Kalender

Maart 2019
M D W D V Z Z
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Frits Aarts overleden

Afgelopen zondagnacht 17 februari is Frits aarts van het gilde sint Antonius-abt Lierop op 88-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. 
Op vrijdag  22 februari om 10:30 uur vindt de uitvaart van Frits met gildeneer plaats in de parochiekerk van de Heilige Naam Jezus te Lierop. Op verzoek vragen wij aan de gildebroeders en gildezusters om deze dienst niet geüniformeerd te bezoeken. 

Tijdens zijn 57-jarig lidmaatschap heeft Frits een zeer grote betekenis gehad voor ons gilde. Hij heeft 28 jaar in het bestuur gezeten (van 1964 tot 1992), waarvan 20 jaar in het dagelijks bestuur als penningmeester / deken schatbewaarder. Het hoogtepunt in het gilde voor Frits was ongetwijfeld zijn koningschap van 1982 tot 1984. Ruim 30 jaar lang was Frits archivaris van ons gilde geweest en stelde samen met An ruimte bij hun thuis beschikbaar voor het onderkomen van ons archief. Ook verzamelde het gilde zich voorafgaand aan geüniformeerde activiteiten bij hun woning om van daaruit gezamenlijk te vertrekken.

Het gilde kon altijd op medewerking van Frits rekenen bij de meest uiteenlopende activiteiten, zoals onder meer: de organisatie kringdag Lierop 1990, fondsenwerving aanschaf nieuwe kostuums, bouw en inrichting Antoniuskapel, nieuw standaardvaandel, oudijzer- en geraniumacties, commissie nieuw siervaandel , secretaris Schieten voor ‘t Zorgenkind Someren/Asten etc etc. Vanwege zijn onaf latende inzet voor ons gilde werd hij in 1992 onderscheiden met de hoogste onderscheiding binnen ons gilde “Erebroeder in Groen”. 

Frits nam ook zitting in de SAT-commissies (Studie, Archief en Tentoonstelling) bij Kring Peelland en bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. Grote inbreng had hij als mederedacteur voor het boek “De waarden van het Gildewezen, beleving en bewaren. Kring Peelland 1985-1995”, dat uitgegeven werd ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van Kring Peelland. Voor al zijn bijdragen ontving hij hiervoor twee kringonderscheidingen met bijbehorende zilveren draagspeld.

  19-feb 

 

 

Piet van Velthoven overleden

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 februari is overleden Piet van Velthoven van het gilde sint Lambertus Someren-Eind. 
Op zaterdag 23 februari om 9:30 uur vindt de uitvaart plaats op Natuurbegraafplaats Schoorsveld, Somerenseweg 116, 5591TN Heeze. Vanaf 09.00 uur is de bijeenkomst in de aula. Na de dienst wordt Piet op de natuurbegraafplaats begraven. U wordt hierbij uitgenodigd hieraan deel te nemen. Aangezien de ruimte aldaar beperkt is verzoekt de familie om een kleine afvaardiging. Instructies omtrent zitplaats e.a. ontvangt u ter plaatse.

Piet is koning geweest bij het gilde, maar heeft de laatste 3 jaren de commissie SAT en de ad-hoc commissie herziening statuten en huishoudelijk reglement ondersteund. 

  19-feb 

 

 

Harrie van Dooren overledenHarrie van Dooren

Dinsdag 19 februari is Harrie van Dooren van het gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel op 90 jarige leeftijd overleden. 
Op zaterdag 23 februari om 14:00 uur vindt de uitvaart met Gilde-eer plaats in de Onze Lieve Vrouw Presentatie kerk, Dorpsstraat 5 te Aarle-Rixtel. Vanaf 13.15 uur is de bijeenkomst in ons Gildehuis "Bij van Dijk" (tegenover de kerk). Na de dienst wordt Harrie op de begraafplaats begraven.

Harrie en Jan van Dooren waren twee broers van elkaar. Jan was gildebroeder van de Blauw Schut en Harrie werd broeder bij de Rooij Schut. Ondanks dat ze beide vrijgezel waren en in hetzelfde huis woonde was er rivaliteit als het over de schut ging. Nadat Jan was overleden heeft Harrie de honneurs van Jan ook bij de Blauw Schut op zich genomen. Al was er rivaliteit ze konden niet zonder elkaar.

  19-feb 

  

Bijwerken website

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het samenstellen van het jaarverslag. Vandaar dat de website even niet werd bijgehouden. We zullen ons best doen om alle mededelingen, jaarverslagen en gegevens zo snel mogelijk aan te passen.

  17-feb 

 

 Jubilarissen bij gilde sint Antonius-abt Deurne

a.s. zaterdag 12 januari zullen enkele jubilarissen gehuldigd en een receptie aangeboden worden.

De receptie is van 19:00 tot 20:00 in gildehuis van der Putten Milhezerweg in Deurne.

Door misverstand zijn niet alle uitnodigingen verstuurd. Voor diegene die geen uitnodiging hebben ontvangen, gelieve deze mededeling als uitnodiging te beschouwen.

abt Deurne

  10-jan 

 

Uitnodigingen jaarvergaderingen Commissies

Indien verhinderd afmelden bij de betreffende commissie

 

Geweerschieten

Logo.Geweerschieten

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de Schietcommissie Kring Peelland op zondag 13 Januari 2018Deze is bij het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout in het gemeenschapshuis “de Geseldonk” nabij sportpark in Mierlo-Hout. 
Aanvang 10.00 uur.

Agenda: Uitnodiging-Jaarvergadering-geweerschieten-2019.pdf 

   

 

 Standaardrijden

Logo.StandaardrijdenDeze bijeenkomst is in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel op donderdag 17 januari 2019 aanvang 20.00 uur Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur). 
De bijeenkomst is bedoeld voor standaardruiters, hun begeleiders, juryleden en overige belangstellenden m.b.t. het standaardrijden van Kring Peelland. Tevens zijn uitgenodigd het kringbestuur, met name de afgevaardigde van het kringbestuur Toon Bergh en de commissies van Kring Peelland. 

  190117-agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf 
  2018-jaarverslag-cie.-standaardrijden-Kring-Peelland.pdf 
  Discussiestuk-info-organiserend-gilde.pdf 
  Discussiestuk-ringsteken.pdf

 

Vendelen

Logo.VendelenDe jaarvergadering van de vendelcommisie Kring Peelland wordt gehouden op zondag 20 januari 2019Deze vindt plaats in café zaal “Bij van Dijk”, DORPSTRAAT 18, tegenover de kerk in Aarle-Rixtel en begint om 10:30 uur.

 

  vendeliersvergadering_2019.pdf 
  notulen-jaarvergadering-2018.pdf 
  Uitslagen-Mierlo-Hout-24-06-2018.pdf

 

Trommen en bazuinblazen

Logo.Trommen.BazuinblazenDe jaarvergadering van de Trom en Bazuincommisie Kring Peelland wordt gehouden op zondag 27 Januari 2019 en begint om 10.30 uur. Deze vindt plaats bij: Schietterrein “Het Wipke” van het Antonius en het Leonardus gilde aan de Zwinkelweg in Beek en Donk.

  agenda-2019-tromcommissie-kring-Peelland._.pdf
  2018-jaarverslag-tromcommissie-kring-Peelland.pdf

 

Gildetrom zoekt “REDACTEUR” voor Peelland

logo.de.GildetromViermaal per jaar verschijnt de Gildetrom. Al 65 jaren een vertrouwd blad met wetenswaardigheden en mededelingen over de Brabantse gilden.

Elke kring heeft voor dit blad een zgn. kringredacteur. Deze persoon verzamelt het nieuws van de gilden uit zijn kring, controleert het en stuurt het door naar de hoofdredactie.

Op dit moment heeft de Kring Peelland geen kring redacteur en de Gildetrom is dus op zoek naar: een enthousiaste (gilde)broeder of -zuster die handig met de computer en een avond per maand de tijd heeft om het nieuws van de gilden uit onze Kring na te kijken en door te sturen naar de hoofdredactie. Hiernaast wordt hi/zij ook viermaal per jaar op de redactievergadering in Eindhoven verwacht.

Heb je interesse of heb je vragen neem dan even contact op met Maarten Janssen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  22-nov 

 

Terugblik op Brabant Stoet in Bergen op Zoom

brabant stoet jeroen verbiest jv 9134 2 origDat immaterieel erfgoed wel degelijk ‘levend erfgoed’ is, was overduidelijk te zien op de happening Brabant Stoet (16 september jl.) met ruim 25.000 bezoekers: een bonte verzameling van zo’n 110 groepen uit Noord-Brabant en Vlaanderen, een verbeelding van de ‘lopende cultuur’ in het Hertogdom Brabant, zoals gilden, reuzen, steltlopers, fanfares en majorettes, carnaval en volksdansen.

Bron: Tilburg University Brabant Collectie

  11-nov 

    

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.11.november.pdf

  9-dec 

 

 

Het kringbestuur en de commissies vankerstwens

 Kring Peelland

wensen u allen prettige kerstdagen

en een voorspoedig 2019

  

Harrie van de Laar overleden

Dinsdag 21 december is op 80 jarige leeftijd overleden Harrie van de Laar gildebroeder van het gilde sint Antonius-abt uit Mierlo-Hout. Harrie is toch nog vrij plotseling overleden. Hij was een zeer gewaardeerde gildebroeder en erelid van het gilde.

De uitvaartmis met Gilde-eer wordt gehouden op vrijdag 28 december om 11.30 uur in de St. Luciakerk aan de Hoofdstraat te Mierlo-Hout. Bijeenkomst van de gildeleden is bij de kerk.

Rouwbrief: Harrie-van-de-Laar.pdf

  26-dec 

  

 

Jan van den Eijnden overleden

Dinsdag 4 december is op 83 jarige leeftijd overleden Jan van den Eijnden van het gilde sint Antonius-abt Lierop.

Jan was 66 jaar lid van het gilde, waarvan hij 28 jaar een bestuursfunctie bekleedde en actief was als vendelier. Later instrueerde hij de jeugdvendeliers, waarmee hij successen behaalde, waaronder een Nederlands kampioenschap.

Jan beschikte over een groot historische feitenkennis en zette zich in als hoeder van tradities binnen het gilde. Daaruit vloeide onder meer ook het geschrift "'t Gruun Buukse". 

In 2002 ontving hij een kringonderscheiding 50 jaar gildebroeder en in 2011 werd hij "Erebroeder in Groen" van het gilde.

Op zaterdag  8 december was de uitvaart met gildeneer in de parochiekerk van de Heilige Naam Jezus te Lierop.

  9-dec 

  

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.10.oktober.pdf

  11-nov 

 

Sjef Soeterboek overleden

Op vrijdag 12 oktober is gildebroeder Sjef Soeterboek van het gilde sint Antonius Stiphout plotseling overleden. De uitvaart met gildeëer is op donderdag 18 oktober om 10.30 uur in de St. Trudokerk te Stiphout.

Sjef Soeterboek

Wij verliezen in Sjef een gewaardeerd lid van het gilde in Stiphout. Hij was sinds 1985 lid van ons gilde. Naast zijn gildelidmaatschap was Sjef zeer maatschappelijk betrokken en besteedde hij zijn tijd op vrijwillige basis aan verschillende organisaties. Zo was Sjef lid van het bestuur van de Stichting Geloof Hoop & Liefde. Hierin was hij medeverantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van Kasteel Croy. Hij was voorzitter van de wijkraad Stiphout-Warande en lid van de raad van Toezicht van de LEV Groep en het Jan van Brabant college.
De meeste voldoening haalde hij uit zijn werk voor de Stichting De Reikende Hand, waar hij voorzitter van was. Deze stichting, die hij samen met zijn vrouw Jeanette heeft opgericht, levert zorg aan mensen met een lichte vorm van dementie. In 2012 ontving hij de Vrijwilligerspenning van de Gemeente Helmond en in 2017 werd Sjef in Kasteel Croy door de burgemeester Koninklijk onderscheiden met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In 2001 was Sjef nog een van de belangrijke kartrekkers van het Landjuweel dat in dat jaar in Helmond werd gehouden. Wij kennen Sjef als iemand die maatschappelijk betrokken is en zijn tijd goed probeerde te verdelen over alles wat voor hem belangrijk was. Hoewel hij geen bestuursfunctie binnen het gilde ambieerde was hij door zijn financiële achtergrond wel een raadgever als het om financiële zaken van ons gilde ging.

  17-okt 

 

  Nieuwsbrief Gildetrom

2018.09.september.pdf

  3-okt 

 

Hoofmannenberaad in Boekel

Het bestuur van Kring Peelland wil de Peellandse gilden uitnodigen voor het jaarlijkse Hoofdmannenberaad wat zal worden gehouden op donderdag 15 november 2018 om 20.00 uur in het gildehuis van het gilde St Agatha te Boekel, adres : Waterval 3a 5427 HL  Boekel .

Zoals is afgesproken op eerdere bijeenkomsten geldt de uitnodiging in de eerste plaats voor de hoofdman van uw gilde. Mocht deze verhinderd zijn dan kan hij door een ander bestuurslid worden vervangen. In het geval er binnen uw gilde iemand belast is met een onderwerp dat op de agenda  staat dan kan deze ook meekomen. In totaal dus maximaal twee afgevaardigden per gilde.

De bijlagen hierbij: Hoofdmannenberaad-15-november-2018.pdf

  3-okt 

 

Jaarvergadering commissie Boogschieten

De gilden worden uitgenodigd voor de jaarvergadering van de Commissie Boogschieten. Deze is op zondag 28 oktober 2018 om 10.30 uur in het schuttershome van gilde St.Antonius abt, aan de Antonianenpad te Mierlo-Hout. (Zijstraat van Heeklaan)

Vergaderstukken: Boogschietencommissie.28-10-2018.uitnodiging-Jaarvergadering.pdf

  14-okt 

 

Johnny van Bussel 40-jaar gildebroederJohnny van Bussel

Op zaterdag 3 november viert Johnny van Bussel zijn 40-jaar broederschap bij het gilde sint Antonius-abt in Mierlo-Hout. Het gilde biedt hem een receptie aan van 19:00 tot 20:30 uur op het gildeterrein in Mierlo-Hout.
Uitnodiging: Digitale-uitnodiging-40-jaar-jublieum-Johnny-v-Bussel-1978-2018.pdf

   14-okt 

 

Patroonsdag sint Leonardus in Beek en Donk

Het gilde St. Leonardus viert op zondag 4 november 2018 om 11.00 uur het feest van zijn patroon.
De plechtige viering vindt plaats in de H.Michaëlkerk in Beek en wordt voorgegaan door pastoor Jos Verbraeken en diaken-gildepastor Franklin De Coninck. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het St. Leonarduskoor.
De echte feestdag van Leonardus is op 6 november, de sterfdag van onze patroon. De teerdag van het Gilde Sint Leonardus, die gekoppeld is aan deze dag, vieren wij dan ook op dinsdag 6 november 2018. Deze dag begint met een gebedsdienst in onze leonardus kapel aan de Goorloop.

Nieuwsbrief-5-2018--oktober-Sint-Leonardus-2018.pdf 

  28-okt 

 

Vrije wedstrijd geweerschieten in Lieshout

Het gilde sint Servatius houdt op zondag 4 november een vrije wedstrijd op hun schietterrein.
Zie flyer: Flyer-schietwedstrijd-Lieshout-04-11-2018.pdf

  14-okt 

 

Najaarsvergadering Kring Peelland

De Peellandse gilden worden uitgenodigd voor de Najaarsvergadering welke gehouden wordt op zaterdag 20 oktober 2018 om 20.00 uur in Wijkcentrum de Geseldonk Cederhoutstraat 44  5706  XC  Helmond ( Mierlo-Hout ) .

Vergaderstukken: 
uitnodiging-najaarsvergadering-20-oktober-2018-in-Mierlo-Hout--.pdf 
2018-10-20.aanpassing-statuten-en-instellingsbesluiten.pdf 
Brief-jeugdcommissie.pdf
Begroting 2019 is aangeboden aan de secretariaten van de Peellandse gilden

  3-okt 

 

 35e Hoofdliedendag in Den Bosch

Zaterdag 13 oktober 2018 staat de Hoofdliedendag staat in het teken van “De boog kan niet altijd gespannen zijn”

Deze dag vangt, zoals gebruikelijk, ’s morgens aan met een Plechtige Eucharistieviering in de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan met als Hoofdcelebrant  Mgr. Dr. G.N.J. de Korte,

Bisschop van ’s-Hertogenbosch. Opluistering door Onze Lieve Vrouwe Schuts uit Elshout en zang door  Gemengd Zangkoor Elshout met als organist S de Bonth.

Het middagprogramma bestaat uit:
Jaarrede door de voorzitter van de NBFS.
Huldiging van enkele verdienstelijke gildebroeders.
Officieel afscheid van Ton de Brouwer als federatiesecretaris.

Bezoek aan de activiteit in de hal met dit keer aandacht voor het boogschieten

Als sprekers       Voorzitter Jos Verbeeten ”De toekomst van de gilden en de N.B.F.S.”
                          Gerry van der Schoot “ Informatie over de nieuwe privacywet”.
                          Stefan Klerkx “De gilde-app van kring Peelland”.
                          Bob van Brunschot “De gildeboog”.

Opgave voor 1 oktober. Uitnodiging en aanmelding: Uitnodiging-Hoofdliedendag-2018.pdf

  21-sept 

  

 Ton de Bouwer stopt als secretaris van de NBFS

Nuenen,10-09-2018. Bij het vervullen van openbare functies komt een moment dat je aan personen en instanties laat weten dat aan de mooie periode dat je die functie vervulde een einde komt. Voor mij is het moment er om dat aan velen waarmee ik in de voorbije jaren contacten legde te laten weten. Ook u behoort tot die fijne contacten uit de voorbije jaren en daarom dit persoonlijk schrijven aan uw bestuur.

Na een periode van 18 jaar heb ik besloten mijn functie als secretaris van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden te beëindigen. Het was een lange en mooie periode waarin ik met veel plezier als secretaris veel contacten mocht leggen met velen die de Brabantse gilden een goed hart toedragen dan wel zelf, als gildebroeder of gildezuster,  er aan meehelpen deze mooie culturele tak van onze Brabantse samenleving  in ere te houden.

Het was bijzonder fijn u te hebben ontmoet in welke relatie tot mijn federatieve werkzaamheden dan ook. Ik zeg u daarvoor graag zeer hartelijk dank. Het verrijkte mijn leven.

Tevens wil ik u graag laten weten, dat er iemand bereid is gevonden om mijn taak te gaan overnemen. Voor de eerste keer in het ruim 80 jarig bestaan van de N.B.F.S. stelt een gildezuster zich beschikbaar voor de secretarisfunctie van het federatiebestuur.

Op de hoofdliedendag van 13 oktober a.s. zal ik officieel afscheid nemen en ik geef u daarom ook graag de adreswijziging hierbij door zodat u daarna in komende contacten met de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden op de juiste wijze in contact komt met de N.B.F.S.

De nieuwe federatiesecretaris en het correspondentieadres van de NBFS is met ingang van 1 oktober 2018:  Mevr. A (Annie) Maas, Woudseweg 5a, 5275 JH Den Dungen. Telefoon: 073-5942926. E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik zeg u nogmaals dank voor onze prettige ontmoetingen en samenwerking.
Met vriendelijke groet, Ton de Brouwer.

  21-sept 

  

 Koningschieten bij gilde sint Joris Someren

Kermiszaterdag 22 september gaat het gilde weer schieten om een nieuwe koning, erekoning en jeugdkoning.  Koningspaar Someren

De huidige koning Harrie Vestjens en erekoning Riek Haazen-Engelen leggen hun ambt neer en anderen zullen proberen om koning of erekoning te worden. Het schieten om erekoning staat voor iedereen open vanaf de leeftijd van 16 jaar, mits hij/zij akkoord gaat met de voorwaarden.

Ook wordt er weer geschoten om de nieuw Jeugdkoning. Kinderen vanaf groep 5 tot en met de leeftijd van 14 jaar kunnen hieraan meedoen.

Het schieten begint om 14.00 uur op schietterrein Jorisveste, gelegen aan de Einhoutsestraat, (zijstraat Vaarselstraat) achter de molen.

  21-sept 

 

Inschrijven Jeugdtoernooi V-T-B Boxmeer

Op zondag 16 december 2018 organiseert het St. Antonius-, St. Sebastianus- en
H. Sacramentsgilde Beugen een jeugd indoor toernooi vendelen, trommen en bazuinblazen. Dit toernooi wordt gehouden in sporthal ’t hoogkoor te Boxmeer.

Wij willen al jullie jonge gildebroeders en gildezusters van het NBFS hiermee een kans geven om elkaar bij dit toernooi te kunnen ontmoeten en zich beter te leren kennen, en tijdens de wedstrijden met elkaar een sportieve strijd aan te gaan in het vendelen, trommen en bazuinblazen.

In de bijlage vindt u de inschrijfformulieren voor de diverse disciplines:

uitnodiging-indoorjeugdtoernooi-gilde-Beugen.pdf   
Inschrijven-Jeugd-indoor-VTB-2018.pdf 
Flyer-jeugd-indoor-toernooi.pdf

  3-okt 

  

Sjan Vossen nieuwe koning in Someren

koningschieten someren

Bij het koningschieten van St. Jorisgilde Someren op 22 september is Sjan Vossen-Barten de nieuwe koning geworden.

Na 114 schoten kwam het laatste stukje van de houten vogel naar beneden. Sjan was al twee keer eerder koning bij het gilde.

Erekoning werd Wim Vestjens uit Maarheeze. Deze vogel viel pas na 207 schoten.

Bij de jeugd was het Quinten Bankers uit Asten die jeugdkoning werd.

  3-okt 

 

Inschrijven voor instructeur vendelen

In de winter seizoenen 2014/2015, 2015/2016 en 2016/2017 werden door de federatieve vendelcommissie cursussen georganiseerd voor gevorderde vendeliers die wilden worden opgeleid tot instructeur vendelen.

Bij voldoende belangstelling zal ook in het seizoen 2018/2019 een dergelijke cursus worden georganiseerd. Vermoedelijk zal deze plaats vinden in de maanden november t/m april, op een vijftal donderdag avonden in Aarle-Rixtel.

Vendeliers die hiervoor belangstelling hebben kunnen zich tot uiterlijk 31 oktober a.s. aanmelden bij de secretaris van de federatieve vendelcommissie middels een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volledige brief: Instructeurscursus-2018-2019-2.pdf

  3-okt 

 

 Nieuwsbrief Gildetrom

2018.08.augustus.pdf

  2-sept 

 

Nieuwe datum Kruisboogkoppelwedstrijd

Woensdag 29 augustus was het weer dermate slecht, dat besloten is om de wedstrijd te verplaatsen naar zondag 30 september. Dit is de tweede en laatste poging om de wedstrijd te verzetten. De locatie is ongewijzigd het schietterrein de Roovere in Lierop. De aanvangstijden zijn wel gewijzigd: inschrijven en aanvang wedstrijd tussen 10:00 en 11:00 uur. Vermoedelijk einde van de wedstrijd 13:30 uur.

  2-sept 

 

Twee datums om alvast te noteren

20 oktober najaarsvergadering Kring Peelland in Mierlo-Hout.

15 november hoofdmannenberaad Kring Peelland plaats nog niet bekend.

  21-sept 

 

Gildezuster Toos Bergh-van Heesch overleden

Toos Bergh

Gildezuster Toos Bergh-van Heesch, echtgenote van hoofdman en kringkapitein Toon Bergh, van gilde sint Joris Someren is na een kortstondige ziekte op 21 augustus in de leeftijd van 63 jaar overleden.

Toos zette zich vooral in voor het draaiend houden van de Jorisveste en verzorgen van de in- en verkoop. Ook bij de kofferbakverkoop verzorgde zij de inschrijvingen. Verder werd er door haar de was gedaan en samen met medezusters poetste zij de Jorisveste. Ze was lid vanaf september 2000 en vanaf 2015 was zij geüniformeerd.

Op donderdag 9 augustus ontving zij nog de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau, voor haar vele vrijwilligerswerk.

Maandag 27 augustus om 11.00 uur is er een afscheidsdienst in Uitvaartcentrum Someren Asten, Acaciaweg 26 te Someren. Later deze dag zal zij in besloten kring gecremeerd worden. Het is een afscheidsdienst zonder gildeëer, daarom het verzoek om NIET in uniform aanwezig te zijn.

Rouwbrief-toos-bergh.pdf

  23-aug 

 

Gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout

Het gilde bedankt iedereen, die meegeholpen heeft aan het welslagen van de gildedagen.

 2018123_Dankbrief-Kringgildedag.pdf

  23-aug 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2018.07.juli.pdf

  23-aug 

 

Kermis in Beek en Donk met koningsschieten bij gilde st. Leonardus

Door het gilde St. Leonardus wordt de kermis geopend op vrijdag 7 september a.s. om 19.00 uur te  midden van de vele attracties op het Piet van Thielplein.

Op zaterdag 8 september vinden alle activiteiten van het gilde plaats op het schietterrein ’t Wipke. Dat geldt dus voor het traditioneel koningsschieten, koningskruis schieten, luchtbuksschieten voor de jeugd en het schieten van de kermiskoning(in).
En het aanbieden van de opbrengst van de Stichting Goede Doelen aan de zusters van het Kostbaar Bloed te Aarle-Rixtel. De zusters gaan het gebruiken voor kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid-Afrika.

Het kermisprogramma van zaterdag ziet er als volgt uit:
09.30 uur: bijeenkomst gildebroeders op ’t Wipke om de afgaande koning Mario van den Elsen een vendelgroet te brengen. Hierna volgt een gebedsdienst in de Leonarduskapel.

13.30 uur: aanvang koningschieten. Het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden en misschien wordt wel onze eerste keizer geschoten? Als Jan Huijbers voor de vijfde keer de vogel eraf schiet wordt hij nu koning en in de loop van het jaar voor het leven tot keizer gekroond.
Zodra het laatste restje van de vogel gevallen is, wordt de nieuwe koning geïnstalleerd.

Na deze installatie wordt het sponsorbedrag van de Fietste Mee aan de zusters overhandigd.
15.30 uur: luchtbuksschieten voor de jeugd tot 18 jaar.
16.00 uur: koningskruisen schieten.

Volledige nieuwsbrief: Nieuwsbrief-4-2018--september-kermis-activiteiten-2018.pdf

  1-sept 

 

Open Dag in het provinciehuis in Den Bosch

Op zaterdag 15 september 2018 organiseert de provincie Noord-Brabant een Open Dag in het provinciehuis in Den Bosch. Wellicht willen gildebroeders en zusters en ook andere belangstellenden is een kijkje komen nemen achter de schermen van het provinciehuis.

Altijd al eens vanaf de 23e etage van het provinciehuis een blik op Brabant willen werpen of struinen door de bunker uit de tijd van de Koude Oorlog? Kom dan zaterdag 15 september naar de Open Dag in het provinciehuis! Op www.brabant.nl/opendag vind je een overzicht van alle activiteiten die dag. Toegang is gratis!

Website www.brabant.nl/opendag

Promovideo op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=s7sRN8PQ2CM

  1-sept 

 

Receptie jubilarissen in Someren-Eind

Zaterdag 15 september viert gilde sint Lambertus haar jaarlijkse patroonsdag. Tijdens deze dag worden de jubilarissen gehuldigd en wordt hun een receptie aangeboden.

Deze is 18.30 tot 20.00 uur in Gildehuis Jan van Tieskes, Nieuwendijk 53 te Someren-Eind.

U wordt hiervoor van harte uitgenodigd om 60 jaar gildebroeder Remy Lammers, oud hoofdman en erelid en 40 jaar gildebroeder Lei van den Eijnde te komen feliciteren. 

  23-aug 

 

Verbroederingsschieten bij de Deurnese gilden

Op zondag 16 september gaan de vier gilden uit de gemeente Deurne, de gilden st.Antonius-abt st.Hubertus st.Joris st.Willibrordus, weer strijden om de broederschapsdrager. Dit schieten is voor zowel de oudere gildebroeders en zusters als voor de jeugdleden.

Om 13:00 uur komen de gilden bijeen op de parkeerplaats van het voormalige hippisch centrum op Brugge. Verbroederlijk zullen zij optrekken naar het schietterrein “Schuttershof Brugge” van het gilde sint Joris aan het Engelenpad. Het begint om 14:00 uur. Na afloop zal er een vendelgroet worden gebracht aan de nieuwe broederschapsdragers.

  1-sept 

 

Zondag 2 sept Federatietoernooi Geweerschieten

De overheid van het .St Sebastiaangilde Borkel nodigt u hierbij van harte uit om op zondag 2 september 2018 op ons schietterrein, gelegen aan de Dorpstraat 17 a te .Borkel, deel te nemen aan het toernooi geweerschieten op wip, te houden onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

12.30 - 14.00 uur: kaarten voor korps en viertallen kopen en inleveren. De kaarten voor de individuele onderdelen dienen ook voor 14.00 uur gekocht te zijn!
Circa 13.00 uur: officiële opening door de federatievoorzitter. Aansluitend aanvang van de wedstrijden.

Uitnodiging-Federatieve-schietwedstrijd-2-sept-2018.pdf 

  23-aug 

 

Dirk Verhees koning st. Catharinagilde

Dirk VerheesOp zondag 8 juli 2018 schoot het St. Catharinagilde Helmond weer om de koning. Nadat de dag begonnen was met een H. Mis in de St. Jozefkerk en een lunch in de gildekamer kon het schieten beginnen. Bouke Boender leverde het koningszilver met de koningsvogel in en deze werden onder de schutsboom gehangen. IMG 0262.2
Met het 103-de schot schoot Ron Peters het merendeel van de vogel naar beneden. Er moesten nog 6 rake schoten aan te pas komen om het laatste restje naar beneden te halen. Na bijna 5 ronden en 109 schoten wordt Dirk Verhees voor één jaar de koning van het gilde sint Catrien.

  8-juli 

 

  

Koningschieten op het Ridderplein Gemert

Het gilde st. Antonius en st.Sebastianus gaat op zondag 15 juli koningschieten op het Ridderplein in Gemert. Voorheen schoot men bij de Kokse Hoeve en mede door het verplaatsen van Gemert kermis van juli naar september heeft het gilde besloten om toch in juli te blijven schieten en met locatie het Ridderplein. De Gruun Schut schiet om de twee jaar koning. In het tussenliggende jaar schiet het gilde st. Joris om hun koning. Of de Rooij Schut dit ook gaat overnemen is aan hen.  

15 juli begint de dag voor het gilde met een koningsmis in de kerk om 11 uur en daarna een bezoek aan Antoniuskapel in de Deel. Om 14:00 uur begint het schieten op het Ridderplein en vanaf 7 uur is er op het plein het koningsbal.

  1-juli 

  

Zomer Avond Competitie Kruisboog op Wip

De strijd is weer gestreden en de winnaars zijn bekend van de zomeravondcompetitie Kruisboog op Wip 2018. Zomeravond-competitie-2018.pdf  De winnaars zijn:
Klasse A: 1-e Dirk van de Ven en 2-e Ad Vlemmix
Klasse B: 1-e Peter van Otterdijk en 2-e Thea van Otterdijk
1-e Viertal: gilde st. Antonius-Abt Lierop met Peter Berkers, Wim van Brussel, Dirk en Guus van de Ven.

Op zaterdag 4 augustus houdt het gilde st. Agatha Boekel een vrije wedstrijd op hun schietterrein.Inschrijven van 13:00 tot 15:30 uur. Geschoten wordt om Personeel en Kampioen (laatste 10 schoten)

Op woensdag 29 augustus is de kruisboogkoppelwedstrijd in Lierop aanvang 17:00 uur.

  5-juli 

     

Uitslagen Kringdag 2018 in Mierlo-Hout 24 juni

De  uitslagen van de Kringdag 2018 georganiseerd door het gilde st.Antonius-abt:

Algemeen Klassement:         2018.Algemeen-klassement-Mierlo-Hout.pdf

Speciale beoordeling met onderwerp verbroedering:
                  als beste beoordeeld is gilde st. Willibrordus Bakel 

Geweerschieten:                   2018.Geweerschieten-Mierlo-Hout.pdf

Kruisboog op wip:                 2018.Kruisboog-op-wip-Mierlo-Hout.pdf

Prinsschieten:                       Jeugdprins Max van Pelt gilde st. Servatius Lieshout
                                                Jeugd buiten het gilde: Fieke Maas (Mierlo-Hout)

Standaardrijden:                   2018.Standaardrijden-Mierlo-Hout.correctie.pdf
                                              2018.Ringsteken-Mierlo-Hout.pdf

Trommen en Bazuinblazen: 2018.Trommen-en-Bazuinblazen-Mierlo-Hout.pdf

Vendelen:                             2018.Vendelen-Mierlo-Hout.pdf

  1-juli 

 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.06.juni.pdf

  1-juli 

 

 

Sint-Jorisbeeld in de Gemertse Gildekapel

Zaterdag 9 juni is het nieuwe sint-Jorisbeeld in de gildekapel door Jorisbeeld Gemertpastoor Jos van den Bosch ingezegend. Het koningspaar Cor Opsteen en Paulina Adriaans onthulden het beeld door het verwijderen van de sint-Jorisvlag. Het beeld is beeld gemaakt door beeldhouwer Toon Grassens.

Het beeld en reliëf op de achterwand symboliseert de legende van het verhaal van Sint Joris en de draak. Elk onderdeel is een symbool uit de legende; de knoop in de staart van het paard dat aangeeft dat de ruiter een hoge officier was, de knecht Mytilene heeft een plaats op het paard gekregen, de draak symboliseert natuurlijk het kwaad dat bestreden moet worden.
De Donjon van het Gemertse kasteel is afgebeeld, als zijnde de woonplaats van de koning en de koningin met hun dochter Cleolinda, de hoofdpersoon uit de legende. 
De hand van God  Jorisbeeld Gemert.0strekt zich uit om Sint Joris bij te staan en te  beschermen. De rode tulpen duiden op de bloeddruppels die Sint Joris verloor in de strijd met de draak.

Het Sint Jorisbeeld completeert het verhaal, dat in het kapelletje is gevisualiseerd. Het is een geweldige aanwinst voor het kapelletje en het Sint Jorisgilde. We hopen dat vele bezoekers ervan mogen genieten tijdens dat belangrijke momentje van rust.

 

  27-juni 

  

 

Harrie Berkers 50-jaar gildebroeder

Op zondag 10 juni werd tijdens de familiedag van het gilde St. Antonius Abt gildebroeder Harrie Berkers gehuldigd door het kringbestuur van kring Peelland voor zijn 50-jarig lidmaatschap bij het gilde.
Harrie BerkersRond 4 uur kwamen leden van het kringbestuur naar Lierop om deze kringonderscheiding op te spelden. Hij werd toegesproken door de kringsecretaris Frans van der Burgt van Kring Peelland. Deze sprak lovende woorden over de vele verdiensten die de jubilaris heeft gehad voor het St. Antonius Abt gilde. De jubilaris werd een zilveren medaille opgestoken en hij ontving een hierbij behorende oorkonde. De jubilaris was blij verrast met deze kringonderscheiding.
Harrie is geweest; 28 jaar bestuurslid, 33 jaar vendelier-voordraaier en van 1988 tot 1990 koning van het gilde. Hij is altijd bereid om alle werkzaamheden uit te voeren voor het gilde. Hiervoor is hij in 2003 gehuldigd als vrijwilliger van het jaar en in 2008 tot “Erebroeder in het Groen” benoemd.

  11-juni 

  


 Grote-Gilde-Processie Ommel

Door samenvoeging van de jaarlijkse Grote Processie van Ommel en de Gilde Processie van Kring Peelland in Ommel is dit jaar op 20 mei het eerst de Grote-Gilde-Processie gehouden.
Door teruglopende deelname hebben de twee processie de handen ineen geslagen om elkaar te kunnen ondersteunen. Zo hebben de gildeleden zich ingepast in de processie van Ommel. Doordat er nu geen broep meer gedaan wordt op een voltallig gilde, kunnen ook andere gildeleden deelnemen aan deze processie.

Een fotoimpressie van de Processie van 2018:

Grote gildeprocessie 2018.2Grote gildeprocessie 2018.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote gildeprocessie 2018.3

Grote gildeprocessie 2018.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote gildeprocessie 2018.5

Grote gildeprocessie 2018.6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  10-juni 

 

Koningschieten bij gilde st. Catharina Helmond

Op zondag 8 juli 2018 schiet het St. Catharinagilde Helmond weer om de koning. 0m 9.30 uur begint de dag met een H. Mis in de St. Jozefkerk. Omstreeks 12.00 uur zullen de gildeleden en genodigden de lunch gebruiken in de gildekamer.

Bouke BoenderOm 13.45 uur zal het gilde naar buiten treden om met het schieten te beginnen. De  huidige koning Bouke Boender zal het zilver inleveren en de koningsvogel onder de schutsboom hangen. Verwacht wordt dat omstreeks 17.30 uur de nieuwe koning bekend zal zijn en worden geïnstalleerd volgens de eeuwenoude gebruiken van de handwassing, gaan over het vaandel en het roken van een goudse pijp. Vervolgens zal de erewijn worden gedronken op het heil en gezondheid van de nieuwe koning.

Dit jaarlijkse koningschieten wordt gehouden op het eigen schietterrein Binderen 6 (bij Scouting Leonardus) in Helmond. Belangstellenden zijn van harte welkom.

  27-juni   

 

Nicky Swinkels nieuwe koning in Deurne

Nicky SwinkelsNicky Swinkels haalde met het 213-de schot de vogel van de paal. Kermismaandag 4 juni schoot het gilde st. Antonius-abt Deurne om een nieuwe koning.
Jowan Aldenzee de aftredende koning zette de vogel klaar voor vader John. Deze schoot de vogel van de spil, maar de stukken bleven staan op de verdikking van de schutsboom. Nicky hoefde zodoende de vogel nog maar een zetje te geven.
Hij is nu 2 jaar koning van de grûn schut uit Deurne. Nicky is enkele jaren lid van het gilde en is dit jaar tevens bestuurslid geworden.

  4-juni 

  

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.05.mei.pdf

  3-juni 

 

  

Jeugd Margarethagilde succesvol in Bladel

Zeven jeugdige gildebroeders van hert gilde st. Margaretha Aarle-Rixtel namen op zondag 27 mei deel aan het Jeugdtoernooi  in vendelen, trommen en bazuinblazen, wat werd georganiseerd door het  gilde st. Joris in Bladel.

Er is een hele geweldige prestatie neergezet door deze jeugdgildebroeders, waar het bestuur en alle leden trots op mogen zijn.

jeugd margaretha

Het deelnemersveld bestond uit 42 gildebroeders en 8 jeugdgroepen. Na een flinke stortbui met onweer begonnen de wedstrijden. Niels van Stiphout werd beloond werd met een 2e prijs vendelen t/m 12 jaar.

Teun van Wetten, in zijn laatste jaar als junior, behaalde een 1e prijs bazuinblazen 13 t/m 15 jaar. Dit deed hij met trombegeleiding van Teun Gijsbers. Bij het groepsvendelen wisten Lars van Stiphout, Niels van Stiphout, Tim van Stiphout en Dirk Gijsbers een prachtige 1e prijs in de wacht te slepen. 

In de klasse trommen 13 t/m 15 jaar mocht Tim van Stiphout een mooie 3e prijs en Teun van Wetten een 2e prijs op gaan halen, wat gezien het deelnemersveld heel goed is. Bij het groepstrommen werd deel genomen door Teun van Wetten, Teun Gijsbers en Tim van Stiphout. Zij behaalden de 1e prijs.

Complimenten aan de organisatie die ervoor zorgde, dat men tussen de wedstrijden door mee kon doen aan Kruisboog op een vlakboogbaan, Darten, 4-op-1-rij, Jenga en Morse. Al met al een hele gezellige dag onder goede weersomstandigheden.

   29-mei 

 

Harrie van Ganzenwinkel 60 jaar lid Margarethagilde

Harrie van GanzenwinkelHet gilde Sint Margaretha uit Aarle-Rixtel oftewel de “Rooi schut” heeft op zaterdag 2 juni a.s. de jaarlijkse gildedag met dit jaar met een wel heel bijzonder tintje. Harrie van Ganzenwinkel viert dan het 60 jaar lidmaatschap van het Aarlese gilde. 

Van 15.00 uur tot 17.00 uur is er voor genodigden en overigen gelegenheid om de jubilaris te feliciteren in ons gildepaviljoen aan de Havenweg 6A Aarle-Rixtel.

  14-mei 

 

 

Ere-Coördinator Martien van der Wallen overleden

Martien van der Wallen

Zaterdagavond 19 mei is Martrien van der Wallen oud coördinator van de Vier Deurnese Gilden op 77-jarige leeftijd overleden. Martien is in 2001 coördinator geworden en heeft dit 14 jaar bekleed. Naast het voorzitten van 52 vergaderingen en 13 keer verbroederingsschieten heeft hij mede leiding gegeven aan een gildetentoonstelling in gemeentehuis Deurne, 3 gildefeesten, 2 wisselingen van burgemeesters en de onthulling van het standbeeld van Hub en Rie van Doorne. De uitvaartdienst met gildeëer door de vier gilden is zaterdag 26 mei om 11:00 uur in de kerk van Vlierden. Daar er maar een kleine kerk is, kan er alleen een delegatie van de vier Deurnese gilden aanwezig zijn. 

  21-mei 

 

Piet Hoeben overleden

Op woensdagmorgen 2 mei is Piet Hoeben gildebroeder van het gilde sint Antonius-abt Deurne op 84-jarige leeftijd overleden. Piet was bij het gilde de beelddrager van sint Antonius. Hij was betrokken bij de bouw van de kapel en onderhield mede de omgeving van de kapel en schutsboom. Op zaterdag 5 mei zal de afscheidsdienst met gildeëer zijn in de Willibrorduskerk Deurne. De gilden zijn  genodigd om met een delegatie aanwezig te zijn. De bijeenkomst is om 9:45 in jongerencentrum de soos. Visser 27, 5751BL Deurne.

  2-mei 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.04.april.pdf

  1-mei 

 

 Overleden Silvan van de Waarsenburgsilvan van de waarsenburg

Op 25 april is op 90-jarige leeftijd overleden Silvan van de Waarsenburg gildebroeder van het gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel. Sil was 39 jaar lid van het gilde en hij is altijd "stokkendrager" geweest. Hij had een sterke uitgesproken mening binnen het gilde en zeker bij de vergaderingen.
Woensdag 2 mei is om 11:00 uur de afscheidsdienst in de aula van De Groof Oranjelaan 54  in Beek en Donk. Aansluitend word hij begraven op het parochiekerkhof aan de Dorpstraat in Aarle- Rixtel.

  30-april 

 

Maarten Engels en Stijn van Veghel de Laarbeek Koningen

In verband met het overlijden van Silvan van de Waarsenburg werd de organisatie van gilde sint Margaretha overgenomen door het andere Aarlese gilde van Onze Lieve Vrouw.
De vier andere Laarbeekse gilden streden toch om de fel begeerde titels. Het werd echter een Lieshouts onderondsje Beide titels gingen naar het gilde sint Servatius en wel met het 216-de schot Laarbeek Koning naar Maarten Engels en met het 167-ste schot Laarbeek Jeugd Koning naar Stijn van Veghel.

  30-april 

 

Nieuwe koning en keizer bij gilde sint Joris Asten

Robert BankersAntoon van Helmond keizer en Robert Bankers koning Antoon van Helmondvan het Astens gilde. 
Tijdens de patroonsdag op zondag 29 april schoot het gilde om een nieuwe koning voor een regeerperiode van 2 jaar.
Na 140 schoten wist Antoon de vogel naar beneden te halen en schoot zich hiermee tot keizer van het gilde. De tweede vogel om het koning werd met 205 schoten door Robert naar beneden gehaald en werd hiermee de koning van het gilde.

Koning Robert Bankers                                                                                                        Keizer Antoon van Helmond

De jeugd schoot met de luchtbuks. Na een spannende strijd werd met het 132e schot Iris van Schaijk jeugd-koningin van het Sint Jorisgilde. Vol blijdschap en emotie rende ze op haar ouders af.
Er was volop belangstelling voor het koningsschieten. Voor niet leden kon worden geschoten om het ere-koningschap. Een fanatieke strijd, die Marie-José Swart wist te winnen door de vogel eraf te schieten met het 197e schot. Zij is ere-koningin van het Sint Jorisgilde.

Voor volledig verslag van de teerdag: verslag-teerdag-gilde-sint-Joris-Asten.pdf

  30-april 

 

Joost Michiels Nieuwe Deken en Fons Welten junior-tamboer

Nieuwe Deken en jeugdtamboerDe optrekdag van het gilde sint Joris in Gemert staat zoals elk jaar in het teken van wie wordt de Nieuwe Deken. Uit de stemming kwam voor de meesten als verrassend winnaar uit de bus Joost Michiels, in het dagelijkse leven landmeter. Joost is een neef van de deken van 1964, zijnde Wim Michiels.
’s-Middags ging het gilde Joost thuis aan de Teunisbloem installeren door het omhangen van de dekensikkel het opzetten van de hoge dekenhoed en het aansteken van de Goudse pijp om daarna samen op te trekken naar Gildehuis Dientje.

Nog een bijzonderheid was de aanwezigheid van een zeer jeugdige nieuwe junior-tamboer in de persoon van Fons Welten, zoon van rooie tamboer Grad Welten en zijn eega Birgit. Fons gaat het tamboerkorps van het Sint Jorisgilde versterken en er voor zorgen dat de toekomst van voor voldoende tamboers gewaarborgd blijft. De hele dag liet hij horen dat hij de schutsmars van het gilde perfect beheerst.

Die dag werden ook de jubilarissen van het gilde gehuldigd, zijnde kapitein Frans van der Burgt 50 jaar lid, Odilia Jurgens – barones van Harinxma Thoe Slooten 25 jaar beschermvrouwe, Ton van Thiel 25 jaar en John van Kessel 12½ jaar gildebroeder.

 

Kringsecretaris Frans van der Burgt 50 jaar gildebroederFrans van der Burgt

Frans werd zaterdag 28 april tijdens de teerdag door Kring Peelland onderscheiden voor zijn 50 jaar inzet voor het gilde sint Joris Gemert.

Als 23-jarige werd hij in 1968 tot Nieuwe Deken benoemd. Na Staande en Afgaande Deken werd Frans Vendelier, Luitenant en Kapitein. Tot tweemaal toe schoot Frans zich tot koning in 2011 en 2015.
Verder is hij al vele jaren bestuurslid van het gilde en vele jaren in het bestuur van kring Peelland.

Voor volledig verslag van de optrekdag: Verslag-optrekdag-2018-gilde-sint-Joris-Gemert.pdf

  30-april 

 

Aanmelden voor VTBS toernooi 16 september te Esch

Logo.federatie NBFS.1Het Sint-Willebrordusgilde Esch nodigt u van harte uit om deel te nemen aan het federatietoernooi (VTBS) op 16 september 2018.
Zoals gebruikelijk zal ook dit toernooi worden georganiseerd onder auspiciën van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden.

Om uw deelname te bevestigen, vragen wij u de bijgevoegde inschrijfformulieren duidelijk en volledig in te vullen en aan ons terug te sturen. Zorg ervoor dat alle benodigde handtekeningen op de van toepassing zijnde inschrijfformulieren zijn geplaatst.

De inschrijfformulieren moeten uiterlijk 15 juni  bij ons binnen zijn.
Het verschuldigde inschrijfgeld dient uiterlijk 15 juli 2018 in ons bezit te zijn. Bij latere ontvangst is deelname niet meer mogelijk.

Het opgavenformulier van de te spelen marsen moeten uiterlijk 15 augustus op het vermelde adres binnen zijn.

Meer gedetailleerde informatie kunt u ongeveer drie weken voor aanvang verwachten. 
Het gilde hoopt, dat velen zich aanmelden voor het toernooi op 16 September.

Info en inschrijformulier: VTBS-toernooi-Esch-2018.pdf 

  30-april 

 

 

Koningschieten bij gilde sint Antonius-abt Deurne

Op maandag 4 juni met Deurne kermis schiet het gilde weer voor een nieuwe koning voor een periode van 2 jaar.
De dag begint met een heilige mis om half 10. Rond 12 uur begint schieten aan het Haageind op het sint Antonius-abt-plein. De receptie van de nieuwe koning is 's avonds van 7 tot 8 uur in gildehuis van de Putten.

  14-mei 

 

  Donckese Wij-ing bij gilde sint Leonardus op Donk

De Donckse Wij-ing is op zondag 27 mei. Een openlucht eucharistieviering bij de Leonarduskapel op de Donck, aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg). Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door diaken/gildeheer Franklin De Coninck. De viering begint om 10:00 uur. Nieuwsbrief: Nieuwsbrief-2-2018-Donckse-Wij-ing-v2.pdf

  23-mei 

 

  

Informatie en aanmelding Grote / Gildeprocessie Ommel

Uit: Toespraak van kapelaan Van Overbeek uit Ommel
voor de Bond van Schuttersgilden “Kring Peelland” 03 maart 2018

Beste gildebroeders en zusters, hoogwaardigheidsbekleders, beste mensen.

Wanneer ik de heilige Mis begin, begroet ik de mensen die in de kerk zijn altijd met de woorden: “dierbare broeders en zusters in Christus.” Dat doe ik bewust. Ik kan mensen ook op een andere manier welkom heten zoals bijvoorbeeld bij een vergadering: “geachte aanwezigen” of in een circus: “hooggeëerd publiek” of zoals Mies Bouwman het altijd zei tegen de mensen in de zaal en tot de kijkers thuis: “lieve mensen”. Echter als wij samen komen in een kerk en de heilige Mis gaan vieren, is er géén sprake van een vergadering, van een circusact of een televisieshow. Nee, wij komen als broeders en zusters samen in de naam van Jezus Christus, de reden ook dat wij ons christen noemen.
Dat “broeder of zuster” zijn, betekent meer dan zomaar ergens lid van zijn, zoals bij een voetbalclub of de K.B.O. Natuurlijk, je hebt verschillende gradaties in “lid zijn”: zo heb je aan ............  

< Voor volledige toespraak en aanvullende informatie over de Grote/Gilde processie Ommel
de file: 2018-03-03-TOESPRAAK-BOND-VAN-SCHUTTERSGILDEN-PEELLAND.pdf  >.

Voor aanmelden deelname op zondag 20 mei 2018 neem contact op met
Stefan van Heugten    M: 06-53693176     E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  18-april 

Fietste Mee 2018 in Beek en Donk.

Fietse mee

Fietste Mee voor het goede doel op de 2-Pinksterdag 21 mei.

De route van de Fietste Mee-tocht staat weer in de steigers en is samengesteld door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk.

Graag nodigen wij u van harte uit aan deze gezellige gezinsfietstocht deel te nemen. De fietstocht start weer bij de blokhut van de Scouting aan de Lisweg 1 (achter de vroegere basisschool De Raagten).  Men kan daar starten van 11.00 tot 13.00 uur

Voor de Fietste Mee tocht is een  veilige route uitgezet van ongeveer 32 km met drie rustpunten. Bij elk rustpunt wordt u iets lekkers aangeboden.  De kosten hebben we erg laag gehouden t.w. € 3, per deelnemer. Kinderen beneden 12 jaar mogen gratis meefietsen

Het goede doel voor 2018 : Ikwhezi Lokusa, een rehabilitatie- en ontwikkelingscentrum in Zuid-Afrika. Dit centrum is in 1972 opgericht door de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Hiermee helpen zij kinderen met een lichamelijke beperking in de Oostkaap van Zuid-Afrika. De kinderen leren vaardigheden en krijgen na afloop van de opleiding een ‘starterskit’ om zelfstandig geld te gaan verdienen met kralenwerk, lederwerk, kledingmakerij of pottenbakken. Wij hopen dat weer vele mensen uit heel Laarbeek en omgeving zullen deelnemen aan deze gezellige fietstocht.

Gilde St. Leonardus Beek en Donk en scouting Beek en Donk

Volledige nieuwsbrief: Nieuwsbrief-1-2018-Fietste-mee.pdf

  14-mei 

 

 Erelid Tiny Hohmann van Doorne Deurne overleden

Maandag 16 april is op 88 jarige leeftijd overleden Tiny Hohmann van Doorne, dochter van Hub en Rie van Doorne. Zij is sinds 2001 erelid van het gilde sint Joris Deurne.

De uitvaartsdienst van Tiny Hohmann zal zijn met gildeëer op zaterdag 28 april in de Williobrorduskerk te Deurne om 11:00 uur. De bijeenkomst van de gildebroeders en zusters is om 10:00 uur in de soos “Asteffekan” aan de Visser 27. Na de afscheidsdienst zal voor de kerk een laatste groet gebracht worden, waarna Tiny in besloten kring wordt begraven.

  23-april 

 

Sjef Verdegen overleden

Zaterdag 7 april is gildebroeder Sjef Verdegen van gilde sint Antonius Stiphout op 68 jarige leeftijd overleden. Sjef was sinds 2012 lid van het gilde. De plechtige uitvaartdienst met gildeëer is op donderdag 12 april in de sint-Trudokerk van Stiphout. In overleg met de familie is besloten, dat alleen het Stiphoutse gilde aanwezig is.

  11-april 

 

Jan Leenders koning sint Agtha Boekel

Op zondag 8 april heeft Dekenschrijver Jan Leenders zich tot2018 Jan Leenders.1 Koning van gilde sint Agatha geschoten. Na een sportieve strijd tussen 9 schutters schoot hij het laatste stukje van de vogel naar beneden na 111 rake schoten. 
Zijn vrouw Petra, nu koningin, schoot zich eerder die dag tot Barones. Zij heeft nu een dubbele titel; koningin-barones. Jan en Petra waren in 2008 en 2009 ook het koningspaar van het gilde.

  10-april 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

 2018.03.maart.pdf

  10-april 

 

Gilde St. Agatha Boekel bezoekt Tweede Kamer  

Op uitnodiging van het CDA ging op 14 maart een gezelschap van 38 personen, bestaande uit gildeleden, partners en vrienden van het gilde, naar de Tweede Kamer in Den Haag.Binnenhof Tweede Kamer

Tijdens de heenreis werd een koffiestop gemaakt in het prachtige centrum van Gouda.
Na aankomst in de buurt van het Binnenhof stelt het gilde zich op in formatie en gaat het met slaande trom en bazuingeschal, onder toeziend oog van vele toeschouwers, naar het Binnenhof. Bij aankomst aldaar krijgt het gezelschap meteen bezoek van de politie: dit had niet gemogen!

Na een veiligheidscontrole in het gebouw van de Tweede Kamer wordt het gezelschap ontvangen door de heren Peters en v. Wely van het CDA. Eerst wordt een heerlijke lunch gebruikt, waarna de heren een rondleiding geven door de verschillende gebouwen van de Tweede Kamer. Tijdens het nuttigen van de aangeboden koffie/thee in de fractiekamer van het CDA,  wordt een en ander uitgelegd over het reilen en zeilen van zo’n Tweede Kamerfractie. Het gezellige, interessante uitstapje wordt in Boekel afgesloten met een etentje bij La Compagnie.

  23-mrt 

 

 

Adreswijziging gilde sint Joris Someren

Het secretariaatsadres van het gilde wordt per 30 april gewijzigd. Secretaris Frans Meeuws verhuist van de Dorpsstraat naar Kerkstraat 10 E  5711 GV SOMEREN  Tel.: 0493-47 94 98

  11-april 

 

Zondag 29 april Laarbeek Koning schieten

De 5 gilden van Laarbeek, de gilden uit Aarle-Rixtel Beek en Donk Lieshout, gaan strijden om de titel Laarbeek Koning 2018.

Deze keer is het schieten bij het gilde sint Margaretha in Aarle-Rixtel op het gilde terrein aan de Havenweg 6a. Deze activiteit van de Laarbeekse gilden wordt voor de 11e keer georganiseerd en het belooft weer een spannende strijd te worden. Vanaf 12.00 uur worden alle gildebroeders verwacht op het gildeterrein. Na een kleine rondgang door het dorp, met een korte pauze op het Heuvelplein, zal bij terugkomst op het gildeterrein de wedstrijd om 15.00 uur beginnen. Hierbij mogen alleen geüniformeerde gildebroeders van de Laarbeekse gilden aan deelnemen.

Voor de jeugd van 10 t/m 16 jaar is er een wedstrijd met als titel Jeugdkoning 2018. Zij schieten met een luchtbuks op een vogel, waaraan ook niet gildeleden aan mogen deelnemen. De winnaar ontvangt een mooi zilveren schildje, waarbij wij hopen dat veel jongeren op die manier kennis kunnen maken met de mooie gildens van Laarbeek.

De toegang is gratis en de gilden hopen op veel belangstelling.

  10-april 

 

Jan Meulenmeesters benoemd tot redacteur Kring Peelland

logo.de.GildetromHet bestuur van Stichting De Gildetrom heeft tijdens haar vergadering
op 7 maart  2018 besloten Dhr. Jan Meulemeesters per 1 januari 2018 
    te benoemen in de redactie van de Gildetrom. 

  23-mrt 

 

 Erelid van gilde sint Joris Deurne overleden

Maandag 16 april is op 88 jarige leeftijd overleden erelid Tiny Hohmann van Doorne, dochter van Hub en Rie van Doorne. In verband met dit overlijden gaat de patroonsdag met receptie van de jubilarissen op zaterdag 21 april niet door.

De uitvaartsdienst van Tiny Hohmann zal zijn met gildeëer door het gilde sint Joris op zaterdag 28 april in de Williobrorduskerk te Deurne.

Jubilarissen gilde sint Joris Deurne

Frank en Edwin

(GEANNULEERD) Op zaterdag 21 april viert het gilde sint Joris Deurne, dat Hoofdman Edwin Jacobs 25 jaar en Tamboer Frank van Rooij 40 jaar lid zijn. Het gilde biedt hen een  receptie aan in zalen van Bussel St. Jozefstraat 77 Deurne van 18:00 tot 19:00 uur. 


  17-april
 

 

Federatietoernooi Kruisboog op Wip Soerendonk

Logo.federatie NBFS.1De overheid van het Sint-Jansgilde Soerendonk nodigt u hierbij van harte uit om op zondag 15 april 2018 op ons schietterrein, gelegen aan de Groenstraat 3a te Soerendonk, deel te nemen aan het toernooi kruisboog op wip schieten. Dit wordt gehouden onder auspiciën van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden.
NBFS-toernooi-kruisboog-2018-soerendonk.pdf 

  23-mrt 

 

Martien Klomp overleden

Dinsdagnacht net na middernacht op 21 maart is op 85-jarige leeftijd overleden Martien Klomp van het gilde sint Willibrordus Vlierden. Martien Klomp
Martien maakte furore in de jaren 50 als vendelier. Hij behaalde vele prijzen en was
 een van de beste vendeliers van Brabant. Acrobatisch vendelen vond hij prachtig en het maakte hem niet uit op welke ondergrond hij moest vendelen. Hij schuwde zelfs de straatkeien niet. 
Door omstandigheden zegde hij het lidmaatschap op, maar bleef gildebroeder in hart en nieren. In 1997 vroeg hij weer zijn lidmaatschap aan, maar vendelen zou hij niet meer doen. Hij was weer trots om zich weer gildebroeder te mogen noemen. Zoals zo vaak wordt gezegd. Ben je ooit gildebroeder geworden, dan is dit voor het leven. Zijn vrouw Nel heeft te kennen gegeven om zijn lidmaatschap door te zetten. 

De afscheidsdienst van Martien met gildeëer is op maandagmorgen aanstaande. Het gilde zal worden bijgestaan door delegaties van de drie andere Deurnese gilden. 

  22-mrt 

 

Ad Verhoeven overleden 

Ad VerhoevenOnverwachts is overleden Ad Verhoeven van het gilde sint Joris Gemert. Het Sint Jorisgilde is in shock door het plotselinge overlijden van hun vendelier en voorzitter en wel op zo’n jonge leeftijd. Je krijgt een bericht van zijn overlijden en dan staat de wereld even helemaal stil. Je hebt tijd nodig om dit te verwerken; Ad die met hart en ziel betrokken was bij het gilde.

Ad werd in 1979 gekozen werd als nieuwe deken bij de Rooi Skut. Na zijn driejarig dekenschap sloot Ad zich aan bij de vendeliers. Hij was daar zeer geschikt voor want hij stak, qua postuur, met kop en schouders boven de rest uit en beheerste het vendelen tot in de puntjes met als resultaat verschillende prijzen bij gildewedstrijden. Met enkele korte tussenposen, vanwege kleine lichamelijke mankementjes, was hij tot zijn overlijden vendelier.

In 2002 werd Ad in het bestuur gekozen. Eerst als bestuurslid en in 2015 werd hij voorzitter van het rooie Gemertse gilde. Hij heeft dit altijd met hart en ziel gedaan en had daar ook zeer bepaalde ideeën bij. Ad had tijdens het kringgildefeest in 2010 de leiding over het team “techniek”. Hij heeft er toen mede voor gezorgd dat het een prachtig gildefeest werd. De tenten, de inrichting van de tenten, het decor, het water, de elektriciteit enzovoorts klopte helemaal.

De laatste tijd was hij zeer intensief bezig met de aan- en verkoop van gildegronden en het nieuwe onderkomen van het Sint Jorisgilde aan de Boekelseweg. Daar heeft hij vele uren ingestoken om er voor te zorgen dat het Sint Jorisgilde de toekomst weer volop tegemoet kan zien. Helaas kan hij het eindresultaat zelf niet meer meemaken.

De rouwkaart: Rouwkaart-Ad-Verhoeven.pdf

De afscheidsdienst met gildeëer op vrijdag 23 Maart om 10:30h in de Sint Janskerk van Gemert aan het Kerkepad. Naast de 2 delegaties van de overige Gemert-Bakelse gilden zal er een delegatie van het Kringbestuur uitgenodigd worden om de gilden van Peelland te vertegenwoordigen.

  18-mrt 

 

Greetje Smits-van Eeden overleden

Greetje SmitsOp 13 maart is op 65 jarige leeftijd overleden Geertje Smits echtgenote van secretaris Berry Smits van het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout. 

Greetje was vanaf 2005 marketentster en vanaf 2011 lid van het gilde. Bedroefd maar dankbaar dat aan haar lijden nu een einde is gekomen. Na een langdurige ziekte, die zij op een dappere wijze heeft gedragen, is zij van ons heengegaan. 

De plechtige uitvaartdienst met gildeëer wordt gehouden op dinsdag 20 maart om 10.00 uur in de parochiekerk St. Lucia, Hoofdstraat te Helmond (Mierlo-Hout), waarna om 12.30 uur de crematieplechtigheid volgt in de Luxzaal van crematorium Rijtackers, Anthony Fokkerweg 150 te Eindhoven.
De bijeenkomst van gildebroeders en zusters is om 9:45 uur bij de kerk in Mierlo-Hout. 

  17-mrt 

 

Goen Vorstenbosch koning seniorenschutters

Goen Vorstenbosch heeft zich met het 182-ste schot IMG 20180307 165430.revtot koning van de senioren geweerschuttersgeschoten. Op de eerste woensdag van elke maand komen een groep senioren geweerschutters bijeen om een onderlinge schietwedstrijd te houden bij te buurten en eventueel een kaartje te leggen. In de maand maart schieten zijn ook om hun koning op de puist. De wedstrijd van 7 maart werd gehouden op het schietterrein van het gilde sint Servatius, waar ook Goen lid van is. Zij volgt haar man Bert op, die deze titel vorig jaar in de wacht sleepte.
Uitslag schietwedstrijd maart: uitslag-Senioren.maart.pdf

  14-mrt 

 

Herziene Statuten en huishoudelijk reglement goedgekeurd

Logo.kring PeellandDe ad hoc commissie "herziening statuten en reglementen" bestaande uit Maarten Janssen, Hub Brants, Jan van Bree, Frits Kuijten, Huub Manders, Peter van Otterdijk en Piet van Velthoven hebben om tot hedendaagse statuten en huishoudelijk reglement te komen het afgelopen jaar veel speurwerk verricht en elk punt uitvoerig bediscussieerd. Na drie inspraakavonden in Liessel, Aarle-Rixtel en Helmond zijn er nog aanpassingen gedaan in overleg met het Kringbestuur.

De concepten werden  aan de aangesloten gilden van Kring Peelland voorgelegd tijdens de algemene jaarvergadering op 3 maart. De algemene vergadering heeft de statuten en huishoudelijk reglement zonder aanpassingen aangenomen.

Op verzoek van het Kringbestuur werd de commissie nog niet ontbonden. Vanwege de herziene reglementen is het ook zaak om de diverse instellingsbesluiten te bekijken of zij niet in strijd zijn met de vastgestelde statuten en huishoudelijk reglement. Dit zal zijn in samenspraak met de diverse commissies.
Het kringbestuur zal de goedgekeurde statuten door een notaris laten vastleggen.

De teksten van de statuten en huishoudelijk reglement zoals goedgekeurd dd 3 maart 2018 te Someren:
De Statuten:                                Kring-Peelland-Statuten-2018.pdf  
Het Huishoudelijk Reglement:    Kring-Peelland-Huishoudelijk-Reglement-2018.pdf

In het adressenbestand van Kring Peelland zijn enkele wijzigingen aangebracht. Voor de laaste versie zie altijd in de aanhef van deze rubriek. 

  5-mrt 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2018.02.februari.pdf

  2-mrt 

 

Jaarverslag 2017 is samengesteld.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt door het kringbestuur en de kringcommissie een jaarverslag samengesteld. Deze blijft de komende jaren te downloaden in de Rubriek <jaarverslagen>. In deze rubriek worden ook de aangeleverde jaarverslagen van de gilden opgeslagen.
Jaarverslag.Kring.Peelland.2017.pdf   Zie ook <jaarverslagen>.

Tip: Kijk ook eens in de rubriek <archief medelingen>. Hier zijn ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar, welke zijn ingestuurd voor de website, nog te bekijken.

  24-feb 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2018.01.januari.pdf

  12-feb 

 

Vrouwen bij het Onze Lieve Vrouwe Gilde Aarle-Rixtellogo OLV AarleRixtel

Tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering werd door het gilde een ‘revolutionair’ besluit genomen. Met overgrote meerderheid steunde de vergadering een voorstel van het bestuur om het gildelidmaatschap voortaan ook voor vrouwen mogelijk te maken. Voor het eerst in het bijna 700-jarig bestaan van het in 1324 opgerichte gilde kunnen we dus stellen: het Onze Lieve Vrouwe Gilde is er voor mannen en vrouwen, voor jongens en meisjes.

Binnen de Noordbrabantse gilden is er onder het motto ‘Een modern gilde in de 21e eeuw’ volop discussie over de plaats van de gilden in onze moderne samenleving. Daarbij wordt er in brede kring van uitgegaan dat mannen en vrouwen lid zijn en de gilden de maatschappelijke ontwikkelingen op een natuurlijke wijze gevolgd zijn. Ook het Onze Lieve Vrouwe Gilde is van mening dat we niet over een ‘modern gilde’ kunnen spreken, zo lang we toetreding van vrouwen niet mogelijk gemaakt hebben. De uitslag van de stemming tijdens de jaarvergadering was een logisch gevolg van deze opvatting. 

  12-feb 

 

Jan Boetzkes overleden

Maandag 29 januari is overleden op 62-jarige leeftijd Jan Boetzkes Jan Boetzkes
gildebroeder van het gilde sint Willibrordus Vlierden. Zijn laatste functies bij het gilde waren voorzitter en Oude Deken. Jan, als rasechte Helmonder, trad in 1999 als tamboer toe tot het Vlierdens gilde. Hij werd kruisboogschutter en trad toe tot het bestuur van het gilde, waar hij zijn steentje bijdraagde. Jan tobde al enkele jaren met zijn gezondheid en als je hem vroeg hoe gaat het, dan antwoordde hij steevast: Goe. Door zijn ziekte had Jan het een en ander geregeld. Zijn uitdrukkelijke wens was zonder gilde, scouting of kennissen maar met alleen zijn naaste familie gecremeerd te worden. Jan was een bijzonder gildebroeder; wa mint ie wel en wa nie. Door zijn handelswijze zette hij wel iedereen aan het denken.

  30-jan 

 

Koepel NederlandseTraditionele Schutters

logo.KNTS

Het bestuur van de KNTS is op zoek naar een bestuurslid zie de advertentie: 20180112-KNTS-advertentie-bestuurslid.pdf 

   29-jan 

 

Maarten Janssen bestuurslid "De Gildetrom"

logo.de.GildetromHet bestuur van Stichting De Gildetrom Maarten.Janssenheeft tijdens haar vergadering op 6 december 2017 besloten Dhr. Maarten Janssen,  lid van het Gilde Sint Catharina Helmond per 1 januari 2018 te benoemen in het bestuur van onze Stichting. Hij zal vacature van Jan Leenders invullen die na 6  jaren bestuurslidmaatschap,  per 1 januari jl. is teruggetreden.

  8-jan 

 

 

Inschrijving voor Europees schutterstreffen 2018 geopend

Volgend jaar van 17 t/m 19 augustus  zal er in Neer het 19e Europees Schuttersfeest plaatsvinden. Inmiddels kunnen de verenigingen zich aanmelden via bijgaande link http://www.est2018.eu/nl/aanmelden-schutterij

De opgave van de koning(in)en en prinsen dient apart via bijgaande formulieren te gebeuren.

EGS-Europa-koningschieten-aanmelding-2018-16-11-17.pdf
EGS-Europa-prinsenschieten-aanmelding-2018-16-11-17.pd
EGS-Schieteglement-Nederland-Europees-koning-en-prinsenschieten-15-8-17.pdf

  27-nov 

 

Aanvullende informatie voor de komende jaarvergadering

De ad hoc commissie "herziening statuten en huishoudelijk reglement hebben het afgelopen jaar veel werk verzet om deze te herzien. Na de laatste opmerkingen en aanpassingen ligt nu de laatste concept voor ter goedkeuring van de algemene vergadering op 3 maart a.s. Als bijlage is er de begeleidende brief, over de nog te volgen procedure in besluitvorming en het concept zoals is gereviseerd en opgesteld op 22 februari 2018.
 brief-aan-de-gilden-februari-2018.pdf en statuten-en-hr-versie--22-februari-2018-1.pdf

  23-feb 

 

Jaarvergadering Kring Peelland op 3 maart

Het kringbestruur nodigt de gilden uit voor de algemene jaarvergadering op 3 maart met ondersteuning door het gilde sint Joris van Someren.

9.15 uur tot 9.30 samenkomst in Cultureel Centrum De Ruchte
                Laan ten Roode 71   5711GB  Someren.
10.00 uur Heilige Mis in de Lambertuskerk in Someren.
10.50 uur Koffietafel.
12.00 uur Aanvang jaarvergadering in Cultureel Centrum De Ruchte.

In de vergadering komen aan de orde; de herziening van de statuten en het huishoudelijk regelement, de processie van Ommel, de aanvulling van het kringbestuur. Met name het laatste verdient aandacht. Het bestuur raakt onderbezet. Kandidaten zijn meer dan wenselijk.

Aangepaste agenda met opgave voor koffietafel:
    agenda-jaarvergadering-3-maart-2018-Someren.pdf

Notulen algemene vergaderingen 2017:
      notulen-jaarvergadering-11-maart-2017-Vlierden.pdf
      notulen-najaarsvergadering-21-oktober-2017--Kring-Peelland.pdf

   29-jan 

 

Overleg Kringbestuur met Commissies

De bijeenkomst van kringbestuur en commissie’s  van Kring-Peelland zal gehouden worden op maandag 5 februari om 20.00 uur  in het Gildepaviljoen van het Margarethagilde Aarle-Rixtel.

Agenda: uitnodiging-overleg-kringbestuur-met-commissies.pdf

  28-dec 

 

Inspraakavonden Statuten en Huishoudelijk Reglement 

Tijdens de voorjaarsvergadering op 11 maart 2017 in Vlierden heeft u besloten een ad hoc commissie in te stellen met de opdracht de huidige statuten en het huishoudelijk reglement te onderzoeken en zo mogelijk met aanpassingen en aanbevelingen te komen.

Op donderdag 14 december 2017 is er een overleg geweest met het Kringbestuur en zijn de teksten van zowel de concept statuten als het concept huishoudelijk reglement vastgesteld en is besloten deze toe te zenden aan de aangesloten gilden.

Kringbestuur en ad hoc commissie hebben hierbij de volgende procedure vastgesteld:
+ In december 2017 ontvangen de aangesloten gilden en commissies de concept stukken.
+ Er zullen drie bijeenkomsten gehouden worden waarop vragen gesteld kunnen worden en de ad hoc commissie verduidelijking en uitleg zal geven.
Deze avonden zijn met aanvang telkens om 19.30 uur.: 
dinsdag 30 januari 2018, Liessel gildepaviljoen Hubertusgilde;
woensdag 31 januari 2018, Aarle-Rixtel, gildepaviljoen O.L.V. Vrouwegilde
donderdag 1 februari 2018, Helmond gildekamer Catharinagilde,

+ Uiterlijk tot en met zaterdag 18 februari 2018 kunnen gilden en commissies schriftelijk amendementen / voorstellen tot wijziging van de concept statuten en het concept huishoudelijk indienen bij de secretaris van het Kringbestuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) , met een afschrift aan de ad hoc commissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Naast het duidelijk aangeven welk artikel het betreft is ook een (korte) toelichting noodzakelijk.

Begeleidende brief:            concept-statuten-en-hr.brief-aan-de-gilden.pdf 
Concepten:                          concept-statuten-en-hr-versie--19-december-2017.pdf
Belangrijkste Wijzigingen: concept-statuten-en-hr.belangrijkste-wijzigingen.pdf

  28-dec 

 

 Aanleveren gegevens voor jaarverslag Kring Peelland

De kerstdis is weer verorberd en we maken ons op voor de oliebollen en appelflappen. De tijd is gekomen om terug te blikken naar het afgelopen jaar, waar Lief en Leed werd gedeeld. Zo zijn er hoogtepunten en leuke activiteiten geweest, maar ook met droevige gebeurtenissen hadden we te maken.

Tijd om de balans van 2017 op te maken en dit samen te brengen in het jaarverslag van Kring Peelland.
We willen dit samenstellen voor de carnaval. Zonder jullie hulp en de gegevens kunnen we niet. Beste secretarissen graag de volgende gegevens zo snel mogelijk aanleveren vóór 15 januari bij Peter van Otterdijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  • De (nieuwe) koning en/of keizer van 2017.
  • De in 2017 overleden leden.
  • De gegevens van het gilde in de adressenlijst, als zij foutief vermeld zijn (opgave voor 15 februari)
  • De individuele jaarverslagen van de Peellandse gilden digitaal aangeleverd (deze mogen later worden aangeleverd).
  • Foto’s voor het archief (deze mogen later worden aangeleverd)

Gedurende het jaar komen er wijzigingen in het adressenbestand van Kring Peelland. Wanneer deze bekend worden, wordt het adressenbestand op de website aangepast, zodat de actuele lijst voor ieder beschikbaar is. In het jaarverslag willen we de adressenlijst publiceren met het moment van 15 februari 2018. Kijk even of nog alle gegevens juist zijn.

http://www.gildenkringpeelland.nl/index.php/gilden

De jaarverslagen van de individuele gilden plaatsen wij graag op de website, zodat een ieder deze kan inzien. Deze jaarverslagen zijn ook een soort van naslagwerk. In het verleden werden de verslagen gebundeld en in boekvorm uitgegeven. Sinds 2013 worden deze alleen nog geplaatst op de website van Kring Peelland, zodat ze ook voor andere gilden beschikbaar zijn om deze te kunnen raadplegen. Ook de jaarverslagen van na 2012 Kring Peelland zijn hier geplaatst

http://www.gildenkringpeelland.nl/index.php/jaarverslagen

  28-dec 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.12.december.pdf

  3-jan 

 

Karel Koolen nieuwe coördinator in Deurne

Karel Koolen

Op woensdag 13 december is Karel Koolen geïnstalleerd als de coördinator van de Vier Deurnese Gilden. Als onafhankelijke zal Karel de overlegvergaderingen van de vier Gildebesturen voorzitten. Deze functie werd 36 jaar geleden gecreëerd om de 4 Gilden in Deurne nauwer tot elkaar te brengen en te laten samenwerken. Theo Posthumus, Nol van Gisteren, Martien van der Wallen en Cor van Dijk zijn hem voorgegaan. Karel is verbonden aan de PABO de Kempel in Helmond en hij zet zich in voor de parochie H.Willibrord Deurne als voorzitter van de contactgroep Vlierden. 

  28-dec 

 

 

Angel van Moorsel nieuwe Hoofdman
bij het gilde Onze lieve Vrouw van de Zeven Weeën

In de jaarvergadering op zaterdag 9 december is Angel van Angel wordt HoofdmanMoorsel tot de nieuwe Hoofdman van de “Rooi schut” gekozen. Hij heeft de voorzittershamer overgenomen van Thieu Scheepers die deze functie 15 jaar heeft vervuld.  Ook werden Wim van den Eijnden en Stefan van Heugten herkozen in het bestuur en werd Willy Jacobs voor een nieuwe periode herkozen als Kapitein.

Tijdens de jaarlijkse Teeravond die hierop volgde, werden Govert Hurkmans en Angel van Moorsel gehuldigd met hun 40-jarig lidmaatschap van het gilde. Ook werd Thieu Scheepers door de nieuwe Hoofdman, Angel van Moorsel, toegesproken en kreeg Thieu een mooi aandenken overhandigd voor zijn vele jaren inzet in diverse functies in het gildewezen.

  19-dec 

 

Inschrijven voor Jeugd Indoor Toernooi

Het gilde St. Sebastiaan en Barbara Moergestel heeft de organisatie van het “ jeugd indoor VTB toernooi 2018 “ op zich genomen.
Dit toernooi zal plaats vinden op zondag 4 maart 2018 in sporthal “ Stokeind “ in Moergestel.

Inschrijfformulieren: Inschrijven-Jeugd-indoor-VTB-2018.pdf

  18-dec 

  

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.11.november.pdf

  18-dec 

 

Tweede hoofdmannenberaad van 2017

hoofdmannenberaad 2017.2In navolging van het eerste beraad begin 2017 is door het Kringbestuur op 16 november een tweede hoofdmannenberaad georganiseerd. Dit maal was de locatie in Someren in de Weijer. De Peellandse gilden hebben in werkgroepen, ideeën en verwachtingen doorgesproken betreffende de toekomst van het gildewezen. De inhoud van de nota “ een Modern  gilde in de 21e Eeuw “ was daarbij het uitgangspunt. 

 

  27-nov 

Uitnodiging jaarvergadering Trommen en Bazuinblazen

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie Trommen en Bazuinblazen Kring Peelland op Zondag 28 Januari 2018 schietterrein van Gilde St Leonardus en Sint Antonius in Beek en Donk aan de Zwinkelweg in Beek en Donk   Aanvang 10.30 uur.
Afmeldingen graag per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Agenda stukken: agenda-2018-tromcommissie-kring-Peelland.pdf
                            Verslag-tamboersvergadering-29-1-2017.pdf
                            Repertorium-Trommen-en-Bazuinblazen-2018.pdf

  1-jan 

 

  Uitnodiging jaarvergadering Standaardrijden

Deze bijeenkomst is in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel op donderdag 18 januari 2018 aanvang 20.00 uur  Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur). 
De bijeenkomst is bedoeld voor standaardruiters, hun begeleiders, juryleden en overige belangstellenden m.b.t. het standaardrijden van Kring Peelland. Tevens zijn uitgenodigd het kringbestuur, met name de afgevaardigde van het kringbestuur Toon Bergh en de commissies van Kring Peelland. 
Uitnodiging met agenda: uitnodiging.jaarvergadering.standaardrijden.2018.pdf

  19-dec 

Uitnodiging jaarvergadering Vendelen

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie Vendelen Kring Peelland op Zondag 21 Januari 2018. Deze is in Café zaal “Bij van Dijk”, Dorpstraat 18,(tegenover de kerk) Aarle-Rixtel. Aanvang 10.30 uur.
Afmeldingen graag per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-47675736

Agenda stukken: vendliersvergadering_2017.docx-1.pdf
                            notulen-jaarvergadering-2017.pdf
                            jaarverslag_vendel_commissie_2017-1.pdf

  28-dec 

 

Uitnodiging jaarvergadering Geweerschieten

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de Schietcommissie Kring Peelland op Zondag 14 Januari 2018. Deze is bij het gilde sint Joris in de “St. Jorisveste”, Einhoutsestraat 14, te Someren. Aanvang 10.00 uur.

Agenda: Uitnodiging-Jaarvergadering-geweerschieten-2018.pdf 

  18-dec 

 

kerstwens

Het kringbestuur en de commissies van

 Kring Peelland

wensen u allen een voorspoedig 2018

 

 

 

 Onderzoek Vendelen in Kring Peelland

De vendelcommissie heeft een onderzoek gestart om het vendelen binnen onze kring te kunnen verbeteren, uitval te verminderen en de vendeliers hun mening kunnen geven over de huidige staat van het vendelen binnen onze kring.

Graag zou wij de secretarissen van de gilden willen vragen om de link te versprijden onder al uw vendeliers jong en oud, zodat zij het vragenformulier kunnen invullen. Wij willen de uitkomsten van dit onderzoek kunnen presenteren tijdens de vendeliers jaarvergadering.

Vraag even aan je secretaris naar de link van de vragenlijst.

Proef Groepsvendelen

In de laatste vergadering van de federatie vendelcommissie is er besloten om een proef te starten waarbij de klasse voor het groepsvendelen worden aangepast. Hierbij wordt de klasse groepsvendelen 4 t/m 5 voortaan groepsvendelen 3 t/m 4 en de klasse groepsvendelen 6+ wordt nu groepsvendelen 5+

Hierbij is het minimaal aantal vendeliers voor het groepsvendelen terug gebracht naar 3 vendeliers. Verdere informatie hierover zal gegeven worden op de jaarvergadering van 21 januari. 

  15-nov 

 

 Uitnodiging voor Jeugd Ontmoetings Middag of Avond

Logo.Jeugd commissie KempenlandDeze keer wordt de middag voor de jeugd tot 16 jaar en avond voor de jeugd vanaf 16 jaar georganiseerd door de Jeugd Commissie Kempenland bij het gilde sint Joris in Budel op donderdag 28 december.

GEEF JE OP VOOR 26 DECEMBER VIA:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-52667795

Flyer: uitnodiging-jeugdmiddag-avond-28-december-2017-Budel.pdf

  18-dec 

 

Jaarvergadering commissie Jeugd

Op zondag 10 december houdt de commissie Jeugd de jaarlijkse algemene jaarvergadering. De vergadering vindt plaats op het gildeterein van het gilde sint Antonius-abt Mierlo-hout Antonianenpad 1 en begint om 10:30 uur. Laat zien dat jou gilde de jeugd commissie steunt door ook hier aanwezig te zijn.

jaarvergadering-jeugd-2017-agenda.pdf
notulen-jaarvergadering-Jeugdcommissie-11-12-2016.pdf 

  27-nov 

 

 Standaardruiter Frans van Rooij overleden

Geheel onverwacht is maandag 13 november overleden gildebroeder en Frans van Rooijstandaardruiter Frans van Rooij van gilde sint Servatius Lieshout in de leeftijd van 81 jaar. Frans was sinds 1985 gildebroeder van het gilde en ook vanaf dat moment onze Standaardruiter.

De plechtige Eucharistieviering  zal a.s. donderdag 16 November plaatsvinden om 10.30 uur in parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Mariahout. In overleg met de familie zal zijn uitvaart met gilde-eer zijn. Indien u aanwezig wilt en kunt zijn, graag in uniform. Samenkomst zal zijn op het kerkplein in Mariahout 10.00-10.15 uur, de gildebroeders van het Sint Servatiusgilde zullen daar aanwezig zijn.

  15-nov 

 

 

 1-ste Overleg Kringdag 2018 Mierlo-Hout

Let op gewijzigde datum! 
Op woensdag 29 november is er een eerste overleg voor de Kringdag 2018 in Mierlo-Hout tussen de organisatie en de Kring. Deze zal gehouden worden in Zaal Aldelaars Hoofdstraat 137 in Mierlo-Hout.

  15-nov 

 

Gildehuis sint Agatha Boekel in een geheel nieuw jasje

Het gildehuis van gilde Sint Agatha Boekel is in 2012-2013 opgetrokken uit, aan elkaar gekoppelde, containers van een oud schoolgebouw. Voorzieningen om er ooit een gevel omheen te zetten waren destijds al genomen. De ruimte onder het gebouw werd al spoedig erg vochtig en het platte dak was aan vernieuwing toe. Begin dit jaar werd daarom besloten om er een stalen constructie overheen te zetten, een stenen muur omheen te metselen en een schuin dak op te maken. Gildeleden en ingehuurde vaklui maakten van de containerbouw in enkele maanden tijd een prachtig gildehuis dat gezien mag worden.gildehuis foto 4 11 2017

Op maandag 6 november, tijdens de jaarlijkse avond voor de vrienden van het gilde, werd het gebouw officieel heropend door Gildekoning Gerrit Janssen. Na het doorknippen van een geel lint gaat het genodigde gezelschap naar de grote zolderruimte, waar een ingehuurde vlakschietbaan is opgesteld. Het gilde heeft nu de mogelijkheid om niet alleen buiten op de schietmasten, maar ook binnen op de zolderruimte met kruisbogen en/of met luchtbuksen te schieten.

Leden van gilde Sint Agatha hebben nu een mooi onderkomen waar ze erg trots op zijn.

  15-nov 

 

Video standaardpaarden en ringsteken Landjuweel 2017 Soest

Jos Steenhuis heeft een compilatie gemaakt van verschilldende video opnames over het voeren van het standaard en het ringsteken tijdens Landjuweel 2017 in Soest. Deze compilatie is geplaatst op You-Tube met Link: https://www.youtube.com/watch?v=zwGbc5Y9Usw

  15-nov 

 

Emeritus Pastoor Piet van Velthoven overleden

Maandagavond 6 november, tijdens de bijeenkomst voor de heropening van het gildehuis van gilde sint Agatha Boekel, komt het nieuws dat gildebroeder en oud-pastoor van Venhorst Piet v. Velthoven op 91-jarige leeftijd is overleden. 
Hij moest in 2015 tegen zijn zin stoppen als pastoor maar bleef wel in de pastorie van Venhorst wonen totdat, volgens zijn naasten, dat niet meer ging. De laatste weken van zijn leven verbleef hij in een zorgcentrum in Schaijk, waar hij is overleden. 
Hij zal zaterdag 11 november met gilde-eer in Venhorst worden begraven. Op verzoek van de familie, nodigen wij alleen een afvaardiging van het kringbestuur uit om hierbij aanwezig te zijn.

  9-nov 

  

Tweede Hoofdmannenberaad in 2017

Ook dit tweede beraad staat in het teken van het gilde en de toekomst. De opzet van de avond zal identiek zijn aan die van 16 maart: de aanwezigen zullen onder leiding van een voorzitter in 6 kleine groepen aan de hand van enkele thema’s met elkaar overleggen en aan het eind van de avond worden gezamenlijk conclusies getrokken. De avond staat onder leiding van het bestuur

Het hoofdmannenberaad is op donderdag 16 november 2017 in Zaal de Weijers, Terhofstadlaan 77 te Someren en zal duren van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur. Zaal open vanaf 18.30 uur. Naast de hoofdman van het gilde kan er één gildebroeder meer meekomen. (ingang zaal in de Avennelaan, parkeren bij de Pauluskerk).

Lees meer: Hoofdmannenberaad-2017-november.pdf

  5-nov 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.10.oktober.pdf

  1-nov 

  

Geslaagd Jeugdweekend  Sint Margaretha Gilde.

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober werd voor de 6e keer het jeugdweekend georganiseerd door de jeugdcommissie en enkele ouders. Op zaterdag vertrok men naar het pretpark Toverland in Sevenum, wat helemaal in Halloween sfeer was omgetoverd. De jeugd vermaakte zich opperbest  met de enge attributen en spellen in het pretpark. Na een mooie dag vertrok men ‘s avonds weer naar het Gildepaviljoen in Aarle-Rixtel waar men bleef slapen met de nodige verhalen, die men die dag had meegemaakt.

Op zondag was het al vroeg uit de veren voor het ontbijt en het programma van die dag.

Tom van de Heuvel was uitgenodigd om de jongens het jongleren bij te brengen en dat dit niet gemakkelijk is kon men zelf uit proberen. Ook was er een spel spikebal, wat een mooi spel was om te spelen.

De middag stond in het teken van het schieten om het jeugdkoningschap, afgaande koning was Lars van Stiphout na een leuk jaar als koning.

De nieuwe vogel werd bevrijd van alle kwade geesten en het schieten kon beginnen onder leiding van Gerard van Ganzenwinkel. Alle jeugdleden schoten mee voor het koningschap en dat men niks weggaf was wel duidelijk. Het ging er fanatiek aan toe. Dat de vogel zoveel weerstand bood had men van tevoren niet kunnen denken. Ruim 2 uur had men nodig voor het zover was.jeugd margaretha

De luchtbuks, waar men mee schoot, begon warm te lopen. Op een gegeven moment zat de veer vast en was het over en uit. Een gildebroeder, die thuis lekker aan de koffie zat, moest de reserve luchtbuks brengen, zodat het schieten verder kon gaan. Dat elk geweer anders is bleek wel met de eerste paar schoten, die behoorlijk mis waren.

Het was Teun Gijsbers die het laatste schot plaatste en koning werd van de jeugd. De installatie werd door de koning Toon Thijsen gedaan. Als aandenken werd bij Teun een schildje gespeld op zijn gildevest. De vendelgroet werd gebracht door zijn broer Dirk met ondersteuning van de jeugdtamboers. Daarna was er nog gelegenheid om de kersverse koning te feliciteren en werden de ouders en jeugdcommissie bedankt voor het mooie en gezellige weekend.

  1-nov 

   

  

Mededelingen uit de Najaarsvergadering Kring Peelland

Tijdens de najaarsvergadering op zaterdag 21 oktober zijn er verschillende mededelingen gedaan. 
* Zo heeft er nog geen gilde gemeldt voor het organiseren van het federatietoernooi VTBS in september. Mogelijk zal de vraag komen of een of meerdere gilden uit Kring Peelland dit op zich willen nemen.
* De federatiecommissie jeugd heeft een nieuwe samenstelling. Niet alle kringen hebben een vertegenwoordiging, mogelijk sluiten de andere kringen hier nog bij aan. Mike Verbruggen heeft zitting namens Kring Peelland.
* Kringdag in Someren en Landjuweel in Soest zijn voortreffelijk verlopen. Het ringsteken in Someren was een waar schouwspel, terwijl in Soest de wedstrijden op het toernooiveld voor de standaardruiters niet doorging, wat wel een gemis was.
* Kringbestuurder Maarten Janssen heeft zitting genomen in het bestuur van "de Gildetrom" namens Kring Peelland. Jeanne Pennings heeft enkele jaren als Peellandse redacteur zitting gehad in de redactie van "de Gildetrom". Zij heeft te kennen gegeven om te stoppen. We zijn op zoek naar een nieuw redactielid voor Kring Peelland. Het hoeft niet persé een gildelid te zijn, maar wel met interesse voor de gilden.

Belangrijke data voor de Gilden:

Zo 29 okt 10:30  Jaarvergadering commissie Boogschieten Jorisveste Someren
Do 16 nov --:--    Hoofdmannenberaad
Zo 10 dec 10:30 Jaarvergadering commissie Jeugd Gildekamer Helmond
Zo 14 jan 10:00  Jaarvergadering commissie Geweerschieten Jorisveste Someren
Do 18 jan 20:00  Jaarvergadering commissie Standaardrijden Gildekamer Bakel
Zo 21 jan 10:30  Jaarvergadering commissie Vendelen Aarle-Rixtel
Zo 28 jan 10:30  Jaarvergadering commissie Trommen en Bazuinblazen 't Wipke Beek en Donk

Zo 20 mei Processie Ommel (3-de zondag in mei)
Zo 27 mei Jeugd-wedstrijden Vendelen, Trommen en Bazuinblazen in Bladel
Zo 23 sept Stoet der Stoeten in Bergen op Zoom

  23-okt 

   

 Inschrijven voor Jeugdtoernooi 2018

Het gilde sint Joris Bladel organiseert volgend jaar op 27 mei het Jeugdtoernooi 2018. Om de organisatie goed te kunnen laten verlopen willen wij u om een voorintekening vragen. Zie bijlage. Graag ontvangen wij dit formulier vóór 1 december 2017  ingevuld retour. Wij merken hierbij op dat het verstrekken van persoonsgegevens nog niet nodig is. U ontvangt na deze opgave, in januari 2018, de officiële uitnodiging met gegevens en de gespecificeerde formulieren voor de inschrijving. Meldt u zich nu niet aan dan volgt geen verdere berichtgeving.

Vertrouwend dat u uw medewerking aan ons verzoek geeft.
St. Jorisgilde Bladel Werkgroep Jeugdtoernooi 2018

  23-okt 

  

Uitslag Kringkampioenschappen Geweerschieten 

Op 1 oktober vonden op het schietterrein Jorisveste van het gilde sint Joris Someren de Peellandse Kringkampioenschappen Geweerschieten op de wip plaats. Berry Vorstenbosch uit Lieshout werd Kringkampioen Opgelegd, Jan van Bree, Stiphout Kringkampioen Vrije Hand. Kringkampioen Viertal ging naar Sint Jorisgilde Someren met de schutters: Sjan, Patricia en Huib Vossen en John van der Vleuten. De prijzen werden overhandigd door Stefan van Heugten, afgevaardigde van het Kringbestuur.
Foto's: https://www.myalbum.com/album/pYjzoF3Kx6oA

Ook werd er een nevenwedstrijd gehouden, die weer mee gaat tellen voor de eindronde in 2018, welke waarschijnlijk gehouden wordt in Mierlo-Hout. 
Uitslag nevenwedstrijd: St.Joris-Someren-1-10-2017-Kringwedstrijd.pdf

2017 Kringkampioen opgelegd Berry Vorstenbosch Lieshout

2017 Kringkampioen Vrije Hand Jan van Bree Stiphout2017 kringkampioenschap wipschieten in someren Viertal St. Joris Someren John vd Vleuten Sjan Patricia en Huib Vossen

 

 

 

 

 

 

 

  3-okt 

   

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.09.september.pdf

  3-okt 

  

Inschrijven voor Instructeur Trommen en Bazuinblazen

In de afgelopen jaren zijn er door zeer ervaren instructeurs cursussen verzorgd voor “trainer trommen en bazuinblazen”. Door de goede resultaten en de vele positieve reacties is er besloten dat we de cursus opnieuw gaan aanbieden.  

De cursus heeft als thema “lesgeven en kennis overdragen.” Het doel van de cursus is om mensen op te leiden tot instructeur en daarmee het niveau van het trommen en bazuinblazen naar een hoger level te tillen. Samen de schouders eronder om ervoor te zorgen dat deze disciplines niet gaan verdwijnen binnen de gildewereld.

De lessen worden indien mogelijk aan  de behoefte van de groep aangepast.

Ook dit jaar heeft het federatiebestuur heeft ons toegezegd een financiële bijdrage te leveren. Mede dankzij hen kunnen wij verder gaan in de weg die wij reeds zijn ingeslagen.

Zijn er binnen uw gilde één of meerdere personen die een cursus
tot Trainer trommen of trainer bazuinblazen willen volgen?
Of
Zijn er binnen uw gilde reeds personen die al eerder hebben deelgenomen aan
de bovengenoemde cursus en graag een vervolg op deze cursus willen?
Meld je aan voor 20 oktober 2017

Maik Vloet  tel: 06 115 33 272   mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gehele bericht:  Instructeursopleiding--September-2017.pdf

  3-okt 

  

Tiny Bogers koning gilde sint Antonius-abt Mierlo-Houtkoningspaar.2017

Op zondag 10 september 2017 is gildebroeder Tiny Bogers, opnieuw koning is geworden van het gilde in Mierlo – Hout. Samen met zijn gemalin Elma Bogers-Janssen gaan zij de komende twee jaar het gilde voor. 

Met enig genoegen willen wij als gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout u opnieuw uitnodigen voor de koningsreceptie vanwege het behalen van de koningstitel door Tiny Bogers. De receptie is zaterdag 4 november van 18.00-19.00 uur op onze locatie aan de Heeklaan ( Antonianenpad )

  23-okt 

 

Avondwedstrijd Geweerschieten in Someren

Op zaterdagavond van het weekend dat de klok terug gezet wordt, hodt het gilde sint Joris traditioneel een avondwedstrijd. Komende zaterdag 28 oktober begint de wedstrijd om 18:00 en inschieten tot 19:30 op het gildeterrein Jorisveste Einhoutsestraat 14 in Someren. Het is een vrije wedstrijd.

  23-okt 


 Uitnodiging jaarvergadering commissie Boogschieten

De jaarvergadering is op zondag 29 oktober 2017 om 10.30 uur in het clubhuis van gilde St. Joris, “De Jorisveste” aan de Einhoutsestraat, te Someren.

Documenten: Jaarvergadering.29-10-2017.uitnodiging.pdf

  8-okt 

 

Frans Meeuws en Anja Verdonschot kermiskoning en -koningin

Kermiskoning en koningin 2017

Het gilde sint Joris Someren schoot op zaterdag 23 september om de kermis koning en -koningin. Onder de dames is koningin geworden Anja Verdonschot bij het 120ste schot. Bij de heren wist de deken-schrijver van het gilde Frans Meeuws, de vogel neer te halen bij het 86e schot en werd kermiskoning. De categorie Jeugdkoning werd niet verschoten vanwege de geringe belangstelling van jeugd.

Koning Harrie Vestjens en Erekoning Riek Engelen boden het gilde hun zilveren schilden aan. Zij dragen nog ’n jaar te hun gildekoningsschap.

  26-sept 

 

Standaardruiters op federatiewedstrijd VTBS in Eindhoven

Er is een filmpje samengesteld door Jos Steenhuis van de federatiewedstrijden standaardrijden op zondag 24 september in Eindhoven. De ruiters hebben genoten van het mooie weer, de mooie accommodatie en de gezellige sfeer onderling.
Het filmpje staat op YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=2mCvOx4U_tw

  26-sept 

 

Stefan van Heugten koning gilde Onze Lieve Vrouw LieropStefan van Heugten

Op maandag 18 september schoot het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën om een nieuwe koning. Met het 162-ste schot haalde Stefan de vogel naar beneden. Hij volgde hiermee Willy Jacobs op. Stefan is tevens bestuurslid van Kring Peelland. 

  25-sept 

 

 

 

Jan Verheijen

Jan Verheijen 50-jaar gildebroeder

Jan, die in de jaren waarbij hij actief was binnen de Kring, de Federatie en zijn omgeving, heeft al de nodige huldigingen en bijbehoorden onder-scheidingen mogen ontvangen. Jan is op zaterdag 16 september door de Kring onderscheiden voor zijn inzet voor "zijn gilde" met de onderscheiding 50-jaar gildebroeder. 
De druk bezochte receptie was niet alleen voor Jan, maar ook voor Henk Peters en Martien Maas beide 25-jaar lid en voor de hoofdman en koning William van de Voort, die zich op 24 juni tot koning van het gilde schoot.

  25-sept 

 

 

 

 Piet van de Ven overledenPiet v.d. Ven

Op maandag 11 september is overleden gildebroeder Piet van de Ven van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop. Piet was een gewaardeerd lid van het gilde. 
Jarenlang is hij vendelier geweest. Hij heeft enkele tientallen jaren in de overheid gezeten en heeft een groot deel daarvan als archivaris en deken-schrijver opgetreden. Piet is altijd een actief lid gebleven. Als je iets wilde weten over het gilde kon Piet het je vertellen. De uitvaart met gildeëer was op zaterdag 16 september.

  25-sept 

 

 

 

Tiny Bogers koning gilde sint Antonius-abt Mierlo-Houtkoningspaar.2017

Op zondag 10 september 2017 is gildebroeder Tiny Bogers, opnieuw koning is geworden van het gilde in Mierlo – Hout. Samen met zijn gemalin Elma Bogers-Janssen gaan zij de komende twee jaar het gilde voor.

  25-sept 

 

 

 

 

Mario van den Elsen koning gilde Sint Leonardus Donk

Op zaterdag 9 september schoot Mario zich voor de derde maal tot koning van het gilde. 

Om 13.30 uur startte het officiële programma met de wijding van de vogel en een drievoudige rondgang om de koningsvogel. Gildeheer Franklin De Coninck, burgemeester Frank v.d. Meijden en de afgaande koning losten de eerste schoten, gevolgd door alle gildebroeders op volgorde van leeftijd.

Hierna werd de strijd aangebonden door een tiental gildebroeders. Al heel gauw, na het zestigste schot, werd het laatste stukje van de vogel neergehaald door onze gildecommandant Mario van den Elsen, die voor de derde keer de koningsketting kreeg omgehangen. 

http://www.gildesintleonardus.nl/fotos/kermis:FotosKermis-10/9

  25-sept 

 

Najaarsvergadering Kring Peelland

De najaarsvergadering op 21 oktober 2017 zal worden gehouden in Zaal de Weijers Terhofstadlaan 77  ingang in de Avennelaan. Parkeren is bij de Pauluskerk. Aanvang van de vergadering is om 19:00 uur.

Agenda:
1   Opening door de voorzitter
2   Agenderen van de agenda
3   Presentielijst en opgave woordvoerder
4   Mededelingen door de voorzitter
5   Notulen van de jaarvergadering
6   Post en eventuele secretariaatsmededelingen
7   Mededelingen penningmeester en bekendmaking kascontrole
8   Evaluatie hoofdmannenberaad en voornemen van het bestuur
9   Hoe verderop weg naar 2025
10 Juryhokjes en opslagruimte materialen
11 Oproep bestuursleden Kring-Peelland en Redactie voor de Gildetrom
12 Mededelingen Statuten en Huishoudelijkregelement
13 Rondvraag
14 Sluiting
Zoals afgesproken niet in Gildenuniform maar in gepaste kleding .

Secretaris Kring Peelland : Frans van der Burgt .

  3-okt 

 

Hoofdliedendag N.B.F.S. zaterdag 14 oktober in Den Bosch.

Deze dag vangt, zoals gebruikelijk, ’s morgens aan met een Plechtige Eucharistieviering in de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan met als Hoofdcelebrant Mgr. Drs. R.G.L.M. Mutsaerts. De opluistering is door het gilde St. Joris en St. Barbara uit Maarheeze.

De vertegenwoordiging door de gilden bedraagt maximaal 4 personen per gilde. Omdat op deze hoofdliedendag in het middagprogramma de jeugd weer ruim aan bod komt wordt gevraagd dit jaar zo mogelijk ook jeugdleden af te vaardigen.

Het ochtendprogramma bestaat uit:
09.30 - 09.45  uur:      Formeren van de gildestoet op de Parade in Den Bosch.
10.00 - 11.00  uur:      Eucharistieviering.

Het middagprogramma bestaat uit:

12.15 -  12.45 uur:      Verwelkoming en jaarrede door de voorzitter NBFS Jos Verbeeten met
                                    Huldiging van enkele verdienstelijke gildebroeders/-zusters.
12.45  - 14.15 uur:      Lunch en expositiebezoek.
14.15                          Korte informatie over het EST te Leudal 2018.
                                   Paul Spapens  over de manifestatie: Waterlinie.
                                   Jeroen van de Ven presentatie boekje “De gilden in de 21e eeuw”.
                                   Presentatie Jeugdcommissie.
                                   Napraten bij een drankje
             17.00 uur::     Einde hoofdliedendag.

Uitnodiging en Inschrijfformulier: Uitnodiging-Hoofdliedendag-2017.pdf

  25-sept 

 

DVD landjuweel Soest is uit.

Velen zullen met plezier nog terugdenken aan de stralende, gezellige en vooral ook geslaagde Brabantse Landjuweel Gildedag in Soest op zondag 3 september jl. Het Gildewezen heeft zich op een unieke wijze weer gepresenteerd en getoond dat zij hun plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland meer dan waard zijn.

Onze plaatselijk Videoclub Realtime heeft die dag met verschillende camera's opnamen gemaakt en deze verwerkt in een mooie DVD waarin naast de aankomst van de gilden, de indrukwekkende Massale Opmars, de Optochten, ook de verschillende wedstrijdonderdelen in beeld komen. Een mooie herinnering aan deze Gildedag is deze DVD geworden.

Zij biedt deze DVD aan tegen een prijs van € 9,50 ex verzendkosten. De DVD is op de Hoofdliedendag op 14 oktober in Den Bosch beschikbaar. Liefhebbers, geïnteresseerden moeten dan wel tevoren een exemplaar gereserveerd hebben. 
Afname op de Hoofdliedendag betekent dat er geen verzendkosten aan de orde zijn.
Bestellen kan via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  26-sept 

 

Landjuweel NBFS 2017 te Soest

Beste gildebroeders, gildezusters,

Afgelopen zondag 4 september mochten wij in Soest voor de tweede maal een Brabantse Landjuweel Gildedag organiseren. In alle vroegte bent u allen naar Soest gekomen en hebben wij samen met u (zoals uit de vele positieve en enthousiaste reacties blijkt) een unieke en zeer geslaagde Gildedag beleefd.

Het weer heeft daarbij natuurlijk een belangrijke rol gespeeld maar daarmee alleen bereik je dat natuurlijk niet. Soest was gastvrij en u genoot daarvan en gaf hen iets moois en indrukwekkends terug. In Soest hadden we er al twee weken activiteiten op zitten waarbij de belangstelling veelal overweldigend was. Dat bleek een goede basis ook voor dit eens in de zeven tot tien jaren te organiseren Gildedag in het kader van een Landjuweel.

Alhoewel we nog wel enkele weken bezig zullen zijn om alles af te ronden, willen wij u alvast verwijzen naar de nodige terugblikken waardoor ook u nog na kunt blijven genieten van deze bijzondere dag.

  • Op www.gildefeesten.nl onder fotoalbums treft u enige honderden foto’s aan die door onze organisatie zijn gemaakt van de diverse activiteiten op deze Gildedag. Dit fotoalbum is natuurlijk gezien de veelheid aan activiteiten op deze dag niet compleet.
  • Op de social media zijn diverse video’s, foto’s en ervaringen te zien en lezen. Wij hadden het gevoel dat de social media de afgelopen dagen ontploften met de veelheid aan impressies.
  • Via deze link http://www.gildesoest.nl/pdf/2017_Kranten_Gildedag1.pdf treft u een overzicht van de verschillende artikelen die de afgelopen week in de regionale dagbladen en plaatselijke weekbladen zijn verschenen over deze Brabantse Gildedag.
  • Via de link http://www.gildesoest.nl/pdf/uitslagenGildedag.pdf treft u een overzicht aan van de prijzen die zijn toegekend, zowel wat betreft de beoordeling tijdens de Optocht en als de wedstrijden die zijn georganiseerd op deze Brabantse Gildedag.

Wat betreft het prijzenzilver hebben wij niet alle prijzen kunnen uitreiken. Enerzijds was niet elke deelnemer meer op het gildeterrein in Soest aanwezig toen de prijzen werden uitgereikt, anderzijds moesten ook nog enkele schilden worden nabesteld. Dat laatste zal zo spoedig mogelijk gebeuren.

Wij proberen op de Hoofdliedendag in Den Bosch op 14 oktober a.s. alle nog uit te reiken schilden aan de gilden te kunnen overhandigen.

Verder hebben wij wegens logistieke verwerking de enveloppen met de wedstrijdformulieren met beoordelingen niet aan het eind van de dag kunnen meegeven aan u als deelnemende gilde/schutterij. Ook deze enveloppen zullen wij meenemen naar de Hoofdliedendag en aldaar aan u overhandigen. Mocht u tevoren al inzicht willen hebben in deze juryrapporten (met name vendelen, trommen en bazuinblazen) dan kunt u zich bij ons melden en zenden wij u alvast een scan toe.

Langs deze weg willen wij u danken voor uw bijdrage aan het welslagen van dit Landjuweel 2017 in Soest. Na 30 jaar wederom een succes. Iets waar we best trots op zijn, want het was natuurlijk geen makkelijke opgave. We hadden natuurlijk wel de uitdaging opgepakt om er naast een Soester feest ook een Brabants feest van te maken. En samen lijkt dat meer dan gelukt. Ook u en de federatiecommissies willen wij daarvoor danken.

Wij wensen u succes met al uw gilde-activiteiten en hopen dat het (Brabants) gildewezen een mooie en wellicht in sommige gevallen een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

De besturen van het Groot Gaesbeeker Gilde / Stichting Gildefeesten en Comité Landjuweel Soest 2017.

  25-sept 

Henk Daniels overleden

Op 2 september 2017 overleed gildebroeder Henk Daniëls van Henk Danielshet gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel op 69 jarige leeftijd. Henk was 46 jaar lid van het gilde. Hij is begonnen als vendelier. Later heeft hij de taak van vendelleider op zich genomen, wat hij altijd met verve heeft gedaan. Verder heeft hij vele jaren onze toenmalige jeugd begeleid. De laatste jaren heeft hij helaas vanwege zijn gezondheid niet meer actief deel kunnen nemen aan onze gildeactiviteiten. Op vrijdag 8 september wordt van Henk om 10.30 uur afscheid genomen in uitvaartcentrum De Groof, waarna hij in besloten kring gecremeerd zal worden.

  6-sept 

  

….beslommeringen…en broederschap.

Aan de bar in de kantine zitten enkele gildebroeders gezellig te keuvelen.
Jan; “ik ben lid van het gilde om te bekomen van mijn dagelijkse beslommeringen”.
Piet;” …en wij zijn bij het gilde om de gevolgen van de dagelijkse beslommeringen van onze mede-gildebroeders te helpen dragen…!!!!”

tekst: Piet van Velthoven 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.08.augustus.pdf

  6-sept 

Toegevoegd in rubriek Bestuur

Op de website was geen informatie over de geschiedenis van Kring Peelland.
In de rubriek BESTUUR is nu onder op de pagina ruimte ingericht
voor de geschiedenis van de Kring.

Als eerste is opgenomen "de beginjaren van Kring Peelland".
Veel leesplezier. De webmaster.

  24-juli 

  

Graag aandacht voor 

nota Succesfactoren en nota Herpositionering

Henk de Hair

 

Kringvoorzitter Henk de Hair wil u twee nota's onder de aandacht brengen. Deze nota's zijn geschreven om  de gilden te ondersteunen en zich voor te bereiden op de toekomst. 

 Nota Succesfactoren Succesfactoren-gilde.pdf

In deze nota staan vermeld de succesfactoren die enerzijds in de gesprekken van Henk met gilden en anderzijds in het kader van het onderzoek Toekomst 2025 als belangrijk naar voren zijn gekomen. De opsomming betekent niet dat niet elk gilde aan alle factoren moet voldoen om als geslaagd gilde aangemerkt te worden. Een ruime mix van externe en interne factoren is voldoende te achten om als gilde de toekomst met vertrouwen in te gaan.

 Nota Herpositionering "Modern gilde in de 21-ste eeuw"
      
Rapport--herpositionering---N.B.F.S.pdf

De bijdrage van de werkgroep “herpositionering” komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een logische stap om het eerder verschenen Manifest “NBFS op weg naar 2025” nader te concretiseren. Dat manifest en de rapporten van de commissio Mixta en de federatieve jeugdcommissie (Franje of Fundament) zijn daarbij de leidraad geweest. De werkgroep komt met een aantal aanbevelingen voor morgen en de verdere toekomst van de Brabantse sch

uttersgilden. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om het gesprek over de toekomst van het lokale gilde in gang te zetten. Met elkaar praten over de wijze waarop het lidmaatschap van het gilde meer aantrekkelijk kan worden voor diverse leeftijdsgroepen mannen en vrouwen en jongeren. De suggesties zijn ook bedoeld als leidraad voor de realisatie ervan.

De twee nota's zijn blijvend opgeslagen onder de Rubriek <BESTUUR>.

  22-juli 

 

Komende zondag 1 oktober Kringkampioenschappen 2017

Kringkampioenschappen 2017Elk jaar worden op de eerste zondag van oktober de kringkampioenschappen van Kring Peelland gehouden in het Brabants Wipschieten. De deelnemers aan deze wedstrijd zijn diegene die tijdens een van de kringwedstrijden het beste waren. Zij kampen op deze dag voor de Kringkampioenen van Kring Peelland 2017.

Tevens wordt er die dag een tweede wedstrijd gehouden voor alle geweerschutters, waarbij de winnaars weer mee mogen schieten op de Kringkampioenschappen van 2018.

 

 

 

 

 

Inschrijven voor de Jeugddag van Kring Peelland.

Wij nodigen alle jeugdleden van Kring Peelland uit voor onze jaaractiviteit Logo.Jeugd.2
in
 het najaar op 7 okotober. De datum van voorinschrijvingen is 1 juni. Dit is zo gepland zodat we 
eventueel andere kringen erbij kunnen betrekken. Definitief zouden we graag 29 juni de inschrijvingen willen hebben. <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Hopelijk zien we vele Peellandse jeugdleden verschijnen op die dag. 

Zie ook de bijgevoegde flyer: uitnodiging-jc.pdf

  21-mei 

 

 Gilde sint Leonardus viert kermis

De Beek en Donkse Kermis komt er weer aan. Zowel jong als oud kan zich uitleven op de verschillende attracties op het Piet van Thielplein. Maar ook het Gilde St. Leonardus heeft op kermiszaterdag 9 september een mooi programma op het schietterrein ’t Wipke. Het wordt beslist een heel spannende middag. Wie wordt de nieuwe koning van het gilde of schieten we deze keer ook voor een keizer?
Die mogelijkheid zit er dit jaar dik in, want twee gildebroeders staan hiervoor op de nominatie Jan Huijbers is vier keer koning geweest en Geert-Jan van Rixtel (Bzn) heeft zich twee keer achtereenvolgens tot koning geschoten. Als een van deze twee gildebroeders de vogel naar beneden haalt, wordt hij nu koning en zal hij in het lopende koningsjaar tot keizer (voor het leven) gekroond worden.

Zie: Nieuwsbrief-3-2017--Leonardus-Donk.pdf

  6-sept 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.07.juli.pdf

  2-aug 

 

 Ringsteken op Federatietoernooi VTBS 2017

Hierbij nodigt het Sint Jorisgilde Stratum u van harte uit om deel te nemen aan het federatietoernooi(VTBS) op 17 september 2017 te Eindhoven. Zoals gebruikelijk zal ook dit toernooi worden georganiseerd onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

In navolging op eerdere kringdagen zal na aloop van de wedstrijden in standaardrijden het ringsxteken met paarden gehouden worden. Wilt u als standaardruiter nog meedoen dan kan dat alsnog. Brief Ringsteken: uitnodiging-standaardruiter-federatietoernooi.pdf

Het verschuldigde inschrijfgeld dient u overe te maken. Het opgavenformulier van de te spelen marsen, voor de tamboers moeten uiterlijk 15 augustus op het vermelde adres binnen zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt zowel per individu als per groep 5 euro. Het totaalbedrag kunt u overmaken op bankrekening;  NL37RABO0150104561  ten name van het Sint jorisgilde Stratum, onder vermelding van uw gildenaam, adres en registratienummer. Het registratienummer van uw gilde vindt u in het vademecum van de NBFS. Meer gedetailleerde informatie kunt u ongeveer drie weken voor aanvang van ons verwachten.

Inschrijfformulieren : VTBS-toernooi.inschrijving.pdf

  2-aug 

 

Hans Witteveen overledenHans Witteveen

Op 16 juli is Hans Witteveen van het gilde sint Catharina Helmond overleden. Op vrijdag 21 juli heeft men van Hans afscheid kunnen nemen in crematorium Berkendonk. Op verzoek van de familie was dit alleen met gildeëer van zijn eigen gilde. Hans is 81 jaar geworden.

Meer lezen: Overlijdensbericht-Hans-Witteveen-17.07.2017.pdf   

  22-juli 

 

Bouke Boender koning gilde sint Catharina HelmondBouke Boender

Tijdens het jaarlijks koning-schieten op zondag 9 juli heeft gildebroeder-tamboer Bouke Boender zich tot koning van ons gilde geschoten. Bij het 99e schot wist Bouke de vogel naar beneden te halen en is daarmee de koning voor 2016-2017. Bouke is 20 jaar en sinds 2016 lid van het Gilde.

Meer lezen: Nieuwbrief-St.Catharinagilde-juli-2017.pdf

  22-juli 

 

 William van de Voort koning gilde sint Lambertus Someren-eind

Op zaterdag 24 juni schoot hoofdman William zich tot koning van het gildeP1070785 in Someren-eind. Oud-koning Piet van Velthoven heeft hiervan een verslag gemaakt. Een passage hieruit:

Na het oprapen van de restanten van de vogel geeft hij te kennen de titel “koning” te willen aanvaarden en volgt het ritueel, waaronder de handwassing en het omhangen van het zilvervest en de koningsvogel, dat behoort bij de installatie. Dan volgt de eedaflegging door de nieuwe koning met de hand aan het vaandel en het opspelden door hem van een herkenningsspeld bij de oud-koning. 
De vaandrig “overvendelt” de koning met het hoofdvaandel ten teken van erkenning van zijn waardigheid. Hiermee is de installatie voltooid. Deze werd geleid door de dekenschrijfster Riky, die volgens de statuten de functie van hoofdman dient waar te nemen bij diens “afwezigheid”. Riky is ook degene die koning William gaat vergezellen als zijn gemalin. 
Een kort gezellig samenzijn op het terrein en een rondje van de koning gaan vooraf aan de terugtocht naar het huis van de koning. Daar wordt als eerbetoon een vendelhulde gebracht  terwijl het voorzichtig begint te miezeren. Na afloop bedankt de koning allen voor deze hulde en zegt heel toepasselijk en uit het hart gegrepen; “Dit is geen regen, maar het zijn “de Broensen” [ooms, tante, broer en ouders], die nu daarboven zitten te lachen….”.

Meer lezen: Koningschieten-24-06-17-3.pdf

  22-juli 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.06.juni.pdf

  22-juli 

 

Hubert Engelen koning gilde sint Joris Deurne 

Kermismaandag 19 juni schoten de broeders en zusters om het Koningsschap. Na een lange strijd van 24 ronden wist uiteindelijk Hubert de vogel naar beneden te halen. Na 26 jaar is hij wederom koning van hetr gilde.

  19-juni 

 

Kringdag 2017 Someren

gilde someren

Beste gildebroeders en zusters,

We hebben een mooie en gezellige kringgildendag gehad. We willen alle medewerkers en ook alle gilden bedanken voor hun inzet om deze dag te doen slagen.

Bekijk het fotoalbum op onderstaande link. De foto’s zijn gemaakt door ’n toeschouwer Will Verhees die deze aanbood aan het gilde. Verdere foto’s o.a. van de plechtigheid in de kerk, kunt u ook nog vinden op : https://siris.nl/ onder FOTOALBUMS. Deze foto’s zijn te downloaden.
Bekijk het album: https://www.myalbum.com/album/hwCOp2X9wqhA
Of bekijk het album als fotoboek: https://www.myalbum.com/shop/photobook/hwCOp2X9wqhA

Veel kijkplezier. Frans Meeuws secretaris Stichting Organisatie Kringgildendag Someren 2017

Uitslagen wedstrijden

(12-6) Algemeen klassement  Algemeen-klassement-Kringdag-2017-Someren.pdf

(12-6) Onbekende beoordeling: Gedrag in de optocht
     Speciale-beoordeling-Kringdag-2017-Someren.pdf

(18-6) Prinsschieten:  Prins is Stijn van Veghel van het gilde sint Servatius Lieshout

(14-6) Standaardrijden     uitslagen-standaardrijden-ringsteken-2017-Someren.pdf

(12-6) Trommen en bazuinblazen
    Trommen-en-bazuinblazen-Kringdag-St-Joris-Someren-2017.pdf

(18-6) Vendelen    uitslag-vendelen-Someren11-06-2017.pdf

(12-6) Geweerschieten    Geweerschieten-11-juni-2017-Kringdag-Someren.pdf

(12-6) Kruisboogschieten  Kruisboog-op-Wip-Kringdag-2017-Someren.pdf

Deze uitslagen zijn ook terug te vinden in de rubrieken van de commissies.

IMGP4536

WORST: Kringpastor Paul Janssen had zich aangeboden om voor ons te bidden om mooi weer. Met een mandje worst toog het bestuur van de stichting SOKS op 24 mei naar Deurne, waar voor het Mariabeeld een gebed uitgesproken werd om mooi weer op 11 juni. Het is GEEN GARANTIE sprak Paul na het in ontvangst nemen van de worst. 

Bekijk het album en het gebed:

https://www.myalbum.com/album/xMopjILvz8tT 

  11-juni 

 

  

Film Ringsteken Kringdag Someren 2017

De link naar de film https://www.youtube.com/watch?v=fGictxY2c58
Deze link staat ook onder de rubriek Standaardrijden

  23-juli 

 

Bert Vorstenbosch nieuwe koning bij seniorenkoning

Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van senioren geweerschutters in Beek en Donk werd er ook geschoten om de koning. Bert Vorstenbosch was uiteindelijk de gelukkige winnaar en mag zich een jaar lang koning noemen van de senioren schuttersclub. 

  7-juni 

Aarle's Gildeweekend  19 en 20 aug

Doordat de kermis in Aarle-Rixtel verzet is, hebben de gilden dit jaar een andere invulling gegeven aan dat weekend.

logo margaretha AarleRixtelOp zaterdag 19 augustus wordt op het terrein van het Sint Margaretha gilde geschoten voor de dorpskoning 2017.
Iedereen vanaf 16 jaar met overleggen van een geldig legitimatie bewijs mag mee schieten voor de titel. De winnaar krijgt een prachtig beeld van een schietende gildebroeder. Dit beeld van keramiek is gemaakt door Jacques Merks uit Grave en is uniek in zijn soort.

Op zondag 20 augustus wordt geschoten om het koningschaplogo OLV AarleRixtel
van het Onze Lieve V
rouwe gilde op het Jan van Dooren terrein. 
Dit belooft weer een spannende strijd te worden tussen de gildebroeders. Wie wordt er de koning voor een periode van 3 jaar.

Poster: POSTER-GILDEWEEKEND.pdf

  24-juli 

 

 Kermistoernooi Kruisboog op Wip

Op zaterdag 5 augustus organiseert het gilde sint Agatha een vrije wedstrijd kruisboogschieten op de wip tijdens Boekel kermis. Deze wedstrijd zal plaats vinden bij het gildehuis Waterval 3a, 5427HL Boekel. (nabij het sportpark) Inschrijven van 13.00 tot 15.30 uur. Er wordt geschoten op de onderdelen personeel en kampioen. Inschrijfkosten € 4,00. 20 schoten op 4 masten. Kampioen (de 10-laatste schoten) krijgt het Zilveren Sint Agathaschild. Verdere nog enkele leuke prijzen.

  2-aug 

  

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.05.mei.pdf

  1-juni 

 

 

 Nieuwe broederschapsdragers bij de Deurnese Gildenbroederschapsdragers

Zondag 21 mei is er weer geschoten om de broederschapsdragers van de vier Deurnese gilden. De winnaars waren Hans van Someren van het gilde sint Hubertus Liessel en bij de jeugd Karel Verbaarschot van het gilde sint Antonius-abt Deurne.

  27-mei 

Gerrit Janssen koning gilde sint Agatha Boekelkoningspaar Gerrit en Maria 3

Voor de tweede achtereenvolgende keer schoot Gerrit Janssen uit Venhorst zich op zondag 7 mei tot Gildekoning 2017. Hij koos zijn echtgenote Maria weer tot zijn Koningin.

  21-mei 

 Inschrijven voor Federatietoernooi VTBS 2017

Hierbij nodigt het Sint Jorisgilde Stratum u van harte uit om deel te nemen aan het federatietoernooi(VTBS) op 17 september 2017 te Eindhoven. Zoals gebruikelijk zal ook dit toernooi worden georganiseerd onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

De inschrijfformulieren moeten uiterlijk 15 juni  bij ons binnen zijn.

U kunt deze inschrijfformulieren mailen naar; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of opsturen per post naar ; Boutenslaan 159A 5655TV Eindhoven

Het verschuldigde inschrijfgeld dient uiterlijk 15 juli 2017 in ons bezit te zijn. Bij latere ontvangst is deelname niet meer mogelijk. Het opgavenformulier van de te spelen marsen, voor de tamboers moeten 

uiterlijk 15 augustus op het vermelde adres binnen zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt zowel per individu als per groep 5 euro. Het totaalbedrag kunt u overmaken op bankrekening;  NL37RABO0150104561  ten name van het Sint jorisgilde Stratum, onder vermelding van uw gildenaam, adres en registratienummer. Het registratienummer van uw gilde vindt u in het vademecum van de NBFS. Meer gedetailleerde informatie kunt u ongeveer drie weken voor aanvang van ons verwachten.

Inschrijfformulieren : VTBS-toernooi.inschrijving.pdf

  21-mei 

Koningschieten bij gilde sint Lambertus Someren-Eind

Zaterdag 24 juni 2017 organiseert  het gilde weer het jaarlijks KERMISKONINGSCHIETEN en tweejaarlijks KONINGSCHIETEN op het schietterrein “De Kolenboer” aan de Boerenkamplaan (achter nr.79) te Someren Eind. 
Aanvang Kermiskoningschieten 14.00 uur en Koningschieten 15.00 uur.

  18-juni 

Jubilaris bij gilde sint Hubertus Liessel

Op 24 juni 2017 (St. Jan) viert Herbert Welten zijn 25-jarig jubileum.  Het gilde biedt hem een receptie aan om met de jubilaris een glas te drinken op zaterdag 24 juni van 19.00 - 20.30 uur in ‘Ons Gildehuis’ aan de Tramweg 29 te liessel.

  21-mei 

   

Koningschieten bij gilde sint Joris Deurne 

Op maandag 19 juni gaan de broeders en zusters van het St.-Jorisgilde strijden om het Koningsschap. De dag begint om 09.30 uur met een H. Mis in de St.-Willibrorduskerk samen met het St.-Antonius Abtgilde. Om 13.00 uur worden de eerste schoten gelost door pastoor Paul Janssen en burgemeester Mak.

De receptie van de nieuwe koning vindt plaats op zaterdag 1 juli (19.00 – 20.00 uur) in Zaal van Bussel, Sint Jozefstraat 77, 5753 AS te Deurne.

  1-juni 

  


Gezocht
Bestuurslid voor het kwartaalblad "De Gildetrom" 

Wat houdt de functie in?

Sinds 1 januari 2012 is Jan Leenders, gilde st. Agatha Boekel, afgevaardigde van kring Peelland in het bestuur van De Gildetrom. Hij verving toen Karel Berkhof van St. Servatiusgilde Lieshout.

Van elke kring is er één afgevaardigde; de secretaris (Peter Lathouwers uit Handel) en de voorzitter zijn extra bestuursleden.

Er wordt in principe 4x per jaar vergaderd, waarbij ook de hoofdredacteur aanwezig is. Deze vergaderingen vinden vrijwel altijd plaats in het gildehuis van het St. Catharinagilde in Eindhoven. Een zittingsperiode duurt normaal 4 jaar.

Alle reiskosten worden vergoed; daarnaast is er een vergoeding van € 50  per jaar.

Naast het bestuur van de Gildetrom is er een redactie. De redactie bestaat uit een hoofdredacteur, een reporter en van elke kring een redactielid (voor Peelland is dat Jeanne Pennings uit Aarle-Rixtel).

De redactie zorgt voor het verzamelen en schrijven van de artikelen. Daarna wordt het blad naar de drukker verzonden.

Voor meer informatie: zie de website van “De Gildetrom”: www.degildetrom.nl 

Geïnteresseerden voor deze functie kunnen zich melden bij het kringbestuur van Kring Peelland.

  29-april 

  

 Mededelingen Kringdag 2017 Someren

Nog ’n week en dan start de Peellandse Kringgildendag in Someren.gilde someren

OPTOCHTROUTE: Allereerst een kleine wijziging in de route van de optocht: Startplaats blijft Laan ten Roode (bij Cult. Centrum De Ruchte) maar we gaan dan de 2e straat rechts (Molenstraat). Op het einde RECHTS Keizerstraat en dan komen we weer uit op de oorspronkelijke route. Dit vanwege reconstructie op het einde van de Dorpsstraat, die naar verwachting niet op tijd klaar zal zijn.

AANRIJROUTE: In de bijlage de aanrijroute naar sportpark De Potacker en de route voor deelnemers aan de optocht. Zoals al eerder vermeld stapt iedereen MET attributen uit aan de Loovebaan thv Lidl ( groene pijl op de platte grond).

Aanrijroute.pdf   Potacker-platte-grond-.pdf

ALGEMEEN KLASSEMENT: Zoals gebruikelijk wordt er in Kring Peelland tijdens de optocht gejureerd in de onderdelen; Schoonste geheel, Ordelijkst geheel, Best gaand gilde en het dragen van het vaandel in de optocht. Na de massale opmars en het slangendefilé worden de vaandels nog beoordeeld door de jury in de presentatie. Inleveren vaandels tot een half uuir na afloop van het slangendefilé in de tent naast de eretribune.
De standaardpaarden met ruiters worden niet in de beoordeling van het algemeen klassement meegenomen. Zij worden tijdens de optocht afzonderlijk op hun gedrag door een jury beoordeeld. 

In het eindklassement krijgen de drie eersten van de Peellandse Gilden (21 gilden) en het eerste van de Gast Gilden (6 gilden) een prijzenschild. Alle andere gilden krijgen indien opgegeven een herinnerschild in volgorde van het resultaat algemeen klassement.

GEWEERSCHIETEN: Voor geweer-, koning en keizerschieten zorg voor een geldig legitimatiebewijs.

KRUISBOOGSCHIETEN: Door de grote deelname aan schutters (40 kring en 50 gast) en er slechts 5 bomen beschikbaar zijn, beginnen deze wedstrijden al zodra de eerste kruisbooggilden binnen getrokken zijn. De kruisboogschutters worden direct bij de schietbomen verwacht. Het inschrijven voor deze wedstrijd wordt beperkt tot een half na einde slangendefilé. Daarna is deelname niet meer mogelijk.

TROM EN BAZUINBLAZEN: De voorlopige indeling voor de wedstrijden.

voorlopige-indeling-Trom-en-Bazuin.pdf

RINGSTEKEN: Tijdens de jaarvergadering van de Commissie is het idee geopperd om de ruiters de gelegenheid te geven op de kringgildedag het ringsteken te beoefenen. Door de organisatie is daar meteen JA opgezegd en besloten om hieraan medewerking te verlenen. De organisatie van dit onderdeel zal worden verzorgd door de Commissie Standaardrijden Peelland. Alle deelnemende gilden, dus ook de gastgilden, kunnen deelnemen aan dit informele onderdeel. Er is een 1e prijs voor de beste ringsteker.

PRINSSCHIETEN: Tijdens de Kringdag gaat de kring voor het eerst Kring Jeugdprins schieten. Dit is alleen voor jeugdleden t/m 18 jaar van de Kringgilden. De organisatie is in handen van de commissie Jeugd.

JEU DE BOULES: Voor zowel de gilden als de bezoekers wordt een wedstrijd georganisserd in Jeu de Boules. Er zijn 8 banen ter berschikking en er worden prijzen ter beschikking gesteld. De wedstrijd vangt aan na afloop van het slangendefilé op de banen achter de kleedlokalen.

IMGP4536

WORST: Kringpastor Paul Janssen had zich aangeboden om voor ons te bidden om mooi weer. Met een mandje worst toog het bestuur van de stichting SOKS op 24 mei naar Deurne, waar voor het Mariabeeld een gebed uitgesproken werd om mooi weer op 11 juni. Het is GEEN GARANTIE sprak Paul na het in ontvangst nemen van de worst. 

Bekijk het album en het gebed: https://www.myalbum.com/album/xMopjILvz8tT 

  4-juni 

 

 

 

 Fietste Mee voor het goede doel in Beek en Donk

Oop de 2e Pinksterdag 5 juni is het weer zo ver. De route van de Fietste Meetocht staat weer in de steigers en is samengesteld door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk. Graag nodigen wij u van harte uit aan deze gezellige gezinsfietstocht deel te nemen. De fietstocht start weer bij de blokhut van de Scouting aan de Ijsweg 1 (achter de vroegere basisschool De Raagten) en wordt om 11.00 uur geopend door wethouder Frans van Zeeland. Men kan daar starten van 11.00 tot 13.00 uur Voor de Fietste Meetocht is een veilige route uitgezet van ongeveer 32 km met drie rustpunten.

Bij elk rustpunt wordt u iets lekkers aangeboden. De kosten hebben we erg laag gehouden t.w. € 3, per deelnemer. Kinderen beneden 12 jaar mogen gratis meefietsen Dit jaar zal ook de Mountain Bike-groep (ATB) meefietsen, maar zij hebben wel een eigen route vastgesteld. Wij hopen dat weer vele mensen uit heel Laarbeek en omgeving zullen deelnemen aan deze gezellige fietstocht. Stichting Goede Doelen Laarbeek.

Nieuwsbrief-2-2017-Fietste-mee.pdf

  4-juni 

 Donckese Wij-ing bij gilde sint Leonardus op Donk

De Donckse Wij-ing is op zondag 28 mei 2017 Een openlucht eucharistieviering bij de Leonarduskapel op de Donck, aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg). Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door Pastoor Jos Verbraeken en diaken/gildeheer Franklin De Coninck. Nieuwsbrief-1-2017-Donckse-Wij-ing.pdf

  21-mei 

 

 

NK vrije hand schieten in Lierop

Zondag 28 mei is het NK Vrije-hand schieten op de wipboom op schietterrein De Roovere in Lierop. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen of mee doen natuurlijk. Je moet dan wel lid zijn van de scherpschutters vereniging. De wedstrijd zal starten om 11.00 en eindigen rond 18.00. Poster-informatie-NK-2017.pdf

  21-mei 

 

Jubliarissen bij gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel

Het gilde Sint Margaretha uit Aarle-Rixtel oftewel de “Rooi schut” , heeft het voornemen om op zaterdag 3 juni a.s. weer haar jaarlijkse gildedag te houden. Dit jaar met een wel heel bijzonder tintje, gezien Henk Althuizen, Jos Biemans en Jack van Duuren 40 jaar lid zijn en Gerard van Ganzenwinkel, Ton Swinkels en Martien Wich 50 jaar lid zijn van onze vereniging.

Van 15.00 uur tot 17.00 uur is er voor genodigden en overigen gelegenheid om de jubilarissen te feliciteren in ons gildepaviljoen aan de Havenweg 6A.

  1-mei 

  

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.04.april.pdf

  1-mei 

 

NBFS Kruisboog op wip zondag 30 april 2017

Het gilde sint Joris Diessen organiseerde onder 20170430 152040 006auspiciën van de Noord-Brabantse federatie van Schuttersgilden het toernooi Kruisboog op wip. Negen Peellandse schutters namen deel aan dit toernooi. De schutters Peter Berkers en Dirk van de Ven van het gilde sint Antonius-abt uit Lierop behaalde het beste resultaat met 13 uit 15 onder moeilijke omstandigheden. Er stond die dag een verradelijke wind, die met vlagen van verschillende kanten kwam. Aan het toernooi hebben zo'n 80 schutters deelgenomen.

    1-mei 

 

Tweede overleg Kringdag 2017 Someren

Het bestuur en de commissies van Kring Peelland zijn uitgenodigd voor een tweede overleg Kringdag 2017 Someren. De bijeenkomst is op dinsdag 9 mei om 19:00 uur op Sportpark De Potacker Potakkerweg 12 in Someren.

  26-april 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.03.maart.pdf

  3-april 

 

 

NBFS Kruisboog op wip zondag 30 april 2017

Het gilde sint Joris Diessen organiseert onder auspiciën van de Noord-Brabantse federatie van Schuttersgilden het toernooi Kruisboog op wip. Naast federatiezilver wordt er afgekampt vanaf de 11 punters voor prijzen in natura.

Adres: Schuttersweide Sint Joris, Molenstraat 42A te Diessen 
Inschrijven: van 11.00 tot 14.00 uur in ons onderkomen op het terrein. Inschrijfgeld: €5,- p/p

  3-april 

 

Mededelingen kringbestuur dd. 11 maart

 Huub Manders onderscheiden in de orde "Auter en Heerd".

Tijdens de jaarverghadering van Kring Peelland werd afscheid genomen van bestuurslid Huubonderscheiding Auter en Heerd Manders. Hiuub werd onderscheiden in de hoogste graad van Kring Peelland met de medaille "Auter en Heerd" in het bijzijn van zijn echtgenote Tiny en zijn kinderen.

De voordracht is voor de onderscheiding is als volgt geformuleerd:

Gelet op zijn staat van dienst voor de gehele Kring Peelland met zijn 22 gilden, zijn eigen gilde sint Antonius-abt Deurne en de gezamenlijke 4 Deurnese gilden vinden wij het gerechtvaardigd om hem voor te dragen voor de onderscheiding “Auter en Heerd”.

Hij heeft zich zeer bijzonder verdienstelijk gemaakt door vele zaken aan te pakken.
- Zijn inzet  om de ”Brabantse Avonden” tijdens de viering van 75-jaar Kring Peelland te doen slagen.
- Het werven van donaties voor de jeugd van Kring Peelland voor opzetten van activiteiten.
- Na zijn aftreden als bestuurslid in 2012 is hij tijdelijk waarnemend bestuurslid geworden om de plek op te vullen van Theo van Woerkom vanwege zijn ziekte. Doordat het Kringbestuur in 2014 onderbezet was, heeft hij zich nogmaals voor één periode kandidaat gesteld. 
- Het proberen in te vullen van de Kringdagen voor 2016 tot en met 2019 door de gilden actief te benaderen om een Kringdag te gaan organiseren.
- Door zitting te nemen namens het Kringbestuur in de organisatie van Kringdag 2016 Vlierden.

Als een van de weinige is hij bijna altijd aanwezig namens de Kring en Kringbestuur bij recepties, jubilea en begrafenissen van gildeleden  zowel binnen de kring als de federatie.

Naast zijn taak als bestuurder van Kring Peelland vanaf 2000 is hij lid van de Kringcommissie SAT.
Hij is en blijft een hoeder van de tradities en regels binnen de Kring. Door aanwezigheid en adviezen attendeert hij op zijn manier de gildeleden op dwalingen.

Binnen de samenwerking van de vier Deurnese Gilden heeft hij altijd geijverd voor verbroedering en  samenwerking. Sinds de eerste bijeenkomst in 1981 heeft hij nauwelijks een overleg gemist. 
Er zijn sindsdien 141 bijeenkomsten gehouden in 35 jaar. De samenwerking van de vier gilden is voor hem ook de
 drijfveer geweest om zitting te nemen in het kringbestuur.

Huub en Tiny MandersIn zijn eigen gilde sint Antonius-abt Deurne is hij 35 jaar dekenschrijver geweest. Hij is hiervoor door zijn gilde benoemd tot Ere-Deken-Schrijver met de nadruk op schrijver. Hij is nog steeds als bestuurslid aan het gilde verbonden.

Gelet op de toekenning van “Erelid” tijdens zijn aftreden als bestuurslid in 2012, is de titel erelid sober ten opzichte van zijn verdienste voor het gehele gildewezen. Al deze verdiensten afgezet tegen de in het verleden uitgereikte onderscheiding van “Auter en Heerd” zijn de commissie van toekenning en het kringbestuur van mening dat deze aanbeveling rechtvaardigd Tiny en Huub Manders                        is.


 

 Nieuwe Gildekaars Kring Peelland gewijd.

gildekaars

Tijdens de eucharistieviering vooraf aan de jaarvergadering werd door Kringpastor Janssen de nieuwe Gildekaars gewijd. Deze kaars staat in de bedevaartsplaats Ommel en kan op verzoek worden ontstoken indien een gildebroeder of zuster ernstig ziek is of overleden. 
Elke zondagmorgen zal tijdens de eredienst de kaars branden. Op verzoek kan deze op andere tijstippen worden onstoken. De contactpersonen hiervoor zijn: 
         als eerste te benaderen Koster A.v.d.Ven tel. 0493-695419
         of bij zijn afwezigheid Kapelaan Overbeek tel. 0493-691415 

 Jaarverslag 2016 is samengesteld.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt door het kringbestuur en de kringcommissie een jaarverslag samengesteld. Deze blijft de komende jaren te downloaden in de Rubriek <Jaarverslagen>. In deze rubriek worden ook de aangeleverde jaarverslagen van de gilden opgeslagen.
Jaarverslag.Kring.Peelland.2016.pdf   Zie ook <jaarverslagen>.

Tip: Kijk ook eens in de rubriek <archief medelingen>. Hier zijn ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar, welke zijn ingestuurd voor de website, nog te bekijken.

Adressenlijst Kring Peelland.

De lijst met adresssen in de rubrieken <Bestuur> en <Gilden> is weer aangepast en geupdate. Zijn er wijzigingen geeft dit dan door aan het Bestuur of de Webmaster.

  11-mrt 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.02.februari.pdf

  11-mrt 

 


GEEN Hoofdliedendag NBFS op 8 april

Door omstandigheden gaat de aangekondigde hoofdliedendag op 8 april in het provinciehuis in Den Bosch niet door.

  22-mrt 


 

 Expositie Salvator Mundi Oeffelt 8-9 april

 Ter kennisgeving zie schrijven: persbericht-expositie-Salvator-Mundi.pdf

  18-feb 

 

 Aanmelden Jeugdtoernooi Kempenland zondag 28 mei 2017

Hierbij de uitnodigingbrief met aanmeldformulieren voor het Jeugdtoernooi van Kring Kempenland op zondag 28 mei 2017 bij het Sint Jorisgilde te Budel. Deze keer voor het eerst in de geschiedenis zijn ook de jeugdige gildebroeders en –zusters van gilden uit de andere kringen van harte welkom en kunnen meedingen naar de prijzen!!

Een oproep aan de gilden dit kenbaar te maken aan de jeugd, hen een moment te geven waarbij ze onderling hun krachten kunnen meten en zich verbroederen.

uitnodiging-jeugdtoernooi-2017.pdf   Inschrijfformulieren-jeugdtoernooi-2017.pdf

   8-nov 

 

 3 jubilarissen gilde sint Willibrordus Vlierden

Vorig jaar waren Hennie Fransen, Peter-Paul Fransen en jubilarissen vlierdenHenk Venner 40-jaar actief als gildebroeder en hebben het Vlierdens gilde tot buiten de dorpsgrenzen uitgedragen. Ze zijn allen begonnen als vendelier, prijzen in het vendelen behaald en een of meerdere keren koning van het gilde geweest.

Door het uitlopen van de kringgildedag is de viering van hun jubileum uitgesteld. Komende zaterdag 25 maart zullen zij gehuldigd worden. Het gilde biedt hen een receptie aan van 18:30 tot 20:00 in MFA ’t Huis. Iedereen is van harte welkom om het glas met hen te heffen.

  19-mrt 

  

Vergaderstukken jaarvergadering KNTS

logo.KNTS

De jaarvergadering wordt gehouden op maandag 27 maart 2017 in zaal 
’t Vrijthof
, Molenstraat 6 te Oirschot aanvang 20:00 uur.

20170327-Agenda-jaarvergadering.pdf   

20161128-Notulen-ledenvergadering.pdf    

  18-mrt 

 

Bestuurswisselingen bij gilde sint Servatius Lieshout

Op 7 maart hield het gilde de druk bezochte ledenvergadering. 2 nieuwe leden werrden aangenomen Ellen Swinkels en Marcel Oerlemans. Het gebeurt bij het Lieshoutse Gilde nog altijd op de zelfde manier als 500 jaar geleden. De meeste mensen konden niet lezen of schrijven. Om toch te kunnen stemmen werden er erwten en bonen in een zak gedaan. Was je vóór dan grabbelde je in de zak tot je een boon had gevonden (deze is veel groter dan een erwt) en gooide deze dan in een andere zak. Nadat de stemming was voltooid werden de bonen en erwten geteld. Waren er meer bonen dan erwten dan was je er in gestemd. Er werd ook wel gezegd hij is er in geboond.

Ook moest er gestemd worden voor nieuwe bestuursleden. Willy Schrama wou na 11 jaar in het bestuur te hebben gezeten plaats maken voor iemand anders. Klaas van de Zanden werd met algemene stemmen aan genomen. Ook secretaris Jan van de Laar was niet herkiesbaar, deze functie werd overgenomen door Gerard Verhoeven.

  18-mrt 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.01.januari.pdf

  18-feb 

   

Hoofdliedenberaad op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Deurne.

Het hoofdliedenberaad 2017 zal worden gehouden op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Milheezerweg Deurne aanvang 20:00 uur. Hoofdmannenberaad-2017.pdf

  11-mrt 

 

Sjaak Cortooms van gilde Onze Lieve Vrouw Lierop overleden016

Sjaak was een zeer gewaardeerd lid van ons gilde. Jarenlang is hij standaardruiter geweest en heeft hij zich ingezet voor de kringcommissie standaardrijden. Twee maal heeft hij zich tot koning geschoten. Jarenlang in het bestuur van ons gilde gezeten.

Graag wil de familie u uitnodigen om bij zijn afscheid aanwezig te zijn. De uitvaartsdienst is op vrijdag 24 februari om 10:30 uur in de parochiekerk H.Jesus te Lierop.

U als afgevaardigde van gilden uit kring Peelland wordt om 09:30 verwacht bij gildehuis zaal N. van Oosterhout aan de van Dongenstraat 18 in Lierop, waar u ontvangen wordt met een kop koffie. 

  21-feb 

 

Mededelingen kringbestuur dd.18 febr

Overlijden Henk Habraken.

Henk is na een kortstondige ziekte overleden. Omdat wij, maar ook de meeste gilden een goede herinnering hebben aan Henk en bovendien veel gilden in het verleden van zijn zang en koor hebben genoten - denk aan de hoofdliedendagen - wordt via deze weg alle gilden in kennis gesteld van zijn overlijden. Bijgaand treffen jullie een rouwkaart aan.
Rouwkaart-Henk-Habraken.pdf

Jaarverslag 2016 is samengesteld.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt door het kringbestuur en de kringcommissie een jaarverslag samengesteld. Deze blijft de komende jaren te downloaden in de Rubriek <Jaarverslagen>. In deze rubriek worden ook de aangeleverde jaarverslagen van de gilden opgeslagen. Jaarverslag.Kring.Peelland.2016.pdf   Zie ook <jaarverslagen>.
Tip: Kijk ook eens in de rubriek <archief medelingen>. Hier zijn ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar, welke zijn ingestuurd voor de website, nog te bekijken.

Jaarvergadering 2017 op zaterdag 11 maart in het MFA in Vlierden.

De dag begint met een bijeenkomst om 9:30 uur in het MFA Pastoriestraat 20B in Vlierden. Waarna de eucharistieviering in de kerk met voorganger Kringpastor Paul Janssen. Daarna de koffietafel en om 12:00 uur aanvang van de jaarvergadering.
De vergaderstukken: 
Uitnodiging-jaarvergadering-2017-Vlierden.pdf
notulen-najaarsvergadering-05-november-2016-Kring-Peelland.pdf
Deelname-koffietafel-jaarvergadering-2017.pdf

Hoofdliedenberaad op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Deurne.

Het hoofdliedenberaad 2017 zal worden gehouden op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Milheezerweg Deurne aanvang 20:00 uur. 

Adressenlijst Kring Peelland.

De lijst met adresssen in de rubrieken <Bestuur> en <Gilden> is weer aangepast en geupdate. Zijn er wijzigingen geeft dit dan door aan het Bestuur of de Webmaster.

  18-feb 

Cursus Training Bazuinblazen 

Jongstleden zaterdag 28 januari is er een goed gesprek geweest in Gemonde, over de voortgang van de opleiding ‘Trainer bazuin’.

Alphons van Stenis uit Vlijmen, dirigent, docent, trompettist en jurylid, wil zich met kennis van zaken en met enthousiasme gaan wijden aan de taak om, door middel van een goede opleiding, de kwaliteit en de kwantiteit van het bazuinblazen in de schuttersgilden in Brabant te stimuleren. Laten we deze kans aangrijpen, en met goede afspraken de opleiding regelen en invullen. 

Zie schrijven:  Trainer-bazuinblazen-2017.pdf

  18-feb 

 

Jubilarissen bij gilde Onze Lieve Vrouwe van de Zeven Weeën Lierop

OLV.LieropOp 11 maart 2017 vieren we het feit dat  de Gildebroeders Frits Maas 70 jaar, Frans van de Ven 60 jaar, Wim van de Ven 60 jaar,  Hoofdman Thieu Scheepers 50 jaar en Deken Jan van Seggelen 50 jaar Gildebroeder zijn.

Wij nodigen u hierbij uit om samen met de jubilarissen een glaasje te komen drinken tijdens de receptie, welke wij hen aanbieden op zaterdag 11 maart 2017 van 19.00 tot 20.30 uur in ons gildehuis zaal van Oosterhout van Dongenstraat 18 te Lierop.

  18-feb 

 

Jaarvergadering commissie Trommen en Bazuinblazen

Logo.Trommen.BazuinblazenDe jaarvergadering op zondag 29 januari 2017 werd gehouden op het Thijs en Marioschietterrein 't Wipke Zwinkelweg Beek en Donk.
Van de 22 gilden waren 19 gilden aanwezig en 1 gilde had zich afgemeld. Het was een ongekende hoge opkomst. Tijdens de jaarvergadering trad 
na 21 jaar Thijs de Haan van het gilde sint Willibrordus Bakel af. Zijn plaats wordt opgevuld door Mario Bouwmans van het gilde sint Lambertus uit Someren-Eind. 

   29-jan 

  

 

Jaarvergadering commissie Vendelen

Bij deze de notulen van de jaarvergadering 2016 en de uitnodiging voor de jaarvergadering op zondag 5 februari 2017 in Café zaal “Bij van Dijk”.DORPSTRAAT 18 tegenover de kerk in Aarle-Rixtel en begint om 10:30 uur.

agendajaarvergadering2017.pdf   Notulen.vendeliersvergadering.2016.pdf

 Graag even uw aandacht voor het volgendeLogo.Vendelen

De vendelcommissie is druk opzoek naar vendeliers die zich willen opgeven voor jurylid, voor het jureren van de vendelwedstrijden. Hierbij willen wij u vragen als er vendeliers binnen uw gilden interesse hebben om jurylid te worden.

Wat houd jurylid zijn in?

Als jurylid van onze kring (Peelland), ga je op de gildefeesten van de andere kringen uit brabant de vendelwedstrijden jureren. Hierbij wordt natuurlijk wel rekening gehouden met afstand naar het gildefeest.

Voor het jureren op een gildefeest ontvangt het jurylid €35 als vergoeding en wordt er drinken tijdens de wedstrijden verzorgt, met een lunchpakketje.

Mag ik jurylid worden?

Iedere vendelier die uitkomt in de C klasse of hoger mag zich opgeven als jurylid. 
Voor de juryleden die in de C klasse zitten mogen alleen het klassiek vendelen jureren. (VZA, C, Jeugd < 12 - 13t/m 15). de Juryleden in de klasse B en A mogen alle klasse jureren.

Ik wil jurylid worden!

Als je je graag wil opgeven als jurylid kan je dit per mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , telefonisch : 06-47675736 of tijdens de jaarvergadering van 5 februari 2017.

   23-jan 

 

Uitslagen Trom, Bazuin en Vendelwedstrijden Kringdag 2016

Logo.Trommen.BazuinblazenDe trom en vendel commissie hebben de organisatie op zich genomen om deze wedstrijden indoor te gaan afwerken.Op zondag 22 januari werden de wedstrijden gehouden in Sporthal Den Dreef in Aarle-Rixtel.

 Logo.Vendelen
Nadat kringvoorzitter Henk de Hair deze dag geopend had, begonnen klokslag kwart over een de wedstrijden. Om vier uur waren alle wedstrijden geeindigd. De jeugd, maar ook ouderen hebben zich ondertussen kunnen vermaken door het schieten met de vlakboog (kruisboog) op doel. Om half vijf konden ook de laatste prijzen van Kringdag 2016 worden uitgereikt.
Alle jeugdige deelnemers, behalve die met zilver naar huis gingen, ontvingen van de organisatie uit Vlierden een fraaie herinneringsmedaille. Tevens was voor elke jeudige deelnemer een oorkonde van deelname aan Kringdag 2016.

De jeugdcommissie in samenwerking het gilde sint Willibrordus Vlierden organiseerden de vlakboogwedstrijd voor de jeugd, welke gewonnen werd door Thijs Geene van het gilde Onze Lieve Vrouwe Aarle-Rixtel.

Logo.Jeugd.2Alle konden terugblikken op een zeer gezellige en geslaagde dag. Met overhandigen van het Kringvaandel aan het Kringbestuur werd de Kringdag 2016 Vlierden op een waardige wijze afgesloten.

De commissies Trommen en Bazuinblazen, Vendelen, Jeugd en organisatie Kringdag 2016 Vlierden.

Uitslagen van 22 januari: 

Uitslag-vlakboogschieten.Vlierden.2016.pdf
Uitslag-Trommen-en-Bazuinblazen.Vlierden.2016.pdf
Uitslag-vendelen.Vlierden.2016.pdf

   23-jan 

 

Henk van der Velden in commissie geweerschieten

Tijdens de jaarvergadering van de commissie was Thjeu Knapen aftredend en niet herkiesbaar. Thjeu heeft 25 jaar trouw zijn diensten aangeboden aan de commissie geweerschieten waaronder lange tijd het beheer van de kas. Voor zijn inzet is hij benoemd tot erelid van de commissie. In zijn plaats is gekozen Henk van der Velden van het gilde Onze Lieve Vrouw Aarle-Rixtel. Angel van Moorsel was herkiesbaar en eveneens gekozen.

  15-jan 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.12.december.pdf

  9-jan 

 

Mededeling van het Kringbestuur

Maandag 6 februari is het jaarlijkse overleg kringbestuur met kringcommissies in het gildepaviljoen van het St Margarethagilde Aarle-Rixtel aan de Havenweg.
Agenda:  Uitnodiging-Kringbestuur-en-Comm-6-februari-2017.pdf

Zaterdag 11 maart is de jaarvergadering van de kring in MFA 't Huis te Vlierden.

Donderdag 16 maart zal het Hoofdmannenberaad gehouden worden bij gilde st. Antonius-abt in zaal v.d. Putten Deurne.

  9-jan 

 image002

Het gilde Sint Ambrosius Loon op Zand organiseert op zondag 19 februari 
een 
handboog doel wedstrijd voor de jeugd.

Dus heb jij een boog en bent jonger dan 17 jaar en vindt je het leuk om te schieten 
kom dan op zondag middag 19 februari naar ons gildehuis. Dan kun je leeftijdsgenoten ontmoeten van andere gilden die ook met handboog op doel schieten. Het zou super zijn als je komt dan maken we er een gezellige middag
van. En kun je de middag misschien afsluiten met een prijs, al is de hoofdprijs voor iedereen hetzelfde. Dat zijn de nieuwe vriendschappen tussen de jeugd gilde leden.

Adres is klokkenlaan 50 Loon op Zand inschrijven uiterlijk tot 31 januari 2017.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   9-jan 

 

Jaarvergadering commissie JEUGD 

Logo.Jeugd.2De jaarvergadering op 11 dec in de gildekamer van het gilde sint CatherinaBinderen 6 Helmondwaren slechts 7 van de 22 gilden vertegenwoordigd.
Het is jammer, dat zo weinig gilden de steun betuigen aan de commissie jeugd om ook hun jaarvergadering bij te wonen.

De commissie is in samenstelling vernieuwd en bestaat uit 6 personen onder voorzitterschap van Chislaine Peters van gilde sint Catherina Helmond. Zie ook rubriek Jeugd.

   11-dec 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.11.november.pdf

  10-dec 

(Update)

Trom, Bazuin en Vendelwedstrijden Kringdag 2016

Logo.Trommen.BazuinblazenDe uitgestelde wedstrijden konden ook op 4 september door weersomstandigheden niet doorgaan. Echter van uitstel komt afstel is geen sprake. De trom en vendel commissie hebben de organisatie op zich genomen om deze wedstrijden indoor te gaan afwerken.

Op zondag 22 januari worden de wedstrijden gehouden in Sporthal Den Dreef in Aarle-Rixtel aanvang 13:00 uur.

Tussen 12:00 en 12:30 aanmelden en inleveren pasjes. Logo.Vendelen
Om 13:00 opening wedstrijden en om 13:15 uur aanvang wedstrijden.
De prijsuitreiking wordt verwacht omstreeks 16:30 uur

De jeugdcommissie heeft hun medewerking toegezegd en voor de jeugd zullen dan ook enkele activiteiten worden aangeboden.

Logo.Jeugd.2We hopen dat de opgegeven deelnemers voor Kringdag 2016 Vlierden dan van de partij zijn. Aan het weer zal het dit keer niet liggen. Mocht er veranderingen zijn in de opgaven meldt dit dan bij de betreffende commissie. Laten we Kringdag 2016 op een waardige wijze afsluiten. We hopen dat vele supportrers ook in gildeuniform aanwezig zullen zijn.

De commissies Trommen en Bazuinblazen, Vendelen, Jeugd en organisatie Kringdag 2016 Vlierden.

Indeling van Trommen en Bazuinblazen:
Trom-en-Bazuin-tijdindeling-veld-1.pdf  Trom-en-Bazuin-tijdindeling-veld-2.pdf

Indeling van Vendelen:vendeltijden-22-januari-2017-1.pdf

  9-jan

 

Keizer Ties van der Linden onderscheiden.   Keizer Ties van der Linden

 Op 26 november is  keizer Ties van der Linden van gilde sint Joris Someren tijdens het investituurkapittel van de Nobele Orde van de Papegay onderscheiden met de Gouden Medaille.

Deze uitreiking vond plaats in het stadhuis van Gent. Deze medaille werd hem uitgereikt voor zijn verdienste voor het gilde tijdens zijn 40-jarig broederschap waarvan al meer   dan 35 jaar keizer.

  10-dec

 

 Jaarvergadering commissie standaardrijden

Hierbij de uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie standaardrijden op donderdag 19 januari 2017 aanvang 20:00 uur. Evenals de vorige keren is de bijeenkomst in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur)

170119--agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf

  21-dec

 

 

kerstwens

Beste Gildezusters en Gildebroeders,

Een gezond, warm en sportief Gildejaar 2017 gewenst.

 Namens de Overheid van Gildekring Peelland

Frans van der Burgt Deken-schrijver

   21-dec

 

 Jubilarissen bij gilde sint Antonius-abt Deurne

Zaterdag 14 januari vieren Nol Bekkers 50-jaar, Theo Willems, Peter Aldenzee en Jan Manders 40-jaar, Bert Thijssen 25 jaar bij het gilde zijn. Hun wordt een receptie aangeboden in gildehuis Zaal van der Putten Milhezerweg in Deurne. De receptie duurt van 19:00 tot 20:00 uur.

  9-jan

Jaarvergadering commissie Geweerschieten

Bij deze de notulen van de jaarvergadering 2016 en de uitnodiging voor de jaarvergadering op zondag 15 januari 2017 in MFA 't Huis Vlierden aanvang 10:00 uur.

Agenda-jaarvergadering-17.pdf  Notulen-jaarvergadering-2016.pdf

  21-dec

 

Coördinator Cor van Dijk overledenIMG 4700

Cor werd op 19 april van dit jaar nog tot Coördinator van de vier Deurnese gilden benoemd. Na een kort ziekbed is hij op 15 december overleden. De vier gilden waren zeer vereerd, dat hij de functie van coördinator op zich wilde nemen. We zullen Cor missen. Gedreven en zeer sociaal zo hebben wij hem mogen ervaren. Dinsdag 20 december is de uitvaartdienst in Deurne.

De vier Deurnerse gilden.

  16-dec

 

Herman Bouwmans nieuwe koning in BakelKoning 2016 Herman Bouwmans

Maandag 7 november vierde het st. Willibrordus gilde uit Bakel haar jaarlijkse teerdag. Dit jaar een speciale dag, omdat we 2 jubilarissen hadden en er weer geschoten werd voor een nieuwe Koning voor de komende 3 jaar. De jubilarissen waren: Jos de Groot en Toon Jacobs beide 40 jaar gildebroeder.

Na een spannende strijd, was het Herman Bouwmans die zich met het 167e schot zich tot Koning schoot.

Kapitein Jos de Groot vroeg hem of hij het Koningschap aanvaarde en dat deed hij maar al te graag. Herman en de twee jubilarissen mochten vele felicitaties in ontvangst nemen.

  8-nov

Patroonsdag bij het Gilde Sint leonardus op Donk

Voor het verslag zie http://gildesintleonardus.nl/nieuws

  8-nov

Sint Servatius Gilde Lieshout eert de overleden leden

Donderdag 3 november was het druk bij het paviljoen op de Beemdkantherdenkingsschild1 bij het Sint Servatius gilde. De overheid van het Gilde had familieleden van overleden Gildebroeders uitgenodigd om een zilveren plaatje te bevestigen op een herdenkingsschild, ter nagedachtenis aan hun gestorven broeders.

Dit Herdenkingsschild dat gemaakt, en geschonken is, door kunstenaar Bart Jansen uit Beek en Donk heeft een ereplaats gekregen in het paviljoen. Vele uren van noeste arbeid gingen vooraf om uiteindelijk te komen tot dit fantastisch resultaat.

Maar het mag er dan ook zijn, Bart en zijn gezin waren apetrots toen zij waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Hij glunderde helemaal toen hij een fotoboek kreeg aan geboden van het kunststuk in wording.

Pastoor Arie Wester die voor aanvang van de ceremonie mooie woorden had gesproken zei dat het Gilde geen beter moment had kunnen kiezen vlak voor Allerzielen. Het siert het Gilde dat ze op deze manier om gaan met hun overleden Broeders. De families van hun overleden Partners / Vaders, waren enorm vereerd met deze geste.

Op de foto het herdenkingsschild met boven in de zilverenplaatjes met de namen van de overleden Broeders.

  8-nov

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.10.oktober.pdf

  2-nov

 

Schutterij der Colveniers Helmond heeft een eigen website

Als laatste van de 22 Pellandse gilden heeft De Schutterij der Colverniers in Helmond een website geïntroduceerd. www.colveniers.nl  

23-okt

 

Logo.Jeugd.2

Jaarvergadering commissie JEUGD

Graag nodigen we iedereen uit bij de gildekamer van het gilde st. Catherina Helmond. Die zich bevind op Binderen 6 Helmond achter de scouting. De vergadering is 11 december om 11:30.

Agenda: agenda-jaarvergadering-Jeugdcommissie-11--12-2016.pdf

  8-nov

 

Jubilarissen bij schutsgilde in HelmondCCI01112016

Op zaterdag 26 november viert het gilde het gildejubileum van 3 van hun gildebroeders. Dat doen zij tijdens de viering van de jaarlijkse Catharinadag. De jubilarissen zijn Jan Verspaget (60 jaar), Eef Luijben (50 jaar) Ted Hegeman (40 jaar).

De receptie is van 17:00 tot 19:00 uur in de Gaviolizaal Torenstraat 36A te Helmond.

  1-nov


Ledenvergadering KNTS

logo.KNTSOp maandag 28 november 2016 beleggen wij een ledenvergadering. Deze wordt gehouden in 't Vrijthof te Oirschot en vangt aan om 20.00 uur. De vergaderstukken worden jullie toegezonden op dinsdag 15 november 2016.

Stukken voor de vergadering:
20161128-Agenda-ledenvergadering.pdf
             20151130-Notulen-ledenvergadering.pdf  20160404-Notulen-jaarvergadering.pdf
             20161128-Begroting-2017.pdf                   20161128-Huishoudelijk-reglement-tekenen.pdf

  15-nov


 

Presentatie Landjuwelen 2017

Tijdens de hoofliedendag op 8 oktober presenteerden de landjuwelen hun programma's. Twee landjuwelen in 2017. Zondag 25juni is het Landjuweel van de Gellderse schutterijen in Oud Dijk (Gld) en Zondag 3 september is het Landjuweel van de Brabantse gilden in Soest.
Beide organisaties werken nauw samen, vandaar de gezamelijke presentatie.

Presentatie-Landjuweel-Hoofdliedendag-2.017-3.pdf 
Brochure-Landjuweel-Def-20161008.pdf

  10-okt

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.09.september.pdf

  10-okt

 

 

Toon Thijssen koning gilde sint MargarethaToon Thijssen

Op kermismaandag 22 Augustus is er bij het Margaretha Gilde geschoten voor het koningschap. Hiervoor hadden zich 3 kandidaten opgegeven nl. afgaande koning Harrie van Ganzenwinkel, Ed Vincent en Toon Thijssen.

Volgens de kenners zou hij rond het 150ste schot vallen. Er werd die middag geschoten met klein kaliber. De vogel hield het toch wat langer vol, want het was Toon Thijssen die met het 231ste schot zich kroonde met het koningschap voor een periode van 3 jaar.

  4-okt

 

Harrie Vestjens koning bij gilde sint Joris Someren

Bij het twee jaarlijks koningschieten op zaterdag 24 septemberKoning Harrie Vestjens
is
Harrie Vestjens de nieuwe koning geworden. Hij was al twee keer eerder koning van het gilde; van 1990 tot1992 en van 1998 tot 2000.
Bij het schieten om de erekoning was het Riek Engelen, die de vogel neer haalde.
Ook bij de jeugd werd gestreden om de titel Jeugdkoning(in). Het was uiteindelijk Jeri Bekkering (10 jaar) die de titel in de wacht sleepte.

  26-sep

 

 

Bas van Pelt winnaar op Federatietoernooi BoxmeerIMG 20160918 WA0006

Het Sint Servatius Gilde is trots op Jeugdvendelier Bas van Pelt, die op de federatie kampioenschappen te Boxmeer een eerste prijs behaalde in vendelen klasse jeugd.

  21-sep

 

 Kruisboog Koppel wedstrijd als afsluiting

In navolging van vorig jaar werd de wedstrijd dit jaar op woensdag 14 september verschoten in Boekel. Eerst schieten alle SAM 1233schutters hun 15 pijlen. Dan wordt er geloot, wie bij wie komt; het koppelen. Zijn er gelijk aantal punten met een ander koppel dan wordt er afgekampt.

Paul Kosters uit Someren-Eind en Thijs Sanders uit Boekel werden gekoppeld en na afkampen werden zij eerste. En een tweede plaats was voor Bert Vorstenbosch en Jan Weren.

De derde plaats was voor Gerrit Janssen en Goen Vorstenbosch. Peter Berkers en Hannie van de Ven werden vierde na afkampen om de derde plaats.

20-sep

 

Geert-Jan van Rixtel(Bzn) weer koning van het St. Leonardusgilde

Nadat het gilde St. Leonardus uit Beek en Donk op vrijdagavond 9 september 2016 de kermis hadDSC04231 2 geopend, volgde op zaterdag 10 september tijdens een zonovergoten dag een erg druk programma, waarbij met veel spanning werd uitgezien naar de nieuwe koning van het gilde.

Al vroeg in de zaterdagmorgen trokken we in vol ornaat naar de Oude Bemmerstraat om bij onze afgaande koning Geert-Jan van Rixtel een vendelgroet te brengen. Na de vendelgroet stonden de jongens Van Geert-Jan al klaar met een borrel brandewijn. Ook de koffie en worstenbroodjes lieten ons goed smaken.
Hierna trokken we naar de Leonarduskapel voor een gebedsdienst, die voorgegaan werd door onze gildeheer Franklin De Coninck. Zijn overweging stond in het teken van vertrouwen.

Rond 13.30 uur startte het officiële programma met de wijding van de vogel en de drievoudige rondgang om de koningsvogel. Het startschot voor het koningsschieten werd gegeven door onze gildeheer Franklin De Coninck, door wethouder Frans van Zeeland, door de afgaande koning Geert-Jan van Rixtel en door alle gildebroeders in de volgorde van hun leeftijd.
Daarna barstte de strijd los tussen een 8-tal gildebroeders om de felbegeerde koningstitel te veroveren. Al vrij snel, na het 114de schot viel het laatste stukje van de vogel naar beneden.
En het was voor de tweede achtereenvolgende keer gelukt dat gildebroeder Geert-Jan van Rixtel het presteerde het laatste restje naar beneden te halen. En daarmee werd hij de nieuwe koning van ons gilde in de jaren 2016-2017. Met trots raapte hij een stuk van de kapotgeschoten vogel op als bewijs dat hij het koningschap met al zijn verplichtingen wil aanvaarden.

20-sep

 

Peter  van der Burght koning bij gilde sint Servatius Lieshout

Zoals elk jaarop kermis maandag (5 september) kriebelt het bij de schutters van het sint Servatius Gilde. Het is namelijk de dag dat er geschoten wordt voor een nieuwe Koning.WP 20160905 19 45 57 Rich

Om 8:00uur zijn alle Gildebroeders present bij het Paviljoen Bomé om te vertrekken naar de huidige Koning Peter keursten, waar ze worden onthaalt op een gezellig ontbijt.
Na lekker te hebben gegeten vertrekken ze naar het gemeentehuis in Beek en Donk, de gildbroeders met de huifkar en het Koningspaar gezeten op de koets. Op het gemeentehuis werden ze welkom geheten door de nieuwe burgemeester Frank van der Meijden. In het voorwoord kwam de burgemeester meteen met een verrassing, namelijk de toezegging dat het paviljoen een adres kreeg met postcode.
Er kwam nog een verrassing voor het Gilde, de heer Bart Janssen bood een kunstwerk aan waar alle overleden leden van het Sint Servatius Gilde blijvend worden geëerd. Terug op het Gilde terrein begon het koning schieten.

Peter van der Burgt zag de vogel bij het 314e schot naar beneden vallen en schoot zich zo tot koning.
Cris de Hoog schoot zich tot Ere-Koning bij het 160e schot.

20-sep

 

Gilde O.L. Vrouw Lierop eert schutters

IMG 20160522 WA0000Het gilde bied hen een receptie aan op zaterdag 19 november van 19.00 uur tot 21.00 uur in ons gildehuis, café- zaal Nelly van Oosterhout, aan de Van Dongenstraat in Lierop.
Het viertal schutters, Angel van Moorsel, Ad Vlemmix, Johan Vlemmix en Paul Sanders zijn op 22 mei 2016 Nederlands Kampioen Vrije Hand geworden.
Tevens is Ad Vlemmix Nederlands Kampioen Vrije Hand individueel geworden en heeft Angel van Moorsel het koningskruis behaald.

  1-nov

 

 Inschrijven Jeugd Indoor Toernooi

Op zondag 27 november organiseert het gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan uit Vught het jaarlijkse Federatieve indoortoernooi. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het ditmaal een onderlinge strijd voor alle jeugd vendeliers, tamboers en bazuinblazers van de gilden aangesloten bij de Federatie.

Deze dag wordt wederom een waar spektakel waarbij de jeugdige gildebroeders alles in de strijd kunnen gooien om met een mooie prijs naar huis te gaan. Broederschap, gezelligheid en onderlinge strijd zullen tijdens deze dag hoog in het vaandel staan.

Het toernooi vindt in de Martinihal (Martinilaan 8, 5262BR VUGHT) te Vught.

Voor inschrijvingen kunnen de bijgevoegde formulieren worden gebruikt. Het inschrijfformulier dient uiterlijk 14 november bij ons retour te zijn. Aanvullende informatie wordt uiterlijk 2 weken voor aanvang van het toernooi verzonden. Voor overige informatie verwijs ik u graag door naar onze website: http://barbaragildevught.nl/

en/of facebook pagina: https://www.facebook.com/NBFSindoortoernooiVught/

Affiche, brief en Inschrijfformulieren Jeugdtoernooi-TBV-vught.pdf

  10-okt

 

Uitnodiging najaarsvergadering 2016 Kring Peelland

De uitnodiging voor de najaarsvergadering welke gehouden wordt op zaterdag 05 november 2016 om 19.00 uur in de handboogdoelen van Rozenjacht Hogezijdeweg 118 A in Vlierden.

uitnodiging-najaarsvergadering-2016-Vlierden.pdf
notulen-jaarvergadering-2016-Asten-.pdf

  12-okt

 

Publicaties aangeboden. Wie het eerst komt....Logo.SAT

Afgelopen tijd hebben enkele personen mij verschillende publicaties aangeboden. Het bestaat uit; gildetrommen, (jaar)verslagen, vademecums, programmaboekjes. Om het niet als oud papier weg te doen wordt het aangeboden aan; het kringarchief, de gilden voor aanvulling op hun archief, belangstellenden. Wat betreft de gildetrommen zij kunnen ook verspreid worden onder oa. Zorginstellingen, leesgenootschappen,….

Bijgevoegd een overzicht van het aangeboden stukken. De getallen zijn het aantal exemplaren. Tijdens de najaarsvergadering op zaterdag 5 november zullen ze ere ook ziijn. Maar wilt je alvast reserveren stuur dan even een mailtje. Wacht niet te lang. Ik blijf er niet maanden bewaren. Peter van Otterdijk

aanbieding.pdf

  1-nov

 

Leonardusviering 6 November 2016

Het gilde St. Leonardus viert met de parochiegemeenschap van Beek en Donk op zondag 6 november 2016 om 11.00 uur het feest van zijn patroon. Deze plechtige viering vindt plaats in de H.Michaëlkerk in Beek en wordt voorgegaan door pastor Jos Verbraeken en diaken-gildepastor Franklin De Coninck. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het St. Leonarduskoor, onder leiding van de dirigente Mevrouw J.Vos en organiste Mevrouw A. Werners.

Nieuwsbrief-4-2016--6-november-patroonsdag-Sint-leonardus.pdf

  1-nov

Koningschieten en jubilarissen in Bakel

foto JosMaandag 7 november de teerdag van het gilde st. foto ToonWillibrordus Bakel gaat het gilde weer schieten om de koning. Het schieten begint omstreeks 12:00 uur bij het Jeugdhuis. Die dag vieren Jos de Groot (kapitein) en Toon Jacobs (piekenier) hun 40-jaar gildebroeder. De recpetitie is van 18:30 tot 20:00 uur in de doelen van gildehuis van de Horst.

  1-nov

 

  De gilden in het NRC

In de weekend editie van het landelijke dagblad NRC is het stuk gepubliceerd, wat geschreven is door jounalist Esther Wittenberg. Zij heeft de kringvoorzitter Henk de Hair, maar ook verschillende gilden en gildebroeders van onze kring geïntervieuwd. Ook was zij aanwezig tijdens de Kringdag 2016 in Vlierden. Bijgevoegd stuk is gepubliceerd op zaterdag 2 juli. gilden.in.het.NRC.pdf

  5-juli

 

Stichting Beheer Gildeattributen

Graag informeren wij u via deze brief over de Stichting Beheer Gildeattributen. We willen u Stg.Beheer.Gildeattrkennis laten maken met onze stichting, informatie geven en hulp aanbieden indien nodig.

De aanleiding: Kennen we het verhaal nog van het zilver van Kerkrade dat door de bank met het oud vuil werd meegegeven?

Vandaag de dag denken vele gilden na over hoe zij nieuwe (jonge) leden kunnen werven , terwijl andere gilden alleen maar proberen te overleven. En zelf overleven lukt niet altijd. En wat dan? Wat als een gilde niet meer de kracht en de leden heeft om te overleven? Wat gaat er dan gebeuren? "Ja, dan houdt het op" zei eens een gildebroeder. Maar denk eens verder. Waar blijven we met de oude ledenlijsten, vaandels, boeken, foto’s, kostuums, digitaal materiaal, trommen en vooral het eeuwenoude zilver.

De Brief: Stichting_Beheer_Gildeattributen.pdf

Heeft u vragen, heeft u hulp nodig, wilt u advies of wilt u gewoon nog wat meer weten? We willen ten alle tijden bij u langs komen en mee denken.

Neem contact op met het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of vertegenwoordiger van Kring Peelland Jan van Bree.

  15-juli

 

Opleiding tot Instructeur gaan weer van start

In de afgelopen jaren zijn, in een samenwerkingsverband van de Commissie Jeugd van de NBFS en de Federatieve commissies VTB, cursussen verzorgd voor de opleiding tot trainer vendelen, trommen en bazuinblazen. Vanaf dit jaar is dit iets aangepast en zullen de Federatieve commissies VTB de coördinatie overnemen. Bij voldoende aanmeldingen trachten we in November de lessen te beginnen.

Van de kandidaten ontvangen de Commissies VTB NBFS graag vóór 18 Oktober 2016
-        naam, adres, telefoon, email
-        welke discipline het betreft: vendelen, trommen of bazuinblazen
-        via welk gilde de inschrijving loopt.

Met vriendelijke groeten, de Commissies VTB NBFS,

Info en inschrijvingen Vendelen:
Leo Konings     De Langvelden 22   5296NM Esch  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info en inschrijvingen Trommen en Bazuinblazen:
Maik Vloet        Groeningsestraat 4  5826AC Groeningen  M:06 115 33 272  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brief-Instructeursopleiding--Oktober-2016.pdf

  10-okt

 

Standaardruiter Frans Konings is overledenfoto Frans konings

Het gilde Sint Leonardus Donk wil u hierbij op de hoogte brengen van het overlijden van onze gildebroeder Frans Konings. Frans is overleden afgelopen vrijdag 23 september 2016 op 70 jarige leeftijd. Frans was dit jaar 40 jaar gildebroeder van het gilde Sintleonardus. In deze 40 jaar was hij 30 jaar standaardrijder en 6 jaar commandant.

Verder was Frans gedurende 17 jaar bestuurslid van de standaard commissie Kring Peelland en 9 jaar van de federatie. Hiervoor is Frans door de kring onderscheiden als Lid van Verdienste voor het Standaardrijden.

Komende donderdag is er een herdenkingsbijeenkomst in de Michaelkerk in Beek en Donk, aanvang 13:00 uur. Het Gilde Sint Leonardus zal hierbij aanwezig zijn en u bent natuurlijk van harte welkom. Op verzoek van de familie wil ik u laten weten dat alleen het Gilde Sint leonardus aanwezig zal zijn in gilde uniform.

In memoriam Gildebroeder Frans Konings

Op vrijdag 3 september werd ons gilde St. Leonardus opnieuw geconfronteerd met het overlijden van een van haar gildebroeders: Frans Konings. Nog maar amper 70 jaar oud moest hij de lange strijd tegen een ongeneeslijke ziekte opgeven.

Wij verliezen in hem een actief lid met een grote betrokkenheid en een warm hart voor het gilde. Al vanaf 1976 is Frans aan ons gilde verbonden en zou hij dit jaar zijn 40-jarig jubileum gaan vieren. Hij begon al meteen als standaardrijder om vervolgens in 1994 deel te nemen aan het bestuur standaardrijden kring Peelland en vanaf 2002 bestuurslid van het standaardcommissie van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. De  functie standaardrijder heeft hij na 30 jaar overgedragen aan zijn zoon Han. Ook was hij 6 jaar commandant van ons gilde en in 1977/1978 heeft hij zich tot koning geschoten van ons gilde.

Helaas heeft hij zijn 40-jarig jubileum niet meer mogen vieren. We zullen hem in ons gilde erg missen.

Op de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw Paula en zijn kinderen en kleinkinderen.  Moge de mooie herinneringen aan hem een troost zijn voor de leegte die hij achterlaat. Maar ook wij verliezen in hem een gildebroeder met gevoel voor traditie, voor eenvoud, voor saamhorigheid binnen onze groep. Trouw, broederschap en dienstbaarheid stonden bij hem hoog in het vaandel geschreven.

Op donderdag 29 september zullen we hem in een plechtige viering, voorgegaan door onze gildeheer Franklin De Coninck, met gilde-eer afscheid van hem nemen.

Frans, rust zacht en moge St. Leonardus, onze schutspatroon, jou genadig zijn. 

Gildebroeders van het gilde St. Leonardus Beek en Donk

  28-sep

 

Hoofdliedendag NBFS op zaterdag 8 oktober

Het inschrijven voor de hoofliedendag is tot uiterlijk maandag 19 september. Schrijf dus snel in. Bijgevoegd het inschrijfformulier en het programma van de dag. Het thema van dit jaar is "Herpositionering" ofwel "Een modern gilde in de 21-ste eeuw". Sprekers hierbij zijn Commissaris van de koning Dr. W v.d. Donk en Prof. L. Meijs.
inschrijformulier; Aanmeldingsformulier-2016-Hoofdliedendag.pdf
en programma;  Hoofdliedendag-2016.programma-en-inschrijving-.pdf

  11-sep

 

De Circulaire Wapens en Munitie 2016 is aangepast

Hierbij treft u de Circulaire Wapens en Munitie 2016 (hierna: Cwm 2016) aan.

Mede naar aanleiding van onder meer twee uitspraken van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 21 december 2015 is wijziging van de Circulaire aangewezen. In de uitspraken is onder andere is bepaald dat de door de certificerende KNSA aan schietverenigingen gestelde eisen zich niet strikt beperken tot aspecten in het belang van de openbare orde en veiligheid.

Van de gelegenheid wordt ook gebruikt om op twee onderdelen de situatie gelijk te trekken voor schutters die lid zijn van schietverenigingen die onder de koepelorganisaties KNTS en KNSA vallen.De wijzigingen hebben concreet plaatsgevonden door middel van tekstwijzigingen in de Onderdelen B/2.1, 2.2.1., 2.2.2.f, 2.2.5g, 2.4.1., 2.4.4. en 2.4.6.
Verder zijn kleine tekstuele wijzigingen aangebracht.De Circulaire Wapens en Munitie 2016 treedt daags na publicatie in werking en vervangt de Circulaire Wapens en Munitie 2015/2 (Stcrt. 2015, 41295).

’s-Gravenhage, 6 juli 2016 De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,K.H.D.M. Dijkhoff 

Nieuwsbrief KNTS  20160802-Nieuwsbrief-KNTS-informatie-wijziging-CWM.pdf
Nieuwe tekst CWM(2016)  20160714-CWM-2016.pdf

Deze informatie is ook na te lezen in de rubriek geweerschieten.

  9-sep


 Inschrijven voor Brabantse Gilde Ruiterdag zondag 2 oktober

Het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk en Kasteel Heeswijk houden op ringsteken
zondag 2 oktober 2016 een Brabantse Gilde Ruiterdag voor alle standaardruiters van gilden in Noord-Brabant. We willen hiermee graag het standaardrijden nog meer promoten.

12:00 uur      Training ringsteken.
13:00 uur      Defilé van standaardrijders en Sint-Willebrordusgilde Heeswijk.
13:30 uur      Dressuurproef op toernooi veld.
15:00 uur      Defilé standaardrijders naar ringsteekveld met tamboers en bazuinblazers.
15:15 uur      Wedstrijd ringsteken.
16:00 uur      Opkomst standaardrijders voor de prijsuitreiking.
Mooie zilveren schilden beschikbaar voor de prijswinnaars.

Dit is een mooie gelegenheid voor alle standaardruiters om wedstrijd ervaring op te doen en aan het publiek te laten zien wat standaardrijden inhoudt.
Iedere standaardrijder mag zich aanmelden, deelname is gratis.

Dus geef je op, graag vóór 20 september via het toegevoegde deelname formulier.
Brabantse.Gilde.Ruiterdag.Heeswijk.pdf

   17-aug

 

  Inschrijven cursus instructeur Vendelen

In de winter seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 werden door de federatieve vendelcommissie cursussen georganiseerd voor gevorderde vendeliers die wilden worden opgeleid tot instructeur vendelen. In de afgelopen 2 seizoenen hebben in totaal 15 personen met goed gevolg deelgenomen aan deze cursussen en het bijbehorende certificaat behaald.

Bij voldoende belangstelling zal ook in het seizoen 2016/2017 een dergelijke cursus worden georganiseerd. Vermoedelijk zal deze plaats vinden in de maanden november t/m april, op een vijftal donderdag avonden in Aarle-Rixtel.

Vendeliers die hiervoor belangstelling hebben kunnen zich tot uiterlijk 1 november a.s. aanmelden bij
de secretaris van de federatieve vendelcommissie middels een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Zie ook: rubriek Vendelen

  25-juli

 

Jubilarissen bij gilde sint Antonius Beek

Dit jaar viert ons gilde dat het 60 jaar geleden is dat jubilarissen gilde Beek
Harrie Vermeulen en Christ Verhoeven lid van het Sint Antoniusgilde Beek zijn geworden.

Ook zijn Frans Panhuijzen, Joshy Gevers en Alexander Jonkers dit jaar 25 jaar lid.

U bent van harte welkom op de receptie die gehouden wordt op zondag 25 september, van 15.00 tot 16.30 uur in de schietaccommodatie ’t Wipke, Zwinkelweg 6 Beek en Donk.

  9-sep

 

 

CCI11092016

Jubilarissen bij gilde Onze Lieve Vrouw Aarle-Rixtel

 Op zaterdag 17 september vieren we tijdens onze jaarlijkse teerdag, dat
 Joop Kester 50 jaar en Rik van de Ven 25 jaar lid zijn van het gilde.
 U bent van Harte welkom op de receptie van 19:00 tot 20:30 uur in het
 gildepaviljoen aan de Torenakkerweg in Aarle-Rixtel.

  11-sep

 

 

 

 

 Koningschieten bij gilde sint Leonardus op Donk

Op  zaterdag 10 september is het jaarlijkse koningschieten van het gilde sint Leonardus op het schietterrein "t Wipke" Aanvang festiviteiten is om 13:00 uur.LBD

Om 13.30 uur begint het traditionele koningsschieten. Het wordt beslist een spannende strijd en ook niet-gildebroeders van 25 jaar of ouder en wonend in Beek en Donk mogen aan het
koningsschieten deelnemen. Zodra de vogel gevallen is wordt de nieuwe koning geïnstalleerd. Graag nodigen wij u allen uit om dit schouwspel bij te wonen.
Na de installatie van de nieuwe koning wordt aan Pater Martin
een geldbedrag aangeboden door de Stg. Goede Doelen Laarbeek.

Om  15.30 uur vindt het puist- schieten en jeugdgeweerschieten met de luchtbuks plaats. Voor de priizen bij het puistschieten worden 15 levensmiddelenpakketten ter beschikking gesteld. Na het puistschieten. Omstreeks 16.00 uur wordt er gestreden voor drie zilveren koningskruisen.

Om 18.00 uur begint de strijd om de titel van kermiskoning of kermiskoningin 2016. Dames en heren vanaf 18 jaar mogen hieraan deelnemen. Deze titel schept geen enkele verplichting t.o.v. het gilde. Het is enkel voor de eer en de gezelligheid.

Affiche affiche-kermis.pdf  programma artikel-kermis.pdf

  9-sep


Harrie van de Laar 50-jaar gildebroederHarrie van de Laar

Op zaterdag 3 september wordt Harrie van de Laar door het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout gehuldigd met zijn 50-jarige gildebroederschap. De receptie is van 16:30 tot 18:30 uur op het gildeterrein in Mierlo-Hout.
uitnodiging-50-jaar-jublieum-Harrie-1966-2016.pdf

  17-aug

 

Einduitslag zomeravondcompetitie kruisboog op wip

Na zeven ronden zijn op woensdag 13 juli de winnaars bekend geworden van de zomeravondcompetitie kruisboogschieten 2016.044

In klasse A werd na afkampen 1-ste Ad Vlemmix gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop en 2-de werd Wim van Brussel gilde sint Antonius-abt Lierop.

In klasse B werd Jan Weren gilde sint Agatha Boekel 1-ste. Om de tweede plaats moest worden afgekampt. Willie Donkers gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop werd 2-de. Thijs Sanders gilde sint Agatha Boekel werd derde en viel buiten de prijzen. Oud kringvoorzitter Mies Sijbers had voor Thijs toch een mooi aandenken, een speld in de vorm van een tinnen kruisboog.

Het 1-ste viertal ging naar gilde sint Antonius-abt Lierop met schutters; Wim van Brussel, Peter Berkers, Dirk en Guus van de Ven.

Complete uitslag: ZAC_kruisboog.2016.pdf

De competitie is voorbij, maar er zijn nog 3 vrije wedstrijden met elk hun charme; - Zaterdag 6 augustus Kermistoernooi bij gilde sint Agatha Boekel over 20 schoten aanvang 13:00 uur - Zaterdag 27 augustus Kruisboogwedstrijd in Lierop over 15 pijlen voor A en B schutters aanvang 14:00 uur - Woensdag 14 september Koppelwedstrijd bij gilde sint Agatha Boekel inschrijven tussen 17:00 en 19:00 uur.

  15-juli

 

Tom Hegeman nieuwe koning gilde sint Catharina Helmond

Tijdens het jaarlijks Koningschieten op 10 juli 2016 is Tom Hegemantom hegeman de nieuwe koning van het Schutsgilde St. Catharina geworden. Bij het 121e schots wist Tom de vogel naar de beneden te halen en is daarmee voor de 1e keer koning van het Catharinagilde. Tom is tamboer bij het gilde, komt uit Aarle Rixtel en studeert in Nijmegen. Het Catharinagilde heeft voor het eerst sinds de jaren 70 van de vorige eeuw een jonge Koning. Oude Deken Ron Peters; “geweldig zo’n jonge kerel die nu onze Koning is”.

Nieuwsbrief_Catharinagilde_juli_2016.pdf

  12-juli

 

Deel 4 van Kringdag Vlierden 2016 komt eraan.

Op zondag 4 september worden de wedstrijden gehouden in Trommen, Bazuinblazen en Vendelen. Deze datum is direct na de vakantietijd.

De wedstrijden beginnen al om 11:00 uur en duren tot 14:00 uur (of eerder) zodat andere activiteiten die die dag gepland staan ook met jullie door kunnen gaan. Ook de Jeugdcommissie wil hun bijdrage leveren om voor de jeugd iets te organiseren.

Voor de goede orde velen hebben zich ingeschreven voor de Kringdag op 12 juni. Op deze inschrijvingen heeft het gilde zilver laten aanmaken. Het zou jammer zijn als dit zilver niet uitgereikt kan worden.

Daarom doen wij een beroep op alle gildebroeders en zusters ook deel te nemen aan deze wedstrijden. Kijk even na of iedereen nog kan en geeft even een reactie vóór 21 augustus naar de:

Organisatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor Trommen en bazuinblazen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor Vendelen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stel ons niet teleur, zodat we de Kringdag  2016 mooi kunnen afsluiten.
De organisatie Kringdag 2016.

   17-aug

 

 Vervolg Kringdag 2016 Geweerschieten

Zaterdagmiddag 16 juli is deel 3 van Kringdag 2016 gehouden op het schietterrein van gilde sint Joris op Brugge in Deurne. Vele gildebroeders en -zuster hebben zich in uniform gestoken om het geweerschieten van Kringdag Vlierden 2016 te verschieten.

De wedstrijden werden officieel geopend door Kringpastor Paul Janssen en Burgemeester Hilko Mak. De pastor moest toch even terugblikken op de regen van de Kringdag op 12 juni. De Clarissen zijn er bijna niet meer om voor goed weer te bidden. De worst is niet meer nodig, want ze zijn vergetarisch geworden, aldus de pastor. De worst mag naar de Pastor gebracht worden om voor goed weer te bidden. Het heeft wel een nadeel; slechts garantie tot de voordeur. Een hele worst voor de pastor was niet goed volgens de burgemeester; de andere helft mag gerust naar hem gebracht worden. Zo begon de dag in een ontspannen sfeer.

Na ereschoten voor kringpastor, burgemeester en vice-voorzitter Toon Bergh was het de beurt aan de 3 keizers. Keizer Hans van Rooij van gilde sint Joris Deurne haalde met het 48-ste schot de vogel naar beneden. Daarna was het de beurt aan de 15 koningen. Koning Maikel van de Meer van gilde sint Willibrordus Bakel haalde de vogel, een kleine plaatje reste nog, met het 43-ste schot naar de beneden.vervolg gildefeest vlierden 16 juli 1

De geweerschutters streden om de 3 resterende zilveren schilden.
Kampioen werd Thieu Scheepers van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop. Reserve kampioen werd Patricia Vossen van gilde sint Joris Someren.
De korpsprijs ging naar het gilde sint Leonardus Donk met schutters; Mario van den Elsen, Huub van den Heuvel, Geert-Jan van Rixtel Bzn en Jan Rovers.

Aan de vertegenwoordigers van de betreffende gilden werden tevens de prijzen van het standaardrijden uitgereikt.
Het gilde sint Willibrordus Vlierden kan weer terugkijken op een geslaagd deel 3 van de kringdag.

Deel 4 zal zijn op zondag 4 september aanvang 11:00 uur op de schutskakker in Vlierden voor de wedstrijden in Trommen, Bazuinblazen, Vendelen en jeugdspelen.

  16-juli

 

 Vervolg Kringdag 2016 Kruisboog op Wip

De geplande wedstrijd op 22 juni van de zomeravondcompetitie in Vlierden kreeg dit jaar een speciaal karakter. De schutters, commissie en de organisatie waren het erover eens, dat deze competitieronde ook kon gelden voor de wedstrijd van de Kringdag. De schutters die zich haddenWinnaars kruisboogschieten opgegeven voor de Kringdag moesten wel in uniform naar de wedstrijd komen. De serie was dan voor zowel de competitie als voor het zilver van de Kringdag. In klasse A moesten 4 schutters kampen om de eerste plaats. Wim van Brussel gilde st. Antonius-abt Lierop werd kampioen klasse A, Gerrit Janssen gilde st. Agatha Boekel kampioen in klasse B en het viertal van het gilde st. Agatha Boekel behaalde de eerste plaats Viertallen. Al met al een geslaagde avond en het gilde st.Willibrordus kan terugblikken op een geslaagd deel van de Kringdag 2016.  Uitslag; Gildefeesten.2016.Vlierden.pdf  Uitslag competitie; ZAC_kruisboog.pdf

  23-juni

 

Vervolg Kringdag 2016 Vlierden

P1050273Wat een eendagsevenement had moeten zijn en in 7 maanden tijd werd georganiseerd, is door hevige regenval afgelopen zondag wat uitgerekt. De wedstrijden vielen letterlijk in het water. Na druk overleg met de betrokken kringcommissies is naar geschikte data gezocht. P1050313Zie bijgaande brief: Vervolg.Kringdag.2016.pdf  

De uitslagen met juryrapporten voor het algemeen klassement: algemeen.klassement.2016.Vlierden.pdf
De standaardrij commissie heeft besloten om de eerste prijs rijden op toernooiveld toe te kennen aan de tweede plaats in de optocht. De uitslag is: 1-ste in optocht Gerard van Meel gilde sint Willibrordus Bakel en tweede Marco van Opheij gilde sint Antonius en Sebastianus Gemert. Uitslag: standaardrijden.2016-.Vlierden.pdf

P1050303De wedstrijden in kruisboog op wip, geweer, trommen, bazuinblazen en vendelen worden als volgt gehouden:

Kruisboog op wip Woensdag 22 juni op het schietterrein van het gilde in Vlierden. Aanvang 17:30 uur (op deze avond zou de zomeravondcompetitie worden verschoten eveneens in Vlierden)

Geweerschieten Zaterdag 16 juli op het schietterrein van gilde sint Joris in Deurne aan de Bruggenseweg. Aanvang 13:00 uur met koning en keizerschieten, kampioen en korps. Aan het koningschieten kunnen alleen degene mee schieten, die op 12 juni 2016 koning van hun gilde waren. Legitimatie verplicht.

Trommen, bazuinblazen en vendelen Zondag 4 september in Vlierden locatie is nog niet bekend. Aanvang van de wedstrijden om 11:00 uur. Voor de jeugd zal ook een programma worden geboden om zich tussentijds te vermaken.

Voor al deze wedstrijden geldt, dat diegene mogen deelnemen die zich ook hebben opgegeven voor de Kringdag op 12 juni 2016. De deelname is in volledig gildekostuum.

  14-juni

 

Erelid Frans kampers overleden

Wij verliezen in Frans een gewaardeerd lid niet alleen van het gilde in StiphFrans Kampersout, maar ook als erelid van Kring Peelland. Hij was sinds 1984 lid van het Stiphoutse gilde en was een van de tamboers. Daarnaast was Frans lange tijd bestuurslid van de Kring Peelland. Ook was hij voorzitter van de tromcommissie van de Kring en zat hij in het bestuur van de tromcommissie van de Federatie van Brabantse Schuttersgilden. Bij zijn afscheid van het kringbestuur in 2015 werd hij geëerd met een erelidmaatschap van Kring Peelland.

De uitvaartdienst is zaterdag 2 juli 2016 a.s. om 10.30 uur in de
St. Trudokerk in Stiphout. Tussen 9.00 en 9.30 uur worden bezoekende gildeleden van Kring Peelland ontvangen bij Café ’t Aambeeld in Stiphout. Overlijdensbericht_Frans_Kampers.pdf

  28-juni

 

 

Jowan Aldenzee koning gilde sint Antonius-abt DeurneIMG 0533

Jowan schoot met het 266-ste schot de vogel van de boom. Het gilde uit Deurne heeft wederom een jeudige koning van slechts 22 jaar oud. Jowan is geen onbekende bij de kruisboogschutters.

  30-mei

 

 

 

 Geweerschutters gilde Onze Lieve Vrouw Lierop succesvol

IMG 20160522 WA0000De geweerschutters van het Lieropse gilden waren succesvol op het Nederlands Kampioenschap vrije hand. Angel van Moorsel, Paul Sanders, Ad en Johan Vlemmix behaalde de 1-ste plaats in viertallen. Daarna pakte Angel ook nog het Koningskruis en Ad Vlemmix werd 1ste met het persoonlijk kampioen vrije hand. Ze hadden echt alles te pakken op deze wonderlijke mooie dag. Het gevolg is dat het Lieropse gilde volgend jaar het kampioenschap mag organiseren en wel op zondag 28 mei 2017.

25-mei

 

 

Hennie en Anselma Fransen koningspaar in Vlierden

Op hemelvaartsdag heeft het gilde om een nieuwe koning geschoten. IMG 4760Bij het 156-ste schot haalde Hennie Fransen na een spannende strijd onder de 15 gildeleden de vogel naar beneden. Hij wordt hiermee de 76-ste opgetekende koning van het gilde. De komende drie jaar zal hij vergezeld worden door zijn koningin Anselma Fransen-Nieuwesteeg

De receptie van het koningspaar is a.s zaterdag 14 mei van 19.00 – 20.30 uur in gildehuis Thijssen. Iedereen is van harte welkom.

   8-mei

 

 

 Koninklijke onderscheidingen voor twee Peellandse gildebroeders.

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vooraf aan koningsdag zijn Noud Strijbosch gilde
st. Antonius-abt Deurne en Piet van der Burgt gilde st. Servatius Lieshout koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  27-april

 

Jan Rovers Laarbeekkoning 2016.laarbeekkoning.Jan Rovers

Schutters van het Sint Margarethagilde en het Onze Lieve Vrouwegilde uit Aarle-Rixtel, het Sint Servatiusgilde uit Lieshout, het Sint Leonardusgilde van de Donk en Sint Antonius uit Beek zijn op 24 april naar de schietaccom-modatie ’t Wipke in Beek en Donk gegaan om daar deel te nemen aan het Laarbeek Koning Schieten.
Na 153 schoten is er nog niets wat wijst op een naderende val van de vogel, maar dan is het de gerenommeerde schutter Jan Rovers van het Sint Leonardusgilde die met een welgemikt schot onverwacht de vogel naar beneden haalt. Na ten overstaan van de wethouder Frans van Zeeland, kapitein Piet Swinkels van het Antoniusgilde Beek, de voormalige Laarbeekkoningen en de andere gildebroeders en –zusters beloofd te hebben aan de verplichtingen, verbonden aan het Laarbeekkoningschap te zullen voldoen, wordt Jan geïnstalleerd als Laarbeekkoning.

Ook de jeugd weert zich. Aan het schieten met de luchtbuks wordt enthousiast mee gedaan, ook door jongens en meisjes die geen lid zijn van een gilde. Toch is het gildelid dat zich jeugdkoning mag noemen, Pieter Smulders van het Sint Margarethagilde. Voor hem was er een schildje.

  26-april

 

 Promotie van de Brabantse gilden

De Commissaris van de Koning Wim van de Donk is zoals vele weten zeer begaan met de Brabantse Gilden. Bij het afscheid van Toon Weijtmans als Europakoning op 17Brabant oktober 2015 gaf Weijtmans aan de commissaris zijn Europakoning-sjerp cadeau. Van de Donk zegde toen toe hiervoor een mooie plek te regelen in het provinciehuis. Bij het 1e overleg eind 2015 dat Johan en Frans Vriens op het provinciehuis hadden over de sjerp bleek dat men dit veel breder te wilden trekken. Ze wilden de gilden helpen om ze meer bekendheid te geven en te kijken hoe we iedereen konden bereiken. Dit groeide uit tot een promotiecampagne die op 8 april j.l. is gestart in het provinciehuis door de Commissaris....... Gilde.promotie.2016.pdf
Zie ook de webpagina: Link naar Provinciesite. Wijzigingen hiervoor zo snel mogelijk doorgeven.

  24-april

 

Frits Kiggen ontvangt kringonderscheiding 50-jaar gildebroeder

Sint Jorisgilde Someren vierde op 23 april haar patroonsdag met 6 jubilarissen.Jubilarrissen.Someren.2016
De Jubilerende leden zijn v.r.n.l:: Koning Huib Vossen (25 jaar), Frits Kiggen (50 jaar), Keizer Ties van der Linden en vaandrig Willy Hoebergen (40 jaar), Gerard van Otterdijk en Angelo Smulders (25 jaar). Zij werden door het gilde gehuldigd met een zilveren speld met oorkonde.
Bovendien kreeg Frits Kiggen uit handen van Kringvoorzitter Henk de Hair een onderscheiding van Kring Peelland opgespeld voor 50 jaar trouwe dienst.

  24-april

 

Marijke Joosten koningin gilde st. Joris Asten

Het gilde st. Joris heeft na twee jaar weer om de koning geschoten. Marijke Joosten was de gelukkige en volgt haar dochter Sjoerdje en man Erik op. Erekoning werd Arno Joosten en jeugdkoning werd Arjan Joosten.

23-april

 

 

koningspaar.Boekel.2016Gerrit Janssen koning gilde st.Agatha Boekel

Gerrit Janssen schoot zich zondag 10 april tot koning. Zijn vrouw Maria zal hem vergezellen als koningin. In februari zijn beiden pas als volwaardig lid toegetreden tot het gilde en nu zijn zij al het koningspaar van 2016.

21-april

 

 

 

 

Cor van Dijk nieuwe coördinatorIMG 4677.1

De vier Deurnese gilden, st. Antonius-abt en st. Joris Deurne, st. Hubertus Liessel, st. Willibrordus Vlierden, hebben op dinsdag 19 april Cor van Dijk uit Deurne als coördinator van de vier gilden geïnstalleerd.
In gildekringen is dit een ongebruikelijke benaming. Deze coördinator is een onafhankelijke gespreksleider voor samenwerking tussen deze vier gilden. Uit handen van de vorige en ondertussen erecoördinator Martien van der Wallen ontving Cor de bijbehorende versierselen een sjerp en een zilveren schild beide met de vier emblemen van de Deurnese gilden.

  19-april

 

Beste Tamboers en Bazuinblazers,

De NBFS commissie trommen en bazuinblazen is al enkele jaren bezig met het maken van een repertorium voor tamboers en bazuinblazers. Alle kringen hebben inmiddels hun marsen aangeleverd en deze zijn door deskundige personen beoordeeld en in de juiste klasse ingedeeld.

Elk jaar wordt het repertorium opnieuw beoordeeld en gilden die een mars trommen/blazen die niet op het repertorium staat, kunnen deze jaarlijks voor 1 augustus ter beoordeling aanbieden en na goedkeuring wordt deze opgenomen in het repertorium.

Vanaf dit jaar kunnen op het Federatietoernooi alleen marsen die op het repertorium staan getromd of geblazen worden.

Tevens voor iedereen nog een keer als bijlage het repertorium trommen en bazuinblazen van 2016.
REPERTORIUM_TROMMEN_2016.pdf REPERTORIUM_BAZUINBLAZEN_2016.pdf

  4-april

 

Gildebroeder Jan van Sleeuwen overleden

Op 12 mei is, na een kort ziekbed, gildebroeder Jan van Sleeuwen op Jan van Sleeuwen76-jarige leeftijd overleden. Jan was lid van het gilde sint Agatha Boekel sinds de heroprichting en trotse Koning tijdens het gildefeest in 2013. Op de foto opent Jan het nieuwe paviljoen van het gilde.

De uitvaartdienst met gilde-eer is op dinsdagmiddag 17 mei om 16.00 uur. De familie heeft aangegeven om alleen een afvaardiging van het kringbestuur uit te nodigen als vertegenwoordigers van alle gildebroeders en gildezusters van kring Peelland.

   14-mei

 

Harrie Bruijns van VBG en KNTS overleden

Harrie.BruijnsOp zaterdag 7 mei is Harrie Bruijns, oudsecretaris van onze vereniging, op 70 jarige leeftijd overleden.

Harrie was vanaf 2010 secretaris van de VBG en vanuit die positie heeft hij de KNTS op 22 oktober 2014 mede opgericht. Bij de KNTS heeft hij slechts één jaar de functie secretaris bekleed. Tijdens de ledenvergadering van 30 november 2015 moest hij vanwege zijn gezondheid zijn functie neerleggen. Wij kennen Harrie als een goed, kundig en gedreven bestuurder maar bovenal een gildebroeder in hart en nieren.
  Overlijden.Harrie.Bruijns.pdf

   10-mei

De passie van jonge mensen voor hun tradities in woord en beeld 

Op zaterdag 26 nov 2015 werd het boek "Passie. Jongeren en immaterieel erfgoed" DSC06289gepresenteerd. Aan dit boek hebben ook enkele jeugdleden van Kring Peelland aan bijgedragen. Tijdens de jaarvergadering van de jeugdcommissie werd het boek door de jeugdleden overhandigd aan kringvoorzitter Henk de Hair (foto). We mogen trots zijn, dat de Brabantse gilden hier in zijn opgenomen. Een verslag van de presentatie is te vinden via de link; De passie van jonge mensen

  20-mrt

 

Overweging tijdens eucharistie-viering jaarvergadering op 5 maart

Pater Piet Schellens gildeheer en kringpastor Paul Janssen waren de voorgangers in de eucharistie-viering vooraf aan dePater.Schellens jaarvergadering. De overweging door pater Schellens sprak vele gildeleden aan. Verschillende mensen spraken daarna pastor Janssen aan en vroegen naar de tekst van de overweging.
Pater Schellens antwoordde: Ik ben een man van de vorige eeuw: ik werk nog met pen en papier. Maar op jouw verzoek heb ik mijn overweging uitgetikt, zodat je de aanvragers van dienst kunt zijn.

De tekst van de overweging door pater Piet Schellens: Paus Franciscus heeft dit jaar uitgeroepen tot Jaar van de Barmhartigheid. Kennelijk vindt hij, dat onze cultuur van materialisme en individualisme de wereld kil en koud heeft gemaakt; hij wil dat we de wereld opwarmen door de werken van barmhartigheid. U kent ze: hongerigen te eten geven en dorstigen te drinken; naakten kleden ; zieken bezoeken en gevangenen niet in de steek laten; vreemdelingen opnemen en doden begraven..... Overweging.Kring.Peelland.Jaarvergadering.pdf

  7-mrt Jaarvergadering Kring Peelland zaterdag 5 maart

De dag werd geopend met een eucharistieviering in de kerk van Asten. Voorgangers waren gildeheer Piet Schellens en kringpastor Paul Janssen. Het gilde sint Joris zorgde voor de begeleiding van de deelnemers aan de jaarvergadering.
De jaarvergadering was in zaal Jan van Hoek.Maarten.Janssen

Henk de Hair voorzitter en Hennry van Nuenen zijn als bestuursleden herkozen. Maarten Janssen (foto) van het gilde sint Catharina is tot nieuw bestuurslid gekozen. Alle drie kregen de volledige steun van de vergadering.

Vanuit het manifest "op weg naar 2025" is een federatieve stuurgroep opgericht onder voorzitterschap van Henk de Hair. De taken zijn verdeeld in vier werkgroepen; werkgroep 1 De plaats van de gilden in de toekomst. Hierin hebben zitting vanuit onze kring Peter Verleg en Sjoerdje Joosten. werkgroep 2 Communicatie met zitting vanuit onze kring Geert-Jan van Rixtel en Ron Peeters. werkgroep 3 Ondersteuning. werkgroep 4 Fonsenwerving. Voor de twee laatste werkgroepen zoeken ze nog medewerkers. Nadere informatie te verkrijgen bij Henk de Hair
T: 0492-382098 E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanuit de federatie is een stichting Beheer Gildebezit opgezet, om waardevol gildebezit te gaan beheren bij het eventueel slapende worden van Brabantse gilden.
Belangstellenden vanuit Kring Peelland voor zitting in deze stichting kunnen zich melden bij het kringbestuur E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
  5-mrt

 

 

Toon Gevers en Cor van Veghel onderscheiden met P1130260
de vrijwilligerspenning van gemeente Laarbeek

Toon is sinds de reactivering in 1980 tot heden hoofdman geweest. Toon heeft zich verdienstelijk gemaakt bij de realisering van de sint Servaas kapel op het Ginderdoor, de dorpspomp op de Heuvel die bahalve water bij gelegenheden ook bier geeft en de bouw van het paviljoen op de Beemdkant.
Cor is 27 jaar lang de commandant van het gilde en heeft zich ook ingezet voor de bouw van het paviljoen. op de foto: Mieke en Toon, Cor en Toos

2-mrt

 

nieuwsbrief gilde sint Leonardus Donk

Uit deze nieuwsbrief nieuwsbrief febr 2016

Jaarvergadering

Het belangrijkste agendapunt was wel de verkiezing van een niet-geüniformeerde gildebroeder.
Hans Claes had zich hiervoor aangemeld. Als uitbater van Café-Restaurant De Zwaan, voorheen ons gildehuis, was hij al veel jaren betrokken bij ons gilde. Hij gaf er de voorkeur aan om lid te worden van ons gilde, zonder de verplichting een uniform te dragen. Voor ons gilde betekende dit toch een belangrijke wijziging van ons huishoudelijk reglement. Zoals gebruikelijk werd met witte en zwarte bonen gestemd en ook hier, op één stem na, werd hij gekozen tot lid van ons gilde. Tijdens de teerdag in november zal hij als zodanig worden geïnstalleerd.
We zullen later in een artikel bekend maken wat precies de rechten en de plichten zijn van een niet-geüniformeerde gildebroeder. Maar mocht hiervoor meer belangstelling bestaan, dan kan men zich nu al melden bij de secretaris Jan Rovers, Margrietstaat 5 te Beek en Donk, tel. 463005

21-feb  

 

 Frans van Griensven nieuwe bejaardenkoning

Gildebroeder van het gilde Onze Lieve Vrouwe uit Aarle-Rixtel  Frans van Griensven heeft op woensdag 2 maart in Lieshout zich tot bejaardenkoning geschoten van de senioren geweerschutters van Kring Peelland.

3-mrt  

 

 

Gilde sint Servatius Lieshout20160212 161057

Tijdens de opening, door Koning Willem Alexander, van de tentoonstelling Jherominus Bosch in het Noordbrabants museum in den Bosch, liepen enkele Lieshoutse Gildebroeders Jeroen Krabbé tegen het lijf. Jeroen was ook een van de genodigde. Spontaan werden er enkele foto’s gemaakt, wat niet alleen de Gildebroeders, maar ook Jeroen ontzettend leuk vond.

  15-feb  


Tom Swinkels beschermheer van het gilde st. Servatius LieshoutDSC 0695

Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout is weer helemaal compleet. Vol trots deelt het Sint Servatius Gilde mee dat ze weer een beschermheer heeft. Tom Swinkels van het gelijknamige Swinkels Bouwcenter is afgelopen zaterdag 23 Januari geïnstalleerd als beschermheer . Op de foto Tom Swinkels met aan zijn rechterzijde zijn vrouw Ellen.

 

 

Zaterdag 27 februari houdt het gilde st.Servatius
een receptie van 18:00 tot 20:00 in het gildepaviljoen ter gelegenheid van
Cor van Vegchel na 27 jaar tot erecommandant en
Toon Gevers na 35 jaar tot erehoofdman zijn bernoemd.
26-jan

 

Gildebroeder Piet v.d. Breemer overleden

Gildebroeder van het gilde st.Willibrordus Bakel Piet v.d. Breemer is zondag 7 februari
op 79-jarige leeftijd overleden.
De uitvaart met gildeëer zal zijn op vrijdag 12 februari om 10:30 uur.
Bijeenkomst vanaf 9:00 uur in gildehuis Hein van de Horst.

  9-feb

 

 Logo's gilden voor banner in proviciehuis

Geacht gildebestuur
Zoals bij vele bekend heeft de Commissaris van de Koning Wim van de Donk aangegeven dat hij graag de sjerp die hij van ex-Europakoning Toon Weijtmans heeft gekregen wil gebruiken om een verbinding te maken met Brabant en de Brabantse Gilden. Wij zijn daarom met een project bezig om dit te verwezelijke in het provinciehuis. Het lijkt ons leuk om daar alle 207 gilden van de NBFS bij te betrekken. We willen dit mogelijk doen met een grote Banner te maken met daarop alle LOGO,s van de gilden.(onder voorbehoud van genoeg aanmeldingen en technisch haalbaar) Daarvoor hebben wij een verzoeken aan alle gilden om het Logo van jullie Gilden in JPEG, PDF of PSD file en 300 DPI aan mij toe te zenden.Wij gaan dan proberen dit te realiseren.
Gaarne voor 15 Februari a.s toezenden aan onderstaand mail adres. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Met gildegroet Frans en Johan Vriens.

31-jan  

 

  Wisseling van de wacht bij gilde st.Servatius Lieshout

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarreceptie droeg Hoofdman Toon Gevers P1130016 na 35 jaar zijn functie over aan Willem van Pelt. Commandant Cor van Vegchel, heeft na vele jaren zijn functie overgedragen aan zijn zoon Stefan. Toon en Cor werden benoemd tot Ere-Hoofdman en Ere-Commandant.
Het bestuur wenst Willem en Stefan veel plezier en wijsheid toe met hun nieuwe functie.
Op de foto van links naar rechts staand Toon Gevers, Cor van Vegchel, knielend Willem van Pelt, Stefan van Vegchel

4-jan

 

 Jaarvergadering commissie standaardrijden

Hierbij de uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie standaardrijden op donderdag 19 januari 2017 aanvang 20:00 uur. Evenals de vorige keren is de bijeenkomst in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur)

170119--agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf

  21-dec