Kalender

Januari 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Aankomende evenementen

zo jan 28 @10:30 - 12:00
jaarvergadering commissie Trommen en Bazuin
ma jan 29 @20:00 -
bestuursvergadering
di jan 30 @19:30 -
Inspraak Statuten en HR
wo jan 31 @19:30 -
Inspraak Statuten en HR
do feb 01 @19:30 -
Inspraak Statuten en HR
ma feb 05 @20:00 - 22:00
overleg kringbestuur met commissies
wo feb 07
Senioren geweerschieten Beek en Donk
ma feb 26 @20:00 -
bestuursvergadering
za mrt 03 @10:00 - 15:00
Jaarvergadering Kring Peelland In Someren
zo mrt 04 @12:00 - 17:00
Jeugdtoernooi VTB Indoor

 

Uitnodiging jaarvergadering Geweerschieten

De uitnodiging voor de jaarvergadering van de Schietcommissie Kring Peelland op Zondag 14 Januari 2018. Deze is bij het gilde sint Joris in de “St. Jorisveste”, Einhoutsestraat 14, te Someren. Aanvang 10.00 uur.

Agenda: Uitnodiging-Jaarvergadering-geweerschieten-2018.pdf 

  18-dec 

 

kerstwens

Het kringbestuur en de commissies van

 Kring Peelland

wensen u allen een voorspoedig 2018

 

 

 

 Onderzoek Vendelen in Kring Peelland

De vendelcommissie heeft een onderzoek gestart om het vendelen binnen onze kring te kunnen verbeteren, uitval te verminderen en de vendeliers hun mening kunnen geven over de huidige staat van het vendelen binnen onze kring.

Graag zou wij de secretarissen van de gilden willen vragen om de link te versprijden onder al uw vendeliers jong en oud, zodat zij het vragenformulier kunnen invullen. Wij willen de uitkomsten van dit onderzoek kunnen presenteren tijdens de vendeliers jaarvergadering.

Vraag even aan je secretaris naar de link van de vragenlijst.

Proef Groepsvendelen

In de laatste vergadering van de federatie vendelcommissie is er besloten om een proef te starten waarbij de klasse voor het groepsvendelen worden aangepast. Hierbij wordt de klasse groepsvendelen 4 t/m 5 voortaan groepsvendelen 3 t/m 4 en de klasse groepsvendelen 6+ wordt nu groepsvendelen 5+

Hierbij is het minimaal aantal vendeliers voor het groepsvendelen terug gebracht naar 3 vendeliers. Verdere informatie hierover zal gegeven worden op de jaarvergadering van 21 januari. 

  15-nov 

 

 Uitnodiging voor Jeugd Ontmoetings Middag of Avond

Logo.Jeugd commissie KempenlandDeze keer wordt de middag voor de jeugd tot 16 jaar en avond voor de jeugd vanaf 16 jaar georganiseerd door de Jeugd Commissie Kempenland bij het gilde sint Joris in Budel op donderdag 28 december.

GEEF JE OP VOOR 26 DECEMBER VIA:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-52667795

Flyer: uitnodiging-jeugdmiddag-avond-28-december-2017-Budel.pdf

  18-dec 

 

Jaarvergadering commissie Jeugd

Op zondag 10 december houdt de commissie Jeugd de jaarlijkse algemene jaarvergadering. De vergadering vindt plaats op het gildeterein van het gilde sint Antonius-abt Mierlo-hout Antonianenpad 1 en begint om 10:30 uur. Laat zien dat jou gilde de jeugd commissie steunt door ook hier aanwezig te zijn.

jaarvergadering-jeugd-2017-agenda.pdf
notulen-jaarvergadering-Jeugdcommissie-11-12-2016.pdf 

  27-nov 

 

 Standaardruiter Frans van Rooij overleden

Geheel onverwacht is maandag 13 november overleden gildebroeder en Frans van Rooijstandaardruiter Frans van Rooij van gilde sint Servatius Lieshout in de leeftijd van 81 jaar. Frans was sinds 1985 gildebroeder van het gilde en ook vanaf dat moment onze Standaardruiter.

De plechtige Eucharistieviering  zal a.s. donderdag 16 November plaatsvinden om 10.30 uur in parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes te Mariahout. In overleg met de familie zal zijn uitvaart met gilde-eer zijn. Indien u aanwezig wilt en kunt zijn, graag in uniform. Samenkomst zal zijn op het kerkplein in Mariahout 10.00-10.15 uur, de gildebroeders van het Sint Servatiusgilde zullen daar aanwezig zijn.

  15-nov 

 

 

 1-ste Overleg Kringdag 2018 Mierlo-Hout

Let op gewijzigde datum! 
Op woensdag 29 november is er een eerste overleg voor de Kringdag 2018 in Mierlo-Hout tussen de organisatie en de Kring. Deze zal gehouden worden in Zaal Aldelaars Hoofdstraat 137 in Mierlo-Hout.

  15-nov 

 

Gildehuis sint Agatha Boekel in een geheel nieuw jasje

Het gildehuis van gilde Sint Agatha Boekel is in 2012-2013 opgetrokken uit, aan elkaar gekoppelde, containers van een oud schoolgebouw. Voorzieningen om er ooit een gevel omheen te zetten waren destijds al genomen. De ruimte onder het gebouw werd al spoedig erg vochtig en het platte dak was aan vernieuwing toe. Begin dit jaar werd daarom besloten om er een stalen constructie overheen te zetten, een stenen muur omheen te metselen en een schuin dak op te maken. Gildeleden en ingehuurde vaklui maakten van de containerbouw in enkele maanden tijd een prachtig gildehuis dat gezien mag worden.gildehuis foto 4 11 2017

Op maandag 6 november, tijdens de jaarlijkse avond voor de vrienden van het gilde, werd het gebouw officieel heropend door Gildekoning Gerrit Janssen. Na het doorknippen van een geel lint gaat het genodigde gezelschap naar de grote zolderruimte, waar een ingehuurde vlakschietbaan is opgesteld. Het gilde heeft nu de mogelijkheid om niet alleen buiten op de schietmasten, maar ook binnen op de zolderruimte met kruisbogen en/of met luchtbuksen te schieten.

Leden van gilde Sint Agatha hebben nu een mooi onderkomen waar ze erg trots op zijn.

  15-nov 

 

Video standaardpaarden en ringsteken Landjuweel 2017 Soest

Jos Steenhuis heeft een compilatie gemaakt van verschilldende video opnames over het voeren van het standaard en het ringsteken tijdens Landjuweel 2017 in Soest. Deze compilatie is geplaatst op You-Tube met Link: https://www.youtube.com/watch?v=zwGbc5Y9Usw

  15-nov 

 

Emeritus Pastoor Piet van Velthoven overleden

Maandagavond 6 november, tijdens de bijeenkomst voor de heropening van het gildehuis van gilde sint Agatha Boekel, komt het nieuws dat gildebroeder en oud-pastoor van Venhorst Piet v. Velthoven op 91-jarige leeftijd is overleden. 
Hij moest in 2015 tegen zijn zin stoppen als pastoor maar bleef wel in de pastorie van Venhorst wonen totdat, volgens zijn naasten, dat niet meer ging. De laatste weken van zijn leven verbleef hij in een zorgcentrum in Schaijk, waar hij is overleden. 
Hij zal zaterdag 11 november met gilde-eer in Venhorst worden begraven. Op verzoek van de familie, nodigen wij alleen een afvaardiging van het kringbestuur uit om hierbij aanwezig te zijn.

  9-nov 

  

Tweede Hoofdmannenberaad in 2017

Ook dit tweede beraad staat in het teken van het gilde en de toekomst. De opzet van de avond zal identiek zijn aan die van 16 maart: de aanwezigen zullen onder leiding van een voorzitter in 6 kleine groepen aan de hand van enkele thema’s met elkaar overleggen en aan het eind van de avond worden gezamenlijk conclusies getrokken. De avond staat onder leiding van het bestuur

Het hoofdmannenberaad is op donderdag 16 november 2017 in Zaal de Weijers, Terhofstadlaan 77 te Someren en zal duren van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur. Zaal open vanaf 18.30 uur. Naast de hoofdman van het gilde kan er één gildebroeder meer meekomen. (ingang zaal in de Avennelaan, parkeren bij de Pauluskerk).

Lees meer: Hoofdmannenberaad-2017-november.pdf

  5-nov 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.10.oktober.pdf

  1-nov 

  

Geslaagd Jeugdweekend  Sint Margaretha Gilde.

Zaterdag 21 en zondag 22 oktober werd voor de 6e keer het jeugdweekend georganiseerd door de jeugdcommissie en enkele ouders. Op zaterdag vertrok men naar het pretpark Toverland in Sevenum, wat helemaal in Halloween sfeer was omgetoverd. De jeugd vermaakte zich opperbest  met de enge attributen en spellen in het pretpark. Na een mooie dag vertrok men ‘s avonds weer naar het Gildepaviljoen in Aarle-Rixtel waar men bleef slapen met de nodige verhalen, die men die dag had meegemaakt.

Op zondag was het al vroeg uit de veren voor het ontbijt en het programma van die dag.

Tom van de Heuvel was uitgenodigd om de jongens het jongleren bij te brengen en dat dit niet gemakkelijk is kon men zelf uit proberen. Ook was er een spel spikebal, wat een mooi spel was om te spelen.

De middag stond in het teken van het schieten om het jeugdkoningschap, afgaande koning was Lars van Stiphout na een leuk jaar als koning.

De nieuwe vogel werd bevrijd van alle kwade geesten en het schieten kon beginnen onder leiding van Gerard van Ganzenwinkel. Alle jeugdleden schoten mee voor het koningschap en dat men niks weggaf was wel duidelijk. Het ging er fanatiek aan toe. Dat de vogel zoveel weerstand bood had men van tevoren niet kunnen denken. Ruim 2 uur had men nodig voor het zover was.jeugd margaretha

De luchtbuks, waar men mee schoot, begon warm te lopen. Op een gegeven moment zat de veer vast en was het over en uit. Een gildebroeder, die thuis lekker aan de koffie zat, moest de reserve luchtbuks brengen, zodat het schieten verder kon gaan. Dat elk geweer anders is bleek wel met de eerste paar schoten, die behoorlijk mis waren.

Het was Teun Gijsbers die het laatste schot plaatste en koning werd van de jeugd. De installatie werd door de koning Toon Thijsen gedaan. Als aandenken werd bij Teun een schildje gespeld op zijn gildevest. De vendelgroet werd gebracht door zijn broer Dirk met ondersteuning van de jeugdtamboers. Daarna was er nog gelegenheid om de kersverse koning te feliciteren en werden de ouders en jeugdcommissie bedankt voor het mooie en gezellige weekend.

  1-nov 

   

  

Mededelingen uit de Najaarsvergadering Kring Peelland

Tijdens de najaarsvergadering op zaterdag 21 oktober zijn er verschillende mededelingen gedaan. 
* Zo heeft er nog geen gilde gemeldt voor het organiseren van het federatietoernooi VTBS in september. Mogelijk zal de vraag komen of een of meerdere gilden uit Kring Peelland dit op zich willen nemen.
* De federatiecommissie jeugd heeft een nieuwe samenstelling. Niet alle kringen hebben een vertegenwoordiging, mogelijk sluiten de andere kringen hier nog bij aan. Mike Verbruggen heeft zitting namens Kring Peelland.
* Kringdag in Someren en Landjuweel in Soest zijn voortreffelijk verlopen. Het ringsteken in Someren was een waar schouwspel, terwijl in Soest de wedstrijden op het toernooiveld voor de standaardruiters niet doorging, wat wel een gemis was.
* Kringbestuurder Maarten Janssen heeft zitting genomen in het bestuur van "de Gildetrom" namens Kring Peelland. Jeanne Pennings heeft enkele jaren als Peellandse redacteur zitting gehad in de redactie van "de Gildetrom". Zij heeft te kennen gegeven om te stoppen. We zijn op zoek naar een nieuw redactielid voor Kring Peelland. Het hoeft niet persé een gildelid te zijn, maar wel met interesse voor de gilden.

Belangrijke data voor de Gilden:

Zo 29 okt 10:30  Jaarvergadering commissie Boogschieten Jorisveste Someren
Do 16 nov --:--    Hoofdmannenberaad
Zo 10 dec 10:30 Jaarvergadering commissie Jeugd Gildekamer Helmond
Zo 14 jan 10:00  Jaarvergadering commissie Geweerschieten Jorisveste Someren
Do 18 jan 20:00  Jaarvergadering commissie Standaardrijden Gildekamer Bakel
Zo 21 jan 10:30  Jaarvergadering commissie Vendelen Aarle-Rixtel
Zo 28 jan 10:30  Jaarvergadering commissie Trommen en Bazuinblazen 't Wipke Beek en Donk

Zo 20 mei Processie Ommel (3-de zondag in mei)
Zo 27 mei Jeugd-wedstrijden Vendelen, Trommen en Bazuinblazen in Bladel
Zo 23 sept Stoet der Stoeten in Bergen op Zoom

  23-okt 

   

 Inschrijven voor Jeugdtoernooi 2018

Het gilde sint Joris Bladel organiseert volgend jaar op 27 mei het Jeugdtoernooi 2018. Om de organisatie goed te kunnen laten verlopen willen wij u om een voorintekening vragen. Zie bijlage. Graag ontvangen wij dit formulier vóór 1 december 2017  ingevuld retour. Wij merken hierbij op dat het verstrekken van persoonsgegevens nog niet nodig is. U ontvangt na deze opgave, in januari 2018, de officiële uitnodiging met gegevens en de gespecificeerde formulieren voor de inschrijving. Meldt u zich nu niet aan dan volgt geen verdere berichtgeving.

Vertrouwend dat u uw medewerking aan ons verzoek geeft.
St. Jorisgilde Bladel Werkgroep Jeugdtoernooi 2018

  23-okt 

  

Uitslag Kringkampioenschappen Geweerschieten 

Op 1 oktober vonden op het schietterrein Jorisveste van het gilde sint Joris Someren de Peellandse Kringkampioenschappen Geweerschieten op de wip plaats. Berry Vorstenbosch uit Lieshout werd Kringkampioen Opgelegd, Jan van Bree, Stiphout Kringkampioen Vrije Hand. Kringkampioen Viertal ging naar Sint Jorisgilde Someren met de schutters: Sjan, Patricia en Huib Vossen en John van der Vleuten. De prijzen werden overhandigd door Stefan van Heugten, afgevaardigde van het Kringbestuur.
Foto's: https://www.myalbum.com/album/pYjzoF3Kx6oA

Ook werd er een nevenwedstrijd gehouden, die weer mee gaat tellen voor de eindronde in 2018, welke waarschijnlijk gehouden wordt in Mierlo-Hout. 
Uitslag nevenwedstrijd: St.Joris-Someren-1-10-2017-Kringwedstrijd.pdf

2017 Kringkampioen opgelegd Berry Vorstenbosch Lieshout

2017 Kringkampioen Vrije Hand Jan van Bree Stiphout2017 kringkampioenschap wipschieten in someren Viertal St. Joris Someren John vd Vleuten Sjan Patricia en Huib Vossen

 

 

 

 

 

 

 

  3-okt 

   

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.09.september.pdf

  3-okt 

  

Inschrijven voor Instructeur Trommen en Bazuinblazen

In de afgelopen jaren zijn er door zeer ervaren instructeurs cursussen verzorgd voor “trainer trommen en bazuinblazen”. Door de goede resultaten en de vele positieve reacties is er besloten dat we de cursus opnieuw gaan aanbieden.  

De cursus heeft als thema “lesgeven en kennis overdragen.” Het doel van de cursus is om mensen op te leiden tot instructeur en daarmee het niveau van het trommen en bazuinblazen naar een hoger level te tillen. Samen de schouders eronder om ervoor te zorgen dat deze disciplines niet gaan verdwijnen binnen de gildewereld.

De lessen worden indien mogelijk aan  de behoefte van de groep aangepast.

Ook dit jaar heeft het federatiebestuur heeft ons toegezegd een financiële bijdrage te leveren. Mede dankzij hen kunnen wij verder gaan in de weg die wij reeds zijn ingeslagen.

Zijn er binnen uw gilde één of meerdere personen die een cursus
tot Trainer trommen of trainer bazuinblazen willen volgen?
Of
Zijn er binnen uw gilde reeds personen die al eerder hebben deelgenomen aan
de bovengenoemde cursus en graag een vervolg op deze cursus willen?
Meld je aan voor 20 oktober 2017

Maik Vloet  tel: 06 115 33 272   mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gehele bericht:  Instructeursopleiding--September-2017.pdf

  3-okt 

  

Tiny Bogers koning gilde sint Antonius-abt Mierlo-Houtkoningspaar.2017

Op zondag 10 september 2017 is gildebroeder Tiny Bogers, opnieuw koning is geworden van het gilde in Mierlo – Hout. Samen met zijn gemalin Elma Bogers-Janssen gaan zij de komende twee jaar het gilde voor. 

Met enig genoegen willen wij als gilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout u opnieuw uitnodigen voor de koningsreceptie vanwege het behalen van de koningstitel door Tiny Bogers. De receptie is zaterdag 4 november van 18.00-19.00 uur op onze locatie aan de Heeklaan ( Antonianenpad )

  23-okt 

 

Avondwedstrijd Geweerschieten in Someren

Op zaterdagavond van het weekend dat de klok terug gezet wordt, hodt het gilde sint Joris traditioneel een avondwedstrijd. Komende zaterdag 28 oktober begint de wedstrijd om 18:00 en inschieten tot 19:30 op het gildeterrein Jorisveste Einhoutsestraat 14 in Someren. Het is een vrije wedstrijd.

  23-okt 


 Uitnodiging jaarvergadering commissie Boogschieten

De jaarvergadering is op zondag 29 oktober 2017 om 10.30 uur in het clubhuis van gilde St. Joris, “De Jorisveste” aan de Einhoutsestraat, te Someren.

Documenten: Jaarvergadering.29-10-2017.uitnodiging.pdf

  8-okt 

 

Frans Meeuws en Anja Verdonschot kermiskoning en -koningin

Kermiskoning en koningin 2017

Het gilde sint Joris Someren schoot op zaterdag 23 september om de kermis koning en -koningin. Onder de dames is koningin geworden Anja Verdonschot bij het 120ste schot. Bij de heren wist de deken-schrijver van het gilde Frans Meeuws, de vogel neer te halen bij het 86e schot en werd kermiskoning. De categorie Jeugdkoning werd niet verschoten vanwege de geringe belangstelling van jeugd.

Koning Harrie Vestjens en Erekoning Riek Engelen boden het gilde hun zilveren schilden aan. Zij dragen nog ’n jaar te hun gildekoningsschap.

  26-sept 

 

Standaardruiters op federatiewedstrijd VTBS in Eindhoven

Er is een filmpje samengesteld door Jos Steenhuis van de federatiewedstrijden standaardrijden op zondag 24 september in Eindhoven. De ruiters hebben genoten van het mooie weer, de mooie accommodatie en de gezellige sfeer onderling.
Het filmpje staat op YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=2mCvOx4U_tw

  26-sept 

 

Stefan van Heugten koning gilde Onze Lieve Vrouw LieropStefan van Heugten

Op maandag 18 september schoot het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën om een nieuwe koning. Met het 162-ste schot haalde Stefan de vogel naar beneden. Hij volgde hiermee Willy Jacobs op. Stefan is tevens bestuurslid van Kring Peelland. 

  25-sept 

 

 

 

Jan Verheijen

Jan Verheijen 50-jaar gildebroeder

Jan, die in de jaren waarbij hij actief was binnen de Kring, de Federatie en zijn omgeving, heeft al de nodige huldigingen en bijbehoorden onder-scheidingen mogen ontvangen. Jan is op zaterdag 16 september door de Kring onderscheiden voor zijn inzet voor "zijn gilde" met de onderscheiding 50-jaar gildebroeder. 
De druk bezochte receptie was niet alleen voor Jan, maar ook voor Henk Peters en Martien Maas beide 25-jaar lid en voor de hoofdman en koning William van de Voort, die zich op 24 juni tot koning van het gilde schoot.

  25-sept 

 

 

 

 Piet van de Ven overledenPiet v.d. Ven

Op maandag 11 september is overleden gildebroeder Piet van de Ven van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop. Piet was een gewaardeerd lid van het gilde. 
Jarenlang is hij vendelier geweest. Hij heeft enkele tientallen jaren in de overheid gezeten en heeft een groot deel daarvan als archivaris en deken-schrijver opgetreden. Piet is altijd een actief lid gebleven. Als je iets wilde weten over het gilde kon Piet het je vertellen. De uitvaart met gildeëer was op zaterdag 16 september.

  25-sept 

 

 

 

Tiny Bogers koning gilde sint Antonius-abt Mierlo-Houtkoningspaar.2017

Op zondag 10 september 2017 is gildebroeder Tiny Bogers, opnieuw koning is geworden van het gilde in Mierlo – Hout. Samen met zijn gemalin Elma Bogers-Janssen gaan zij de komende twee jaar het gilde voor.

  25-sept 

 

 

 

 

Mario van den Elsen koning gilde Sint Leonardus Donk

Op zaterdag 9 september schoot Mario zich voor de derde maal tot koning van het gilde. 

Om 13.30 uur startte het officiële programma met de wijding van de vogel en een drievoudige rondgang om de koningsvogel. Gildeheer Franklin De Coninck, burgemeester Frank v.d. Meijden en de afgaande koning losten de eerste schoten, gevolgd door alle gildebroeders op volgorde van leeftijd.

Hierna werd de strijd aangebonden door een tiental gildebroeders. Al heel gauw, na het zestigste schot, werd het laatste stukje van de vogel neergehaald door onze gildecommandant Mario van den Elsen, die voor de derde keer de koningsketting kreeg omgehangen. 

http://www.gildesintleonardus.nl/fotos/kermis:FotosKermis-10/9

  25-sept 

 

Najaarsvergadering Kring Peelland

De najaarsvergadering op 21 oktober 2017 zal worden gehouden in Zaal de Weijers Terhofstadlaan 77  ingang in de Avennelaan. Parkeren is bij de Pauluskerk. Aanvang van de vergadering is om 19:00 uur.

Agenda:
1   Opening door de voorzitter
2   Agenderen van de agenda
3   Presentielijst en opgave woordvoerder
4   Mededelingen door de voorzitter
5   Notulen van de jaarvergadering
6   Post en eventuele secretariaatsmededelingen
7   Mededelingen penningmeester en bekendmaking kascontrole
8   Evaluatie hoofdmannenberaad en voornemen van het bestuur
9   Hoe verderop weg naar 2025
10 Juryhokjes en opslagruimte materialen
11 Oproep bestuursleden Kring-Peelland en Redactie voor de Gildetrom
12 Mededelingen Statuten en Huishoudelijkregelement
13 Rondvraag
14 Sluiting
Zoals afgesproken niet in Gildenuniform maar in gepaste kleding .

Secretaris Kring Peelland : Frans van der Burgt .

  3-okt 

 

Hoofdliedendag N.B.F.S. zaterdag 14 oktober in Den Bosch.

Deze dag vangt, zoals gebruikelijk, ’s morgens aan met een Plechtige Eucharistieviering in de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan met als Hoofdcelebrant Mgr. Drs. R.G.L.M. Mutsaerts. De opluistering is door het gilde St. Joris en St. Barbara uit Maarheeze.

De vertegenwoordiging door de gilden bedraagt maximaal 4 personen per gilde. Omdat op deze hoofdliedendag in het middagprogramma de jeugd weer ruim aan bod komt wordt gevraagd dit jaar zo mogelijk ook jeugdleden af te vaardigen.

Het ochtendprogramma bestaat uit:
09.30 - 09.45  uur:      Formeren van de gildestoet op de Parade in Den Bosch.
10.00 - 11.00  uur:      Eucharistieviering.

Het middagprogramma bestaat uit:

12.15 -  12.45 uur:      Verwelkoming en jaarrede door de voorzitter NBFS Jos Verbeeten met
                                    Huldiging van enkele verdienstelijke gildebroeders/-zusters.
12.45  - 14.15 uur:      Lunch en expositiebezoek.
14.15                          Korte informatie over het EST te Leudal 2018.
                                   Paul Spapens  over de manifestatie: Waterlinie.
                                   Jeroen van de Ven presentatie boekje “De gilden in de 21e eeuw”.
                                   Presentatie Jeugdcommissie.
                                   Napraten bij een drankje
             17.00 uur::     Einde hoofdliedendag.

Uitnodiging en Inschrijfformulier: Uitnodiging-Hoofdliedendag-2017.pdf

  25-sept 

 

DVD landjuweel Soest is uit.

Velen zullen met plezier nog terugdenken aan de stralende, gezellige en vooral ook geslaagde Brabantse Landjuweel Gildedag in Soest op zondag 3 september jl. Het Gildewezen heeft zich op een unieke wijze weer gepresenteerd en getoond dat zij hun plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland meer dan waard zijn.

Onze plaatselijk Videoclub Realtime heeft die dag met verschillende camera's opnamen gemaakt en deze verwerkt in een mooie DVD waarin naast de aankomst van de gilden, de indrukwekkende Massale Opmars, de Optochten, ook de verschillende wedstrijdonderdelen in beeld komen. Een mooie herinnering aan deze Gildedag is deze DVD geworden.

Zij biedt deze DVD aan tegen een prijs van € 9,50 ex verzendkosten. De DVD is op de Hoofdliedendag op 14 oktober in Den Bosch beschikbaar. Liefhebbers, geïnteresseerden moeten dan wel tevoren een exemplaar gereserveerd hebben. 
Afname op de Hoofdliedendag betekent dat er geen verzendkosten aan de orde zijn.
Bestellen kan via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  26-sept 

 

Landjuweel NBFS 2017 te Soest

Beste gildebroeders, gildezusters,

Afgelopen zondag 4 september mochten wij in Soest voor de tweede maal een Brabantse Landjuweel Gildedag organiseren. In alle vroegte bent u allen naar Soest gekomen en hebben wij samen met u (zoals uit de vele positieve en enthousiaste reacties blijkt) een unieke en zeer geslaagde Gildedag beleefd.

Het weer heeft daarbij natuurlijk een belangrijke rol gespeeld maar daarmee alleen bereik je dat natuurlijk niet. Soest was gastvrij en u genoot daarvan en gaf hen iets moois en indrukwekkends terug. In Soest hadden we er al twee weken activiteiten op zitten waarbij de belangstelling veelal overweldigend was. Dat bleek een goede basis ook voor dit eens in de zeven tot tien jaren te organiseren Gildedag in het kader van een Landjuweel.

Alhoewel we nog wel enkele weken bezig zullen zijn om alles af te ronden, willen wij u alvast verwijzen naar de nodige terugblikken waardoor ook u nog na kunt blijven genieten van deze bijzondere dag.

  • Op www.gildefeesten.nl onder fotoalbums treft u enige honderden foto’s aan die door onze organisatie zijn gemaakt van de diverse activiteiten op deze Gildedag. Dit fotoalbum is natuurlijk gezien de veelheid aan activiteiten op deze dag niet compleet.
  • Op de social media zijn diverse video’s, foto’s en ervaringen te zien en lezen. Wij hadden het gevoel dat de social media de afgelopen dagen ontploften met de veelheid aan impressies.
  • Via deze link http://www.gildesoest.nl/pdf/2017_Kranten_Gildedag1.pdf treft u een overzicht van de verschillende artikelen die de afgelopen week in de regionale dagbladen en plaatselijke weekbladen zijn verschenen over deze Brabantse Gildedag.
  • Via de link http://www.gildesoest.nl/pdf/uitslagenGildedag.pdf treft u een overzicht aan van de prijzen die zijn toegekend, zowel wat betreft de beoordeling tijdens de Optocht en als de wedstrijden die zijn georganiseerd op deze Brabantse Gildedag.

Wat betreft het prijzenzilver hebben wij niet alle prijzen kunnen uitreiken. Enerzijds was niet elke deelnemer meer op het gildeterrein in Soest aanwezig toen de prijzen werden uitgereikt, anderzijds moesten ook nog enkele schilden worden nabesteld. Dat laatste zal zo spoedig mogelijk gebeuren.

Wij proberen op de Hoofdliedendag in Den Bosch op 14 oktober a.s. alle nog uit te reiken schilden aan de gilden te kunnen overhandigen.

Verder hebben wij wegens logistieke verwerking de enveloppen met de wedstrijdformulieren met beoordelingen niet aan het eind van de dag kunnen meegeven aan u als deelnemende gilde/schutterij. Ook deze enveloppen zullen wij meenemen naar de Hoofdliedendag en aldaar aan u overhandigen. Mocht u tevoren al inzicht willen hebben in deze juryrapporten (met name vendelen, trommen en bazuinblazen) dan kunt u zich bij ons melden en zenden wij u alvast een scan toe.

Langs deze weg willen wij u danken voor uw bijdrage aan het welslagen van dit Landjuweel 2017 in Soest. Na 30 jaar wederom een succes. Iets waar we best trots op zijn, want het was natuurlijk geen makkelijke opgave. We hadden natuurlijk wel de uitdaging opgepakt om er naast een Soester feest ook een Brabants feest van te maken. En samen lijkt dat meer dan gelukt. Ook u en de federatiecommissies willen wij daarvoor danken.

Wij wensen u succes met al uw gilde-activiteiten en hopen dat het (Brabants) gildewezen een mooie en wellicht in sommige gevallen een nieuwe toekomst tegemoet gaat.

De besturen van het Groot Gaesbeeker Gilde / Stichting Gildefeesten en Comité Landjuweel Soest 2017.

  25-sept 

Henk Daniels overleden

Op 2 september 2017 overleed gildebroeder Henk Daniëls van Henk Danielshet gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel op 69 jarige leeftijd. Henk was 46 jaar lid van het gilde. Hij is begonnen als vendelier. Later heeft hij de taak van vendelleider op zich genomen, wat hij altijd met verve heeft gedaan. Verder heeft hij vele jaren onze toenmalige jeugd begeleid. De laatste jaren heeft hij helaas vanwege zijn gezondheid niet meer actief deel kunnen nemen aan onze gildeactiviteiten. Op vrijdag 8 september wordt van Henk om 10.30 uur afscheid genomen in uitvaartcentrum De Groof, waarna hij in besloten kring gecremeerd zal worden.

  6-sept 

  

….beslommeringen…en broederschap.

Aan de bar in de kantine zitten enkele gildebroeders gezellig te keuvelen.
Jan; “ik ben lid van het gilde om te bekomen van mijn dagelijkse beslommeringen”.
Piet;” …en wij zijn bij het gilde om de gevolgen van de dagelijkse beslommeringen van onze mede-gildebroeders te helpen dragen…!!!!”

tekst: Piet van Velthoven 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.08.augustus.pdf

  6-sept 

Toegevoegd in rubriek Bestuur

Op de website was geen informatie over de geschiedenis van Kring Peelland.
In de rubriek BESTUUR is nu onder op de pagina ruimte ingericht
voor de geschiedenis van de Kring.

Als eerste is opgenomen "de beginjaren van Kring Peelland".
Veel leesplezier. De webmaster.

  24-juli 

  

Graag aandacht voor 

nota Succesfactoren en nota Herpositionering

Henk de Hair

 

Kringvoorzitter Henk de Hair wil u twee nota's onder de aandacht brengen. Deze nota's zijn geschreven om  de gilden te ondersteunen en zich voor te bereiden op de toekomst. 

 Nota Succesfactoren Succesfactoren-gilde.pdf

In deze nota staan vermeld de succesfactoren die enerzijds in de gesprekken van Henk met gilden en anderzijds in het kader van het onderzoek Toekomst 2025 als belangrijk naar voren zijn gekomen. De opsomming betekent niet dat niet elk gilde aan alle factoren moet voldoen om als geslaagd gilde aangemerkt te worden. Een ruime mix van externe en interne factoren is voldoende te achten om als gilde de toekomst met vertrouwen in te gaan.

 Nota Herpositionering "Modern gilde in de 21-ste eeuw"
      
Rapport--herpositionering---N.B.F.S.pdf

De bijdrage van de werkgroep “herpositionering” komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een logische stap om het eerder verschenen Manifest “NBFS op weg naar 2025” nader te concretiseren. Dat manifest en de rapporten van de commissio Mixta en de federatieve jeugdcommissie (Franje of Fundament) zijn daarbij de leidraad geweest. De werkgroep komt met een aantal aanbevelingen voor morgen en de verdere toekomst van de Brabantse sch

uttersgilden. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om het gesprek over de toekomst van het lokale gilde in gang te zetten. Met elkaar praten over de wijze waarop het lidmaatschap van het gilde meer aantrekkelijk kan worden voor diverse leeftijdsgroepen mannen en vrouwen en jongeren. De suggesties zijn ook bedoeld als leidraad voor de realisatie ervan.

De twee nota's zijn blijvend opgeslagen onder de Rubriek <BESTUUR>.

  22-juli 

 

Komende zondag 1 oktober Kringkampioenschappen 2017

Kringkampioenschappen 2017Elk jaar worden op de eerste zondag van oktober de kringkampioenschappen van Kring Peelland gehouden in het Brabants Wipschieten. De deelnemers aan deze wedstrijd zijn diegene die tijdens een van de kringwedstrijden het beste waren. Zij kampen op deze dag voor de Kringkampioenen van Kring Peelland 2017.

Tevens wordt er die dag een tweede wedstrijd gehouden voor alle geweerschutters, waarbij de winnaars weer mee mogen schieten op de Kringkampioenschappen van 2018.

 

 

 

 

 

Inschrijven voor de Jeugddag van Kring Peelland.

Wij nodigen alle jeugdleden van Kring Peelland uit voor onze jaaractiviteit Logo.Jeugd.2
in
 het najaar op 7 okotober. De datum van voorinschrijvingen is 1 juni. Dit is zo gepland zodat we 
eventueel andere kringen erbij kunnen betrekken. Definitief zouden we graag 29 juni de inschrijvingen willen hebben. <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Hopelijk zien we vele Peellandse jeugdleden verschijnen op die dag. 

Zie ook de bijgevoegde flyer: uitnodiging-jc.pdf

  21-mei 

 

 Gilde sint Leonardus viert kermis

De Beek en Donkse Kermis komt er weer aan. Zowel jong als oud kan zich uitleven op de verschillende attracties op het Piet van Thielplein. Maar ook het Gilde St. Leonardus heeft op kermiszaterdag 9 september een mooi programma op het schietterrein ’t Wipke. Het wordt beslist een heel spannende middag. Wie wordt de nieuwe koning van het gilde of schieten we deze keer ook voor een keizer?
Die mogelijkheid zit er dit jaar dik in, want twee gildebroeders staan hiervoor op de nominatie Jan Huijbers is vier keer koning geweest en Geert-Jan van Rixtel (Bzn) heeft zich twee keer achtereenvolgens tot koning geschoten. Als een van deze twee gildebroeders de vogel naar beneden haalt, wordt hij nu koning en zal hij in het lopende koningsjaar tot keizer (voor het leven) gekroond worden.

Zie: Nieuwsbrief-3-2017--Leonardus-Donk.pdf

  6-sept 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.07.juli.pdf

  2-aug 

 

 Ringsteken op Federatietoernooi VTBS 2017

Hierbij nodigt het Sint Jorisgilde Stratum u van harte uit om deel te nemen aan het federatietoernooi(VTBS) op 17 september 2017 te Eindhoven. Zoals gebruikelijk zal ook dit toernooi worden georganiseerd onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

In navolging op eerdere kringdagen zal na aloop van de wedstrijden in standaardrijden het ringsxteken met paarden gehouden worden. Wilt u als standaardruiter nog meedoen dan kan dat alsnog. Brief Ringsteken: uitnodiging-standaardruiter-federatietoernooi.pdf

Het verschuldigde inschrijfgeld dient u overe te maken. Het opgavenformulier van de te spelen marsen, voor de tamboers moeten uiterlijk 15 augustus op het vermelde adres binnen zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt zowel per individu als per groep 5 euro. Het totaalbedrag kunt u overmaken op bankrekening;  NL37RABO0150104561  ten name van het Sint jorisgilde Stratum, onder vermelding van uw gildenaam, adres en registratienummer. Het registratienummer van uw gilde vindt u in het vademecum van de NBFS. Meer gedetailleerde informatie kunt u ongeveer drie weken voor aanvang van ons verwachten.

Inschrijfformulieren : VTBS-toernooi.inschrijving.pdf

  2-aug 

 

Hans Witteveen overledenHans Witteveen

Op 16 juli is Hans Witteveen van het gilde sint Catharina Helmond overleden. Op vrijdag 21 juli heeft men van Hans afscheid kunnen nemen in crematorium Berkendonk. Op verzoek van de familie was dit alleen met gildeëer van zijn eigen gilde. Hans is 81 jaar geworden.

Meer lezen: Overlijdensbericht-Hans-Witteveen-17.07.2017.pdf   

  22-juli 

 

Bouke Boender koning gilde sint Catharina HelmondBouke Boender

Tijdens het jaarlijks koning-schieten op zondag 9 juli heeft gildebroeder-tamboer Bouke Boender zich tot koning van ons gilde geschoten. Bij het 99e schot wist Bouke de vogel naar beneden te halen en is daarmee de koning voor 2016-2017. Bouke is 20 jaar en sinds 2016 lid van het Gilde.

Meer lezen: Nieuwbrief-St.Catharinagilde-juli-2017.pdf

  22-juli 

 

 William van de Voort koning gilde sint Lambertus Someren-eind

Op zaterdag 24 juni schoot hoofdman William zich tot koning van het gildeP1070785 in Someren-eind. Oud-koning Piet van Velthoven heeft hiervan een verslag gemaakt. Een passage hieruit:

Na het oprapen van de restanten van de vogel geeft hij te kennen de titel “koning” te willen aanvaarden en volgt het ritueel, waaronder de handwassing en het omhangen van het zilvervest en de koningsvogel, dat behoort bij de installatie. Dan volgt de eedaflegging door de nieuwe koning met de hand aan het vaandel en het opspelden door hem van een herkenningsspeld bij de oud-koning. 
De vaandrig “overvendelt” de koning met het hoofdvaandel ten teken van erkenning van zijn waardigheid. Hiermee is de installatie voltooid. Deze werd geleid door de dekenschrijfster Riky, die volgens de statuten de functie van hoofdman dient waar te nemen bij diens “afwezigheid”. Riky is ook degene die koning William gaat vergezellen als zijn gemalin. 
Een kort gezellig samenzijn op het terrein en een rondje van de koning gaan vooraf aan de terugtocht naar het huis van de koning. Daar wordt als eerbetoon een vendelhulde gebracht  terwijl het voorzichtig begint te miezeren. Na afloop bedankt de koning allen voor deze hulde en zegt heel toepasselijk en uit het hart gegrepen; “Dit is geen regen, maar het zijn “de Broensen” [ooms, tante, broer en ouders], die nu daarboven zitten te lachen….”.

Meer lezen: Koningschieten-24-06-17-3.pdf

  22-juli 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.06.juni.pdf

  22-juli 

 

Hubert Engelen koning gilde sint Joris Deurne 

Kermismaandag 19 juni schoten de broeders en zusters om het Koningsschap. Na een lange strijd van 24 ronden wist uiteindelijk Hubert de vogel naar beneden te halen. Na 26 jaar is hij wederom koning van hetr gilde.

  19-juni 

 

Kringdag 2017 Someren

gilde someren

Beste gildebroeders en zusters,

We hebben een mooie en gezellige kringgildendag gehad. We willen alle medewerkers en ook alle gilden bedanken voor hun inzet om deze dag te doen slagen.

Bekijk het fotoalbum op onderstaande link. De foto’s zijn gemaakt door ’n toeschouwer Will Verhees die deze aanbood aan het gilde. Verdere foto’s o.a. van de plechtigheid in de kerk, kunt u ook nog vinden op : https://siris.nl/ onder FOTOALBUMS. Deze foto’s zijn te downloaden.
Bekijk het album: https://www.myalbum.com/album/hwCOp2X9wqhA
Of bekijk het album als fotoboek: https://www.myalbum.com/shop/photobook/hwCOp2X9wqhA

Veel kijkplezier. Frans Meeuws secretaris Stichting Organisatie Kringgildendag Someren 2017

Uitslagen wedstrijden

(12-6) Algemeen klassement  Algemeen-klassement-Kringdag-2017-Someren.pdf

(12-6) Onbekende beoordeling: Gedrag in de optocht
     Speciale-beoordeling-Kringdag-2017-Someren.pdf

(18-6) Prinsschieten:  Prins is Stijn van Veghel van het gilde sint Servatius Lieshout

(14-6) Standaardrijden     uitslagen-standaardrijden-ringsteken-2017-Someren.pdf

(12-6) Trommen en bazuinblazen
    Trommen-en-bazuinblazen-Kringdag-St-Joris-Someren-2017.pdf

(18-6) Vendelen    uitslag-vendelen-Someren11-06-2017.pdf

(12-6) Geweerschieten    Geweerschieten-11-juni-2017-Kringdag-Someren.pdf

(12-6) Kruisboogschieten  Kruisboog-op-Wip-Kringdag-2017-Someren.pdf

Deze uitslagen zijn ook terug te vinden in de rubrieken van de commissies.

IMGP4536

WORST: Kringpastor Paul Janssen had zich aangeboden om voor ons te bidden om mooi weer. Met een mandje worst toog het bestuur van de stichting SOKS op 24 mei naar Deurne, waar voor het Mariabeeld een gebed uitgesproken werd om mooi weer op 11 juni. Het is GEEN GARANTIE sprak Paul na het in ontvangst nemen van de worst. 

Bekijk het album en het gebed:

https://www.myalbum.com/album/xMopjILvz8tT 

  11-juni 

 

  

Film Ringsteken Kringdag Someren 2017

De link naar de film https://www.youtube.com/watch?v=fGictxY2c58
Deze link staat ook onder de rubriek Standaardrijden

  23-juli 

 

Bert Vorstenbosch nieuwe koning bij seniorenkoning

Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van senioren geweerschutters in Beek en Donk werd er ook geschoten om de koning. Bert Vorstenbosch was uiteindelijk de gelukkige winnaar en mag zich een jaar lang koning noemen van de senioren schuttersclub. 

  7-juni 

Aarle's Gildeweekend  19 en 20 aug

Doordat de kermis in Aarle-Rixtel verzet is, hebben de gilden dit jaar een andere invulling gegeven aan dat weekend.

logo margaretha AarleRixtelOp zaterdag 19 augustus wordt op het terrein van het Sint Margaretha gilde geschoten voor de dorpskoning 2017.
Iedereen vanaf 16 jaar met overleggen van een geldig legitimatie bewijs mag mee schieten voor de titel. De winnaar krijgt een prachtig beeld van een schietende gildebroeder. Dit beeld van keramiek is gemaakt door Jacques Merks uit Grave en is uniek in zijn soort.

Op zondag 20 augustus wordt geschoten om het koningschaplogo OLV AarleRixtel
van het Onze Lieve V
rouwe gilde op het Jan van Dooren terrein. 
Dit belooft weer een spannende strijd te worden tussen de gildebroeders. Wie wordt er de koning voor een periode van 3 jaar.

Poster: POSTER-GILDEWEEKEND.pdf

  24-juli 

 

 Kermistoernooi Kruisboog op Wip

Op zaterdag 5 augustus organiseert het gilde sint Agatha een vrije wedstrijd kruisboogschieten op de wip tijdens Boekel kermis. Deze wedstrijd zal plaats vinden bij het gildehuis Waterval 3a, 5427HL Boekel. (nabij het sportpark) Inschrijven van 13.00 tot 15.30 uur. Er wordt geschoten op de onderdelen personeel en kampioen. Inschrijfkosten € 4,00. 20 schoten op 4 masten. Kampioen (de 10-laatste schoten) krijgt het Zilveren Sint Agathaschild. Verdere nog enkele leuke prijzen.

  2-aug 

  

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.05.mei.pdf

  1-juni 

 

 

 Nieuwe broederschapsdragers bij de Deurnese Gildenbroederschapsdragers

Zondag 21 mei is er weer geschoten om de broederschapsdragers van de vier Deurnese gilden. De winnaars waren Hans van Someren van het gilde sint Hubertus Liessel en bij de jeugd Karel Verbaarschot van het gilde sint Antonius-abt Deurne.

  27-mei 

Gerrit Janssen koning gilde sint Agatha Boekelkoningspaar Gerrit en Maria 3

Voor de tweede achtereenvolgende keer schoot Gerrit Janssen uit Venhorst zich op zondag 7 mei tot Gildekoning 2017. Hij koos zijn echtgenote Maria weer tot zijn Koningin.

  21-mei 

 Inschrijven voor Federatietoernooi VTBS 2017

Hierbij nodigt het Sint Jorisgilde Stratum u van harte uit om deel te nemen aan het federatietoernooi(VTBS) op 17 september 2017 te Eindhoven. Zoals gebruikelijk zal ook dit toernooi worden georganiseerd onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden.

De inschrijfformulieren moeten uiterlijk 15 juni  bij ons binnen zijn.

U kunt deze inschrijfformulieren mailen naar; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of opsturen per post naar ; Boutenslaan 159A 5655TV Eindhoven

Het verschuldigde inschrijfgeld dient uiterlijk 15 juli 2017 in ons bezit te zijn. Bij latere ontvangst is deelname niet meer mogelijk. Het opgavenformulier van de te spelen marsen, voor de tamboers moeten 

uiterlijk 15 augustus op het vermelde adres binnen zijn.

Het inschrijfgeld bedraagt zowel per individu als per groep 5 euro. Het totaalbedrag kunt u overmaken op bankrekening;  NL37RABO0150104561  ten name van het Sint jorisgilde Stratum, onder vermelding van uw gildenaam, adres en registratienummer. Het registratienummer van uw gilde vindt u in het vademecum van de NBFS. Meer gedetailleerde informatie kunt u ongeveer drie weken voor aanvang van ons verwachten.

Inschrijfformulieren : VTBS-toernooi.inschrijving.pdf

  21-mei 

Koningschieten bij gilde sint Lambertus Someren-Eind

Zaterdag 24 juni 2017 organiseert  het gilde weer het jaarlijks KERMISKONINGSCHIETEN en tweejaarlijks KONINGSCHIETEN op het schietterrein “De Kolenboer” aan de Boerenkamplaan (achter nr.79) te Someren Eind. 
Aanvang Kermiskoningschieten 14.00 uur en Koningschieten 15.00 uur.

  18-juni 

Jubilaris bij gilde sint Hubertus Liessel

Op 24 juni 2017 (St. Jan) viert Herbert Welten zijn 25-jarig jubileum.  Het gilde biedt hem een receptie aan om met de jubilaris een glas te drinken op zaterdag 24 juni van 19.00 - 20.30 uur in ‘Ons Gildehuis’ aan de Tramweg 29 te liessel.

  21-mei 

   

Koningschieten bij gilde sint Joris Deurne 

Op maandag 19 juni gaan de broeders en zusters van het St.-Jorisgilde strijden om het Koningsschap. De dag begint om 09.30 uur met een H. Mis in de St.-Willibrorduskerk samen met het St.-Antonius Abtgilde. Om 13.00 uur worden de eerste schoten gelost door pastoor Paul Janssen en burgemeester Mak.

De receptie van de nieuwe koning vindt plaats op zaterdag 1 juli (19.00 – 20.00 uur) in Zaal van Bussel, Sint Jozefstraat 77, 5753 AS te Deurne.

  1-juni 

  


Gezocht
Bestuurslid voor het kwartaalblad "De Gildetrom" 

Wat houdt de functie in?

Sinds 1 januari 2012 is Jan Leenders, gilde st. Agatha Boekel, afgevaardigde van kring Peelland in het bestuur van De Gildetrom. Hij verving toen Karel Berkhof van St. Servatiusgilde Lieshout.

Van elke kring is er één afgevaardigde; de secretaris (Peter Lathouwers uit Handel) en de voorzitter zijn extra bestuursleden.

Er wordt in principe 4x per jaar vergaderd, waarbij ook de hoofdredacteur aanwezig is. Deze vergaderingen vinden vrijwel altijd plaats in het gildehuis van het St. Catharinagilde in Eindhoven. Een zittingsperiode duurt normaal 4 jaar.

Alle reiskosten worden vergoed; daarnaast is er een vergoeding van € 50  per jaar.

Naast het bestuur van de Gildetrom is er een redactie. De redactie bestaat uit een hoofdredacteur, een reporter en van elke kring een redactielid (voor Peelland is dat Jeanne Pennings uit Aarle-Rixtel).

De redactie zorgt voor het verzamelen en schrijven van de artikelen. Daarna wordt het blad naar de drukker verzonden.

Voor meer informatie: zie de website van “De Gildetrom”: www.degildetrom.nl 

Geïnteresseerden voor deze functie kunnen zich melden bij het kringbestuur van Kring Peelland.

  29-april 

  

 Mededelingen Kringdag 2017 Someren

Nog ’n week en dan start de Peellandse Kringgildendag in Someren.gilde someren

OPTOCHTROUTE: Allereerst een kleine wijziging in de route van de optocht: Startplaats blijft Laan ten Roode (bij Cult. Centrum De Ruchte) maar we gaan dan de 2e straat rechts (Molenstraat). Op het einde RECHTS Keizerstraat en dan komen we weer uit op de oorspronkelijke route. Dit vanwege reconstructie op het einde van de Dorpsstraat, die naar verwachting niet op tijd klaar zal zijn.

AANRIJROUTE: In de bijlage de aanrijroute naar sportpark De Potacker en de route voor deelnemers aan de optocht. Zoals al eerder vermeld stapt iedereen MET attributen uit aan de Loovebaan thv Lidl ( groene pijl op de platte grond).

Aanrijroute.pdf   Potacker-platte-grond-.pdf

ALGEMEEN KLASSEMENT: Zoals gebruikelijk wordt er in Kring Peelland tijdens de optocht gejureerd in de onderdelen; Schoonste geheel, Ordelijkst geheel, Best gaand gilde en het dragen van het vaandel in de optocht. Na de massale opmars en het slangendefilé worden de vaandels nog beoordeeld door de jury in de presentatie. Inleveren vaandels tot een half uuir na afloop van het slangendefilé in de tent naast de eretribune.
De standaardpaarden met ruiters worden niet in de beoordeling van het algemeen klassement meegenomen. Zij worden tijdens de optocht afzonderlijk op hun gedrag door een jury beoordeeld. 

In het eindklassement krijgen de drie eersten van de Peellandse Gilden (21 gilden) en het eerste van de Gast Gilden (6 gilden) een prijzenschild. Alle andere gilden krijgen indien opgegeven een herinnerschild in volgorde van het resultaat algemeen klassement.

GEWEERSCHIETEN: Voor geweer-, koning en keizerschieten zorg voor een geldig legitimatiebewijs.

KRUISBOOGSCHIETEN: Door de grote deelname aan schutters (40 kring en 50 gast) en er slechts 5 bomen beschikbaar zijn, beginnen deze wedstrijden al zodra de eerste kruisbooggilden binnen getrokken zijn. De kruisboogschutters worden direct bij de schietbomen verwacht. Het inschrijven voor deze wedstrijd wordt beperkt tot een half na einde slangendefilé. Daarna is deelname niet meer mogelijk.

TROM EN BAZUINBLAZEN: De voorlopige indeling voor de wedstrijden.

voorlopige-indeling-Trom-en-Bazuin.pdf

RINGSTEKEN: Tijdens de jaarvergadering van de Commissie is het idee geopperd om de ruiters de gelegenheid te geven op de kringgildedag het ringsteken te beoefenen. Door de organisatie is daar meteen JA opgezegd en besloten om hieraan medewerking te verlenen. De organisatie van dit onderdeel zal worden verzorgd door de Commissie Standaardrijden Peelland. Alle deelnemende gilden, dus ook de gastgilden, kunnen deelnemen aan dit informele onderdeel. Er is een 1e prijs voor de beste ringsteker.

PRINSSCHIETEN: Tijdens de Kringdag gaat de kring voor het eerst Kring Jeugdprins schieten. Dit is alleen voor jeugdleden t/m 18 jaar van de Kringgilden. De organisatie is in handen van de commissie Jeugd.

JEU DE BOULES: Voor zowel de gilden als de bezoekers wordt een wedstrijd georganisserd in Jeu de Boules. Er zijn 8 banen ter berschikking en er worden prijzen ter beschikking gesteld. De wedstrijd vangt aan na afloop van het slangendefilé op de banen achter de kleedlokalen.

IMGP4536

WORST: Kringpastor Paul Janssen had zich aangeboden om voor ons te bidden om mooi weer. Met een mandje worst toog het bestuur van de stichting SOKS op 24 mei naar Deurne, waar voor het Mariabeeld een gebed uitgesproken werd om mooi weer op 11 juni. Het is GEEN GARANTIE sprak Paul na het in ontvangst nemen van de worst. 

Bekijk het album en het gebed: https://www.myalbum.com/album/xMopjILvz8tT 

  4-juni 

 

 

 

 Fietste Mee voor het goede doel in Beek en Donk

Oop de 2e Pinksterdag 5 juni is het weer zo ver. De route van de Fietste Meetocht staat weer in de steigers en is samengesteld door het gilde St. Leonardus en de Scouting Beek en Donk. Graag nodigen wij u van harte uit aan deze gezellige gezinsfietstocht deel te nemen. De fietstocht start weer bij de blokhut van de Scouting aan de Ijsweg 1 (achter de vroegere basisschool De Raagten) en wordt om 11.00 uur geopend door wethouder Frans van Zeeland. Men kan daar starten van 11.00 tot 13.00 uur Voor de Fietste Meetocht is een veilige route uitgezet van ongeveer 32 km met drie rustpunten.

Bij elk rustpunt wordt u iets lekkers aangeboden. De kosten hebben we erg laag gehouden t.w. € 3, per deelnemer. Kinderen beneden 12 jaar mogen gratis meefietsen Dit jaar zal ook de Mountain Bike-groep (ATB) meefietsen, maar zij hebben wel een eigen route vastgesteld. Wij hopen dat weer vele mensen uit heel Laarbeek en omgeving zullen deelnemen aan deze gezellige fietstocht. Stichting Goede Doelen Laarbeek.

Nieuwsbrief-2-2017-Fietste-mee.pdf

  4-juni 

 Donckese Wij-ing bij gilde sint Leonardus op Donk

De Donckse Wij-ing is op zondag 28 mei 2017 Een openlucht eucharistieviering bij de Leonarduskapel op de Donck, aan de Goorloop (hoek Kapelstraat-Lage Heesweg). Dit jaar is het een Eucharistieviering, voorgegaan door Pastoor Jos Verbraeken en diaken/gildeheer Franklin De Coninck. Nieuwsbrief-1-2017-Donckse-Wij-ing.pdf

  21-mei 

 

 

NK vrije hand schieten in Lierop

Zondag 28 mei is het NK Vrije-hand schieten op de wipboom op schietterrein De Roovere in Lierop. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen of mee doen natuurlijk. Je moet dan wel lid zijn van de scherpschutters vereniging. De wedstrijd zal starten om 11.00 en eindigen rond 18.00. Poster-informatie-NK-2017.pdf

  21-mei 

 

Jubliarissen bij gilde sint Margaretha Aarle-Rixtel

Het gilde Sint Margaretha uit Aarle-Rixtel oftewel de “Rooi schut” , heeft het voornemen om op zaterdag 3 juni a.s. weer haar jaarlijkse gildedag te houden. Dit jaar met een wel heel bijzonder tintje, gezien Henk Althuizen, Jos Biemans en Jack van Duuren 40 jaar lid zijn en Gerard van Ganzenwinkel, Ton Swinkels en Martien Wich 50 jaar lid zijn van onze vereniging.

Van 15.00 uur tot 17.00 uur is er voor genodigden en overigen gelegenheid om de jubilarissen te feliciteren in ons gildepaviljoen aan de Havenweg 6A.

  1-mei 

  

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.04.april.pdf

  1-mei 

 

NBFS Kruisboog op wip zondag 30 april 2017

Het gilde sint Joris Diessen organiseerde onder 20170430 152040 006auspiciën van de Noord-Brabantse federatie van Schuttersgilden het toernooi Kruisboog op wip. Negen Peellandse schutters namen deel aan dit toernooi. De schutters Peter Berkers en Dirk van de Ven van het gilde sint Antonius-abt uit Lierop behaalde het beste resultaat met 13 uit 15 onder moeilijke omstandigheden. Er stond die dag een verradelijke wind, die met vlagen van verschillende kanten kwam. Aan het toernooi hebben zo'n 80 schutters deelgenomen.

    1-mei 

 

Tweede overleg Kringdag 2017 Someren

Het bestuur en de commissies van Kring Peelland zijn uitgenodigd voor een tweede overleg Kringdag 2017 Someren. De bijeenkomst is op dinsdag 9 mei om 19:00 uur op Sportpark De Potacker Potakkerweg 12 in Someren.

  26-april 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.03.maart.pdf

  3-april 

 

 

NBFS Kruisboog op wip zondag 30 april 2017

Het gilde sint Joris Diessen organiseert onder auspiciën van de Noord-Brabantse federatie van Schuttersgilden het toernooi Kruisboog op wip. Naast federatiezilver wordt er afgekampt vanaf de 11 punters voor prijzen in natura.

Adres: Schuttersweide Sint Joris, Molenstraat 42A te Diessen 
Inschrijven: van 11.00 tot 14.00 uur in ons onderkomen op het terrein. Inschrijfgeld: €5,- p/p

  3-april 

 

Mededelingen kringbestuur dd. 11 maart

 Huub Manders onderscheiden in de orde "Auter en Heerd".

Tijdens de jaarverghadering van Kring Peelland werd afscheid genomen van bestuurslid Huubonderscheiding Auter en Heerd Manders. Hiuub werd onderscheiden in de hoogste graad van Kring Peelland met de medaille "Auter en Heerd" in het bijzijn van zijn echtgenote Tiny en zijn kinderen.

De voordracht is voor de onderscheiding is als volgt geformuleerd:

Gelet op zijn staat van dienst voor de gehele Kring Peelland met zijn 22 gilden, zijn eigen gilde sint Antonius-abt Deurne en de gezamenlijke 4 Deurnese gilden vinden wij het gerechtvaardigd om hem voor te dragen voor de onderscheiding “Auter en Heerd”.

Hij heeft zich zeer bijzonder verdienstelijk gemaakt door vele zaken aan te pakken.
- Zijn inzet  om de ”Brabantse Avonden” tijdens de viering van 75-jaar Kring Peelland te doen slagen.
- Het werven van donaties voor de jeugd van Kring Peelland voor opzetten van activiteiten.
- Na zijn aftreden als bestuurslid in 2012 is hij tijdelijk waarnemend bestuurslid geworden om de plek op te vullen van Theo van Woerkom vanwege zijn ziekte. Doordat het Kringbestuur in 2014 onderbezet was, heeft hij zich nogmaals voor één periode kandidaat gesteld. 
- Het proberen in te vullen van de Kringdagen voor 2016 tot en met 2019 door de gilden actief te benaderen om een Kringdag te gaan organiseren.
- Door zitting te nemen namens het Kringbestuur in de organisatie van Kringdag 2016 Vlierden.

Als een van de weinige is hij bijna altijd aanwezig namens de Kring en Kringbestuur bij recepties, jubilea en begrafenissen van gildeleden  zowel binnen de kring als de federatie.

Naast zijn taak als bestuurder van Kring Peelland vanaf 2000 is hij lid van de Kringcommissie SAT.
Hij is en blijft een hoeder van de tradities en regels binnen de Kring. Door aanwezigheid en adviezen attendeert hij op zijn manier de gildeleden op dwalingen.

Binnen de samenwerking van de vier Deurnese Gilden heeft hij altijd geijverd voor verbroedering en  samenwerking. Sinds de eerste bijeenkomst in 1981 heeft hij nauwelijks een overleg gemist. 
Er zijn sindsdien 141 bijeenkomsten gehouden in 35 jaar. De samenwerking van de vier gilden is voor hem ook de
 drijfveer geweest om zitting te nemen in het kringbestuur.

Huub en Tiny MandersIn zijn eigen gilde sint Antonius-abt Deurne is hij 35 jaar dekenschrijver geweest. Hij is hiervoor door zijn gilde benoemd tot Ere-Deken-Schrijver met de nadruk op schrijver. Hij is nog steeds als bestuurslid aan het gilde verbonden.

Gelet op de toekenning van “Erelid” tijdens zijn aftreden als bestuurslid in 2012, is de titel erelid sober ten opzichte van zijn verdienste voor het gehele gildewezen. Al deze verdiensten afgezet tegen de in het verleden uitgereikte onderscheiding van “Auter en Heerd” zijn de commissie van toekenning en het kringbestuur van mening dat deze aanbeveling rechtvaardigd Tiny en Huub Manders                        is.


 

 Nieuwe Gildekaars Kring Peelland gewijd.

gildekaars

Tijdens de eucharistieviering vooraf aan de jaarvergadering werd door Kringpastor Janssen de nieuwe Gildekaars gewijd. Deze kaars staat in de bedevaartsplaats Ommel en kan op verzoek worden ontstoken indien een gildebroeder of zuster ernstig ziek is of overleden. 
Elke zondagmorgen zal tijdens de eredienst de kaars branden. Op verzoek kan deze op andere tijstippen worden onstoken. De contactpersonen hiervoor zijn: 
         als eerste te benaderen Koster A.v.d.Ven tel. 0493-695419
         of bij zijn afwezigheid Kapelaan Overbeek tel. 0493-691415 

 Jaarverslag 2016 is samengesteld.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt door het kringbestuur en de kringcommissie een jaarverslag samengesteld. Deze blijft de komende jaren te downloaden in de Rubriek <Jaarverslagen>. In deze rubriek worden ook de aangeleverde jaarverslagen van de gilden opgeslagen.
Jaarverslag.Kring.Peelland.2016.pdf   Zie ook <jaarverslagen>.

Tip: Kijk ook eens in de rubriek <archief medelingen>. Hier zijn ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar, welke zijn ingestuurd voor de website, nog te bekijken.

Adressenlijst Kring Peelland.

De lijst met adresssen in de rubrieken <Bestuur> en <Gilden> is weer aangepast en geupdate. Zijn er wijzigingen geeft dit dan door aan het Bestuur of de Webmaster.

  11-mrt 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.02.februari.pdf

  11-mrt 

 


GEEN Hoofdliedendag NBFS op 8 april

Door omstandigheden gaat de aangekondigde hoofdliedendag op 8 april in het provinciehuis in Den Bosch niet door.

  22-mrt 


 

 Expositie Salvator Mundi Oeffelt 8-9 april

 Ter kennisgeving zie schrijven: persbericht-expositie-Salvator-Mundi.pdf

  18-feb 

 

 Aanmelden Jeugdtoernooi Kempenland zondag 28 mei 2017

Hierbij de uitnodigingbrief met aanmeldformulieren voor het Jeugdtoernooi van Kring Kempenland op zondag 28 mei 2017 bij het Sint Jorisgilde te Budel. Deze keer voor het eerst in de geschiedenis zijn ook de jeugdige gildebroeders en –zusters van gilden uit de andere kringen van harte welkom en kunnen meedingen naar de prijzen!!

Een oproep aan de gilden dit kenbaar te maken aan de jeugd, hen een moment te geven waarbij ze onderling hun krachten kunnen meten en zich verbroederen.

uitnodiging-jeugdtoernooi-2017.pdf   Inschrijfformulieren-jeugdtoernooi-2017.pdf

   8-nov 

 

 3 jubilarissen gilde sint Willibrordus Vlierden

Vorig jaar waren Hennie Fransen, Peter-Paul Fransen en jubilarissen vlierdenHenk Venner 40-jaar actief als gildebroeder en hebben het Vlierdens gilde tot buiten de dorpsgrenzen uitgedragen. Ze zijn allen begonnen als vendelier, prijzen in het vendelen behaald en een of meerdere keren koning van het gilde geweest.

Door het uitlopen van de kringgildedag is de viering van hun jubileum uitgesteld. Komende zaterdag 25 maart zullen zij gehuldigd worden. Het gilde biedt hen een receptie aan van 18:30 tot 20:00 in MFA ’t Huis. Iedereen is van harte welkom om het glas met hen te heffen.

  19-mrt 

  

Vergaderstukken jaarvergadering KNTS

logo.KNTS

De jaarvergadering wordt gehouden op maandag 27 maart 2017 in zaal 
’t Vrijthof
, Molenstraat 6 te Oirschot aanvang 20:00 uur.

20170327-Agenda-jaarvergadering.pdf   

20161128-Notulen-ledenvergadering.pdf    

  18-mrt 

 

Bestuurswisselingen bij gilde sint Servatius Lieshout

Op 7 maart hield het gilde de druk bezochte ledenvergadering. 2 nieuwe leden werrden aangenomen Ellen Swinkels en Marcel Oerlemans. Het gebeurt bij het Lieshoutse Gilde nog altijd op de zelfde manier als 500 jaar geleden. De meeste mensen konden niet lezen of schrijven. Om toch te kunnen stemmen werden er erwten en bonen in een zak gedaan. Was je vóór dan grabbelde je in de zak tot je een boon had gevonden (deze is veel groter dan een erwt) en gooide deze dan in een andere zak. Nadat de stemming was voltooid werden de bonen en erwten geteld. Waren er meer bonen dan erwten dan was je er in gestemd. Er werd ook wel gezegd hij is er in geboond.

Ook moest er gestemd worden voor nieuwe bestuursleden. Willy Schrama wou na 11 jaar in het bestuur te hebben gezeten plaats maken voor iemand anders. Klaas van de Zanden werd met algemene stemmen aan genomen. Ook secretaris Jan van de Laar was niet herkiesbaar, deze functie werd overgenomen door Gerard Verhoeven.

  18-mrt 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2017.01.januari.pdf

  18-feb 

   

Hoofdliedenberaad op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Deurne.

Het hoofdliedenberaad 2017 zal worden gehouden op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Milheezerweg Deurne aanvang 20:00 uur. Hoofdmannenberaad-2017.pdf

  11-mrt 

 

Sjaak Cortooms van gilde Onze Lieve Vrouw Lierop overleden016

Sjaak was een zeer gewaardeerd lid van ons gilde. Jarenlang is hij standaardruiter geweest en heeft hij zich ingezet voor de kringcommissie standaardrijden. Twee maal heeft hij zich tot koning geschoten. Jarenlang in het bestuur van ons gilde gezeten.

Graag wil de familie u uitnodigen om bij zijn afscheid aanwezig te zijn. De uitvaartsdienst is op vrijdag 24 februari om 10:30 uur in de parochiekerk H.Jesus te Lierop.

U als afgevaardigde van gilden uit kring Peelland wordt om 09:30 verwacht bij gildehuis zaal N. van Oosterhout aan de van Dongenstraat 18 in Lierop, waar u ontvangen wordt met een kop koffie. 

  21-feb 

 

Mededelingen kringbestuur dd.18 febr

Overlijden Henk Habraken.

Henk is na een kortstondige ziekte overleden. Omdat wij, maar ook de meeste gilden een goede herinnering hebben aan Henk en bovendien veel gilden in het verleden van zijn zang en koor hebben genoten - denk aan de hoofdliedendagen - wordt via deze weg alle gilden in kennis gesteld van zijn overlijden. Bijgaand treffen jullie een rouwkaart aan.
Rouwkaart-Henk-Habraken.pdf

Jaarverslag 2016 is samengesteld.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk wordt door het kringbestuur en de kringcommissie een jaarverslag samengesteld. Deze blijft de komende jaren te downloaden in de Rubriek <Jaarverslagen>. In deze rubriek worden ook de aangeleverde jaarverslagen van de gilden opgeslagen. Jaarverslag.Kring.Peelland.2016.pdf   Zie ook <jaarverslagen>.
Tip: Kijk ook eens in de rubriek <archief medelingen>. Hier zijn ook de hoogtepunten van het afgelopen jaar, welke zijn ingestuurd voor de website, nog te bekijken.

Jaarvergadering 2017 op zaterdag 11 maart in het MFA in Vlierden.

De dag begint met een bijeenkomst om 9:30 uur in het MFA Pastoriestraat 20B in Vlierden. Waarna de eucharistieviering in de kerk met voorganger Kringpastor Paul Janssen. Daarna de koffietafel en om 12:00 uur aanvang van de jaarvergadering.
De vergaderstukken: 
Uitnodiging-jaarvergadering-2017-Vlierden.pdf
notulen-najaarsvergadering-05-november-2016-Kring-Peelland.pdf
Deelname-koffietafel-jaarvergadering-2017.pdf

Hoofdliedenberaad op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Deurne.

Het hoofdliedenberaad 2017 zal worden gehouden op donderdag 16 maart in zaal van der Putten Milheezerweg Deurne aanvang 20:00 uur. 

Adressenlijst Kring Peelland.

De lijst met adresssen in de rubrieken <Bestuur> en <Gilden> is weer aangepast en geupdate. Zijn er wijzigingen geeft dit dan door aan het Bestuur of de Webmaster.

  18-feb 

Cursus Training Bazuinblazen 

Jongstleden zaterdag 28 januari is er een goed gesprek geweest in Gemonde, over de voortgang van de opleiding ‘Trainer bazuin’.

Alphons van Stenis uit Vlijmen, dirigent, docent, trompettist en jurylid, wil zich met kennis van zaken en met enthousiasme gaan wijden aan de taak om, door middel van een goede opleiding, de kwaliteit en de kwantiteit van het bazuinblazen in de schuttersgilden in Brabant te stimuleren. Laten we deze kans aangrijpen, en met goede afspraken de opleiding regelen en invullen. 

Zie schrijven:  Trainer-bazuinblazen-2017.pdf

  18-feb 

 

Jubilarissen bij gilde Onze Lieve Vrouwe van de Zeven Weeën Lierop

OLV.LieropOp 11 maart 2017 vieren we het feit dat  de Gildebroeders Frits Maas 70 jaar, Frans van de Ven 60 jaar, Wim van de Ven 60 jaar,  Hoofdman Thieu Scheepers 50 jaar en Deken Jan van Seggelen 50 jaar Gildebroeder zijn.

Wij nodigen u hierbij uit om samen met de jubilarissen een glaasje te komen drinken tijdens de receptie, welke wij hen aanbieden op zaterdag 11 maart 2017 van 19.00 tot 20.30 uur in ons gildehuis zaal van Oosterhout van Dongenstraat 18 te Lierop.

  18-feb 

 

Jaarvergadering commissie Trommen en Bazuinblazen

Logo.Trommen.BazuinblazenDe jaarvergadering op zondag 29 januari 2017 werd gehouden op het Thijs en Marioschietterrein 't Wipke Zwinkelweg Beek en Donk.
Van de 22 gilden waren 19 gilden aanwezig en 1 gilde had zich afgemeld. Het was een ongekende hoge opkomst. Tijdens de jaarvergadering trad 
na 21 jaar Thijs de Haan van het gilde sint Willibrordus Bakel af. Zijn plaats wordt opgevuld door Mario Bouwmans van het gilde sint Lambertus uit Someren-Eind. 

   29-jan 

  

 

Jaarvergadering commissie Vendelen

Bij deze de notulen van de jaarvergadering 2016 en de uitnodiging voor de jaarvergadering op zondag 5 februari 2017 in Café zaal “Bij van Dijk”.DORPSTRAAT 18 tegenover de kerk in Aarle-Rixtel en begint om 10:30 uur.

agendajaarvergadering2017.pdf   Notulen.vendeliersvergadering.2016.pdf

 Graag even uw aandacht voor het volgendeLogo.Vendelen

De vendelcommissie is druk opzoek naar vendeliers die zich willen opgeven voor jurylid, voor het jureren van de vendelwedstrijden. Hierbij willen wij u vragen als er vendeliers binnen uw gilden interesse hebben om jurylid te worden.

Wat houd jurylid zijn in?

Als jurylid van onze kring (Peelland), ga je op de gildefeesten van de andere kringen uit brabant de vendelwedstrijden jureren. Hierbij wordt natuurlijk wel rekening gehouden met afstand naar het gildefeest.

Voor het jureren op een gildefeest ontvangt het jurylid €35 als vergoeding en wordt er drinken tijdens de wedstrijden verzorgt, met een lunchpakketje.

Mag ik jurylid worden?

Iedere vendelier die uitkomt in de C klasse of hoger mag zich opgeven als jurylid. 
Voor de juryleden die in de C klasse zitten mogen alleen het klassiek vendelen jureren. (VZA, C, Jeugd < 12 - 13t/m 15). de Juryleden in de klasse B en A mogen alle klasse jureren.

Ik wil jurylid worden!

Als je je graag wil opgeven als jurylid kan je dit per mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , telefonisch : 06-47675736 of tijdens de jaarvergadering van 5 februari 2017.

   23-jan 

 

Uitslagen Trom, Bazuin en Vendelwedstrijden Kringdag 2016

Logo.Trommen.BazuinblazenDe trom en vendel commissie hebben de organisatie op zich genomen om deze wedstrijden indoor te gaan afwerken.Op zondag 22 januari werden de wedstrijden gehouden in Sporthal Den Dreef in Aarle-Rixtel.

 Logo.Vendelen
Nadat kringvoorzitter Henk de Hair deze dag geopend had, begonnen klokslag kwart over een de wedstrijden. Om vier uur waren alle wedstrijden geeindigd. De jeugd, maar ook ouderen hebben zich ondertussen kunnen vermaken door het schieten met de vlakboog (kruisboog) op doel. Om half vijf konden ook de laatste prijzen van Kringdag 2016 worden uitgereikt.
Alle jeugdige deelnemers, behalve die met zilver naar huis gingen, ontvingen van de organisatie uit Vlierden een fraaie herinneringsmedaille. Tevens was voor elke jeudige deelnemer een oorkonde van deelname aan Kringdag 2016.

De jeugdcommissie in samenwerking het gilde sint Willibrordus Vlierden organiseerden de vlakboogwedstrijd voor de jeugd, welke gewonnen werd door Thijs Geene van het gilde Onze Lieve Vrouwe Aarle-Rixtel.

Logo.Jeugd.2Alle konden terugblikken op een zeer gezellige en geslaagde dag. Met overhandigen van het Kringvaandel aan het Kringbestuur werd de Kringdag 2016 Vlierden op een waardige wijze afgesloten.

De commissies Trommen en Bazuinblazen, Vendelen, Jeugd en organisatie Kringdag 2016 Vlierden.

Uitslagen van 22 januari: 

Uitslag-vlakboogschieten.Vlierden.2016.pdf
Uitslag-Trommen-en-Bazuinblazen.Vlierden.2016.pdf
Uitslag-vendelen.Vlierden.2016.pdf

   23-jan 

 

Henk van der Velden in commissie geweerschieten

Tijdens de jaarvergadering van de commissie was Thjeu Knapen aftredend en niet herkiesbaar. Thjeu heeft 25 jaar trouw zijn diensten aangeboden aan de commissie geweerschieten waaronder lange tijd het beheer van de kas. Voor zijn inzet is hij benoemd tot erelid van de commissie. In zijn plaats is gekozen Henk van der Velden van het gilde Onze Lieve Vrouw Aarle-Rixtel. Angel van Moorsel was herkiesbaar en eveneens gekozen.

  15-jan 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.12.december.pdf

  9-jan 

 

Mededeling van het Kringbestuur

Maandag 6 februari is het jaarlijkse overleg kringbestuur met kringcommissies in het gildepaviljoen van het St Margarethagilde Aarle-Rixtel aan de Havenweg.
Agenda:  Uitnodiging-Kringbestuur-en-Comm-6-februari-2017.pdf

Zaterdag 11 maart is de jaarvergadering van de kring in MFA 't Huis te Vlierden.

Donderdag 16 maart zal het Hoofdmannenberaad gehouden worden bij gilde st. Antonius-abt in zaal v.d. Putten Deurne.

  9-jan 

 image002

Het gilde Sint Ambrosius Loon op Zand organiseert op zondag 19 februari 
een 
handboog doel wedstrijd voor de jeugd.

Dus heb jij een boog en bent jonger dan 17 jaar en vindt je het leuk om te schieten 
kom dan op zondag middag 19 februari naar ons gildehuis. Dan kun je leeftijdsgenoten ontmoeten van andere gilden die ook met handboog op doel schieten. Het zou super zijn als je komt dan maken we er een gezellige middag
van. En kun je de middag misschien afsluiten met een prijs, al is de hoofdprijs voor iedereen hetzelfde. Dat zijn de nieuwe vriendschappen tussen de jeugd gilde leden.

Adres is klokkenlaan 50 Loon op Zand inschrijven uiterlijk tot 31 januari 2017.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   9-jan 

 

Jaarvergadering commissie JEUGD 

Logo.Jeugd.2De jaarvergadering op 11 dec in de gildekamer van het gilde sint CatherinaBinderen 6 Helmondwaren slechts 7 van de 22 gilden vertegenwoordigd.
Het is jammer, dat zo weinig gilden de steun betuigen aan de commissie jeugd om ook hun jaarvergadering bij te wonen.

De commissie is in samenstelling vernieuwd en bestaat uit 6 personen onder voorzitterschap van Chislaine Peters van gilde sint Catherina Helmond. Zie ook rubriek Jeugd.

   11-dec 

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.11.november.pdf

  10-dec 

(Update)

Trom, Bazuin en Vendelwedstrijden Kringdag 2016

Logo.Trommen.BazuinblazenDe uitgestelde wedstrijden konden ook op 4 september door weersomstandigheden niet doorgaan. Echter van uitstel komt afstel is geen sprake. De trom en vendel commissie hebben de organisatie op zich genomen om deze wedstrijden indoor te gaan afwerken.

Op zondag 22 januari worden de wedstrijden gehouden in Sporthal Den Dreef in Aarle-Rixtel aanvang 13:00 uur.

Tussen 12:00 en 12:30 aanmelden en inleveren pasjes. Logo.Vendelen
Om 13:00 opening wedstrijden en om 13:15 uur aanvang wedstrijden.
De prijsuitreiking wordt verwacht omstreeks 16:30 uur

De jeugdcommissie heeft hun medewerking toegezegd en voor de jeugd zullen dan ook enkele activiteiten worden aangeboden.

Logo.Jeugd.2We hopen dat de opgegeven deelnemers voor Kringdag 2016 Vlierden dan van de partij zijn. Aan het weer zal het dit keer niet liggen. Mocht er veranderingen zijn in de opgaven meldt dit dan bij de betreffende commissie. Laten we Kringdag 2016 op een waardige wijze afsluiten. We hopen dat vele supportrers ook in gildeuniform aanwezig zullen zijn.

De commissies Trommen en Bazuinblazen, Vendelen, Jeugd en organisatie Kringdag 2016 Vlierden.

Indeling van Trommen en Bazuinblazen:
Trom-en-Bazuin-tijdindeling-veld-1.pdf  Trom-en-Bazuin-tijdindeling-veld-2.pdf

Indeling van Vendelen:vendeltijden-22-januari-2017-1.pdf

  9-jan

 

Keizer Ties van der Linden onderscheiden.   Keizer Ties van der Linden

 Op 26 november is  keizer Ties van der Linden van gilde sint Joris Someren tijdens het investituurkapittel van de Nobele Orde van de Papegay onderscheiden met de Gouden Medaille.

Deze uitreiking vond plaats in het stadhuis van Gent. Deze medaille werd hem uitgereikt voor zijn verdienste voor het gilde tijdens zijn 40-jarig broederschap waarvan al meer   dan 35 jaar keizer.

  10-dec

 

 Jaarvergadering commissie standaardrijden

Hierbij de uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie standaardrijden op donderdag 19 januari 2017 aanvang 20:00 uur. Evenals de vorige keren is de bijeenkomst in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur)

170119--agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf

  21-dec

 

 

kerstwens

Beste Gildezusters en Gildebroeders,

Een gezond, warm en sportief Gildejaar 2017 gewenst.

 Namens de Overheid van Gildekring Peelland

Frans van der Burgt Deken-schrijver

   21-dec

 

 Jubilarissen bij gilde sint Antonius-abt Deurne

Zaterdag 14 januari vieren Nol Bekkers 50-jaar, Theo Willems, Peter Aldenzee en Jan Manders 40-jaar, Bert Thijssen 25 jaar bij het gilde zijn. Hun wordt een receptie aangeboden in gildehuis Zaal van der Putten Milhezerweg in Deurne. De receptie duurt van 19:00 tot 20:00 uur.

  9-jan

Jaarvergadering commissie Geweerschieten

Bij deze de notulen van de jaarvergadering 2016 en de uitnodiging voor de jaarvergadering op zondag 15 januari 2017 in MFA 't Huis Vlierden aanvang 10:00 uur.

Agenda-jaarvergadering-17.pdf  Notulen-jaarvergadering-2016.pdf

  21-dec

 

Coördinator Cor van Dijk overledenIMG 4700

Cor werd op 19 april van dit jaar nog tot Coördinator van de vier Deurnese gilden benoemd. Na een kort ziekbed is hij op 15 december overleden. De vier gilden waren zeer vereerd, dat hij de functie van coördinator op zich wilde nemen. We zullen Cor missen. Gedreven en zeer sociaal zo hebben wij hem mogen ervaren. Dinsdag 20 december is de uitvaartdienst in Deurne.

De vier Deurnerse gilden.

  16-dec

 

Herman Bouwmans nieuwe koning in BakelKoning 2016 Herman Bouwmans

Maandag 7 november vierde het st. Willibrordus gilde uit Bakel haar jaarlijkse teerdag. Dit jaar een speciale dag, omdat we 2 jubilarissen hadden en er weer geschoten werd voor een nieuwe Koning voor de komende 3 jaar. De jubilarissen waren: Jos de Groot en Toon Jacobs beide 40 jaar gildebroeder.

Na een spannende strijd, was het Herman Bouwmans die zich met het 167e schot zich tot Koning schoot.

Kapitein Jos de Groot vroeg hem of hij het Koningschap aanvaarde en dat deed hij maar al te graag. Herman en de twee jubilarissen mochten vele felicitaties in ontvangst nemen.

  8-nov

Patroonsdag bij het Gilde Sint leonardus op Donk

Voor het verslag zie http://gildesintleonardus.nl/nieuws

  8-nov

Sint Servatius Gilde Lieshout eert de overleden leden

Donderdag 3 november was het druk bij het paviljoen op de Beemdkantherdenkingsschild1 bij het Sint Servatius gilde. De overheid van het Gilde had familieleden van overleden Gildebroeders uitgenodigd om een zilveren plaatje te bevestigen op een herdenkingsschild, ter nagedachtenis aan hun gestorven broeders.

Dit Herdenkingsschild dat gemaakt, en geschonken is, door kunstenaar Bart Jansen uit Beek en Donk heeft een ereplaats gekregen in het paviljoen. Vele uren van noeste arbeid gingen vooraf om uiteindelijk te komen tot dit fantastisch resultaat.

Maar het mag er dan ook zijn, Bart en zijn gezin waren apetrots toen zij waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Hij glunderde helemaal toen hij een fotoboek kreeg aan geboden van het kunststuk in wording.

Pastoor Arie Wester die voor aanvang van de ceremonie mooie woorden had gesproken zei dat het Gilde geen beter moment had kunnen kiezen vlak voor Allerzielen. Het siert het Gilde dat ze op deze manier om gaan met hun overleden Broeders. De families van hun overleden Partners / Vaders, waren enorm vereerd met deze geste.

Op de foto het herdenkingsschild met boven in de zilverenplaatjes met de namen van de overleden Broeders.

  8-nov

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.10.oktober.pdf

  2-nov

 

Schutterij der Colveniers Helmond heeft een eigen website

Als laatste van de 22 Pellandse gilden heeft De Schutterij der Colverniers in Helmond een website geïntroduceerd. www.colveniers.nl  

23-okt

 

Logo.Jeugd.2

Jaarvergadering commissie JEUGD

Graag nodigen we iedereen uit bij de gildekamer van het gilde st. Catherina Helmond. Die zich bevind op Binderen 6 Helmond achter de scouting. De vergadering is 11 december om 11:30.

Agenda: agenda-jaarvergadering-Jeugdcommissie-11--12-2016.pdf

  8-nov

 

Jubilarissen bij schutsgilde in HelmondCCI01112016

Op zaterdag 26 november viert het gilde het gildejubileum van 3 van hun gildebroeders. Dat doen zij tijdens de viering van de jaarlijkse Catharinadag. De jubilarissen zijn Jan Verspaget (60 jaar), Eef Luijben (50 jaar) Ted Hegeman (40 jaar).

De receptie is van 17:00 tot 19:00 uur in de Gaviolizaal Torenstraat 36A te Helmond.

  1-nov


Ledenvergadering KNTS

logo.KNTSOp maandag 28 november 2016 beleggen wij een ledenvergadering. Deze wordt gehouden in 't Vrijthof te Oirschot en vangt aan om 20.00 uur. De vergaderstukken worden jullie toegezonden op dinsdag 15 november 2016.

Stukken voor de vergadering:
20161128-Agenda-ledenvergadering.pdf
             20151130-Notulen-ledenvergadering.pdf  20160404-Notulen-jaarvergadering.pdf
             20161128-Begroting-2017.pdf                   20161128-Huishoudelijk-reglement-tekenen.pdf

  15-nov


 

Presentatie Landjuwelen 2017

Tijdens de hoofliedendag op 8 oktober presenteerden de landjuwelen hun programma's. Twee landjuwelen in 2017. Zondag 25juni is het Landjuweel van de Gellderse schutterijen in Oud Dijk (Gld) en Zondag 3 september is het Landjuweel van de Brabantse gilden in Soest.
Beide organisaties werken nauw samen, vandaar de gezamelijke presentatie.

Presentatie-Landjuweel-Hoofdliedendag-2.017-3.pdf 
Brochure-Landjuweel-Def-20161008.pdf

  10-okt

 

Nieuwsbrief Gildetrom

2016.09.september.pdf

  10-okt

 

 

Toon Thijssen koning gilde sint MargarethaToon Thijssen

Op kermismaandag 22 Augustus is er bij het Margaretha Gilde geschoten voor het koningschap. Hiervoor hadden zich 3 kandidaten opgegeven nl. afgaande koning Harrie van Ganzenwinkel, Ed Vincent en Toon Thijssen.

Volgens de kenners zou hij rond het 150ste schot vallen. Er werd die middag geschoten met klein kaliber. De vogel hield het toch wat langer vol, want het was Toon Thijssen die met het 231ste schot zich kroonde met het koningschap voor een periode van 3 jaar.

  4-okt

 

Harrie Vestjens koning bij gilde sint Joris Someren

Bij het twee jaarlijks koningschieten op zaterdag 24 septemberKoning Harrie Vestjens
is
Harrie Vestjens de nieuwe koning geworden. Hij was al twee keer eerder koning van het gilde; van 1990 tot1992 en van 1998 tot 2000.
Bij het schieten om de erekoning was het Riek Engelen, die de vogel neer haalde.
Ook bij de jeugd werd gestreden om de titel Jeugdkoning(in). Het was uiteindelijk Jeri Bekkering (10 jaar) die de titel in de wacht sleepte.

  26-sep

 

 

Bas van Pelt winnaar op Federatietoernooi BoxmeerIMG 20160918 WA0006

Het Sint Servatius Gilde is trots op Jeugdvendelier Bas van Pelt, die op de federatie kampioenschappen te Boxmeer een eerste prijs behaalde in vendelen klasse jeugd.

  21-sep

 

 Kruisboog Koppel wedstrijd als afsluiting

In navolging van vorig jaar werd de wedstrijd dit jaar op woensdag 14 september verschoten in Boekel. Eerst schieten alle SAM 1233schutters hun 15 pijlen. Dan wordt er geloot, wie bij wie komt; het koppelen. Zijn er gelijk aantal punten met een ander koppel dan wordt er afgekampt.

Paul Kosters uit Someren-Eind en Thijs Sanders uit Boekel werden gekoppeld en na afkampen werden zij eerste. En een tweede plaats was voor Bert Vorstenbosch en Jan Weren.

De derde plaats was voor Gerrit Janssen en Goen Vorstenbosch. Peter Berkers en Hannie van de Ven werden vierde na afkampen om de derde plaats.

20-sep

 

Geert-Jan van Rixtel(Bzn) weer koning van het St. Leonardusgilde

Nadat het gilde St. Leonardus uit Beek en Donk op vrijdagavond 9 september 2016 de kermis hadDSC04231 2 geopend, volgde op zaterdag 10 september tijdens een zonovergoten dag een erg druk programma, waarbij met veel spanning werd uitgezien naar de nieuwe koning van het gilde.

Al vroeg in de zaterdagmorgen trokken we in vol ornaat naar de Oude Bemmerstraat om bij onze afgaande koning Geert-Jan van Rixtel een vendelgroet te brengen. Na de vendelgroet stonden de jongens Van Geert-Jan al klaar met een borrel brandewijn. Ook de koffie en worstenbroodjes lieten ons goed smaken.
Hierna trokken we naar de Leonarduskapel voor een gebedsdienst, die voorgegaan werd door onze gildeheer Franklin De Coninck. Zijn overweging stond in het teken van vertrouwen.

Rond 13.30 uur startte het officiële programma met de wijding van de vogel en de drievoudige rondgang om de koningsvogel. Het startschot voor het koningsschieten werd gegeven door onze gildeheer Franklin De Coninck, door wethouder Frans van Zeeland, door de afgaande koning Geert-Jan van Rixtel en door alle gildebroeders in de volgorde van hun leeftijd.
Daarna barstte de strijd los tussen een 8-tal gildebroeders om de felbegeerde koningstitel te veroveren. Al vrij snel, na het 114de schot viel het laatste stukje van de vogel naar beneden.
En het was voor de tweede achtereenvolgende keer gelukt dat gildebroeder Geert-Jan van Rixtel het presteerde het laatste restje naar beneden te halen. En daarmee werd hij de nieuwe koning van ons gilde in de jaren 2016-2017. Met trots raapte hij een stuk van de kapotgeschoten vogel op als bewijs dat hij het koningschap met al zijn verplichtingen wil aanvaarden.

20-sep

 

Peter  van der Burght koning bij gilde sint Servatius Lieshout

Zoals elk jaarop kermis maandag (5 september) kriebelt het bij de schutters van het sint Servatius Gilde. Het is namelijk de dag dat er geschoten wordt voor een nieuwe Koning.WP 20160905 19 45 57 Rich

Om 8:00uur zijn alle Gildebroeders present bij het Paviljoen Bomé om te vertrekken naar de huidige Koning Peter keursten, waar ze worden onthaalt op een gezellig ontbijt.
Na lekker te hebben gegeten vertrekken ze naar het gemeentehuis in Beek en Donk, de gildbroeders met de huifkar en het Koningspaar gezeten op de koets. Op het gemeentehuis werden ze welkom geheten door de nieuwe burgemeester Frank van der Meijden. In het voorwoord kwam de burgemeester meteen met een verrassing, namelijk de toezegging dat het paviljoen een adres kreeg met postcode.
Er kwam nog een verrassing voor het Gilde, de heer Bart Janssen bood een kunstwerk aan waar alle overleden leden van het Sint Servatius Gilde blijvend worden geëerd. Terug op het Gilde terrein begon het koning schieten.

Peter van der Burgt zag de vogel bij het 314e schot naar beneden vallen en schoot zich zo tot koning.
Cris de Hoog schoot zich tot Ere-Koning bij het 160e schot.

20-sep

 

Gilde O.L. Vrouw Lierop eert schutters

IMG 20160522 WA0000Het gilde bied hen een receptie aan op zaterdag 19 november van 19.00 uur tot 21.00 uur in ons gildehuis, café- zaal Nelly van Oosterhout, aan de Van Dongenstraat in Lierop.
Het viertal schutters, Angel van Moorsel, Ad Vlemmix, Johan Vlemmix en Paul Sanders zijn op 22 mei 2016 Nederlands Kampioen Vrije Hand geworden.
Tevens is Ad Vlemmix Nederlands Kampioen Vrije Hand individueel geworden en heeft Angel van Moorsel het koningskruis behaald.

  1-nov

 

 Inschrijven Jeugd Indoor Toernooi

Op zondag 27 november organiseert het gilde Sint Barbara en Sint Sebastiaan uit Vught het jaarlijkse Federatieve indoortoernooi. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het ditmaal een onderlinge strijd voor alle jeugd vendeliers, tamboers en bazuinblazers van de gilden aangesloten bij de Federatie.

Deze dag wordt wederom een waar spektakel waarbij de jeugdige gildebroeders alles in de strijd kunnen gooien om met een mooie prijs naar huis te gaan. Broederschap, gezelligheid en onderlinge strijd zullen tijdens deze dag hoog in het vaandel staan.

Het toernooi vindt in de Martinihal (Martinilaan 8, 5262BR VUGHT) te Vught.

Voor inschrijvingen kunnen de bijgevoegde formulieren worden gebruikt. Het inschrijfformulier dient uiterlijk 14 november bij ons retour te zijn. Aanvullende informatie wordt uiterlijk 2 weken voor aanvang van het toernooi verzonden. Voor overige informatie verwijs ik u graag door naar onze website: http://barbaragildevught.nl/

en/of facebook pagina: https://www.facebook.com/NBFSindoortoernooiVught/

Affiche, brief en Inschrijfformulieren Jeugdtoernooi-TBV-vught.pdf

  10-okt

 

Uitnodiging najaarsvergadering 2016 Kring Peelland

De uitnodiging voor de najaarsvergadering welke gehouden wordt op zaterdag 05 november 2016 om 19.00 uur in de handboogdoelen van Rozenjacht Hogezijdeweg 118 A in Vlierden.

uitnodiging-najaarsvergadering-2016-Vlierden.pdf
notulen-jaarvergadering-2016-Asten-.pdf

  12-okt

 

Publicaties aangeboden. Wie het eerst komt....Logo.SAT

Afgelopen tijd hebben enkele personen mij verschillende publicaties aangeboden. Het bestaat uit; gildetrommen, (jaar)verslagen, vademecums, programmaboekjes. Om het niet als oud papier weg te doen wordt het aangeboden aan; het kringarchief, de gilden voor aanvulling op hun archief, belangstellenden. Wat betreft de gildetrommen zij kunnen ook verspreid worden onder oa. Zorginstellingen, leesgenootschappen,….

Bijgevoegd een overzicht van het aangeboden stukken. De getallen zijn het aantal exemplaren. Tijdens de najaarsvergadering op zaterdag 5 november zullen ze ere ook ziijn. Maar wilt je alvast reserveren stuur dan even een mailtje. Wacht niet te lang. Ik blijf er niet maanden bewaren. Peter van Otterdijk

aanbieding.pdf

  1-nov

 

Leonardusviering 6 November 2016

Het gilde St. Leonardus viert met de parochiegemeenschap van Beek en Donk op zondag 6 november 2016 om 11.00 uur het feest van zijn patroon. Deze plechtige viering vindt plaats in de H.Michaëlkerk in Beek en wordt voorgegaan door pastor Jos Verbraeken en diaken-gildepastor Franklin De Coninck. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het St. Leonarduskoor, onder leiding van de dirigente Mevrouw J.Vos en organiste Mevrouw A. Werners.

Nieuwsbrief-4-2016--6-november-patroonsdag-Sint-leonardus.pdf

  1-nov

Koningschieten en jubilarissen in Bakel

foto JosMaandag 7 november de teerdag van het gilde st. foto ToonWillibrordus Bakel gaat het gilde weer schieten om de koning. Het schieten begint omstreeks 12:00 uur bij het Jeugdhuis. Die dag vieren Jos de Groot (kapitein) en Toon Jacobs (piekenier) hun 40-jaar gildebroeder. De recpetitie is van 18:30 tot 20:00 uur in de doelen van gildehuis van de Horst.

  1-nov

 

  De gilden in het NRC

In de weekend editie van het landelijke dagblad NRC is het stuk gepubliceerd, wat geschreven is door jounalist Esther Wittenberg. Zij heeft de kringvoorzitter Henk de Hair, maar ook verschillende gilden en gildebroeders van onze kring geïntervieuwd. Ook was zij aanwezig tijdens de Kringdag 2016 in Vlierden. Bijgevoegd stuk is gepubliceerd op zaterdag 2 juli. gilden.in.het.NRC.pdf

  5-juli

 

Stichting Beheer Gildeattributen

Graag informeren wij u via deze brief over de Stichting Beheer Gildeattributen. We willen u Stg.Beheer.Gildeattrkennis laten maken met onze stichting, informatie geven en hulp aanbieden indien nodig.

De aanleiding: Kennen we het verhaal nog van het zilver van Kerkrade dat door de bank met het oud vuil werd meegegeven?

Vandaag de dag denken vele gilden na over hoe zij nieuwe (jonge) leden kunnen werven , terwijl andere gilden alleen maar proberen te overleven. En zelf overleven lukt niet altijd. En wat dan? Wat als een gilde niet meer de kracht en de leden heeft om te overleven? Wat gaat er dan gebeuren? "Ja, dan houdt het op" zei eens een gildebroeder. Maar denk eens verder. Waar blijven we met de oude ledenlijsten, vaandels, boeken, foto’s, kostuums, digitaal materiaal, trommen en vooral het eeuwenoude zilver.

De Brief: Stichting_Beheer_Gildeattributen.pdf

Heeft u vragen, heeft u hulp nodig, wilt u advies of wilt u gewoon nog wat meer weten? We willen ten alle tijden bij u langs komen en mee denken.

Neem contact op met het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of vertegenwoordiger van Kring Peelland Jan van Bree.

  15-juli

 

Opleiding tot Instructeur gaan weer van start

In de afgelopen jaren zijn, in een samenwerkingsverband van de Commissie Jeugd van de NBFS en de Federatieve commissies VTB, cursussen verzorgd voor de opleiding tot trainer vendelen, trommen en bazuinblazen. Vanaf dit jaar is dit iets aangepast en zullen de Federatieve commissies VTB de coördinatie overnemen. Bij voldoende aanmeldingen trachten we in November de lessen te beginnen.

Van de kandidaten ontvangen de Commissies VTB NBFS graag vóór 18 Oktober 2016
-        naam, adres, telefoon, email
-        welke discipline het betreft: vendelen, trommen of bazuinblazen
-        via welk gilde de inschrijving loopt.

Met vriendelijke groeten, de Commissies VTB NBFS,

Info en inschrijvingen Vendelen:
Leo Konings     De Langvelden 22   5296NM Esch  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Info en inschrijvingen Trommen en Bazuinblazen:
Maik Vloet        Groeningsestraat 4  5826AC Groeningen  M:06 115 33 272  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brief-Instructeursopleiding--Oktober-2016.pdf

  10-okt

 

Standaardruiter Frans Konings is overledenfoto Frans konings

Het gilde Sint Leonardus Donk wil u hierbij op de hoogte brengen van het overlijden van onze gildebroeder Frans Konings. Frans is overleden afgelopen vrijdag 23 september 2016 op 70 jarige leeftijd. Frans was dit jaar 40 jaar gildebroeder van het gilde Sintleonardus. In deze 40 jaar was hij 30 jaar standaardrijder en 6 jaar commandant.

Verder was Frans gedurende 17 jaar bestuurslid van de standaard commissie Kring Peelland en 9 jaar van de federatie. Hiervoor is Frans door de kring onderscheiden als Lid van Verdienste voor het Standaardrijden.

Komende donderdag is er een herdenkingsbijeenkomst in de Michaelkerk in Beek en Donk, aanvang 13:00 uur. Het Gilde Sint Leonardus zal hierbij aanwezig zijn en u bent natuurlijk van harte welkom. Op verzoek van de familie wil ik u laten weten dat alleen het Gilde Sint leonardus aanwezig zal zijn in gilde uniform.

In memoriam Gildebroeder Frans Konings

Op vrijdag 3 september werd ons gilde St. Leonardus opnieuw geconfronteerd met het overlijden van een van haar gildebroeders: Frans Konings. Nog maar amper 70 jaar oud moest hij de lange strijd tegen een ongeneeslijke ziekte opgeven.

Wij verliezen in hem een actief lid met een grote betrokkenheid en een warm hart voor het gilde. Al vanaf 1976 is Frans aan ons gilde verbonden en zou hij dit jaar zijn 40-jarig jubileum gaan vieren. Hij begon al meteen als standaardrijder om vervolgens in 1994 deel te nemen aan het bestuur standaardrijden kring Peelland en vanaf 2002 bestuurslid van het standaardcommissie van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. De  functie standaardrijder heeft hij na 30 jaar overgedragen aan zijn zoon Han. Ook was hij 6 jaar commandant van ons gilde en in 1977/1978 heeft hij zich tot koning geschoten van ons gilde.

Helaas heeft hij zijn 40-jarig jubileum niet meer mogen vieren. We zullen hem in ons gilde erg missen.

Op de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw Paula en zijn kinderen en kleinkinderen.  Moge de mooie herinneringen aan hem een troost zijn voor de leegte die hij achterlaat. Maar ook wij verliezen in hem een gildebroeder met gevoel voor traditie, voor eenvoud, voor saamhorigheid binnen onze groep. Trouw, broederschap en dienstbaarheid stonden bij hem hoog in het vaandel geschreven.

Op donderdag 29 september zullen we hem in een plechtige viering, voorgegaan door onze gildeheer Franklin De Coninck, met gilde-eer afscheid van hem nemen.

Frans, rust zacht en moge St. Leonardus, onze schutspatroon, jou genadig zijn. 

Gildebroeders van het gilde St. Leonardus Beek en Donk

  28-sep

 

Hoofdliedendag NBFS op zaterdag 8 oktober

Het inschrijven voor de hoofliedendag is tot uiterlijk maandag 19 september. Schrijf dus snel in. Bijgevoegd het inschrijfformulier en het programma van de dag. Het thema van dit jaar is "Herpositionering" ofwel "Een modern gilde in de 21-ste eeuw". Sprekers hierbij zijn Commissaris van de koning Dr. W v.d. Donk en Prof. L. Meijs.
inschrijformulier; Aanmeldingsformulier-2016-Hoofdliedendag.pdf
en programma;  Hoofdliedendag-2016.programma-en-inschrijving-.pdf

  11-sep

 

De Circulaire Wapens en Munitie 2016 is aangepast

Hierbij treft u de Circulaire Wapens en Munitie 2016 (hierna: Cwm 2016) aan.

Mede naar aanleiding van onder meer twee uitspraken van de rechtbank Zeeland-West-Brabant van 21 december 2015 is wijziging van de Circulaire aangewezen. In de uitspraken is onder andere is bepaald dat de door de certificerende KNSA aan schietverenigingen gestelde eisen zich niet strikt beperken tot aspecten in het belang van de openbare orde en veiligheid.

Van de gelegenheid wordt ook gebruikt om op twee onderdelen de situatie gelijk te trekken voor schutters die lid zijn van schietverenigingen die onder de koepelorganisaties KNTS en KNSA vallen.De wijzigingen hebben concreet plaatsgevonden door middel van tekstwijzigingen in de Onderdelen B/2.1, 2.2.1., 2.2.2.f, 2.2.5g, 2.4.1., 2.4.4. en 2.4.6.
Verder zijn kleine tekstuele wijzigingen aangebracht.De Circulaire Wapens en Munitie 2016 treedt daags na publicatie in werking en vervangt de Circulaire Wapens en Munitie 2015/2 (Stcrt. 2015, 41295).

’s-Gravenhage, 6 juli 2016 De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,K.H.D.M. Dijkhoff 

Nieuwsbrief KNTS  20160802-Nieuwsbrief-KNTS-informatie-wijziging-CWM.pdf
Nieuwe tekst CWM(2016)  20160714-CWM-2016.pdf

Deze informatie is ook na te lezen in de rubriek geweerschieten.

  9-sep


 Inschrijven voor Brabantse Gilde Ruiterdag zondag 2 oktober

Het Sint-Willebrordusgilde Heeswijk en Kasteel Heeswijk houden op ringsteken
zondag 2 oktober 2016 een Brabantse Gilde Ruiterdag voor alle standaardruiters van gilden in Noord-Brabant. We willen hiermee graag het standaardrijden nog meer promoten.

12:00 uur      Training ringsteken.
13:00 uur      Defilé van standaardrijders en Sint-Willebrordusgilde Heeswijk.
13:30 uur      Dressuurproef op toernooi veld.
15:00 uur      Defilé standaardrijders naar ringsteekveld met tamboers en bazuinblazers.
15:15 uur      Wedstrijd ringsteken.
16:00 uur      Opkomst standaardrijders voor de prijsuitreiking.
Mooie zilveren schilden beschikbaar voor de prijswinnaars.

Dit is een mooie gelegenheid voor alle standaardruiters om wedstrijd ervaring op te doen en aan het publiek te laten zien wat standaardrijden inhoudt.
Iedere standaardrijder mag zich aanmelden, deelname is gratis.

Dus geef je op, graag vóór 20 september via het toegevoegde deelname formulier.
Brabantse.Gilde.Ruiterdag.Heeswijk.pdf

   17-aug

 

  Inschrijven cursus instructeur Vendelen

In de winter seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 werden door de federatieve vendelcommissie cursussen georganiseerd voor gevorderde vendeliers die wilden worden opgeleid tot instructeur vendelen. In de afgelopen 2 seizoenen hebben in totaal 15 personen met goed gevolg deelgenomen aan deze cursussen en het bijbehorende certificaat behaald.

Bij voldoende belangstelling zal ook in het seizoen 2016/2017 een dergelijke cursus worden georganiseerd. Vermoedelijk zal deze plaats vinden in de maanden november t/m april, op een vijftal donderdag avonden in Aarle-Rixtel.

Vendeliers die hiervoor belangstelling hebben kunnen zich tot uiterlijk 1 november a.s. aanmelden bij
de secretaris van de federatieve vendelcommissie middels een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Zie ook: rubriek Vendelen

  25-juli

 

Jubilarissen bij gilde sint Antonius Beek

Dit jaar viert ons gilde dat het 60 jaar geleden is dat jubilarissen gilde Beek
Harrie Vermeulen en Christ Verhoeven lid van het Sint Antoniusgilde Beek zijn geworden.

Ook zijn Frans Panhuijzen, Joshy Gevers en Alexander Jonkers dit jaar 25 jaar lid.

U bent van harte welkom op de receptie die gehouden wordt op zondag 25 september, van 15.00 tot 16.30 uur in de schietaccommodatie ’t Wipke, Zwinkelweg 6 Beek en Donk.

  9-sep

 

 

CCI11092016

Jubilarissen bij gilde Onze Lieve Vrouw Aarle-Rixtel

 Op zaterdag 17 september vieren we tijdens onze jaarlijkse teerdag, dat
 Joop Kester 50 jaar en Rik van de Ven 25 jaar lid zijn van het gilde.
 U bent van Harte welkom op de receptie van 19:00 tot 20:30 uur in het
 gildepaviljoen aan de Torenakkerweg in Aarle-Rixtel.

  11-sep

 

 

 

 

 Koningschieten bij gilde sint Leonardus op Donk

Op  zaterdag 10 september is het jaarlijkse koningschieten van het gilde sint Leonardus op het schietterrein "t Wipke" Aanvang festiviteiten is om 13:00 uur.LBD

Om 13.30 uur begint het traditionele koningsschieten. Het wordt beslist een spannende strijd en ook niet-gildebroeders van 25 jaar of ouder en wonend in Beek en Donk mogen aan het
koningsschieten deelnemen. Zodra de vogel gevallen is wordt de nieuwe koning geïnstalleerd. Graag nodigen wij u allen uit om dit schouwspel bij te wonen.
Na de installatie van de nieuwe koning wordt aan Pater Martin
een geldbedrag aangeboden door de Stg. Goede Doelen Laarbeek.

Om  15.30 uur vindt het puist- schieten en jeugdgeweerschieten met de luchtbuks plaats. Voor de priizen bij het puistschieten worden 15 levensmiddelenpakketten ter beschikking gesteld. Na het puistschieten. Omstreeks 16.00 uur wordt er gestreden voor drie zilveren koningskruisen.

Om 18.00 uur begint de strijd om de titel van kermiskoning of kermiskoningin 2016. Dames en heren vanaf 18 jaar mogen hieraan deelnemen. Deze titel schept geen enkele verplichting t.o.v. het gilde. Het is enkel voor de eer en de gezelligheid.

Affiche affiche-kermis.pdf  programma artikel-kermis.pdf

  9-sep


Harrie van de Laar 50-jaar gildebroederHarrie van de Laar

Op zaterdag 3 september wordt Harrie van de Laar door het gilde sint Antonius-abt Mierlo-Hout gehuldigd met zijn 50-jarige gildebroederschap. De receptie is van 16:30 tot 18:30 uur op het gildeterrein in Mierlo-Hout.
uitnodiging-50-jaar-jublieum-Harrie-1966-2016.pdf

  17-aug

 

Einduitslag zomeravondcompetitie kruisboog op wip

Na zeven ronden zijn op woensdag 13 juli de winnaars bekend geworden van de zomeravondcompetitie kruisboogschieten 2016.044

In klasse A werd na afkampen 1-ste Ad Vlemmix gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop en 2-de werd Wim van Brussel gilde sint Antonius-abt Lierop.

In klasse B werd Jan Weren gilde sint Agatha Boekel 1-ste. Om de tweede plaats moest worden afgekampt. Willie Donkers gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop werd 2-de. Thijs Sanders gilde sint Agatha Boekel werd derde en viel buiten de prijzen. Oud kringvoorzitter Mies Sijbers had voor Thijs toch een mooi aandenken, een speld in de vorm van een tinnen kruisboog.

Het 1-ste viertal ging naar gilde sint Antonius-abt Lierop met schutters; Wim van Brussel, Peter Berkers, Dirk en Guus van de Ven.

Complete uitslag: ZAC_kruisboog.2016.pdf

De competitie is voorbij, maar er zijn nog 3 vrije wedstrijden met elk hun charme; - Zaterdag 6 augustus Kermistoernooi bij gilde sint Agatha Boekel over 20 schoten aanvang 13:00 uur - Zaterdag 27 augustus Kruisboogwedstrijd in Lierop over 15 pijlen voor A en B schutters aanvang 14:00 uur - Woensdag 14 september Koppelwedstrijd bij gilde sint Agatha Boekel inschrijven tussen 17:00 en 19:00 uur.

  15-juli

 

Tom Hegeman nieuwe koning gilde sint Catharina Helmond

Tijdens het jaarlijks Koningschieten op 10 juli 2016 is Tom Hegemantom hegeman de nieuwe koning van het Schutsgilde St. Catharina geworden. Bij het 121e schots wist Tom de vogel naar de beneden te halen en is daarmee voor de 1e keer koning van het Catharinagilde. Tom is tamboer bij het gilde, komt uit Aarle Rixtel en studeert in Nijmegen. Het Catharinagilde heeft voor het eerst sinds de jaren 70 van de vorige eeuw een jonge Koning. Oude Deken Ron Peters; “geweldig zo’n jonge kerel die nu onze Koning is”.

Nieuwsbrief_Catharinagilde_juli_2016.pdf

  12-juli

 

Deel 4 van Kringdag Vlierden 2016 komt eraan.

Op zondag 4 september worden de wedstrijden gehouden in Trommen, Bazuinblazen en Vendelen. Deze datum is direct na de vakantietijd.

De wedstrijden beginnen al om 11:00 uur en duren tot 14:00 uur (of eerder) zodat andere activiteiten die die dag gepland staan ook met jullie door kunnen gaan. Ook de Jeugdcommissie wil hun bijdrage leveren om voor de jeugd iets te organiseren.

Voor de goede orde velen hebben zich ingeschreven voor de Kringdag op 12 juni. Op deze inschrijvingen heeft het gilde zilver laten aanmaken. Het zou jammer zijn als dit zilver niet uitgereikt kan worden.

Daarom doen wij een beroep op alle gildebroeders en zusters ook deel te nemen aan deze wedstrijden. Kijk even na of iedereen nog kan en geeft even een reactie vóór 21 augustus naar de:

Organisatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor Trommen en bazuinblazen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor Vendelen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stel ons niet teleur, zodat we de Kringdag  2016 mooi kunnen afsluiten.
De organisatie Kringdag 2016.

   17-aug

 

 Vervolg Kringdag 2016 Geweerschieten

Zaterdagmiddag 16 juli is deel 3 van Kringdag 2016 gehouden op het schietterrein van gilde sint Joris op Brugge in Deurne. Vele gildebroeders en -zuster hebben zich in uniform gestoken om het geweerschieten van Kringdag Vlierden 2016 te verschieten.

De wedstrijden werden officieel geopend door Kringpastor Paul Janssen en Burgemeester Hilko Mak. De pastor moest toch even terugblikken op de regen van de Kringdag op 12 juni. De Clarissen zijn er bijna niet meer om voor goed weer te bidden. De worst is niet meer nodig, want ze zijn vergetarisch geworden, aldus de pastor. De worst mag naar de Pastor gebracht worden om voor goed weer te bidden. Het heeft wel een nadeel; slechts garantie tot de voordeur. Een hele worst voor de pastor was niet goed volgens de burgemeester; de andere helft mag gerust naar hem gebracht worden. Zo begon de dag in een ontspannen sfeer.

Na ereschoten voor kringpastor, burgemeester en vice-voorzitter Toon Bergh was het de beurt aan de 3 keizers. Keizer Hans van Rooij van gilde sint Joris Deurne haalde met het 48-ste schot de vogel naar beneden. Daarna was het de beurt aan de 15 koningen. Koning Maikel van de Meer van gilde sint Willibrordus Bakel haalde de vogel, een kleine plaatje reste nog, met het 43-ste schot naar de beneden.vervolg gildefeest vlierden 16 juli 1

De geweerschutters streden om de 3 resterende zilveren schilden.
Kampioen werd Thieu Scheepers van het gilde Onze Lieve Vrouw van de Zeven Weeën Lierop. Reserve kampioen werd Patricia Vossen van gilde sint Joris Someren.
De korpsprijs ging naar het gilde sint Leonardus Donk met schutters; Mario van den Elsen, Huub van den Heuvel, Geert-Jan van Rixtel Bzn en Jan Rovers.

Aan de vertegenwoordigers van de betreffende gilden werden tevens de prijzen van het standaardrijden uitgereikt.
Het gilde sint Willibrordus Vlierden kan weer terugkijken op een geslaagd deel 3 van de kringdag.

Deel 4 zal zijn op zondag 4 september aanvang 11:00 uur op de schutskakker in Vlierden voor de wedstrijden in Trommen, Bazuinblazen, Vendelen en jeugdspelen.

  16-juli

 

 Vervolg Kringdag 2016 Kruisboog op Wip

De geplande wedstrijd op 22 juni van de zomeravondcompetitie in Vlierden kreeg dit jaar een speciaal karakter. De schutters, commissie en de organisatie waren het erover eens, dat deze competitieronde ook kon gelden voor de wedstrijd van de Kringdag. De schutters die zich haddenWinnaars kruisboogschieten opgegeven voor de Kringdag moesten wel in uniform naar de wedstrijd komen. De serie was dan voor zowel de competitie als voor het zilver van de Kringdag. In klasse A moesten 4 schutters kampen om de eerste plaats. Wim van Brussel gilde st. Antonius-abt Lierop werd kampioen klasse A, Gerrit Janssen gilde st. Agatha Boekel kampioen in klasse B en het viertal van het gilde st. Agatha Boekel behaalde de eerste plaats Viertallen. Al met al een geslaagde avond en het gilde st.Willibrordus kan terugblikken op een geslaagd deel van de Kringdag 2016.  Uitslag; Gildefeesten.2016.Vlierden.pdf  Uitslag competitie; ZAC_kruisboog.pdf

  23-juni

 

Vervolg Kringdag 2016 Vlierden

P1050273Wat een eendagsevenement had moeten zijn en in 7 maanden tijd werd georganiseerd, is door hevige regenval afgelopen zondag wat uitgerekt. De wedstrijden vielen letterlijk in het water. Na druk overleg met de betrokken kringcommissies is naar geschikte data gezocht. P1050313Zie bijgaande brief: Vervolg.Kringdag.2016.pdf  

De uitslagen met juryrapporten voor het algemeen klassement: algemeen.klassement.2016.Vlierden.pdf
De standaardrij commissie heeft besloten om de eerste prijs rijden op toernooiveld toe te kennen aan de tweede plaats in de optocht. De uitslag is: 1-ste in optocht Gerard van Meel gilde sint Willibrordus Bakel en tweede Marco van Opheij gilde sint Antonius en Sebastianus Gemert. Uitslag: standaardrijden.2016-.Vlierden.pdf

P1050303De wedstrijden in kruisboog op wip, geweer, trommen, bazuinblazen en vendelen worden als volgt gehouden:

Kruisboog op wip Woensdag 22 juni op het schietterrein van het gilde in Vlierden. Aanvang 17:30 uur (op deze avond zou de zomeravondcompetitie worden verschoten eveneens in Vlierden)

Geweerschieten Zaterdag 16 juli op het schietterrein van gilde sint Joris in Deurne aan de Bruggenseweg. Aanvang 13:00 uur met koning en keizerschieten, kampioen en korps. Aan het koningschieten kunnen alleen degene mee schieten, die op 12 juni 2016 koning van hun gilde waren. Legitimatie verplicht.

Trommen, bazuinblazen en vendelen Zondag 4 september in Vlierden locatie is nog niet bekend. Aanvang van de wedstrijden om 11:00 uur. Voor de jeugd zal ook een programma worden geboden om zich tussentijds te vermaken.

Voor al deze wedstrijden geldt, dat diegene mogen deelnemen die zich ook hebben opgegeven voor de Kringdag op 12 juni 2016. De deelname is in volledig gildekostuum.

  14-juni

 

Erelid Frans kampers overleden

Wij verliezen in Frans een gewaardeerd lid niet alleen van het gilde in StiphFrans Kampersout, maar ook als erelid van Kring Peelland. Hij was sinds 1984 lid van het Stiphoutse gilde en was een van de tamboers. Daarnaast was Frans lange tijd bestuurslid van de Kring Peelland. Ook was hij voorzitter van de tromcommissie van de Kring en zat hij in het bestuur van de tromcommissie van de Federatie van Brabantse Schuttersgilden. Bij zijn afscheid van het kringbestuur in 2015 werd hij geëerd met een erelidmaatschap van Kring Peelland.

De uitvaartdienst is zaterdag 2 juli 2016 a.s. om 10.30 uur in de
St. Trudokerk in Stiphout. Tussen 9.00 en 9.30 uur worden bezoekende gildeleden van Kring Peelland ontvangen bij Café ’t Aambeeld in Stiphout. Overlijdensbericht_Frans_Kampers.pdf

  28-juni

 

 

Jowan Aldenzee koning gilde sint Antonius-abt DeurneIMG 0533

Jowan schoot met het 266-ste schot de vogel van de boom. Het gilde uit Deurne heeft wederom een jeudige koning van slechts 22 jaar oud. Jowan is geen onbekende bij de kruisboogschutters.

  30-mei

 

 

 

 Geweerschutters gilde Onze Lieve Vrouw Lierop succesvol

IMG 20160522 WA0000De geweerschutters van het Lieropse gilden waren succesvol op het Nederlands Kampioenschap vrije hand. Angel van Moorsel, Paul Sanders, Ad en Johan Vlemmix behaalde de 1-ste plaats in viertallen. Daarna pakte Angel ook nog het Koningskruis en Ad Vlemmix werd 1ste met het persoonlijk kampioen vrije hand. Ze hadden echt alles te pakken op deze wonderlijke mooie dag. Het gevolg is dat het Lieropse gilde volgend jaar het kampioenschap mag organiseren en wel op zondag 28 mei 2017.

25-mei

 

 

Hennie en Anselma Fransen koningspaar in Vlierden

Op hemelvaartsdag heeft het gilde om een nieuwe koning geschoten. IMG 4760Bij het 156-ste schot haalde Hennie Fransen na een spannende strijd onder de 15 gildeleden de vogel naar beneden. Hij wordt hiermee de 76-ste opgetekende koning van het gilde. De komende drie jaar zal hij vergezeld worden door zijn koningin Anselma Fransen-Nieuwesteeg

De receptie van het koningspaar is a.s zaterdag 14 mei van 19.00 – 20.30 uur in gildehuis Thijssen. Iedereen is van harte welkom.

   8-mei

 

 

 Koninklijke onderscheidingen voor twee Peellandse gildebroeders.

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vooraf aan koningsdag zijn Noud Strijbosch gilde
st. Antonius-abt Deurne en Piet van der Burgt gilde st. Servatius Lieshout koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  27-april

 

Jan Rovers Laarbeekkoning 2016.laarbeekkoning.Jan Rovers

Schutters van het Sint Margarethagilde en het Onze Lieve Vrouwegilde uit Aarle-Rixtel, het Sint Servatiusgilde uit Lieshout, het Sint Leonardusgilde van de Donk en Sint Antonius uit Beek zijn op 24 april naar de schietaccom-modatie ’t Wipke in Beek en Donk gegaan om daar deel te nemen aan het Laarbeek Koning Schieten.
Na 153 schoten is er nog niets wat wijst op een naderende val van de vogel, maar dan is het de gerenommeerde schutter Jan Rovers van het Sint Leonardusgilde die met een welgemikt schot onverwacht de vogel naar beneden haalt. Na ten overstaan van de wethouder Frans van Zeeland, kapitein Piet Swinkels van het Antoniusgilde Beek, de voormalige Laarbeekkoningen en de andere gildebroeders en –zusters beloofd te hebben aan de verplichtingen, verbonden aan het Laarbeekkoningschap te zullen voldoen, wordt Jan geïnstalleerd als Laarbeekkoning.

Ook de jeugd weert zich. Aan het schieten met de luchtbuks wordt enthousiast mee gedaan, ook door jongens en meisjes die geen lid zijn van een gilde. Toch is het gildelid dat zich jeugdkoning mag noemen, Pieter Smulders van het Sint Margarethagilde. Voor hem was er een schildje.

  26-april

 

 Promotie van de Brabantse gilden

De Commissaris van de Koning Wim van de Donk is zoals vele weten zeer begaan met de Brabantse Gilden. Bij het afscheid van Toon Weijtmans als Europakoning op 17Brabant oktober 2015 gaf Weijtmans aan de commissaris zijn Europakoning-sjerp cadeau. Van de Donk zegde toen toe hiervoor een mooie plek te regelen in het provinciehuis. Bij het 1e overleg eind 2015 dat Johan en Frans Vriens op het provinciehuis hadden over de sjerp bleek dat men dit veel breder te wilden trekken. Ze wilden de gilden helpen om ze meer bekendheid te geven en te kijken hoe we iedereen konden bereiken. Dit groeide uit tot een promotiecampagne die op 8 april j.l. is gestart in het provinciehuis door de Commissaris....... Gilde.promotie.2016.pdf
Zie ook de webpagina: Link naar Provinciesite. Wijzigingen hiervoor zo snel mogelijk doorgeven.

  24-april

 

Frits Kiggen ontvangt kringonderscheiding 50-jaar gildebroeder

Sint Jorisgilde Someren vierde op 23 april haar patroonsdag met 6 jubilarissen.Jubilarrissen.Someren.2016
De Jubilerende leden zijn v.r.n.l:: Koning Huib Vossen (25 jaar), Frits Kiggen (50 jaar), Keizer Ties van der Linden en vaandrig Willy Hoebergen (40 jaar), Gerard van Otterdijk en Angelo Smulders (25 jaar). Zij werden door het gilde gehuldigd met een zilveren speld met oorkonde.
Bovendien kreeg Frits Kiggen uit handen van Kringvoorzitter Henk de Hair een onderscheiding van Kring Peelland opgespeld voor 50 jaar trouwe dienst.

  24-april

 

Marijke Joosten koningin gilde st. Joris Asten

Het gilde st. Joris heeft na twee jaar weer om de koning geschoten. Marijke Joosten was de gelukkige en volgt haar dochter Sjoerdje en man Erik op. Erekoning werd Arno Joosten en jeugdkoning werd Arjan Joosten.

23-april

 

 

koningspaar.Boekel.2016Gerrit Janssen koning gilde st.Agatha Boekel

Gerrit Janssen schoot zich zondag 10 april tot koning. Zijn vrouw Maria zal hem vergezellen als koningin. In februari zijn beiden pas als volwaardig lid toegetreden tot het gilde en nu zijn zij al het koningspaar van 2016.

21-april

 

 

 

 

Cor van Dijk nieuwe coördinatorIMG 4677.1

De vier Deurnese gilden, st. Antonius-abt en st. Joris Deurne, st. Hubertus Liessel, st. Willibrordus Vlierden, hebben op dinsdag 19 april Cor van Dijk uit Deurne als coördinator van de vier gilden geïnstalleerd.
In gildekringen is dit een ongebruikelijke benaming. Deze coördinator is een onafhankelijke gespreksleider voor samenwerking tussen deze vier gilden. Uit handen van de vorige en ondertussen erecoördinator Martien van der Wallen ontving Cor de bijbehorende versierselen een sjerp en een zilveren schild beide met de vier emblemen van de Deurnese gilden.

  19-april

 

Beste Tamboers en Bazuinblazers,

De NBFS commissie trommen en bazuinblazen is al enkele jaren bezig met het maken van een repertorium voor tamboers en bazuinblazers. Alle kringen hebben inmiddels hun marsen aangeleverd en deze zijn door deskundige personen beoordeeld en in de juiste klasse ingedeeld.

Elk jaar wordt het repertorium opnieuw beoordeeld en gilden die een mars trommen/blazen die niet op het repertorium staat, kunnen deze jaarlijks voor 1 augustus ter beoordeling aanbieden en na goedkeuring wordt deze opgenomen in het repertorium.

Vanaf dit jaar kunnen op het Federatietoernooi alleen marsen die op het repertorium staan getromd of geblazen worden.

Tevens voor iedereen nog een keer als bijlage het repertorium trommen en bazuinblazen van 2016.
REPERTORIUM_TROMMEN_2016.pdf REPERTORIUM_BAZUINBLAZEN_2016.pdf

  4-april

 

Gildebroeder Jan van Sleeuwen overleden

Op 12 mei is, na een kort ziekbed, gildebroeder Jan van Sleeuwen op Jan van Sleeuwen76-jarige leeftijd overleden. Jan was lid van het gilde sint Agatha Boekel sinds de heroprichting en trotse Koning tijdens het gildefeest in 2013. Op de foto opent Jan het nieuwe paviljoen van het gilde.

De uitvaartdienst met gilde-eer is op dinsdagmiddag 17 mei om 16.00 uur. De familie heeft aangegeven om alleen een afvaardiging van het kringbestuur uit te nodigen als vertegenwoordigers van alle gildebroeders en gildezusters van kring Peelland.

   14-mei

 

Harrie Bruijns van VBG en KNTS overleden

Harrie.BruijnsOp zaterdag 7 mei is Harrie Bruijns, oudsecretaris van onze vereniging, op 70 jarige leeftijd overleden.

Harrie was vanaf 2010 secretaris van de VBG en vanuit die positie heeft hij de KNTS op 22 oktober 2014 mede opgericht. Bij de KNTS heeft hij slechts één jaar de functie secretaris bekleed. Tijdens de ledenvergadering van 30 november 2015 moest hij vanwege zijn gezondheid zijn functie neerleggen. Wij kennen Harrie als een goed, kundig en gedreven bestuurder maar bovenal een gildebroeder in hart en nieren.
  Overlijden.Harrie.Bruijns.pdf

   10-mei

De passie van jonge mensen voor hun tradities in woord en beeld 

Op zaterdag 26 nov 2015 werd het boek "Passie. Jongeren en immaterieel erfgoed" DSC06289gepresenteerd. Aan dit boek hebben ook enkele jeugdleden van Kring Peelland aan bijgedragen. Tijdens de jaarvergadering van de jeugdcommissie werd het boek door de jeugdleden overhandigd aan kringvoorzitter Henk de Hair (foto). We mogen trots zijn, dat de Brabantse gilden hier in zijn opgenomen. Een verslag van de presentatie is te vinden via de link; De passie van jonge mensen

  20-mrt

 

Overweging tijdens eucharistie-viering jaarvergadering op 5 maart

Pater Piet Schellens gildeheer en kringpastor Paul Janssen waren de voorgangers in de eucharistie-viering vooraf aan dePater.Schellens jaarvergadering. De overweging door pater Schellens sprak vele gildeleden aan. Verschillende mensen spraken daarna pastor Janssen aan en vroegen naar de tekst van de overweging.
Pater Schellens antwoordde: Ik ben een man van de vorige eeuw: ik werk nog met pen en papier. Maar op jouw verzoek heb ik mijn overweging uitgetikt, zodat je de aanvragers van dienst kunt zijn.

De tekst van de overweging door pater Piet Schellens: Paus Franciscus heeft dit jaar uitgeroepen tot Jaar van de Barmhartigheid. Kennelijk vindt hij, dat onze cultuur van materialisme en individualisme de wereld kil en koud heeft gemaakt; hij wil dat we de wereld opwarmen door de werken van barmhartigheid. U kent ze: hongerigen te eten geven en dorstigen te drinken; naakten kleden ; zieken bezoeken en gevangenen niet in de steek laten; vreemdelingen opnemen en doden begraven..... Overweging.Kring.Peelland.Jaarvergadering.pdf

  7-mrt Jaarvergadering Kring Peelland zaterdag 5 maart

De dag werd geopend met een eucharistieviering in de kerk van Asten. Voorgangers waren gildeheer Piet Schellens en kringpastor Paul Janssen. Het gilde sint Joris zorgde voor de begeleiding van de deelnemers aan de jaarvergadering.
De jaarvergadering was in zaal Jan van Hoek.Maarten.Janssen

Henk de Hair voorzitter en Hennry van Nuenen zijn als bestuursleden herkozen. Maarten Janssen (foto) van het gilde sint Catharina is tot nieuw bestuurslid gekozen. Alle drie kregen de volledige steun van de vergadering.

Vanuit het manifest "op weg naar 2025" is een federatieve stuurgroep opgericht onder voorzitterschap van Henk de Hair. De taken zijn verdeeld in vier werkgroepen; werkgroep 1 De plaats van de gilden in de toekomst. Hierin hebben zitting vanuit onze kring Peter Verleg en Sjoerdje Joosten. werkgroep 2 Communicatie met zitting vanuit onze kring Geert-Jan van Rixtel en Ron Peeters. werkgroep 3 Ondersteuning. werkgroep 4 Fonsenwerving. Voor de twee laatste werkgroepen zoeken ze nog medewerkers. Nadere informatie te verkrijgen bij Henk de Hair
T: 0492-382098 E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanuit de federatie is een stichting Beheer Gildebezit opgezet, om waardevol gildebezit te gaan beheren bij het eventueel slapende worden van Brabantse gilden.
Belangstellenden vanuit Kring Peelland voor zitting in deze stichting kunnen zich melden bij het kringbestuur E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
  5-mrt

 

 

Toon Gevers en Cor van Veghel onderscheiden met P1130260
de vrijwilligerspenning van gemeente Laarbeek

Toon is sinds de reactivering in 1980 tot heden hoofdman geweest. Toon heeft zich verdienstelijk gemaakt bij de realisering van de sint Servaas kapel op het Ginderdoor, de dorpspomp op de Heuvel die bahalve water bij gelegenheden ook bier geeft en de bouw van het paviljoen op de Beemdkant.
Cor is 27 jaar lang de commandant van het gilde en heeft zich ook ingezet voor de bouw van het paviljoen. op de foto: Mieke en Toon, Cor en Toos

2-mrt

 

nieuwsbrief gilde sint Leonardus Donk

Uit deze nieuwsbrief nieuwsbrief febr 2016

Jaarvergadering

Het belangrijkste agendapunt was wel de verkiezing van een niet-geüniformeerde gildebroeder.
Hans Claes had zich hiervoor aangemeld. Als uitbater van Café-Restaurant De Zwaan, voorheen ons gildehuis, was hij al veel jaren betrokken bij ons gilde. Hij gaf er de voorkeur aan om lid te worden van ons gilde, zonder de verplichting een uniform te dragen. Voor ons gilde betekende dit toch een belangrijke wijziging van ons huishoudelijk reglement. Zoals gebruikelijk werd met witte en zwarte bonen gestemd en ook hier, op één stem na, werd hij gekozen tot lid van ons gilde. Tijdens de teerdag in november zal hij als zodanig worden geïnstalleerd.
We zullen later in een artikel bekend maken wat precies de rechten en de plichten zijn van een niet-geüniformeerde gildebroeder. Maar mocht hiervoor meer belangstelling bestaan, dan kan men zich nu al melden bij de secretaris Jan Rovers, Margrietstaat 5 te Beek en Donk, tel. 463005

21-feb  

 

 Frans van Griensven nieuwe bejaardenkoning

Gildebroeder van het gilde Onze Lieve Vrouwe uit Aarle-Rixtel  Frans van Griensven heeft op woensdag 2 maart in Lieshout zich tot bejaardenkoning geschoten van de senioren geweerschutters van Kring Peelland.

3-mrt  

 

 

Gilde sint Servatius Lieshout20160212 161057

Tijdens de opening, door Koning Willem Alexander, van de tentoonstelling Jherominus Bosch in het Noordbrabants museum in den Bosch, liepen enkele Lieshoutse Gildebroeders Jeroen Krabbé tegen het lijf. Jeroen was ook een van de genodigde. Spontaan werden er enkele foto’s gemaakt, wat niet alleen de Gildebroeders, maar ook Jeroen ontzettend leuk vond.

  15-feb  


Tom Swinkels beschermheer van het gilde st. Servatius LieshoutDSC 0695

Het Sint Servatius Gilde uit Lieshout is weer helemaal compleet. Vol trots deelt het Sint Servatius Gilde mee dat ze weer een beschermheer heeft. Tom Swinkels van het gelijknamige Swinkels Bouwcenter is afgelopen zaterdag 23 Januari geïnstalleerd als beschermheer . Op de foto Tom Swinkels met aan zijn rechterzijde zijn vrouw Ellen.

 

 

Zaterdag 27 februari houdt het gilde st.Servatius
een receptie van 18:00 tot 20:00 in het gildepaviljoen ter gelegenheid van
Cor van Vegchel na 27 jaar tot erecommandant en
Toon Gevers na 35 jaar tot erehoofdman zijn bernoemd.
26-jan

 

Gildebroeder Piet v.d. Breemer overleden

Gildebroeder van het gilde st.Willibrordus Bakel Piet v.d. Breemer is zondag 7 februari
op 79-jarige leeftijd overleden.
De uitvaart met gildeëer zal zijn op vrijdag 12 februari om 10:30 uur.
Bijeenkomst vanaf 9:00 uur in gildehuis Hein van de Horst.

  9-feb

 

 Logo's gilden voor banner in proviciehuis

Geacht gildebestuur
Zoals bij vele bekend heeft de Commissaris van de Koning Wim van de Donk aangegeven dat hij graag de sjerp die hij van ex-Europakoning Toon Weijtmans heeft gekregen wil gebruiken om een verbinding te maken met Brabant en de Brabantse Gilden. Wij zijn daarom met een project bezig om dit te verwezelijke in het provinciehuis. Het lijkt ons leuk om daar alle 207 gilden van de NBFS bij te betrekken. We willen dit mogelijk doen met een grote Banner te maken met daarop alle LOGO,s van de gilden.(onder voorbehoud van genoeg aanmeldingen en technisch haalbaar) Daarvoor hebben wij een verzoeken aan alle gilden om het Logo van jullie Gilden in JPEG, PDF of PSD file en 300 DPI aan mij toe te zenden.Wij gaan dan proberen dit te realiseren.
Gaarne voor 15 Februari a.s toezenden aan onderstaand mail adres. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Met gildegroet Frans en Johan Vriens.

31-jan  

 

  Wisseling van de wacht bij gilde st.Servatius Lieshout

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarreceptie droeg Hoofdman Toon Gevers P1130016 na 35 jaar zijn functie over aan Willem van Pelt. Commandant Cor van Vegchel, heeft na vele jaren zijn functie overgedragen aan zijn zoon Stefan. Toon en Cor werden benoemd tot Ere-Hoofdman en Ere-Commandant.
Het bestuur wenst Willem en Stefan veel plezier en wijsheid toe met hun nieuwe functie.
Op de foto van links naar rechts staand Toon Gevers, Cor van Vegchel, knielend Willem van Pelt, Stefan van Vegchel

4-jan

 

 Jaarvergadering commissie standaardrijden

Hierbij de uitnodiging voor de jaarvergadering van de commissie standaardrijden op donderdag 19 januari 2017 aanvang 20:00 uur. Evenals de vorige keren is de bijeenkomst in het Gildehuis van het Sint Willibrordusgilde te Bakel Gildepad 1 (naast de kerk in de boerderij, laatste deur)

170119--agenda-bijeenkomst-standaardruiters-Peelland.pdf

  21-dec