapitein voor even, maar over twee jaar dan ook voor het leven.

  21-juli 

 

Eef Luijben Koning bij het Cathrien

Zondag 14 juli hebben de gildeleden van het gilde st. Catharina Helmond “om den Koning” geschoten. Eef Luijben schoot zich nu voor de vierde keer in zijn leven tot koning van het Cathrien. Het koningsschieten vindt elk jaar plaats en wel bij het gildepaviljoen op Binderen.

  21-juli 

 

Ad Vlemmix en Arie van de Kimmenade winnaars Kruisboog

Op 3 juli is de zomeravondcompetitie Kruisboog op wip afgesloten 082.1met een wedstrijd bij het gilde sint Servatius in Lieshout. Ad Vlemmix van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën is de winnaar in klasse A. In de B-klasse moest door drie schutters worden afgekampt. Arie van de Kimmenade van het gilde sint Agatha Boekel is hier de sterkste. IMG 0083Het eerste viertal ging naar het gilde onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën. De volledige uitslag zomeravondcompetitie Uitslag_2019_.pdf

Peter van Otterdijk werd op deze avond door de boogcommissie gehuldigd. Doordat Peter is toegetreden tot het Kringbestuur heeft hij het voorzitterschap van de commissie teruggegeven. Hij ontving een zilveren kruisboog voor zijn 20 jaar inzet voor en leiden van het boogschieten in Peelland.

  12-juli 

  

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019.06.juni.pdf

  2-juli 

 

Hubert Engelen overledenHubert Engelen

Donderdag avond 20 juni is om 23.00 uur Koning Hubert Engelen van het gilde sint Joris Deurne overleden. In zijn eigen vertrouwde omgeving te midden van zijn familie is hij rustig ingeslapen.

Het St.-Jorisgilde verliest in Hubert meer dan een gildebroeder. Hubert was voor onze leden en voor de kring en daarbuiten een vraagbaak, waarbij we altijd terecht konden met vragen over het ons gilde en het gildewezen in het algemeen. Hubert was voor ons een levend archief. Wat hij voor ons gilde en daar buiten heeft betekend is met geen pen te beschrijven, enorm veel.

Hiervoor is hij door Kring Peelland onderscheiden met de hoogste eer van "Auter en Heerd".

Het St.-Jorisgilde Deurne zal tot nader order niet geüniformeerd naar buiten treden.
De uitvaartsdienst is op donderdagmorgen 27 juni om 10:30 uur. De bijeenkomst van gildeleden en schuttersvrienden is om 9:30 uur in het Zorgcentrum De Nieuwenhof aan de Visser 4-6 in Deurne. De Rouwbrief: Engelen_RB_19061900_3.pdf

  26-juni 

 

Kringdag bij gilde sint Hubertus Liessel

Hubertus LiesselDe Kringdag begint op zaterdag 7 september met om 18:00 uur een Eucharistieviering in de parochiekerk van Liessel. De bijeenkomst is om 17:00 uur in de feesttent bij sporthal De Smeltkroes aan de Mgr. Berkvenstraat. Parkeren in het weiland bij de sporthal.

Zondag 8 september begint de dag met de Erewijn om 11:30 in de kantine van de sporthal. De bijeenkomst is al om 11:00.

De bijeenkomst van de overige gildeleden is om uiterlijk 12:30 in de feesttent. Hier zal ook het inleveren zijn van de pasjes voor trommen en vendelen. Om 13:00 vertrek de optocht door de straten van Liessel met als afsluiting: de opmars, de massale vendelgroet en het slangendefilé. Om 15:00 beginnen de wedstrijden met om 19:00 uur de prijsuitreiking.

Het Programmaboekje: Programmaboekje_Gildefeest_2019_-_v5_1.pdf

  4-sept 

 

 Kermisactiviteiten St. Leonardusgilde op Donk

Na de hete maanden van de laatste tijd hopen we dat er nog enkele zomerse dagen overblijven voor het vieren van de Beek en Donkse kermis.
Op zaterdag 7 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningschieten, koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).Er komt nog een extra activiteit bij nl. het aanbieden van een bedrag van de Stichting Goede Doelen {Fietste Mee] aan de Zonnebloem.
Zie de gehele nieuwsbrief: Nieuwsbrief_5_2019_september_kermis_activiteiten_2019.pdf

  4-sept 

 

Koning, Keizer, Prins schieten op NBFS-geweerschieten

Zoals bekend vind op 1 September het NBFS geweer schiettoernooi plaats bij het Gilde Sint Antonius-Sint Sebastiaan Udenhout.

Naast de “normale geweer onderdelen” vind ook voor de 1e maal het NBFS Koningschieten, Keizerschieten en jeugdkoning(t/m 25 jaar) plaats voor alle disciplines.
 
Aanmelden voor deze laatste drie onderdelen is niet verplicht maar wel wenselijk i.v.m een goede organisatie. Er zijn al diverse aanmeldingen binnen. Alleen de aanmeldingen voor Keizers blijft wat achter. 
Wij verzoeken de gildebesturen dit onder de aandacht te brengen van de koningen/keizers/jeugdkoning in U eigen gilde en als het mogelijk is de namen doorgeven aan ondergetekende. Ook voor verdere informatie kan men mailen of bellen.
 
Gilde Sint Antonius-Sint Sebastiaan Udenhout: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-1827 5530


  20-aug
 

 

Koningschieten in Deurne en Liessel

Zondag 25 augustus zal het gilde sint Joris Deurne gaan schieten om hun koning. In verband met het overlijden van koning Hubert Engelen is het koningsschieten met Deurne kermis uitgesteld. Het schieten zal zijn op het schietterrein “op Brugge” aan het Engelenpad. Aanvang van het schieten is om 13:30. De receptie van de nieuwe koning zal zijn op zaterdag 28 september in zalen van Bussel van 20:00 tot 21:00.

Maandag 26 augustus zal het gilde sint Hubertus Liessel gaan schieten om de koning voor de komende 4 jaar. Of zou het Hans Hikspoors nogmaals lukken om voor de 3-de keer op rij koning te worden en zo de titel van keizer verwerft?
Het schieten begint om 10:00 aan de Tramweg en om 19:00 begint de receptie in de Marma-bar aan de hoofdstraat.

Zoals het al jaar en dag gaat in Liessel wordt op Sint-Jan-dag (24 juni) voorafgaande aan het koningsschieten het gilde ontbonden en alleen het dagelijks bestuur blijft bestaan. Zij zullen op de dag van schieten met alleen een sjerp naar buiten treden en het schieten gaan leiden. De leden die voor 24 juni lid zijn mogen mee schieten om de koningstitel. Nadat de koning bekend is, worden de gildetrom, vaandel, kapiteinsstok en commandantstok verpacht. Diegene die een attribuut pacht verplicht zich om zitting te nemen in het bestuur van het gilde. Daarna gaan alle gildebroeders naar huis om hun uniform aan te trekken voor het afhalen en de receptie van de koning.
Dinsdag en woensdag worden alle koningsbogen die her en der in Liessel verspreidt staan door het gilde bezocht.

  20-aug 

 

Aarles gildeweekend 17 en 18 augustus

Op zaterdag  17 augustus is het koningschieten op het gildeterrein van het st. Margaretha Gilde.

In het verleden was het om de drie jaar koningschieten, maar de leden hebben gekozen om dit naar twee jaar terug te brengen. Het zou voor de leden een gemakkelijkere stap zijn om aan het schieten deel  te nemen.

Toon ThijssenVanaf 14.00 uur is iedereen van harte welkom, en wordt de vogel op de schutsboom geplaatst . Het gilde zal drie maal rond de boom trekken , dit gebeurd spiraalsgewijs in steeds kleinere kringen. Tijdens dit rondtrekken wordt er gecontroleerd of het terrein veilig is en of er niet aan de boom geknoeid is. Daarna wordt de afgaande koning Toon Thijssen ontdaan van het koningsvest en verdere attributen.

Als eerste zal de burgemeester op de koningsvogel schieten als teken van toestemming van de wereldlijke overheid . Als tweede schiet de pastoor als eerbewijs door het gilde aan de kerkelijke overheid. Nadat dit is voltrokken begint het koningschieten met de kandidaten. Rond de klok van 18.00 uur zal de nieuwe koning bekend zijn waarna aansluitend de huldiging plaats zal vinden.

Zondag 18 augustus is het de dag van het Onze Lieve Vrouwe Gilde.

Ook deze dag begint met een heilige mis om 9.30 uur in de kerk, waarna een vendelgroet op het kerkplein zal plaatsvinden. Het middag programma begint om 14.30 uur op het Jan Van Dooren paviljoen, met als inzet de zilveren Bavaria beker. Hier kan iedereen aan mee schieten, mits in bezit van een geldig legitimatiebewijs. Na de huldiging van de winnaar zal er gevendeld  worden door het gilde.

  18-juli 

  

Koning, Keizer en Keizer in de wacht in het Eind

Al jaren is het spallend wie van de twee zich de eerste Keizer mag noemen van het gilde sint Lambertus in Someren-Eind; Tjieu Knapen of Jos van der Kruis. PHOTO 2019 06 22 eind
Zaterdag 22 juni begon de gildedag met het schieten om de kermis koning bij het Eindse gilde. Adrie van der Laar was de gelukkige.

Daarna waren de gildeleden aan de beurt voor de koning van het gilde voor twee jaar. Jos van de Kruis schoot de vogel eraf en werd zodoende niet tot Koning maar tot Keizer gekroond.

Daarna werd er een tweede vogel erop gezet voor de nieuwe Koning. Tjieu Knapen haalde deze vogel naar beneden er werd dus de Koning, maar geen Keizer maar de Keizer in de wacht.

Op de foto krijgt Tjieu het koningszilver omgehangen door aftredende koning en hoofdman William van der Voort. Het koningschieten van 2019 kreeg zodoende een verrassende wending.

  22-juni 

 


logo.de.Gildetrom       Gildetrom jaargang 66 nummer 2

 

Een dezer dagen valt de uitgave van de gildetrom weer op de deurmat.
De sluitingsdatum voor nummer 3 van dit jaar is op 3 augustus.
Stuur uw kopij voor de sluitingsdatum in anders komt het in nummer 4.

  20-juni 

  

Piet Jacobs 70-jaar gildebroeder 

Zaterdag 8 juni is Piet Jacobs van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop 082onderscheiden met de medaille 70 jaar gildebroeder.
Piet was 17 jaar toe hij zich bij het gilde aansloot. Hij was Koning  van 1957 tot 1959, 3 jaar bestuurslid en tot op heden nog steeds piekenier en zilverdrager.

Tijdens de teerdag van het gilde werd hij gehuldigd en kreeg de vendelgroet. Zijn zoon Willy en kleinzonen Laurens en Peter zijn in zijn voetsporen getreden.

  13-juni 

 

Teerdag gilde Sint Margaretha met 4 jubilarissen.

Op zaterdag 8 juni eert het Sint Margaretha gilde haar patroonheilige tijdens de teerdag.

De dag begint om 10.00 uur met een heilige mis in de Onze Lieve Vrouwe presentatie kerk met aansluitend een vendelgroet voor het burgerlijk en kerkelijk gezag.De verdere activiteiten zullen plaatsvinden op het gildeterrein aan de Havenweg, waar om 15.00 uur de receptie begint voor de jubilarissen.Jubilarissen2019

Rinie de jong 50 jaar lid commandant, paviljoen beheerder en als organisator van de vlooienmarkt .

Gerard Leenders 40 jaar lid vendelier en instructeur en actief met de organisatie van de vlooienmarkt, winteractiviteit en jeugdgebeuren.

Mart Bankers 25 jaar lid vendelier, actief met de organisatie van de winteractiviteit en terrein commissie.

Jan van Bakel 25 jaar lid tamboer geweest en nu jacketdrager en verder actief met terrein commissie. Jan is jammer genoeg niet aanwezig op deze dag.

Iedereen is van harte uitgenodigd om de jubilarissen te komen feliciteren met hun jubileum.

  6-juni 

  

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                             

2019-05-mei.pdf

  6-juni 

 

 Johan van Cuijk koning in Vlierden

Op Hemelvaartsdag hebben de gildeleden van het Vlierdens gilde verwoedJohan van Cuijk geschoten om de koning voor de komende drie jaar te zijn. Tot ieders verrassing en die van Johan kwam met het 187-ste schot de vogel naar beneden. Verbouwereerd stond hij voor het dilemma raap ik of laat ik hem liggen met betaling van de boete. Toch maar even telefonisch het thuisfront geraadpleegd. Het antwoord; Waarom zou je hem laten liggen, nu heb je de kans. Raap op de vogel.

Johan is 38 jaar gildebroeder van het Vlierdens gilde, begonnen als tamboer, via Jonge en Oude deken, naar waarnemend kapitein en nu als koning. Als militair werd hij in dezelfde week bevorderd van Kapitein naar Majoor en nu bij het gilde zelfs van Kapitein naar Koning. Hoeveel geluk kan iemand hebben.

De receptie van de koning is zaterdag 15 juni in gildehuis Thijssen van 19:00 tot 20:30 uur.

  6-juni 

 

Rick Damen en Willem Bankers Broederschapsdragers

Zondag 26 mei hebben de vier gilden van Deurne st. Antonius-abt en st. Joris Deurne,DSC01110bewerkt st. Hubertus Liessel en st. Willibrordus Vlierden geschoten om de broederschapsdragers van de vier Deurnese gilden. Het bevrijden van de vogel werd gedaan door pastoor Janssen en burgemeester Mak. De gildebroeders en -zusters vervolgens in volgorde van loting.

De jeugd onder de 16 jaar schoten met 6 gildebroeders op een kleine vogel. Willem Bankers van het gilde sint Antonius-abt schoot met het 219-de schot de vogel naar beneden.

De 60 oudere gildeleden hadden veel meer schoten nodig. Na zo’n 350 schoten schoot koningin Anselma Fransen weliswaar de gehele romp naar beneden, maar de vleugels bleven hangen. Zou er weer geen winnaar zijn?  Vorig jaar liet het geweer het afweten en nu kwam men in tijdnood. Men had geen notie hoe lang het nog zou duren. Na rijp beraad werd besloten om de ronde uit te schieten. De vogel was ons goed gezind en na slechts 7 schoten haalde Rick Damen van het gilde sint Hubertus met het 400-ste schot het restant naar beneden en werd hij de broederschapsdrager van 2019.

  6-juni 

 

Grote Gilde Processie in Ommel

Zondag 19 mei trok voor de tweede jaar de gezamenlijke Grote Gilde Processie weer door Ommel. Vele gildeleden waren naar Ommel gekomen om in de processie mee te gaan. Radio Siris uit Someren deed verslag en maakte een fotoreportage. Deze is te bekijken op https://siris.nl/fotoalbums/145547036/grote-maria-en-gildenprocessie-in-ommel 

grote maria en gildenprocessie in ommel 145541399

grote maria en gildenprocessie in ommel 145542113

 

 

 

 

 

 

 

Foto's: Radio Siris Rob Fritsen

  6-juni 

 

Koningschieten bij gilde st. Joris Gemert

Het is weer zover, zondag 21 juli a.s. is het koningschieten op Koks.

Cor OpsteenTraditiegetrouw trekken de gildebroeders in de oneven jaren op naar de schutsboom, die opgesteld staat bij de Kokse Hoeve. De huidige koning Cor Opsteen en zijn koningin Paulina Adriaans-Opsteen leggen bij aankomst hun koningsvogel, de koninginnevogel, het koningszilver, de koningstok met zilveren knop en de koninginnestok neer waardoor de weg vrij komt voor het gilde om te gaan schieten voor een nieuwe koning. Daaraan kunnen alle leden van het Sint Jorisgilde deelnemen en de leden van de Vrienden van de Gemertse gilden.

Ook dit jaar is het weer mogelijk dat het Sint Jorisgilde een gildekeizer krijgt. Ook deze keer kunnen zelfs twee gildebroeders zich tot keizer schieten, namelijk kapitein Frans van der Burgt en tamboer Albert van den Eijnde. Frans schoot zich in 2011 en 2015 tot koning en Albert schoot zich in 2009 en 2013 tot koning. Voor Frans en Albert zal het schieten die zondag heel erg spannend worden, want men is keizer van het gilde voor het leven en er mag maar één keizer zijn binnen het Sint Jorisgilde. Slechts één keer in de geschiedenis voorgekomen dat het Sint Jorisgilde een keizer had. Dit was in 1759 toen Henricus Jansse van Deursse zich tot keizer schoot.

Maar …… het is nog niet zover, want ook andere gildebroeders en gildezusters willen zich tot koning schieten. Het zal weer een spannende strijd worden op Koks.

Naast het koningschieten is het ook voor iedereen mogelijk om tegen een kleine vergoeding te schieten voor de drie koningskruizen.

De dag begint om 11.00 uur met een Heilige Mis in de kerk van Sint Jans Onthoofding. Om 14.00 uur start het schieten om de koningskruizen en zal het koningschieten om 15.30 uur beginnen op Koks. Als afsluiting van de dag is iedereen om 21.15 uur uitgenodigd voor de receptie van de nieuwe koning in gildehuis Dientje.

https://www.sintjorisgildegemert.nl/nieuws/

  18-juli 

 

 

 ‘Muziekfestijn op het kerkplein’ in Mierlo-Hout

Poster

Op zondag 7 juli wordt voor de vijfde keer op het kerkplein in Mierlo-Hout het Muziekfestijn gehouden. De organisatie is in handen van de commissarissen van muziekvereniging Unitas en ’t Gilde. De toegang is gratis en de gehele opbrengst komt ten goede aan beide Houtse verenigingen.

De zomervakantie staat voor de deur. Hoe leuk is het om dat in te luiden met live muziek, een hapje en drankje op het Kerkplein. Dit jaar staat zanger Johnny Sleegers na vijf edities wederom centraal. Onder het platenlabel Onroad Music brengt hij zijn nieuwe single ‘Waarom heb ik geen nee gezegd’ uit. Een eigentijds zomers uptempo nummer en Mierlo-Hout heeft de primeur! Ook zal die dag een gedeelte van de videoclip worden opgenomen.

Het gehele persbericht: Persbericht_Muziekfestijn_7_juli_2019.pdf


  2-juli
 

  

Peter Lathouwers overleden
 

Compleet onverwacht is op 13 mei 2019 Peter Lathouwers op 64 jarige leeftijd overleden.  Peter was met name actief als secretaris van de Gildetrom, daarnaast was hij meer dan 40 jaren lid van de Gruun in Gemert. Hij was evenwel niet meer actief lid, maar ouderling. In 1977 was Peter de nieuwe deken van 'De Gruun' schut in Gemert. Na een actieve periode als gildebroeder heeft hij zich vele jaren bezig gehouden met het archief en de geschiedschrijving van zijn gilde. Zijn 40-jarig lidmaatschap kreeg een zeer bijzonder tintje doordat zijn zoon Peter jr. in 2018 de nieuwe deken werd.
Hij laat bij vele goede herinneringen na. Moge hij rusten in vrede.
Komende maandag 20 mei is om 10.30 uur de uitvaart in de kerk van Handel.

  16-mei 

 

Nieuwe koning in BoekelArie vd. Kimmenade

Op  zondagmiddag  5 mei schoot Arie v.d. Kimmenade zich tot Koning van gilde Sint Agatha. 8 Gildebroeders en 1 gildezuster schoten mee om deze titel. Na 40 rake schoten viel het laatste stuk van de vogel naar beneden. Arie, gildelid sinds 2011, is een actieve kruisboogschutter en lid van de commissie boogschieten.
Op maandag 13 mei vanaf 20.00 uur is er in het gildehuis (Waterval 3a) gelegenheid om de nieuwe Koning te feliciteren.

  6-mei 

 

Nieuwe gildeheer in Someren

Gildeheer somerenKapelaan van Overbeek uit Ommel is geïnstalleerd als gildeheer van gilde st. Joris Someren De installatie gebeurde tijdens de H.mis van de jaarlijkse Jorisdag op zondag 28 april.Sjef Hurkmans


Op deze dag werden ook 7 broeders gehuldigd. Zij hebben de zilveren Sint Joris speld ontvangen.

Sjef Hurkmans mocht uit handen van de Kringvoorzitter Henk de Hair ook nog de Kringonderscheiding 60 jaar gildebroeder in ontvangst nemen.

  5-mei 

 

André van Nunen LaarbeekkoningLaarbeekkoning 2019

André van Nunen van het Sint Leonardus Gilde mag zich de nieuwe Laarbeekkoning noemen. Hij was zondagmiddag degene die het laatste stukje 'vogel' naar beneden schoot.

Alle geüniformeerde gildeleden van de vijf Laarbeekse gilden, Onze Lieve Vrouw en sint Margaretha uit Aarle-Rixtel, sint Antonius en sint Leonardus uit Beek en Donk en sint Servatius uit Lieshout, mogen aan dit schieten deelnemen met uitzondering van de gildekoningen, gildekeizers en de winnaars van de afgelopen 4 jaar. Elk jaar wordt de wedstrijd gehouden bij een ander gilde. Dit jaar tekende het gilde sint Leonardus op Donk voor de organisatie.

De weergoden waren de gilden goed gezind; met een aangename temperatuur en weinig neerslag beleefden de Laarbeekse gildeleden een mooie dag.

  5-mei 

 

logo.de.Gildetrom  Nieuwsbrief Gildetrom                            

2019.04.april.pdf

  5-mei 

Logo.federatie NBFS.1Inschrijven voor NBFS-toernooi VTBS

Op 15 september 2019 organiseert het gilde Sint Sebastiaan uit Lage Mierde,samen met de NBFS, het jaarlijkse federatieve VTBS-toernooi.Graag nodigen wij alle Vendeliers, Tamboers, Bazuinblazers en Standaardruiters uitom deel te nemen aan dit toernooi.

Inschrijven is mogelijk van 15 april tot 15 juni. De kosten bedragen € 5,00 per deelnemer ofgroep deelnemers.
U kunt de inschrijfformulieren downloaden via onze website www.gildesintsebastiaan.nl.
De volledig ingevulde formulieren stuurt u naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ook de formulieren met de te spelen marsen voor de tamboers en bazuinblazers.
Als u de formulieren liever per post instuurt kan dat naar: M. v Woerkum Richelpad 295094 GL Lage Mierde.

Het inschrijfgeld dient overgemaakt te worden voor 1 juli 2019 naar het rekeningnummer:NL60 RABO 0126 6063 82 t.n.v. Gilde Sint Sebastiaan.

Alle wedstrijden vinden plaats op het evenemententerrein “Dorpsakker”aan Broekkant 13 in 5094 GA Lage Mierde.Voor verdere informatie kunt u terecht op onze website of via een bericht naar bovenstaande-mail adres.Wij hopen u allen te mogen begroeten op het VTBS-toernooi op 15 september,als deelnemer, begeleider of als supporter. We verwachten spannende wedstrijden en na afloop in een ontspannensfeer te kunnen verbroederen.

Inschrijfformulier: Inschrijfformulieren_VTBS_2019.pdf

  19-apr 

 

 Geweer Schietwedstrijd In Someren-Eind uitgesteld.

In verband met een andere verplichting van het gilde sint Lambertus Someren-Eind moeten we de kring wedstrijd verplaatsen van 30 juni naar 14 juli.

  26-juni 

  

Koningsschieten gilde sint Joris Deurne uitgesteld

I.v.m. de verslechterde toestand van onze Koning Hubert Engelen, heeft het bestuur de moeilijke beslissing moeten nemen om het Koningschieten van a.s. maandag 24 juni geen doorgang te laten vinden. 

  20-juni 

 

Koningsschieten gilde sint Lambertus Someren-Eind

Op zaterdag 22 juni is weer het tweejaarlijks Koningschieten van het gilde sint Lambertus Someren-Eind. Om 14:00 uur begint het schieten op het schietterrein "De Kolenboer" aan de Boerenkamplaan (achter nr. 79) in Someren Eind.

Het schieten begint met het KERMISKONINGSCHIETEN  en omstreeks 15:00 UUR begint het KONINGSCHIETEN. Komt er dit jaar nu een keizer?

  15-juni 

  

Fietste Mee 2019 in Beek en Donk

Fietste Mee voor het goede doel op 2e Pinksterdag 10 juni

Het is bijna weer zo ver. De route van de Fietste Mee tocht staat weer in de steigers en is samengesteld door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk.
Graag nodigen wij u van harte uit aan deze gezellige gezinsfietstocht deel te nemen. De fietstocht start weer bij de blokhut van de Scouting aan de IJsweg 1 (achter de vroegere basisschool De Raagten) en wordt om 11.00 uur geopend door Burgemeester Frank van der Meijden.

Het goede doel voor 2019: De zonnebloem Laarbeek. Wij hopen dat weer vele mensen uit heel Laarbeek en omgeving zullen deelnemen aan deze gezellige fietstocht.

Gildebroeders van het gilde St. Leonardus Donck en scouting Beek en Donk
Nieuwsbrief_3__2019_Fietste_mee.pdf

  6-juni 

   

zesgehugten19 mei Jeugdtoernooi 2019

Het Jeugdtoernooi Kring Kempenland 2019 gaat bijna van start. Wij hopen op 19 mei velen van u te treffen op ons gildeterrein midden in Zesgehuchten (Geldrop)
Ondanks dat de inschrijving erg is tegengevallen gaan wij er toch een hopelijk mooie dag van maken. 

 Het digitale exemplaar van het programmaboekje; 
    Boekje_Jeugdtoernooi_2019.pdf

 

  6-mei 

 

26 mei Donckse Wij-ing

Op zondagmorgen 26 mei a.s. om 10.00 uur wordt een openluchtviering gehouden bij de St..Leonarduskapel aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg). Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door Pastoor Jos Verbraeken en diaken/gildeheer Franklin De Coninck. Het is een sfeervol samenzijn van gildebroeders, gildezusters, vrienden en buurtgenoten, vereerders van St. Leonardus uit Beek en Donk en wijde omgeving.

DSC08368


  6-mei
 

 

Christ Janssen overleden

Op dinsdag 16 april is op 76 jarige leeftijd gildebroeder Christ Janssen overleden. Christ was ruim 20 jaar lid van het St.-Jorisgilde Deurne, waarvan 12 jaar bestuurslid en 4 jaar als hoofdman. Hij was Koning van 1999 tot 2001.

De gebedsdienst met gildeëer is op zaterdag 20 april om 10:30 uur in de St.-Willibrorduskerk te Deurne. De bijeenkomst voor gildeleden is om 09.30 uur in de soos “Asteffekan” aan de Visser 27 in Deurne.

  19-apr 

 

Leo de Wit overleden

Donderdag 11 april is gildebroeder Leo de Wit van het gilde st. antonius-abt Deurne op 76 jarige leeftijd overleden. Leo was bijna 60 jaar lid van het gilde. Dinsdag 16 april is Leo, zoals hij dat wenste met alle gildeëer, begraven in het bijzijn van vele gildebroeders.

  18-apr 

 

IMG 0580.1 Bert Vorstenbosch bejaarden koning 2019
 
Woensdag 3 april werd op het schietterrein van gilde sint Lambertus Someren-Eind geschoten om de "bejaarden koning" van Kring Peelland.IMG 0574.1 Aan dit schieten mogen alle gildeleden van Kring Peelland deelnemen, die 60 jaar of ouder zijn. Voorgaande jaren mochten alleen de leden van de seniorenclub deelnemen.
 
Nu is de wedstrijd opengesteld voor alle leden van de kring.
De geweerschietcommissie heeft hiervoor een trofee laten IMG 0579.1maken. Het is een wisseltrofee, die elk jaar doorgegeven wordt. Aan de achterzijde worden de namen van de koningen ingegraveerd.
 
 
Uiteindelijk was Bert Vorstenbosch van het gilde sint Servatius Lieshout de gelukkige, die het laatste stukje van de vogel na 2 volle ronden naar beneden haalde. Aan het schieten namen zo'n 25 gildebroeders en zusters deel.
 
Kampioen bejaarden werd Thjeu Knapen van het gilde sint Lambertus Someren-Eind.
 

  3-apr 

  

  Nieuwsbrief Gildetrom

2019.03.maart.pdf

  2-apr 

 

  Jaarverslag 2018 Kring Peelland

Het jaarverslag van Kring Peelland zoals is opgesteld door het Kringbestuur, Kringcommissies en organisatie Kringdag 2018.Veel leesplezier. Jaarverslag.Kring.Peelland.2018.pdf 

  19-mrt 

 

Frits Verhoeven Lid van Verdienste

Frits VerhoevenTijdens de jaarvergadering werd Frits Verhoeven van het gilde st. Joris Gemert onderscheiden met de speld “Lid van Verdienste” standaardrijden. Voor de Kring en met name het standaardrijden was Frits 24 jaar lid van commissie standaardrijden van 1994 tot 2018, waarvan 20 jaar voorzitter. Nu is hij nog steeds jurylid voor het standaardrijden.

Voor zijn gilde was Frits standaardruiter van 1966 tot 1971 en van 1973 tot 2007  in totaal 39 jaar. Van 1971 tot 1973 was hij koning en kon daarom niet de ruiter zijn van het gilde en hij was ook nog 17 jaar voorzitter van het gilde.

  28-mrt 

 

Logo.federatie NBFS.1Enquete Hoofdliedendag NBFS

De hoofdliedendag moet in een nieuw jasje. Help je ons mee door enkele vragen te beantwoorden. Graag ingevuld retour zenden vóór 21 mei a.s. naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Enquete: enquete_mbt_12_oktober_2019.pdf

  19-apr 

 

Schieten om de Laarbeek Koning

Op zondag 28 april 2019 vindt het Laarbeeks- Koningschieten plaats op het schietterrein ’t Wipke, Zwinkelweg 6 te Beek en Donk. Dit jaar wordt dit evenement georganiseerd door de gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus.
De deelnemende Laarbeekse gilden zijn St. Antoniusgilde Beek, St. Leonardusgilde Donk, St. Margarethagilde en O.L.Vrouwegilde uit Aarle-Rixtel en het St. Servatiusgilde uit Lieshout.
Nadere informatie zie nieuwsbrief: Uitnodiging_Laarbeekskoningschieten_2019.pdf

  19-apr 

  

Jubilarissen bij gilde sint Joris Someren

Op zondag 28 april huldigt het gilde hun jubilarissen tijdens de patroonsdag.

60 jaar lid: Sjef Hurmans en Rinie van Doorn
50 jaar lid: Ton Crooijmans en Marius Looijmans
40 jaar lid: Harrie Vestjens
25 jaar lid: Toon Bergh en Jeroen Bergh

Het gilde biedt hen een receptie aan. Deze is op zondag 28 april 2019 van 15:00 tot 17:00 uur in de Jorisveste aan de Einhoutsestraat 14 in Someren.

  19-apr 

  

 

Robbert van den Broek overledenRobbert van den Broek

Op 20 maart is gildebroeder Robbert van den Broek van gilde st. Lambertus Someren-Eind overleden. Robbert heeft op 20 februari j.l. een zwaar vrachtauto-ongeluk gehad en lag sindsdien in kritieke toestand in het academische ziekenhuis  in Gent (Belgie). Gisteravond is hij daar aan zijn verwondingen overleden. Robbert was schutter en tamboer bij het gIlde. Hij is 46 jaar geworden en getrouwd met Rianne, de standaardruiter en vader van dochter Femke die ook lid is het gilde. 

Zaterdag 30 maart is de afscheidsdienst in de de aula van Uitvaartcentrum Someren Asten, Acaciaweg 26 te Someren. Op verzoek van de familie zal het een afscheid zijn met gildeëer met alleen het gilde van Someren-Eind. Uiteraard zijn alle gildeleden van harte welkom om het afscheid bij te wonen, maar dan niet geüniformeerd.

  22-27 mrt 

 

 Martien Barten overledenMartien Barten

Zondag 17 maart overleed op 60-jarige leeftijd gildebroeder Martien Barten van het gilde st. Joris Someren. Vanaf 2006 was Martien lid van het gilde en tot voor kort was hij nog actief als schutter.

De afscheidsdienst zal plaatsvinden op vrijdag 22 maart 2019 om 11.00 uur in de aula van bovengenoemd uitvaartcentrum. Voor aanvang van de dienst is er gelegenheid tot schriftelijk condoleren. Het bestuur van het gilde vraagt de gildebroeders en gildezusters om deze dienst, niet geüniformeerd, te bezoeken. Rouwbrief_Martien_Barten.pdf

  20-mrt 

 

Erelid Herman Bouwmans overledenHerman Bouwmans

Zondag 17 maart is op 78-jarige leeftijd overleden gildebroeder Herman Bouwmans van het gilde st. Willibrordus Bakel. Herman heeft het gilde van Bakel 47 jaar, maar ook de gilden van Kring Peelland gediend door zitting te hebben in het Kringbestuur en wel 18 jaar. Tevens heeft lange tijd de opslagcontainer van de materialen voor gildedagen bij hem aan huis gestaan. Voor al zijn inzet is Herman in 2012 bij zijn aftreden benoemd tot Erelid van Kring Peelland.

Vrijdag 22 maart om 11:00 uur is in Bakel de afscheidsdienst met gildeëer. 
U wordt verwacht op vrijdag 22 maart vanaf 9.30 uur in ons GildehuisHein v.d. Horst, v.d. Poelstraat 13 te Bakel. rouwkaart_Herman_Bouwmans.pdf

  19-mrt 

 

Theo de Jong overleden

Theo de Jong

Op zondag 10 maart is overleden gildebroeder Theo de Jong Dzn. op 82 jarige leeftijd. Hij was 58 jaar lid van het st. Margaretha Gilde Aarle-Rixtel.

Theo kwam uit een echte gildefamilie, zijn vader en 3 broers waren allen lid van het gilde.
Binnen het st. Margaretha Gilde heeft Theo veel betekend. Hij was bestuurslid, waarvan 11 jaar 1e Dekenschrijver, vendelier en daarna stokdrager, en was hij heel actief met het archief en schatbewaarder. In 1995 schoot hij zich tot koning van het st. Margaretha Gilde en in 2012 tot Laarbeekkoning.
De laatste jaren ging het minder met zijn gezondheid en was het actief deelnemen niet meer mogelijk.

Theo is vele jaren lid geweest van de Kringcommissie SAT. Hier heeft hij zich mede ingezet voor het op orde brengen van het Kringarchief in Gemert. Theo is in 2012 onderscheiden met de draagspeld van Kring Peelland Lid van Verdienste voor de SAT.

Zaterdag 17 maart is de uitvaart met gildeëer om 14:00 in de kerk van Aarle-Rixtel.

rouwkaart: Theo_de_Jong_kaart.pdf

  13-mrt 

 

  Nieuwsbrief Gildetrom

2019-02-februari.pdf

  11-mrt 

 

Grote Gilde Processie Ommel

Grote gildeprocessie 2018.1

Evenals vorig jaar zal deze kringactiviteit plaats vinden op de 3e zondag van mei en wel op 19 mei. In de bijlage vind u meer informatie. 
Graag willen wij als organisatie van deze processie informeren of uw gilde deel wil nemen aan dit evenement. Het is dit jaar weer mogelijk dat Dames, Heren, jongens en meisjes welke niet geuniformeerd zijn, deelnemen aan de processie. Dit kan bijvoorbeeld als bruidje of drager. Hiervoor hoeft u als gilde niets te regelen. Jurken enz. worden door de organisatie geregeld. 

Zou u ons willen laten weten of u dit jaar deel wilt nemen en dit samen met ons tot een mooie dag wilt maken. Ook als u niet deel wilt nemen vragen wij u dit door te geven.
Opgave uiterlijk 10 februari. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info: Uitnodiging-Grote-Gildeprocessie-19-05-2019.pdf

  10-jan 

  

Schieten om Bejaarden Koning op 3 april
 
Op woensdag 3 April wordt in Someren-Eind bij Gilde St.Lambertus de senioren wedstrijd geschoten. Ook op deze woensdag wordt de Bejaarden Koning van 2019 verschoten. Hier mogen alle Gildebroeders en -Zusters aan deelnemen, die 60 jaar of ouder zijn. De senioren schieten eerst hun wedstrijd daarna begint het Koning schieten. De deelnemers aan het Koning schieten verwachten wij om 3 uur aanwezig te zijn. Legitimatie verplicht.Het schietterrein van Gilde St.Lambertus  De Kolenboer aan de Boerenkamplaan in Someren-Eind.
 

  2-apr 

 

Jaarvergadering van Kring Peelland

Logo.kring PeellandDe jaarvergadering van Kring Peelland is op 23 maart 2019 in Mierlo-Hout. Deze zal gehouden worden in zaal Adelaars aan de Hoofdstraat en begint om 12:00 uur. Voorafgaande is er de eucharistieviering en de koffietafel.

Uitnodiging: Uitnodiging_jaarvergadering_23maart2019_Mierlo-Hout.pdf

Notulen vergaderingen en hoofliedenberaad van 2018:  
notulen-jaarvergadering-03-maart-Someren-2018.pdf
  
Notulen-najaarsvergadering-20-okt-2018.pdf
  
Hoofdmannenberaad-15-november-2018.pdf
 

  19-mrt 

 

 Jubilarissen gilde sint Joris Deurne

Frank en Edwin

Op zaterdag 16 maart viert het gilde sint Joris Deurne, dat Hoofdman Edwin Jacobs 25 jaar en Tamboer Frank van Rooij 40 jaar lid zijn. Het gilde biedt hen een  receptie aan in zalen van Bussel St. Jozefstraat 77 Deurne van 18:00 tot 19:00 uur. 

 

  11-mrt 

 

  Nieuwsbrief Gildetrom

2019-01-januari.pdf

  11-mrt 

 

Frits Aarts overleden

Afgelopen zondagnacht 17 februari is Frits aarts van het gilde sint Antonius-abt Lierop op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. 
Op vrijdag  22 februari om 10:30 uur vindt de uitvaart van Frits met gildeneer plaats in de parochiekerk van de Heilige Naam Jezus te Lierop. Op verzoek vragen wij aan de gildebroeders en gildezusters om deze dienst niet geüniformeerd te bezoeken. 

Tijdens zijn 57-jarig lidmaatschap heeft Frits een zeer grote betekenis gehad voor ons gilde. Hij heeft 28 jaar in het bestuur gezeten (van 1964 tot 1992), waarvan 20 jaar in het dagelijks bestuur als penningmeester / deken schatbewaarder. Het hoogtepunt in het gilde voor Frits was ongetwijfeld zijn koningschap van 1982 tot 1984. Ruim 30 jaar lang was Frits archivaris van ons gilde geweest en stelde samen met An ruimte bij hun thuis beschikbaar voor het onderkomen van ons archief. Ook verzamelde het gilde zich voorafgaand aan geüniformeerde activiteiten bij hun woning om van daaruit gezamenlijk te vertrekken.

Het gilde kon altijd op medewerking van Frits rekenen bij de meest uiteenlopende activiteiten, zoals onder meer: de organisatie kringdag Lierop 1990, fondsenwerving aanschaf nieuwe kostuums, bouw en inrichting Antoniuskapel, nieuw standaardvaandel, oudijzer- en geraniumacties, commissie nieuw siervaandel , secretaris Schieten voor ‘t Zorgenkind Someren/Asten etc etc. Vanwege zijn onaf latende inzet voor ons gilde werd hij in 1992 onderscheiden met de hoogste onderscheiding binnen ons gilde “Erebroeder in Groen”. 

Frits nam ook zitting in de SAT-commissies (Studie, Archief en Tentoonstelling) bij Kring Peelland en bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. Grote inbreng had hij als mederedacteur voor het boek “De waarden van het Gildewezen, beleving en bewaren. Kring Peelland 1985-1995”, dat uitgegeven werd ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van Kring Peelland. Voor al zijn bijdragen ontving hij hiervoor twee kringonderscheidingen met bijbehorende zilveren draagspeld.

  19-feb 

 

 

Piet van Velthoven overleden

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 februari is overleden Piet van Velthoven van het gilde sint Lambertus Someren-Eind. 
Op zaterdag 23 februari om 9:30 uur vindt de uitvaart plaats op Natuurbegraafplaats Schoorsveld, Somerenseweg 116, 5591TN Heeze. Vanaf 09.00 uur is de bijeenkomst in de aula. Na de dienst wordt Piet op de natuurbegraafplaats begraven. U wordt hierbij uitgenodigd hieraan deel te nemen. Aangezien de ruimte aldaar beperkt is verzoekt de familie om een kleine afvaardiging. Instructies omtrent zitplaats e.a. ontvangt u ter plaatse.

Piet is koning geweest bij het gilde, maar heeft de laatste 3 jaren de commissie SAT en de ad-hoc commissie herziening statuten en huishoudelijk reglement ondersteund. 

  19-feb 

 

 

Harrie van Dooren overledenHarrie van Dooren

Dinsdag 19 februari is Harrie van Dooren van het gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel op 90 jarige leeftijd overleden. 
Op zaterdag 23 februari om 14:00 uur vindt de uitvaart met Gilde-eer plaats in de Onze Lieve Vrouw Presentatie kerk, Dorpsstraat 5 te Aarle-Rixtel. Vanaf 13.15 uur is de bijeenkomst in ons Gildehuis "Bij van Dijk" (tegenover de kerk). Na de dienst wordt Harrie op de begraafplaats begraven.

Harrie en Jan van Dooren waren twee broers van elkaar. Jan was gildebroeder van de Blauw Schut en Harrie werd broeder bij de Rooij Schut. Ondanks dat ze beide vrijgezel waren en in hetzelfde huis woonde was er rivaliteit als het over de schut ging. Nadat Jan was overleden heeft Harrie de honneurs van Jan ook bij de Blauw Schut op zich genomen. Al was er rivaliteit ze konden niet zonder elkaar.

  19-feb 

  

Bijwerken website

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het samenstellen van het jaarverslag. Vandaar dat de website even niet werd bijgehouden. We zullen ons best doen om alle mededelingen, jaarverslagen en gegevens zo snel mogelijk aan te passen.

  17-feb 

 

 Jubilarissen bij gilde sint Antonius-abt Deurne

a.s. zaterdag 12 januari zullen enkele jubilarissen gehuldigd en een receptie aangeboden worden.

De receptie is van 19:00 tot 20:00 in gildehuis van der Putten Milhezerweg in Deurne.

Door misverstand zijn niet alle uitnodigingen verstuurd. Voor diegene die geen uitnodiging hebben ontvangen, gelieve deze mededeling als uitnodiging te beschouwen.

abt Deurne

  10-jan 

 

Uitnodigingen jaarvergaderingen Commissies

Indien verhinderd afmelden bij de betreffende commissie

 

Geweerschieten

Logo.Geweerschieten

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de Schietcommissie Kring Peelland op zondag 13 Januari 2018Deze is bij het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout in het gemeenschapshuis “de Geseldonk” nabij sportpark in Mierlo-Hout. 
Aanvang 10.00 uur.

Agenda: Uitnodiging-Jaarvergadering-geweerschieten-2019.pdf 

   

 

 Standaardrijden

Logo.StandaardrijdenDeze bijeenkomst is in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel op donderdag 17 januari 2019 aanvang 20.00 uur Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur). 
De bijeenkomst is bedoeld voor standaardruiters, hun begeleiders, juryleden en overige belangstellenden m.b.t. het standaardrijden van Kring Peelland. Tevens zijn uitgenodigd het kringbestuur, met name de afgevaardigde van het kringbestuur Toon Bergh en de commissies van Kring Peelland. 

  190117-agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf 
  2018-jaarverslag-cie.-standaardrijden-Kring-Peelland.pdf 
  Discussiestuk-info-organiserend-gilde.pdf 
  Discussiestuk-ringsteken.pdf

 

Vendelen

Logo.VendelenDe jaarvergadering van de vendelcommisie Kring Peelland wordt gehouden op zondag 20 januari 2019Deze vindt plaats in café zaal “Bij van Dijk”, DORPSTRAAT 18, tegenover de kerk in Aarle-Rixtel en begint om 10:30 uur.

 

  vendeliersvergadering_2019.pdf 
  notulen-jaarvergadering-2018.pdf 
  Uitslagen-Mierlo-Hout-24-06-2018.pdf

 

Trommen en bazuinblazen

Logo.Trommen.BazuinblazenDe jaarvergadering van de Trom en Bazuincommisie Kring Peelland wordt gehouden op zondag 27 Januari 2019 en begint om 10.30 uur. Deze vindt plaats bij: Schietterrein “Het Wipke” van het Antonius en het Leonardus gilde aan de Zwinkelweg in Beek en Donk.

  agenda-2019-tromcommissie-kring-Peelland._.pdf
  2018-jaarverslag-tromcommissie-kring-Peelland.pdf

 

Gildetrom zoekt “REDACTEUR” voor Peelland

logo.de.GildetromViermaal per jaar verschijnt de Gildetrom. Al 65 jaren een vertrouwd blad met wetenswaardigheden en mededelingen over de Brabantse gilden.

Elke kring heeft voor dit blad een zgn. kringredacteur. Deze persoon verzamelt het nieuws van de gilden uit zijn kring, controleert het en stuurt het door naar de hoofdredactie.

Op dit moment heeft de Kring Peelland geen kring redacteur en de Gildetrom is dus op zoek naar: een enthousiaste (gilde)broeder of -zuster die handig met de computer en een avond per maand de tijd heeft om het nieuws van de gilden uit onze Kring na te kijken en door te sturen naar de hoofdredactie. Hiernaast wordt hi/zij ook viermaal per jaar op de redactievergadering in Eindhoven verwacht.

Heb je interesse of heb je vragen neem dan even contact op met Maarten Janssen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  22-nov 

 

Terugblik op Brabant Stoet in Bergen op Zoom

brabant stoet jeroen verbiest jv 9134 2 origDat immaterieel erfgoed wel degelijk ‘levend erfgoed’ is, was overduidelijk te zien op de happening Brabant Stoet (16 september jl.) met ruim 25.000 bezoekers: een bonte verzameling van zo’n 110 groepen uit Noord-Brabant en Vlaanderen, een verbeelding van de ‘lopende cultuur’ in het Hertogdom Brabant, zoals gilden, reuzen, steltlopers, fanfares en majorettes, carnaval en volksdansen.

Bron: Tilburg University Brabant Collectie

  11-nov 

    

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.11.november.pdf

  9-dec 

 

 

Het kringbestuur en de commissies vankerstwens

 Kring Peelland

wensen u allen prettige kerstdagen

en een voorspoedig 2019